Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Μάνταλος: “Πληρώσαμε, μάθαμε και τώρα…” (VIDEO)

Ο Πέτρος Μάνταλος σε μια πραγματικά… αρχηγική συνέντευξη

8

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ

Είναι ο αρχηγός της ΑΕΚ ήδη εδώ και δυο σεζόν. Και συνεχίζει. Κύριος εκφραστής του “ήρθαμε”, καθώς έχει σηκώσει ένα κύπελλο και έχει οδηγήσει την ΑΕΚ ξανά μετά από δέκα χρόνια στα προκριματικά του Champions League. Όμως έχει ζήσει και σεζόν δύσκολες και χαμένα τρόπαια. Ο Πέτρος Μάνταλος μετρά ήδη τρια γεμάτα εμπειρίες χρόνια στην ΑΕΚ. Και πλέον είναι σε θέση να πει και τι έχει… πληρώσει μέχρι τώρα η ομάδα και τι έχει μάθει από τα λάθη της, αλλά και τι μπορεί να κάνει την προσεχή σεζόν. Όπως και τι πρέπει να κάνει. Χωρίς μεγάλα λόγια. “Μόνο έργα και να κοιτάμε παιχνίδι το παιχνίδι, αυτό πρέπει κάνουμε” θα πει ο αρχηγός, που όμως βλέπει την ΑΕΚ να θυμίζει και πάλι ΑΕΚ. Γι αυτό και φέτος μπορεί να είναι η χρονιά της.

Ο Μάνταλος μιλάει για όλα, σε μια πραγματικά αρχηγική συνέντευξη:

 • Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που παρουσιάζει η ομάδα, διακρίνεις πληρέστερο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι ενόψει και των ευρωπαϊκών αγώνων;

«Νομίζω ότι η ομάδα έχει καλύψει τα οποία κενά υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά, έχουν αποκτηθεί καλοί παίκτες, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός στη κάθε θέση και ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ κάθε ομάδας. Τα παιδιά που έχουν έρθει θα βοηθήσουν στο μέγιστο».

 • Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αποφύγετε ως ομάδα προκειμένου να μην επαναληφθεί το περυσινό λάθος, όταν ουσιαστικά ο στόχος του πρωταθλήματος χάθηκε πολύ νωρίς;

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αυτό που από την αρχή είπαμε να κάνουμε και το τηρούμε, είναι το να μη λέμε πολλά, να σταματήσουμε τα πολλά λόγια, να θέσουμε μεταξύ μας τους στόχους ώστε να δουλέψουμε και τώρα αλλά και μέσα στη σεζόν, κοιτάζοντας τη χρονιά παιχνίδι με παιχνίδι. Αυτό που εγώ λέω είναι να αφήσουμε στην άκρη τα μεγάλα λόγια, ό,τι δηλαδή η ομάδα πάει για πρωτάθλημα, ή για να μπει σε ομίλους και να κοιτάζουμε αγώνα με τον αγώνα για διαπιστώσουμε που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα».

 • Η περυσινή σεζόν ήταν ομολογουμένως περίεργη. Ποιο μάθημα πήρατε μέσα από αυτήν;

«Η ομάδα πλήρωσε το άσχημο ξεκίνημά της. Δεν ευθύνεται συγκεκριμένα ένα πρόσωπο, κάποιος παίκτης ή ένας προπονητής. Όλοι έχουμε αντιληφθεί και αναλογιστεί τις ευθύνες μας. Πρέπει να παραδειγματιστούμε από όσα έχουμε πετύχει από τα μισά της σεζόν και μετά, ώστε αυτή η πορεία να γίνει ο οδηγός μας για όλη τη σεζόν. Να μη χαθούν πάλι αυτοί οι 3-4 μήνες που χάθηκαν πέρυσι».

 • Είναι πιστεύεις το ξεκίνημα, το κλειδί για μια καλύτερη σεζόν;

«Μπορεί το ξεκίνημα της σεζόν να είναι καλό και στη μέση να τα χαλάσουμε πάλι. Η ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει, οφείλει να έχει διάρκεια. Εκεί είναι το κλειδί, στη διάρκεια».

 • Σας πείραξε περισσότερο ο τρόπος που χάθηκε το Κύπελλο ή το ότι χάθηκε ένα τρόπαιο;

«Το πως και το γιατί, για μένα πέθαναν εκείνη τη στιγμή. Και τώρα που μιλάμε, έχουν μικρή σημασία για μένα. Το θέμα είναι ότι φτάσαμε στον τελικό και δεν καταφέραμε να σηκώσουμε το τρόπαιο, να το καταφέρουμε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Αυτή η πίκρα μας μένει. Όλα τα άλλα αποτελούν ένα κομμάτι που δεν αφορά και τόσο εμάς».

 • Έχουμε δει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας από τον προπονητή να σε χρησιμοποιεί τόσο σε ρόλο «δεκαριού», όπως επίσης και για περισσότερο χρόνο, σε ρόλο αριστερού εξτρέμ. Εσύ έχεις πει ξεκάθαρα πολλές φορές που προτιμάς να παίζεις. Όλο αυτό θεωρείς ότι μπορεί να σε επηρεάσει; Όλες αυτές οι μετατοπίσεις. Διότι και στην Εθνική σε βλέπουμε επίσης σε διαφορετική θέση.

«Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν δεν είχα σταθερή θέση μέσα στην ομάδα. Πλέον αρχίζει να μου γίνεται συνήθεια. Είμαι και πιο άνετος. Σίγουρα με την έλευση του Κλωναρίδη, πιστεύω ότι θα το δούμε πάλι αυτό το σκηνικό, αν και πλέον αρχίζει να μη μου φαίνεται και τόσο κακό, όσο στις αρχές».

 • Περισσότερο στο αριστερό άκρο ή περισσότερο πιο πίσω, στην τριάδα, θα σου άρεσε να παίζεις;

«Σίγουρα στο κέντρο μου αρέσει πιο πολύ, όποια κι αν είναι η θέση, αλλά πλέον και ως αριστερός εξτρέμ, μου είναι ευχάριστο».

 • Αφού θέλοντας και μη εξοικειώνεσαι με τη θέση, ποια κομμάτια σου έλειπαν ή σου λείπουν ακόμα προκειμένου να «κουμπώσεις» εκεί όπως πρέπει;

«Σίγουρα τα δύο στοιχεία που διακρίνονται σε έναν εξτρέμ είναι η έκρηξη και η ταχύτητα, τα οποία δεν αποτελούν τα δυνατά σημεία μου. Ο προπονητής μου παρέχει τη δυνατότητα και την ελευθερία, όταν με χρησιμοποιεί στα άκρα, να κινούμαι όπως μου ταιριάζει, να συγκλίνω προς τα μέσα, σίγουρα δεν παίζω σαν εξτρέμ. Δεν είμαι πολύ της γραμμής».

 • Χρόνο με το χρόνο, νιώθεις μεγαλύτερη πίεση ή μικρότερη; Το διαχειρίζεσαι καλύτερα ως αρχηγός της ομάδας;

«Και τώρα που μιλάμε είμαι αρκετά άνετα, δεν έχω θέμα ούτε για τη θέση, ούτε για το αν είμαι αρχηγός. Προσπαθώ να απολαμβάνω την κάθε προπόνηση, το κάθε παιχνίδι και να είμαι άνετος».

 • Νιώθεις ότι ο κόσμος ζητάει περισσότερα από εσένα;

«Σίγουρα ο κόσμος έχει πάντα απαιτήσεις, από τον κάθε ποδοσφαιριστή, όχι μόνο από εμένα. Θέλει κάθε χρονιά, κάθε ματς ξεχωριστά, να βλέπει και κάτι καλύτερο από τον κάθε έναν».

 • Το ότι ο κόσμος της ΑΕΚ ζητά περισσότερα από εσένα ξεχωριστά, σε γεμίζει εκτός από ευθύνη και με αυτοπεποίθηση;

«Το να ζητά περισσότερα από σένα σημαίνει ότι σε πιστεύει κιόλας. Δεν θα ζητούσαν πολλά από κάποιον μικρό, ο οποίος για παράδειγμα βρίσκεται για πρώτη χρονιά στην ομάδα. Το να ζητούν με γεμίζει με κίνητρο για να θέλω να πετύχω κι άλλα, να γίνω ακόμα καλύτερος».

 • Φοράς το περιβραχιόνιο του αρχηγού για χρόνια. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο αρχηγός της ΑΕΚ;

«Σίγουρα δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει ΑΕΚ, πόσο κόσμο κουβαλάει μαζί της, πλέον το αντιμετωπίζω ως κάτι ευχάριστο. Είναι τιμή για μένα να παραμένω αρχηγός για τρίτη σεζόν και το ευχαριστιέμαι, δεν μου δημιουργεί πίεση ή κάτι άλλο».

 • Αισθάνεσαι ότι κατά περιπτώσεις σε αντιμετωπίζουν καχύποπτα; Για παράδειγμα όταν έχασες εκείνη την ευκαιρία με την Εθνική ομάδα και προκλήθηκε σάλος, ειδικά στο διαδίκτυο. Θεωρείς ότι είναι εύκολο να σε αδικούν;

«Έτσι είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Θυμάμαι αυτό που είχε στείλει ένας φίλος, δοκάρι κι έξω άσχετος, δοκάρι και μέσα παικταράς. Νομίζω αυτό μπορεί να σας καλύψει. Και γενικά, αυτό που έχω μάθει μέσα σε αυτήν την ομάδα, στα χρόνια που βρίσκομαι εδώ, είναι να έχω τον έλεγχο των συναισθημάτων μου. Όταν γράφουν κάτι καλό για μένα να μην παίρνουν τα μυαλά μου αέρα, όταν με κράζουν, να μην πέφτω στα πατώματα».

 • Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό;

«Το μόνο που σκέφτομαι είναι το πως θα καταφέρει αυτή η ομάδα να πετύχει πράγματα. Είναι η χρονιά της ομάδας μας. Είχα πει την πρώτη σεζόν όταν επιστρέψαμε στη μεγάλη κατηγορία ότι απαιτείται χρόνος και θα πρέπει να πορευόμαστε βήμα με βήμα. Πιστεύω ότι η φετινή, είναι η χρονιά αυτή της ομάδας για να πετύχει πράγματα. Η ΑΕΚ αρχίζει να θυμίζει και πάλι τις παλιές καλές εποχές της. Διαβάζουμε κι εδώ στην Πολωνία, όσα γίνονται με το γήπεδο, παίκτες καλοί έρχονται, στην Ευρώπη θα δώσουμε αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ έχει επιστρέψει και αρχίζει να θυμίζει κάτι από τα παλιά καλά χρόνια».

 • Πιστεύετε ως ΑΕΚ, ότι πρέπει να προσέξετε κάποιον συγκεκριμένο αντίπαλο, όσον αφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα; Υπολογίζετε κάποιον περισσότερο, κάποιον λιγότερο ή σκέφτεστε μόνο αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε κάθε Κυριακή στο γήπεδο;

«Αν δούμε τα περυσινά παιχνίδια, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάποιον αντίπαλο. Ο κακός εαυτός μας ήταν αυτός που έφερε την ομάδα στην 7η θέση στα μέσα του πρωταθλήματος και ο καλός εαυτός μας αυτός που μας έδωσε την ευκαιρία να προετοιμαζόμαστε για να παίξουμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε η ομάδα πρέπει να σκέφτεται το μέσα της, τι γίνεται μεταξύ μας, όχι τους αντιπάλους της».

 • Έχεις κάνει πλέον πολλές προετοιμασίες με την ΑΕΚ και έχεις την εμπειρία. Πες μας λοιπόν, τι ομάδα πρέπει να περιμένουμε βάσει του αγωνιστικού μοντέλου της;

«Η φιλοσοφία του προπονητή είναι να αποκτήσει το παιχνίδι μας περισσότερη ποιότητα και ταχύτητα. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές με αυτά τα χαρακτηριστικά, άρα μια τέτοια ομάδα θα δούμε στο φετινό πρωτάθλημα. Γρήγορη, ομάδα η οποία θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο».

 

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα