Ένα μέλλον λαμπρό κι ένα «γαμώτο»

Ο Τάσος Τσατάλης για τα ανάμεικτα συναισθήματα αυτών των ημερών

Δε θέλω να χρησιμοποιήσω βαρύγδουπες εκφράσεις, για όσα έγιναν σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Καταλαβαίνω και το κλίμα που υπάρχει και φυσικά την πικρία για το αγωνιστικό, που τη νιώθω κι εγώ.

Αλλά πέρα από τις βαρύγδουπες εκφράσεις, υπάρχει και η ουσία, που δεν κρύβεται και δεν είναι… εφεύρεση. Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από το να αποκτήσει η ΑΕΚ ξανά την έδρα της.

Και τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο, από το να συνοδευτεί αυτό από ένα συνολικό δημιούργημα, που θα κάνει την έδρα της ΑΕΚ, ένα σημείο αναφοράς, που θα ξεπερνά τη σημασία μιας ποδοσφαιρικής έδρας. Δεν θα είναι μόνο αυτό.

Η αλήθεια είναι, είτε θέλουν να την δεχτούν όλοι, είτε όχι, πως ακόμη και τίποτε απολύτως να μην είχε καταφέρει ο Μελισσανίδης αυτή την πενταετία και μόνο αυτό που γίνεται στην Νέα Φιλαδέλφεια, θα αρκούσε για να χαρακτηρισθεί όχι μόνο πετυχημένη η εκ νέου δραστηριοποίηση του στην ΑΕΚ, αλλά και κομβική για την ιστορία της.

Το επαναλαμβάνω, ακόμη κι αν δεν είχε καταφέρει τίποτε άλλο. Αν είχε απλά επανέλθει η ΑΕΚ στην Super League και βολόδερνε ας πούμε. Να πάρω την πιο ακραία περίπτωση.

Στην πραγματικότητα όμως όχι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, αλλά είμαστε … στο άλλο άκρο. Δύο τίτλοι. Ο ένας μετά από 24 χρόνια. Μια εντυπωσιακή ευρωπαϊκή επιστροφή πέρσι σε επίπεδο Europa League και φέτος η ΑΕΚ στο Champions League.

Που αν θέλει να δει κανείς την αλήθεια, πλέον μιλάμε για μια κατά 80% κλειστή λίγκα, στην οποία σκοτώνονται ένα κάρο ομάδες, για ελάχιστες θέσεις που περισσεύουν. Και η ΑΕΚ στην πρώτη της προσπάθεια ως πρωταθλήτρια, με δύο προκριματικούς είναι μέσα.

Στην πραγματικότητα, το μέγεθος της επιτυχίας, συνδυαστικά και με το γήπεδο, συγκρίνεται με τις κορυφαίες περιόδους στην ιστορία της ΑΕΚ. Κι από πλευράς βάσεων για το μέλλον, εξελίσσεται στην πιο πετυχημένη, στην πιο σημαντική περίοδο της ιστορίας της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ εκτός από το ότι είναι πρωταθλήτρια και πρωταγωνίστρια ξανά, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου γηπέδου, προσέξτε του συγκεκριμένου, όχι γενικώς γηπέδου, βάζει μια παρακαταθήκη.

Από την κατάσταση στην οποία θα την βάλει η επιστροφή της στην Φιλαδέλφεια και στο συγκεκριμένο γήπεδο, από τα τεράστια πλεονεκτήματα που θα έχει από αυτό, θα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην είναι ωφελημένη σε σταθερή βάση.

Με τις υποδομές στα Σπάτα και για την πρώτη ομάδα και για τις Ακαδημίες επίσης.

Μιλάμε για απίστευτα πράγματα που δεν μπορούσες καν να τα φανταστείς, μόλις πριν από πέντε – έξι χρόνια. Μια άλλη ΑΕΚ.

Φυσικά το ιδανικό θα ήταν όλα αυτά μαζί κι αυτό που δρομολογείται πλέον με την «Κιβωτό της Ρωμιοσύνης», να συνοδεύονταν και από την συνέχεια που θα θέλαμε όλοι να είχε η πρωταθλήτρια, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο.

Η ΑΕΚ με λίγη περισσότερη τύχη και φυσικά χωρίς την ακραία τιμωρία, θα ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που είναι τώρα. Αυτό δεν αμφισβητείται, το ξέρουμε όλοι.

Αλλά δεν αμφισβητείται και κάτι άλλο. Πως υπάρχουν λάθη, αποφάσεις κι επιλογές που έγιναν ή δεν έγιναν και θα έπρεπε να γίνουν, που έχουν παίξει ρόλο στο να είναι έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα βαθμολογικά.

Για παράδειγμα, αν απομονώσεις τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, στις οποίες η ΑΕΚ έχασε τους πέντε από τους εννιά βαθμούς της σημερινής της διαφοράς από την κορυφή, θα δεις πως σε πολύ σημαντικό ποσοστό, η ομάδα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί υπάρχει κι ένα ποσοστό που σχετίζεται … με τα δοκάρια με τον Ατρόμητο.

Αλλά και πάλι, υπάρχουν τρία 45λεπτα με Παναθηναϊκό και Ατρόμητο, που η ΑΕΚ για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και η έλλειψη επιλογών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν βλεπόταν. Για μένα ούτε το πρώτο ημίχρονο με τον Ατρόμητο ήταν κάτι ιδιαίτερο. Για την ομάδα που θα έπρεπε να είναι φέτος η ΑΕΚ, δεν μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερο η εικόνα αυτή.

Και γι’ αυτό, παρά την κοσμογονία σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, αυτό που κυριαρχεί τη περίοδο αυτή είναι προβληματισμός και πικρία. Και στον κόσμο, αλλά και μέσα στην ίδια την ομάδα.

Σε ένα «πηγαδάκι» σήμερα, που έμεινε για λίγη ώρα και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού μίλησε λίγο για το αντικείμενο της εκδήλωσης, για το γήπεδο, για το μουσείο που θα υπάρχει επίσης ειδικά για την ΑΕΚ, δεν μπόρεσε να κρατηθεί… Παραδέχθηκε το «γαμώτο» που έχει μέσα του, για την πορεία της ομάδας.

Ωστόσο το «γαμώτο» του Μελισσανίδη, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με του μέσου οπαδού της ΑΕΚ. Γιατί το δικό του «γαμώτο», περιλαμβάνει και την γνώση και επίγνωση καταστάσεων που δεν έχει υπόψη του ο μέσος οπαδός και δεν είναι και υποχρεωμένος να έχει.

Τη γνώση και επίγνωση των πραγμάτων που δεν έχουν πάει καλά κι έχουν εξαρτηθεί από κάποιες αποφάσεις, που υπήρξαν ή δεν υπήρξαν, όπως αναφέρθηκε και πιο πριν. Από επιλογές, από ενέργειες, που αφορούν τον ίδιο και τα στελέχη της ομάδας.

Εκεί είναι η ρίζα των προβλημάτων που βγήκαν στην ΑΕΚ, εκεί είναι όπως και να το κάνουμε η ρίζα και της λύσης τους.

Στο πως θα εκτιμηθεί η κατάσταση, στο ποιας μορφής λάθη και σε ποιος τομείς θα εντοπιστούν και πως θα διορθωθούν.

Τις δυνατότητες της σημερινής ΑΕΚ δεν τις αντικατοπτρίζει η θέση που έχει στην βαθμολογία. Αυτό είναι δεδομένο και για το ρόστερ που έχει και για τις ικανότητες του προπονητή της.

Αλλά δεν μπορείς να πεις κι από την άλλη, πως υπήρξε μια εξέλιξη από την περσινή ομάδα, που να της επέτρεπε να μπει φέτος ως το απόλυτο, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου.

Ο στόχος μιας πρωταθλήτριας άλλωστε, αυτός είναι εκ των πραγμάτων. Να ξεκινάει η επόμενη σεζόν και να ψάχνουν οι αντίπαλοι τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουν, θα την ξεπεράσουν και να θεωρείται το πιθανότερο πως εκείνη θα έχει τον πρώτο λόγο.

Η ΑΕΚ δεν πήρε πρωτάθλημα όπως το πήρε η Λέστερ στην Αγγλία. Πρώτα απ’ όλα επειδή είναι η ΑΕΚ, έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Όμως και πρακτικά, τελείωσε η περσινή σεζόν και υπήρχαν απεριόριστες προϋποθέσεις και δυνατότητες να ξεκινήσει από καλύτερη θέση κι από πέρσι. Το γεγονός πως το πρωτάθλημα ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να είναι ήδη φαβορί και στις αποδόσεις των μπουκ (καθαρό μάλιστα) και σε κάποιες περιπτώσεις να δίνεται και ο ΟΣΦΠ σε χαμηλότερη απόδοση από την ΑΕΚ, κάτι δείχνει.

Περισσότερο ακόμη όταν μιλάμε για μια ΑΕΚ που έμπαινε στο πρωτάθλημα, έχοντας εξασφαλίσει είσοδο στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο.

Όταν υπάρξει ξεκάθαρα στο μυαλό του Μελισσανίδη και των στελεχών της ΑΕΚ η απάντηση στο γιατί η ΑΕΚ βρέθηκε σε αυτή τη θέση, τότε το ίδιο ξεκάθαρη θα είναι και η διέξοδος. Διέξοδος που είναι ζητούμενο άμεσα. Γιατί ακόμη κι αν δεχτείς πως το πρωτάθλημα έχει γίνει στόχος πολύ μακρινός ή και ανέφικτος ακόμη όπως θεωρούν οι περισσότεροι, οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ για το υπόλοιπο της σεζόν, είναι τεράστιες και πολύ σημαντικές.

Δείτε επίσης

Δεν είναι περίοδος για να μιλάμε για το νυν δυναμικό

Ο Τάσος Τσατάλης θυμίζει πως δεν είμαστε ...σε «off season», αλλά ενόψει του πιο κρίσιμου κομματιού της σεζόν