Έλεγχος της «Βασίλισσας»: Μέρος Β (ΦΩΤΟ)

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει τα πεπραγμένα της νέας ΑΕΚ του Μπάνκι

Στο Α Μέρος είδαμε κάποια σημαντικά ομαδικά στατιστικά που αποτυπώνουν την εικόνα της ΑΕΚ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Στο Β Μέρος θα ασχοληθούμε με τα ατομικά προηγμένα στατιστικά (advanced stats) των παικτών της ΑΕΚ με βάση και την εικόνα που έχουμε στο γήπεδο. Όλοι βλέπουμε ότι οι κολώνες της φετινής ΑΕΚ, είναι η τριάδα Χάντερ, Μασιούλις και Λαρετζάκης αλλά φαίνεται αυτό στην στατιστική τους απεικόνιση; Είναι σημαντικές και κατά πόσο επηρεάζουν οι απουσίες του Ξανθόπουλου και του Μέις; Είναι στατιστικά ο Γκρίφιν όσο κακός φαίνεται; Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε, λαμβάνοντας όμως υπόψιν ότι κάποιοι παίχτες έχουν λείψει από πολλά ματς και το δείγμα τους είναι μικρό για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

PER (Player Efficiency Rating)

Το PER είναι από τους πιο ολοκληρωμένους δείκτες για να παρουσιάσει την απόδοση ενός μπασκετμπολίστα, καθώς προσθέτει όλα τα θετικά πεπραγμένα ενός παίχτη στο παρκέ, αφαιρεί όλα τα αρνητικά και η τιμή που επιστρέφει, δείχνει την συνολική απόδοση του ανά λεπτό συμμετοχής. Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε το PER των παικτών με τουλάχιστον 15 λεπτά συμμετοχής/αγώνα.

pastedGraphic.png

Με διαφορά 1ος σε συνολική απόδοση ο Βινς Χάντερ, που σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν κάνει πράγματα και θαύματα, δείχνοντας ότι φέτος έχει ανέβει επίπεδο στο παιχνίδι του. 2ος είναι ο Γιόνας Μασιούλις, παρόλο που μέσα στο παιχνίδι δεν φαίνεται τόσο πολύ, η εμπειρία και η ποιότητα του είναι τέτοια που κάνει πολλές και χρήσιμες δουλειές μέσα στο παρκέ, για αυτό ο Ιταλός κόουτς της ΑΕΚ τον εμπιστεύεται πιο πολύ από κάθε άλλον αφήνοντας τον στο παρκέ για 27,2 λεπτά μ.ό.


Usage

Με αυτόν το δείκτη μπορούμε να δούμε το ποσοστό των επιθέσεων που έχει πάρει ένας παίχτης και έχουν καταλήξει σε σουτ, βολή ή λάθος. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι ο Μέις και ο Λαρετζάκης όσο βρίσκονται στο παρκέ εκτελούν σχεδόν το 1/3 των επιθέσεων της ΑΕΚ. Αν για τον Καναδό αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, για τον Λαρετζάκη δείχνει το step up που έχει κάνει φέτος και τα ηγετικά ένστικτα που έχει εξελίξει.

 

pastedGraphic_1.png

Τελικά έλειψαν  Μέις και Ξανθόπουλος;

Η ΑΕΚ στο διάστημα της απουσίας και των 2 άσσων της έκανε μόνο νίκες δείχνοντας ένα πολύ σοβαρό και μαχητικό πρόσωπο. Μπορεί οι ομάδες που έπαιξε να ήταν βατές αλλά όπως θα δούμε από τον επόμενο δείκτη (AST%), έπρεπε να αλλάξει πολλά στο επιθετικό της παιχνίδι. Το AST% μας δείχνει το ποσοστό των εύστοχων σουτ μιας ομάδας, στα οποία ένας παίχτης έδωσε την ασιστ στο διάστημα που βρισκόταν στο παρκέ.

pastedGraphic_2.png

Βλέπουμε πόσο καλή δουλειά κάνει ο Ξανθόπουλος όσο παίζει, καθώς το 1/3 των εύστοχων σουτ της ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα προέρχεται από δικές του τελικές πάσες. Από κοντά και ο Ρατάν Μέις, παρόλο που έχει το προφίλ του σκόρερ παρά του δημιουργού, δίνει ασιστ για το 1/4 των εύστοχων προσπαθειών. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πόσο μεγάλη επίδραση έχουν στο επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ, που καλύφτηκε κατά κάποιο ποσοστό από τους Γκρίφιν, Λαρετζάκη και Σαντ-Ρόος.

Καλύτερες πεντάδες και αποτελεσματικότεροι παίχτες

Πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν τον δείκτη +/- που δείχνει πόσο κερδίζει ή χάνει μια ομάδα σε πόντους κατά την παρουσία ενός παίχτη στο παρκέ.

pastedGraphic_3.png

Για άλλη μια φορά βλέπουμε την μεγάλη διαφορά που κάνει ο Χάντερ όταν βρίσκεται στο παρκέ, καθώς η ΑΕΚ κερδίζει τις αντιπάλους της με +65 πόντους. Σε αυτό τον πίνακα βέβαια μπορούμε να βρούμε και την απάντηση για πιο λόγο ο Ιταλός κόουτς της ΑΕΚ αφήνει τόσο πολύ στο παρκέ τον Μάλκομ Γκρίφιν. Μπορεί σε όλους να μένει η κακή επιθετική του επίδοση μέχρι τώρα, πόσο μάλλον για παίχτη που πέρσι ήταν 1ος σκόρερ στην Basket League, αλλά είναι τέτοια η βοήθεια που δίνει στο αμυντικό κομμάτι, που είναι 2οςμαζί με τον Μασιούλις στο ισοζύγιο πόντων αλλά με λιγότερα λεπτά συμμετοχής. Στα πολύ αρνητικά η επίδοση του Ρόμπερσον που σε σχετικά λίγα λεπτά συμμετοχής του η ΑΕΚ χάνει με -20 πόντους.

Έχοντας δει ατομικά τους παίχτες μπορούμε να εξετάσουμε και τις πεντάδες πλέον που έχουν δημιουργήσει την μεγαλύτερη θετική και αρνητική διαφορά για την ΑΕΚ.

pastedGraphic_4.png

Παρατηρούμε ότι η τετράδα με Γκρίφιν-Χάντερ-Μασιούλις-Σάκοτα είναι στις 2 από τις 3 καλύτερες πεντάδες, είτε μαζί με τον Μέις είτε με τον Σαντ-Ρόος. Αυτό φυσικά έχει εξήγηση καθώς είναι πεντάδες που συνδυάζουν αθλητικότητα, δυνατή άμυνα, εμπειρία και εκτέλεση από κοντά και μακριά από το καλάθι.

Win Share (WS)

Τα μερίδια νίκης είναι ίσως ο σημαντικότερος δείκτης, αφού αποδίδει σε κάθε παίχτη ένα μέρος από το συνολικό αριθμό νικών της ομάδας του με βάση την στατιστική του συγκομιδή.

pastedGraphic_5.png

Σε ακόμα ένα δείκτη παρατηρούμε ότι ο Χάντερ με τον Μασιούλις είναι πρώτοι, έχοντας συνεισφέρει σε 1,1 νίκες της ΑΕΚ, αριθμός αρκετά μεγάλος αν αναλογιστούμε ότι 1ος στο πρωτάθλημα είναι ο Νικόλα Μιλουτίνοφ με 1,3. Ακολουθεί ο παίχτης-κόλλα (glue player) για την Ένωση, ο Κουβανός Σαντ-Ρόος που από τότε που μπήκε στην ομάδα έχει ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας όπως και την σκληράδα στην άμυνα.

Συμπερασματικά, σε αυτό το 1ο κομμάτι της σεζόν, βλέπουμε ότι οι ηγέτες της ΑΕΚ μέχρι τώρα, είναι ο Χάντερ με τον Μασιούλις και από κοντά ακολουθεί ο Λαρετζάκης. Βέβαια το γήπεδο είναι πάντα αυτό που λέει την αλήθεια αλλά και η εικόνα που παίρνουμε από τη στατιστική επιβεβαιώνει αυτά που βλέπουμε τους πρώτους 2 μήνες από τη Βασίλισσα. Σίγουρα η απουσία του Ρατάν Μέις άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ και μένει να δούμε τώρα που θα επιστρέψει πως θα ενταχθεί σε ένα σύνολο που δείχνει να έχει βρει την συνοχή και την ομοιογένεια του. Ακολουθούν δύσκολα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη τον Δεκέμβριο που θα μας δείξουν εν πολλοίς, τις δυνατότητες της φετινής ΑΕΚ.

ΥΓ. Τα προηγμένα στατιστικά προέρχονται από τους χρήστες

twitter.com/ldcystats

twitter.com/qpdp

6 Σχόλια

 1. Πολυ καλη αναλυση κυριε Τσιμπο…Φοβερη δουλεια…ΜΟΝΟ ΑΕΚ!!!

 2. ΣΤΑΜΑΤΗΣ

  Τσίμπo φωνάζουμε εδω και 3 χρόνια ότι πρέπει να παίζουν οι νέοι Έλληνες παίκτες (Χατζηδακης, Ιωαννου, Αγραβανης, Ρογκαβό, κτλ.) αλλά δεν ιδρώνει ούτε το δικό σου αυτί ούτε άλλο.
  Την άποψη σου παρακαλώ.

  • Θάνος Τσίμπος

   Η διαδικασία ένταξης ενός νεαρού στο παιχνίδι μιας ομάδας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και έχει πολλές προυποθέσεις. Πρώτα πρέπει να υπάρχει μια ομάδα που να λειτουργεί σωστά, να έχει στοιβαρές δομές, οπότε ένας νεαρός παίχτης να μπει σε ενα προστατευμένο περιβάλλον και να μην κινδυνεύσει να καεί.Αυτό γίνεται φέτος πρώτη φορά αφού τα προηγούμενα χρόνια με τα φύγε εσύ -έλα εσύ των παιχτών η ΑΕΚ δεν είχε συγκεκριμένο χαρακτήρα ομάδας.Επίσης πρέπει και οι νεαροί να βάλουν προσωπική δουλειά, κυρίως σωματικά για να μπορούν να ανταποκριθούν.Αυτό γίνεται φέτος με Μωραίτη Τσαλμπούρη και πρέπει να το πιστώσουμε στο κόουτς.

 3. Εκπληκτικη δουλεια!!! Εχουμε καποια ενημερωση για τους τραυματιες εν οψη αρη?

  • Θάνος Τσίμπος

   Εκτός Ξανθόπουλος,Καββαδάς,Γιαννόπουλος και αμφίβολος ο Ρατάν-Μέις.

   • Συγγνωμη οι δυο πρωτοι ειναι εκτος απο το ματς κυπελλου με τον παοκ ακομα. Τι διαολο εχουν? Θα γυρισουν ποτε? Καλυτερα να χαμε κρατησει μαυροειδη στο 5 σε κουτσο αλογο πονταραμε τα λεφτα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *