Έτσι στηρίζεται η νέα προσπάθεια

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr για τα δύο τρία βασικά που μοιάζουν απαραίτητα αυτή την περίοδο στην ΑΕΚ

Όλη η ΑΕΚ μαζί, η επίσημη, αλλά και ο περίγυρος της, φέρει και φέρουμε ευθύνη για το γεγονός πως μετά από μια πρόκριση, έχει δοθεί το δικαίωμα και στην επικοινωνία των αντιπάλων της κυρίως, αλλά όχι μόνο, να δημιουργεί μια εικόνα πως κρίνεται κάτι για το πως θα συνεχίσει η ομάδα, στα ματς με την Τράμπζονσπορ.

Είναι αστείο κι απαράδεκτο μαζί, να μιλάμε σήμερα για κρίση σχετικά με την δουλειά του προπονητή, ανάλογα με το αν η ομάδα θα μπει ή όχι σε όμιλο του Europa League.

Δεν μπορεί να κριθεί η δουλειά του Καρντόσο

Είναι αστείο κι απαράδεκτο μαζί να υπάρχει κι ως ενδεχόμενο ακόμη στην σκέψη μας, πως αυτό που πήρε απόφαση να κάνει η ΑΕΚ στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, θα το κρίνει η εικόνα στα ματς με την Κραϊόβα ή το τι θα γίνει με τους Τούρκους, μέσα στις επόμενες 12 μέρες. Όπου ανάμεσα υπάρχει και ματς για το πρωτάθλημα, με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ.

Η εικόνα της ΑΕΚ απέναντι στην Κραϊόβα, ήταν μη αποδεκτή μετά από ένα σημείο. Αυτό καλώς επισημάνθηκε. Καλώς επισημάνθηκαν λάθη, εκφράστηκε προβληματισμός. Αλλά μέχρι εκεί.

Το είπαμε κι εδώ πριν μερικές εβδομάδες. Όποιος περιμένει ξεκάθαρα δείγματα της ομάδας την οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ο νέος προπονητής (και δεν ξέρουμε φυσικά καν αν θα το καταφέρει), πριν από τρεις – τέσσερις μήνες από το ξεκίνημα των επίσημων υποχρεώσεων, θα κάνει λάθος.

Σε αυτό το διάστημα, το ζητούμενο είναι να βρεθεί αυτό που πάλι εδώ πριν μερικές εβδομάδες, περιγράφτηκε ως χρυσή τομή, ανάμεσα στις δυσκολίες του χτισίματος και την ισορροπία στα αποτελέσματα. Από την οποία ποτέ δεν ξεφεύγει η ΑΕΚ.

Προσωπικά σε αυτό στάθηκα περισσότερο. Όχι στην κρίση της δουλειάς του Καρντόσο, αλλά στο κατά πόσο η ομάδα τον βοηθάει να καταλάβει πόσο αναγκαία είναι και η διαχείριση με βάση αυτή την ισορροπία.

Αν η ομάδα τον βοηθάει να καταλάβει, πως παίκτες με τις ιδιορρυθμίες ενός Λιβάγια ή ενός Βράνιες, το club τους θέλει και γι’ αυτό τους έχει. Αν δεν τους ήθελε δεν θα τους είχε. Άρα πρέπει να τους διαχειριστεί ο προπονητής κι όχι να στέκεται στις ιδιορρυθμίες τους.

Αβάσιμο το θέμα με τους Πορτογάλους

Για μένα το θέμα με τους Πορτογάλους που πάει να δημιουργηθεί επικοινωνιακά, είναι αβάσιμο και είναι κι επικίνδυνο, γιατί με το «πες -πες» μπορεί και να δημιουργηθεί.

Ο Καρντόσο συμφώνησε και φτιάχνει μια ομάδα όπως την θέλει, με τους παίκτες που ήθελε και μπορούσε να τους φέρει η ΑΕΚ.

Κανείς δεν του είπε να βάλει «κόφτη» ανάλογα με την εθνικότητα. Και δεν υπάρχει κανείς στην ΑΕΚ αυτή την περίοδο που παίζει ή δεν παίζει, ανάλογα με την εθνικότητα. Γιατί ο Σιμάο δεν ξεκίνησε στην ρεβάνς με την Κραϊόβα και ξεκίνησε ο Κρίστιτσιτς;

Κι αν εντός αποδυτηρίων υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν διάθεση να καλλιεργήσουν τέτοιο κλίμα, πρέπει οι άνθρωποι της ομάδας άμεσα να τους ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Αυτό είναι καθήκον του club, όπως επίσης καθήκον είναι αυτό που είπαμε και πριν. Να συγχρονιστούν σωστά με τον προπονητή και να τον βοηθήσουν να καταλαβαίνει όσο γίνεται καλύτερα τι καλείται να διαχειριστεί. Απ΄όλες τις απόψεις.

Δεν θα αναφερθώ εδώ στον σχεδιασμό και σε ζητήματα στήριξης με μεταγραφικές κινήσεις. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα, δεν χρειάζονται κουβέντα.

Αν η ΑΕΚ κλείσει κι αυτή την μεταγραφική περίοδο με κάποια ερωτηματικά ανάλογα των περσινών, θα έχει αδικήσει τον εαυτό της και φυσικά θα πρέπει να κριθεί και η ομάδα σε βάθος χρόνου, με βάση το τι θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν έγινε.

Αυτό που έχει φτιάξει όμως ως τώρα, με το εξαιρετικό δυναμικό που διαθέτει έτσι κι αλλιώς, τα παραπάνω αυτή την περίοδο είναι τα άμεσα απαραίτητα για να το στηρίξει.

Δείτε επίσης

Οι αχάριστοι και οι θρασύτατοι

Ο Τάσος Τσατάλης στο enwsi.gr γι ΄αυτά που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, πέρα από τις μεγάλες χαρές της Κυριακής