Τελευταία Νέα

Μέσα από την προπόνηση, το μεγαλύτερο κομμάτι της βελτίωσης της ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης για τα απ’ τά δείγματα αποτελεσμάτων στην Ένωση, που μπορούν να βγαίνουν μόνο μέσα από την καθημερινή δουλειά

Όταν μιλάμε για βελτίωση της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα, δεν μιλάμε μόνο για καλύτερη τακτική συμπεριφορά, συνοχή κλπ. Είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε και για την φυσική παρουσία των παικτών στο γήπεδο.

Πανεύκολα διακρίνει κανείς τις διαφορές των αρχών του 2020, με τα τέλη του 2019. Πόσες και πόσες φορές δεν γράψαμε και δεν σχολιάσαμε σχεδόν όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ρεπορτάζ της ομάδας, την κακή εικόνα από πλευράς δυνάμεων, το πρόβλημα στα τρεξίματα κλπ.

Ο Ντανιέλε Βέρντε μετά το ματς με τον ΟΦΗ, είπε κάτι πολύ σημαντικό. Πως για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ, νιώθει ικανός να έχει τα τρεξίματα που μπορεί να έχει και ειδικά τα σπριντ. Την επιτάχυνση με την μπάλα στα πόδια ειδικότερα.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε παίκτης, σαφώς παίζουν ως βάση τον ρόλο τους. Αλλά η προπόνηση κρίνει το πόσο μπορεί να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτός που τα έχει πιο ανεπτυγμένα και πόσο μπορεί να τα βελτιώσει, αυτός που ενδεχομένως υστερεί ως βάση. Αυτός είναι ο ρόλος της προπόνησης στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν υπήρχε σωστή διαχείριση

Το γεγονός πως ο Βέρντε δηλώνει πως δεν ένιωθε ικανός να κάνει στο 100% κάτι που γνωρίζει ο ίδιος πως είναι σε θέση να κάνει, σημαίνει πολύ απλά πως δεν υπήρχε σωστή διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα. Μεταξύ και άλλων.

Αντίστοιχα το γεγονός πως και το λέει και το δείχνει, πως τώρα αισθάνεται διαφορετικά, είναι απτό δείγμα αποτελεσματικότητας της προπόνησης.

Η βελτίωση της ΑΕΚ λοιπόν το τελευταίο διάστημα, προέρχεται εν μέρει από δουλειά και ιδέες στην τακτική. Εν μέρει από δουλειά στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Εν μέρει επίσης στο κίνητρο που έχει το χάρισμα ο προπονητής να δίνει στους παίκτες για να τον ακολουθήσουν.

Ο Τζιόρτζιο Ντ΄ Ουρμπάνο είναι ένα σημαντικό «όπλο»

Αλλά σημαντικά μεγάλο, ίσως και το μεγαλύτερο, είναι το κομμάτι που προέρχεται μέσα από την προπόνηση αυτή καθαυτή. Ειδικά σε ό,τι αφορά την φυσική παρουσία της ομάδας στο γήπεδο. Ο Τζιόρτζιο Ντ΄ Ουρμπάνο, είναι ένα σημαντικό «όπλο» για τον Καρέρα και από αυτούς που έχουν ως τώρα την πιο επιδραστική παρουσία σε ό,τι στα μάτια όλων μας αποτελεί σαφή βελτίωση, εκτός των άλλων και από πλευράς φυσικής παρουσίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι το μέσο από το οποίο βγαίνουν καλύτερα στο γήπεδο και τα υπόλοιπα κομμάτια της δουλειάς. Ο Ντ΄ Ουρμπάνο δεν είναι τυχαία λοιπόν δίπλα στον Καρέρα κι αυτό το έχουμε καταλάβει ήδη καλά. Άλλο ένα «συν» για έναν προπονητή, οι σωστές επιλογές για τα καίρια πόστα στο τιμ που τον συνοδεύει.

Ο ίδιος ο Ιταλός τεχνικός το είπε ξεκάθαρα στις σημερινές του δηλώσεις. «Το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται στην ένταση και στα σπριντ των ποδοσφαιριστών, την ταχυδύναμη, αυτή είναι και η βάση στην οποία προπονούμαστε καθημερινώς». Στην ουσία αναδεικνύει το συγκεκριμένο κομμάτι, ως το πιο σημαντικό της δουλειάς του ως τώρα στην ομάδα.

Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι σε μεταβατική περίοδο

Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι σε μεταβατική περίοδο σε πολλούς τομείς. Μέσα σε αυτούς και ο συγκεκριμένος, άσχετα αν παρουσιάζει ήδη αισθητή βελτίωση.

Καταλαβαίνεις όμως, πως υπάρχει μια σειρά και πως όντως είσαι μέσα σε μια διαδικασία που κάπου θα οδηγήσει. Το παν είναι να εντοπίζεις γρήγορα τα πιο σημαντικά ζητήματα, να τα ιεραρχείς σωστά και να προχωράς με την σειρά που πρέπει. Ειδικά για ομάδες, τις οποίες τις παραλαμβάνεις ουσιαστικά «σκοτωμένες».

Οι παίκτες της ΑΕΚ προέρχονται από ένα πεντάμηνο τουλάχιστον, που δούλεψαν σε διαφορετικούς ρυθμούς στην αρχή, στην συνέχεια και στο τέλος αυτού του διαστήματος. Αν προσθέσεις και τους δύο διαφορετικούς προπονητές πέρσι, πας σε ένα εξαιρετικά μεγάλο διάστημα, με διαφορετικές φιλοσοφίες στην προπόνηση τους στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω οτιδήποτε άλλο πέρα από το αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως το είδαμε να διαγράφεται μπροστά στα μάτια μας μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα έφτασε να παρουσιάζει μια εικόνα σχεδόν αξιοθρήνητη. Δεν υπάρχει λοιπόν οτιδήποτε καλό που να μπορούσε να γίνει για την συγκεκριμένη ομάδα, αν πρώτα δεν ξεκινούσες από αυτό. Ο Καρέρα το κάνει και το κάνει αποτελεσματικά, σε συνεργασία με τον γυμναστή του.

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο για να προχωρήσεις

Και το κάνει σε μια περίοδο που από την αρχή είχε πολύ επιβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Το κάνει χωρίς να έχουμε ως τώρα εντυπωσιακές μεταπτώσεις.

Είναι το βασικό στοιχείο για να προχωρήσεις στα επόμενα. Για παράδειγμα, έχουμε δείγματα απομονωμένα ως τώρα, για το γεγονός πως ο Καρέρα θέλει να μάθει την ομάδα να κάνει επιθετικό πρέσινγκ. Με κάποιους συγκεκριμένους παίκτες του βγήκε καλύτερα στο ματς με τον Βόλο για παράδειγμα, σε επίπεδο όπως βασικού κορμού, είναι σαφές πως η ομάδα ακόμη αυτό δεν μπορεί να το υπηρετήσει σωστά.

Το αναγνωρίζει και μαζεύει την ομάδα χωρίς να έχει ψυχολογικά, όταν βλέπει πως δημιουργεί πλέον κινδύνους μέσα σε ένα ματς, αυτή η προσέγγιση. Όσο βελτιώνεται όμως η κατάσταση στον τομέα της αντοχής και της έντασης, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται να δούμε την αλλαγή και στο κομμάτι της πιο επιθετικής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπεις πως υπάρχει προπόνηση που έχει αποτέλεσμα σε αυτά στα οποία επικεντρώνεται, κομμάτι – κομμάτι, μπορείς να λες με σχετική ασφάλεια, πως το ίδιο αποτέλεσμα θα βγει και σε όσα έρθουν στο προσκήνιο αργότερα.

Δείτε επίσης

Μια ευκαιρία που δημιούργησε η ίδια, θα βρεθεί στα πόδια της

Ο Τάσος Καπετανάκος αναλύει την ευκαιρία της ΑΕΚ