Όπως και να ‘χει, θα είναι πάντα η «σύγκρουση δύο κόσμων»

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog για τη μάχη της Κυριακής…

Όταν μιλάμε για ντέρμπι ΑΕΚ – ΟΣΦΠ, μιλάμε πολύ απλά για τη «σύγκρουση δύο κόσμων». Δύο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι κάτι που χρήζει κάποιας ανάλυσης (αν και το έχουμε αναλύσεις πολλάκις), είναι κάτι που το διαπιστώνει κανείς κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Σε όλα τα αθλήματα, σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός γηπέδων.

Προφανώς και οι δύο ομάδες είναι μεγάλες, προφανώς και οι δύο ομάδες έχουν πάντα τα κίνητρά τους και είναι σημαντικά. Κίνητρα που μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την αγωνιστική και βαθμολογική κατάσταση που βρίσκονται, αλλά που και πάλι δεν αλλάζει το δεδομένο, ότι πρόκειται δηλαδή για «σύγκρουση δύο κόσμων».

Μια διαφορετικότητα που επαναλαμβάνω αρκεί μια μέρα για να τη διαπιστώσεις. Πάρτε για παράδειγμα την Τετάρτη. Και το πως αντιμετώπισαν τη σύσκεψη των «BIG-4», οι δύο σύλλογοι. Ένας ΟΣΦΠ που πήγε και μίλησε για την… πάρτη του και μόνο στη συνάντηση (όπως ακριβώς έκανε και ο ΠΑΟΚ) και μια ΑΕΚ που μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να τρέφει αυταπάτες και να μένει στα ευχολόγια.

Και δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός πως ο Μελισσανίδης την… είπε (και πολύ καλά έκανε) στον Λάκοβιτς για το θέμα των Ενώσεων και του Περέιρα, ο τελευταίος μετά τη συνάντηση, του έλεγε ότι η ΑΕΚ είναι η μόνη με την οποία μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη συνεννόηση.

Αλλά και μετά τη συνάντηση, να βλέπεις τις διαρροές και το τι γραφόταν στα Μέσα που πρόσκεινται στον ΟΣΦΠ και σε εκείνα που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ και να απογοητεύεσαι από το επίπεδο γελοιότητας που μπορούν να φτάσουν.

Ο μεν ΟΣΦΠ να κλαίγεται εδώ κι έναν μήνα σαν την Μάρθα Βούρτση για το ματς στον Βόλο κι ο δε ΠΑΟΚ να απαντά (και καλά χαριτολογώντας επειδή αυτό αποτελούσε… μότο του ΟΣΦΠ στις μαύρες εποχές της «παράγκας») «μην κλαίγεστε και κάντε επενδύσεις».

Να το ‘χε κάνει αυτό ο… Βράνιες!

Και λίγο μετά τη συνάντηση να κάνει ο Σεμέδο αυτό που έκανε στο «ball boy» και για το οποίο, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και να ακούς αυτή την ντροπιαστική δήλωση από τον Σάββα Θεοδωρίδη. Και… όχι μόνο από αυτόν, δυστυχώς, αφού είχαμε και πολλά Μέσα που τα έριξαν και στον διαιτητή που του έδειξε την κίτρινη κάρτα αλλά ακόμα και στο παιδάκι που μπήκε μέσα στο γήπεδο όταν τελείωσε το ματς! Τι να σχολιάσεις, πραγματικά…

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο που όλοι στην ΑΕΚ, όλοι στο περιβάλλον της ομάδας, αλλά και οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος, σκεφτήκαμε αμέσως: «φανταστείτε να είχε κάνει ο Βράνιες, αυτό που έκανε ο Σεμέδο». Και μόνο που το φανταζόμασταν δηλαδή, τρέμαμε στη σκέψη των αντιδράσεων, πρώτα απ’ όλους από την ίδια την ΑΕΚ βέβαια και μετά από τους άλλους που γίνονται ευαίσθητοι ανά περίσταση!

Η επίσημη ανακοίνωση ότι αυτό που θα είχε κάνει ο Βράνιες δεν εκφράζει την ΑΕΚ και ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά, θα είχε βγει πριν προλάβει το ball boy να… σηκωθεί! Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα κατακλύζονταν από τους «Ενωσίτες» που θα απαιτούσαν διακοπή συμβολαίου, καταγγελία στη FIFA, στην UEFA και στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Και για να μην τα πολυλογούμε, ο Βράνιες θα είχε τελειώσει αυτομάτως από την ΑΕΚ. Και ξέρετε κάτι; Πολύ καλώς θα είχε συμβεί αυτό, πέρα από τις υπερβολικές αντιδράσεις που προανέφερα.

Γιατί το να τραβάει ένας επαγγελματίας αθλητής που αποτελεί πρότυπο για πολλά παιδιά και να ρίχνει κάτω ένα παιδάκι, είναι κάτι που πρέπει να σηκώνει παραδειγματική τιμωρία και είναι σίγουρα απείρως χειρότερο και πιο σοβαρό από το να κάνεις μια ανάρτηση στο instagram όπου απαντάς σε κάποιους που σε έβριζαν χυδαία. Για να ξέρουμε και τι λέμε, δηλαδή…

Εν κατακλείδι, η ομάδα έχει μπει σε mood… ντέρμπι. Υπάρχουν οι πιο παλιοί που μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό το παιχνίδι για την ΑΕΚ και τον κόσμο της και οι πιο νέοι που δικαιολογημένα δεν μπορούν στον ίδιο βαθμό. Και οι μεν και οι δε, εκτιμώ ότι θα κάνουν αυτό που πρέπει την Κυριακή. Για όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να συζητάμε από Δευτέρα. Αυτή η νίκη πρέπει να έρθει για χίλιους λόγους. Μα πάνω απ’ όλα για δύο. Για το καλό και για το δίκαιο.

Δείτε επίσης

Κώστα Βουτσά, τα δικά μας τείχη δεν θα ξαναπέσουν ποτέ!

Ο Πάνος Λούπος αποτίει φόρο τιμής στον Μεγάλο Κώστα Βουτσά…