Λιγότερα ποδοσφαιρικά λάθη χρειάζεται η ΑΕΚ, για να μειώσει την απόσταση

Λιγότερα ποδοσφαιρικά λάθη χρειάζεται η ΑΕΚ, για να μειώσει την απόσταση
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για το ποιο είναι το «κλειδί» στην κουβέντα ...περί κάλυψης αποστάσεων

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προβληματισμό μου προκαλεί πάντα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί φίλοι της ομάδας την σημερινή πραγματικότητα της ΑΕΚ και την θέση της μέσα στο γενικότερο περιβάλλον.

Στο οποίο υπάρχουν πλέον και ιδιαίτερες δυσκολίες που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος. Πριν την πανδημία δηλαδή.

Τι σημαίνει «κάλυψη της απόστασης από τον ΟΣΦΠ». Να βγει η ΑΕΚ και να ξοδέψει ας πούμε πέντε ή δέκα εκατομμύρια στις μεταγραφές; Κι αυτό θα είναι εγγύηση κάλυψης της απόστασης;

Πάνω από 5 εκατ. έχει ξοδέψει τον τελευταίο 1,5 χρόνο η ΑΕΚ

Μα η ΑΕΚ έχει ξοδέψει πάνω από 5 εκατομμύρια τον τελευταίο 1,5 χρόνο, μόνο σε αγορές. Και ξέρετε κάτι; Δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτε από αυτά.

Ο σημερινός ΟΣΦΠ από τον οποίο η απόσταση όντως έχει μεγαλώσει, είναι ο πιο ακριβός ΟΣΦΠ των τελευταίων χρόνων; Όχι. Για την ακρίβεια ο ΟΣΦΠ τον οποίο υποσκέλισε καθαρά η ΑΕΚ την σεζόν 2017-2018 και στις δύο προηγούμενες είχε απέναντι του δύο νίκες ανά σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ήταν ακριβότερος από τον σημερινό. Και ξέρετε και κάτι άλλο; Η ΑΕΚ ήταν «φθηνότερη», σημαντικά μάλιστα, από την σημερινή.

Κανείς δεν πρέπει να χάνει τον χρόνο του με πράγματα τα οποία είναι ξεκαθαρισμένα από το 2013. Δηλαδη για το πως λειτουργεί η ΑΕΚ στο οικονομικό. Ξεκαθαρισμένα δημόσια μάλιστα, χωρίς αστερίσκους και υπεκφυγές. Όλες οι απαντήσεις είναι εκεί , διαθέσιμες σε όλους.

Φυσικά ..δεν τηρήθηκε αυτό στο έπακρο και δεν γίνεται να συμβεί με μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, Όπως συνέβη και με την μετοχική ομάδα του 2004, που είχε το ίδιο σκεπτικό στην οικονομική πολιτική όπως σήμερα και ήταν και σε πολύ καλύτερη οικονομικά εποχή γενικότερα, ο πήχης άρχισε να ανεβαίνει σχετικά γρήγορα. Στα έξοδα.

Αυτό έγινε και πέρσι το καλοκαίρι με την ΑΕΚ ή μάλλον κορυφώθηκε, γιατί στην ουσία ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2018. Σταθερά από τότε, η ΑΕΚ ανοίγεται στα έξοδα της. Αγοράζει παίκτες, ξοδεύει ακόμη και για δανεικούς όπως ο Αραούχο φέτος, γύρω στις 800 χιλιάδες για ένα εξάμηνο! Πετσοκομμένο εξάμηνο μάλιστα λόγω καραντίνας και με τον παίκτη να μην είναι καν πρώτη επιλογή πλέον.

Ο ΟΣΦΠ έφτιαξε ομάδα πλαισιώνοντας τις επιλογές του με «προϊόντα»

Δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης των εξόδων ήταν αντιστρόφως ανάλογο εντός γηπέδου. Κι αυτό οφείλεται στις λάθος όπως αποδείχθηκε ποδοσφαιρικές επιλογές. Την ίδια χρονική περίοδο που ο ΟΣΦΠ έφτιαξε ομάδα, πλαισιώνοντας τις πιο ακριβές του επιλογές, με «προϊόντα» τα οποία επιλέχθηκαν με ποδοσφαιρικά κριτήρια προοπτικής κι ανάπτυξης κι όχι με το κασέ τους …ως εγγύηση επιτυχίας.

Έτσι, γύρω από τους Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Ομάρ, Σα, Βαλμπουενά, Γκιγιέρμε, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που παίζουν σημαντικό ρόλο, οι οποίοι αποκτήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο και με ίδια περίπου χρήματα, με παίκτες που έχει αγοράσει η ΑΕΚ το ίδιο διάστημα. Καμαρά, Μπα, λίγο πιο πριν Σισέ, Μασούρας, Μπουχαλάκης. Και φυσικά έχει λύσει προβλήματα μέσω δικών του «προϊόντων». Με κορυφαίο παράδειγμα τον Τσιμίκα. Ενώ ήδη στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει γεμίσει τα ταμεία του από τον Ρέτσο.

Βεβαίως είναι πιο εύκολο να μη κουράζεις το μυαλό σου και να λες απλά, ξοδέψτε περισσότερο. Επίσης πιο βολικό, όταν θέλεις να είσαι πάντα αρνητικός προς τον τρόπο που κινείται η ΑΕΚ. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Το… πως τα ξοδεύει

Πάντα το λέω πως τα αγωνιστικά ελαττώματα της ΑΕΚ από το 2013 μέχρι σήμερα, όπως κι όταν έχουν εμφανιστεί, ήταν πάντα αποτέλεσμα ποδοσφαιρικής διαχείρισης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι το πόσα ξοδεύει, αλλά το πως τα ξοδεύει.

Δεν χάνω τον χρόνο μου να ασχολούμαι με πράγματα που δεν αλλάζουν όπως είναι η βασική φιλοσοφία στην οικονομική διαχείριση στην ΑΕΚ και δεν έχω και λόγο να το κάνω, αφού συνολικά το πακέτο, μαζί με το ασύγκριτης σημασίας έργο υποδομής του γηπέδου, είναι καλό και πετυχημένο.

Χάνω όμως πολύ χρόνο με το να σκέφτομαι γιατί ο νεαρός που αποκτήθηκε με 300 χιλιάρικα από τον ΟΣΦΠ είναι σήμερα βασικό κομμάτι ενός πετυχημένου ποδοσφαιρικού κορμού κι αυτός που αποκτήθηκε με το ίδιο ποσό από την ΑΕΚ, ακόμη δεν ξέρουμε πως είναι η φάτσα του.

Γιατί ο ΟΣΦΠ με ελεύθερο παίκτη με χαμηλό συμβόλαιο(Μπα), βρίσκει μια λύση με την οποία στο κέντρο της άμυνας παίζει ακόμη και στο Λονδίνο με την Άρσεναλ και προκρίνεται και η ΑΕΚ πληρώνει 700 χιλιάρικα για να αγοράσει παίκτη στην ίδια θέση, που τον βλέπεις και τρέμει το φυλλοκάρδι σου.

Αυτά είναι τα προβλήματα που αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Πολύ περισσότερο τώρα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ΑΕΚ στο κλείσιμο της σεζόν έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως μετά από καιρό έχει χτίσει έναν κορμό πάνω στον οποίο μπορεί να πατήσει, για να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Και φυσικά δείχνει να έχει βρει και τον προπονητή που μπορεί αυτό να το διαχειριστεί.

Αυτό περιμένω να δω. Τι επιλογές θα γίνουν με βάση την πολιτική της ομάδας που είναι γνωστή και φυσικά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να περίμενε πρώτα να μπει στην ΑΕΚ και μετά να το διαπιστώσει.

Όσοι εργάζονται στον σχεδιασμό της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, δεν έρχονται για να διαχειριστούν τεράστια μπάτζετ και να δώσουν αβέρτα τα συμβόλαια των εκατομμυρίων. Έρχονται για να βγάλουν το καλύτερο δυνατό, από αυτό που δίνει η φιλοσοφία του συλλόγου στην διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων.

Κάποιες στιγμές αυτό έχει γίνει, κάποιες άλλες όχι. Ωστόσο παραδείγματα της δεύτερης κατηγορίας εμφανίστηκαν μαζεμένα από το 2017 και μετά και είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε.

Τώρα όμως, υπάρχει το πλεονέκτημα πως είναι πολύ πιο συγκεκριμένα τα πράγματα και σε χαρακτηριστικά και σε αριθμό, που ψάχνει η ΑΕΚ, σε επίπεδο ενδεκάδας. Και θέλω να πιστεύω πως θα περιοριστεί στο ελάχιστο το περιθώριο λάθους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X