Ο ΠΑΟΚ είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα αντιπαλότητας με τον ΟΣΦΠ

Ο Τάσος Τσατάλης για την προσπάθεια που γίνεται να ασκηθεί πίεση στην ΑΕΚ, από πλευρές που αλλάζουν θέσεις και απόψεις σαν τα πουκάμισα

Με αφορμή τις εξελίξεις στα τηλεοπτικά, παρατηρείται τελευταία μια πίεση προς την πλευρά της ΑΕΚ, από την επικοινωνία του ΠΑΟΚ. «Τι θα κάνει η ΑΕΚ», «υπόλογη η ΑΕΚ» κλπ. Προκαλεί εντύπωση για πολλούς λόγους. Ειλικρινά δεν έχω ιδέα αυτή την στιγμή, για το τι ακριβώς θα κάνει η ΑΕΚ. Υπάρχει η διαρροή που δεν διαψεύστηκε, για αποχώρηση από την συμφωνία που έχει τώρα, αν οι διαφαινόμενες εξελίξεις οριστικοποιηθούν. Υπάρχει και μια άλλη επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, σε θέμα που έκανε αθλητική ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρει πως την θέση της θα την ξεκαθαρίσει αν κι όταν οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις, εκεί που πρέπει κι όπως πρέπει.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ την ΑΕΚ αρκετά σοβαρό οργανισμό, έτσι ώστε να αντιδράσει σπασμωδικά σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Ειδικά επειδή αυτοί που με το ένα χέρι …την μουντζώνουν καθημερινά, από το άλλο της κουνάνε το δάχτυλο να πάρει θέση. Δηλαδή περιμένω κι αν θέλετε κι έχω και την απαίτηση από την ΑΕΚ, πριν μπει σε μια διαδικασία να κυνηγάει τα καφενεία, τα ψιλικατζίδικα, τις χασαποταβέρνες και τα περίπτερα, για να σώσει κανένα ευρώ από την χασούρα της, να έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και να έχει πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση. Με την οποία να υπάρξει κι ευρύτερος αντίκτυπος. Γιατί το θέμα που θα ανοίξει όπως πάει το πράγμα, δεν είναι οι μεγάλες ομάδες, αλλά οι μικρότερες.

Με ενοχλεί όμως αφάνταστα, να εγκαλείται η ΑΕΚ που δεν έχει παίξει κανένα ρόλο στο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, από αυτούς που έχουν παίξει κατά τη γνώμη μου ρόλο. Να σε μουντζώνουν κάθε μέρα με το ένα χέρι κι απ’ το άλλο να σου κουνάνε το δάχτυλο. Αν υπήρχε κεντρική διαχείριση σήμερα, θα είχαν τόση σημασία οι τωρινές διαφαινόμενες εξελίξεις; Όχι. Προφανώς δεν θα ενδιαφερόταν κιόλας, υποθέτω τουλάχιστον, αυτός που ενδιαφέρεται.

Ποιος βγήκε πρώτος από την κεντρική διαχείριση, ενεργώντας τελείως αυτόνομα κι ενώ αυτή ήταν ακόμη σε ισχύ; Ο ΠΑΟΚ από το 2017. Θυμίζω πως για ένα μεγάλο διάστημα το σύστημα είχε προχωρήσει με 15 ομάδες μαζί και τον ΠΑΟΚ μόνο του. Με την NOVA… Με την αρχή να έχει γίνει τότε, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο η κεντρική διαχείριση να θεωρείται αδιανόητη και πλέον να προκύπτουν και πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα για να παραμείνει αδιανόητη.

Η εμπλοκή της ΕΡΤ στο ποδόσφαιρο, όπως είχε προβλεφθεί βάσει του σχεδίου της αναδιάρθωσης με την προηγούμενη κυβέρνηση, νομίζω συμφωνούμε όλοι πως αν υπήρχε τώρα όπως είχε σχεδιαστεί, το τοπίο θα ήταν διαφορετικό. Έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι πως από την αρχή, επικοινωνιακά ο ΟΣΦΠ τράβηξε μπροστά κατά της εμπλοκής της ΕΡΤ. Κι όμως, δεν ήταν μόνο ο ΟΣΦΠ.

Πηγαίνετε πίσω, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της περασμένης σεζόν και θα δείτε πως παράλληλα με την πολεμική του ΟΣΦΠ, οξύτατη ήταν και η αντίστοιχη από πλευράς ΠΑΟΚ. Άλλωστε πέρσι τέτοιο καιρό, ακόμη πήγαιναν «αγκαζέ». Με την ίδια πάνω κάτω επιχειρηματολογία. Για τα χρήματα του ελληνικού Λαού, που δεν γίνεται πουθενά αυτό που πάει να γίνει με την ΕΡΤ κλπ. Ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Λίγους μήνες μετά, άλλαξε αυτό και ο ΠΑΟΚ ήταν έτοιμος να υπογράψει μεγάλο συμβόλαιο με την ΕΡΤ, αλλά οι εκλογές και φυσικά και η εύλογη επιθυμία της ΑΕΚ, να εξασκήσει το ίδιο δικαίωμα, ακύρωσαν αυτό το ενδεχόμενο. Για κάποιον περίεργο λόγο λοιπόν, πρέπει να γίνεται ανεκτή η σύμπλευση του ΠΑΟΚ με θέσεις του ΟΣΦΠ, κατά καιρούς.

Όμως όταν αποφασίζει ο ΠΑΟΚ πως ο ΟΣΦΠ είναι τελικά αντίπαλος του, πρέπει να βγαίνουν και οι άλλοι στα κάγκελα, με το που θα το απαιτεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αλλά και με τον τρόπο που θέλει να επιβάλλει. Δεν πάει έτσι όμως…Γιατί οι άλλοι δεν είχαν ποτέ σύμπλευση με θέσεις του ΟΣΦΠ, κι έχουν τους ίδιους αντιπάλους πάντα. Όχι «αλά καρτ». Στην προκειμένη περίπτωση η ΑΕΚ.

Πλάκα κάνουμε τώρα; Θα πει ο ΠΑΟΚ στην ΑΕΚ τι να κάνει, σε θέμα που αφορά την αντιπαλότητα της με τον ΟΣΦΠ; Ο ΠΑΟΚ που πέρσι τέτοιο καιρό, ήταν σε συνεργασία με τον ΟΣΦΠ; Γι’ αυτό λέω πως είναι τουλάχιστον άκομψο να εγκαλείται η ΑΕΚ για το τι θα κάνει, από πλευρές που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες για το πως έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Ενώ η ίδια δεν έχει καμία.

Η ΑΕΚ ό,τι είναι να κάνει θα το κάνει. Και λέω ξανά πως θεωρώ σίγουρο ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μην είναι η όποια επιλογή της χωρίς αντίκτυπο στο γενικότερο τοπίο. Για να έχει και σημασία. Δεν υπήρξε ως τώρα ο καιροσκοπισμός γνώμονας των κινήσεων της, ούτε αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα.

Δείτε επίσης

Δέκα και… νύχτωσε!

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, ασχολείται με τα play offs…