Η μεγάλη εικόνα στην ΑΕΚ

Ο Τάσος Καπετανάκος αναλύει τα πρώτα… δύσκολα της σχέσης με τον Μιγκέλ Καρντόσο

Στη σφαίρα του παράλογου, στις πύλες του… ανεξήγητου. Η ΑΕΚ ως κοινωνία κάνει κουβέντα, αναλύει, επιχειρεί να βγάλει πόρισμα αν «της κάνει» ο Μιγκέλ Καρντόσο. Το δείγμα που έχει στα χέρια της είναι (μόλις) δύο 90λεπτα. Και συμβαίνει αυτό από τις 15 Αυγούστου μετά από πρόκριση της στο Europa League. Βάλτε τα κάτω: 2 ματς, μία πρόκριση, 15 Αυγούστου, για μια εντελώς νέα ομάδα. Προφανώς και είναι λάθος αυτό που επιχειρείται. Το αν είναι σωστή ή λάθος η επιλογή του Μιγκέλ Καρντόσο θα το δούμε παρακάτω. Αρκετά παρακάτω. Τώρα δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έχουμε ένα δείγμα κοντά στα Χριστούγεννα, αν εκτιμηθεί το ότι χρειάζεται ένας ρυθμός αγώνων κοντά στο τρίμηνο.

Βεβαίως και μέχρι τότε απαιτούνται αποτελέσματα. Απαιτείται προσαρμογή ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει». Θέλουμε να παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, πρέπει και να κερδίσουμε. Η σειρά πάει ανάποδα. Πρέπει να κερδίσεις, θες να παίξεις και καλό ποδόσφαιρο. Και έτσι μόνο η ΑΕΚ θα «μεγαλώσει», θα πάρει αυτοπεποίθηση, ψυχολογία και δύναμη από τις νίκες και τις προκρίσεις. Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι το πρώτο βήμα με την Κραϊόβα και το δεύτερο και μεγαλύτερο κόντρα στην Τράμπζονσπορ. Αν περάσει στους ομίλους θα είναι ένα εξαιρετικό νέο, η ΑΕΚ θα βρίσκεται για τα καλά στο χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με συμμετοχή σε ομίλους για 3η σερί χρονιά. Αν όχι δεν θα καταστραφεί προφανώς. Ούτε οικονομικά, ούτε αγωνιστικά. Θα πρέπει να συνεχίσει το πλάνο της, για να καταφέρει τους εν Ελλάδι στόχους.

Στήριξη και στόπερ

Ο Μιγκέλ Καρντόσο προφανώς και θα έχει ξεκινήσει με μια αποτυχία σε περίπτωση αποκλεισμού, αλλά στην ΑΕΚ δεν τον έφεραν για να μπει αποκλειστικά στους ομίλους και… γειά σας. Ήρθε για να χτίσει, να δημιουργήσει. Και αυτό θέλει υλικά, χρόνο και στήριξη. Η επένδυση που έγινε αυτό το καλοκαίρι είναι σοβαρή. Ένας ακόμη στόπερ δείχνει απαραίτητος, όπως και η διοικητική στήριξη στον προπονητή σε κάθε βήμα σε αυτό το ξεκίνημα.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, μαζί και όλη η ΑΕΚ συμφώνησαν ότι αυτός είναι ο κατάλληλος για αυτή την αλλαγή. Μια αλλαγή που απαιτεί πολλή δουλειά. Το επίπεδο δουλειάς στην προετοιμασία ήταν πολύ καλό, όπως αναφέρουν εντός ομάδας. Σίγουρα πολύ καλύτερο από πέρυσι. Η ΑΕΚ ως κοινωνία βιάζεται. Να φτάσει στον στόχο, μα αυτό είναι παράλογο. Διότι δεν συμβαίνει όταν χτίζεις κάτι νέο, όταν αποφασίζεις να χτίσεις κάτι τόσο καινοτόμο.

Τον μελέτησε και τον πήρε τον Μάιο

Η ΑΕΚ τέλη Μάη προσέλαβε τον Μιγκέλ Καρντόσο. Νωρίτερα είχε μελετήσει τι προπονητής είναι, τι μπορεί να κάνει, το συνδύασε με αυτό που θέλει το κλαμπ και επήλθε η συμφωνία. Προφανώς και ήξερε τι ήθελε τότε η ΑΕΚ. Και αυτό οφείλει να ισχύει και τώρα και τέλη Αυγούστου. Ανεξαρτήτου πρόκρισης ή όχι στους ομίλους του Europa League. Το κλαμπ κάνει μια τεράστια αλλαγή, για να γίνει καλύτερο, να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο, να φτιάξει την ΑΕΚ της «Αγιάς Σοφιάς». Συγχωρείστε μα εγώ δεν θα το κρίνω αυτό με 45 λεπτά κακό-κάκιστο ποδόσφαιρο με αντίπαλο την Κραϊόβα μετά από 3-0 στο ζευγάρι. Θα δω την μεγάλη εικόνα και την προοπτική.

Δείτε επίσης

Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης σχολιάζει τη νίκη – πρόκριση επί του Παναιτωλικού, την εμφάνιση και την κλήρωση του Κυπέλλου