Η τελευταία παράσταση στο «Ναό»

Η τελευταία παράσταση στο «Ναό»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο επίλογος σε μία ιστορία 73 ετών γράφτηκε στις 3 Μαΐου του 2003, όταν το «Νίκος Γκούμας» φιλοξένησε την τελευταία ποδοσφαιρική του παράσταση. «Προσκεκλημένος» ήταν ο Άρης ο οποίος αποδείχθηκε έρμαιο στις ορέξεις της ΑΕΚ. Η «Ένωση» παρατάχθηκε με πορφυρή εμφάνιση που παρέπεμπε στο Βυζάντιο και επικράτησε με 4-0!

Τον… χορό των γκολ στο αποχαιρετιστήριο πάρτι άνοιξε στο 13’ με κεφαλιά ο Κατσουράνης. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Λάκης με δύο τέρματα. Το πρώτο στο 30’ και το δεύτερο στο 45’. Ο επίλογος γράφτηκε στο 77’ με τον Ίλια Ίβιτς να περνάει και τον  Λαμπάκη και να διαμορφώνει το τελικό 4-0.

Στο τελευταίο ματς στα «ιερά χώματα» της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε παρατάξει τους: Χιώτη, Γεωργέα, Κασάπη, Καψή, Κατσουράνη, Ζαγοράκη (80’ Κωνσταντινίδης), Μαλαδένη, Λάκη (69’ Ναλιτζής), Γεωργάτο (69’ Κωστένογλου), Τσάρτα και Ίβιτς.

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο ο «δικέφαλος» του οποίου ηγείτο ο Μάκης Ψωμιάδης, είχε προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο νίκες επί του ΑΠΟΕΛ και ακολούθησαν οι 6 ισοπαλίες κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ. Στη συνέχεια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήρθαν οι δύο εντυπωσιακές νίκες επί της Μακάμπι Χάιφα (4-0 εντός και 4-1 εκτός) και ο αποκλεισμός από τη Μάλαγα στη φάση των «16» (0-1 εντός και 0-0 εκτός).

Το πρώτο παιχνίδι

Η ιστορία για το πώς κατάφερε η ΑΕΚ και μπήκε στο «σπίτι» της είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Τα εγκαίνια του «Ναού» έγιναν στις 2 Νοεμβρίου του 1930. Αντίπαλος των «κιτρινόμαυρων» ήταν ο Ολυμπιακός. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2 χάρη στα τέρματα των Ηλιάσκου (3’ και 49’) και Ανδριανόπουλου (22’ και 60’).

Το πρώτο επίσημο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, έγινε μία εβδομάδα αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου 1930 εναντίον του Αθηναϊκού. Η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0, χάρη στα γκολ των Νεγρεπόντη (2) και Ηλιάσκου…

Ο καταστροφικός σεισμός

Ο φονικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε «θανάσιμα» και το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες. Παρότι το στάδιο έκλεισε προκειμένου να επισκευαστεί, ποτέ δεν ήταν πια το ίδιο.

Η ΑΕΚ επέστρεψε σε αυτό μετά από μία περιπλάνηση σε «Γ. Καραϊσκάκης» και Νέα Σμύρνη, όμως δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ολόκληρο. Η ανακατασκευή ήταν αναγκαία, όμως δεν υπήρχαν χρήματα για να προχωρήσει σταδιακά αυτό το project.

Τα στατιστικά του «Ναού»

Η ΑΕΚ έδωσε στο «Ναό» της 1.118 παιχνίδια. Από αυτά κέρδισε τα 856, αναδείχθηκε ισόπαλη στα 158, ενώ γνώρισε μόλις 104 ήττες. Τα παραπάνω παιχνίδια χωρίζονται σε αρκετές υποκατηγορίες. Με δεδομένο πάντως ότι η ΑΕΚ έδωσε περισσότερα από 700 φιλικά και αν υπολογίσουμε ότι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια το χρησιμοποίησαν και άλλες ομάδες, μπορούμε να πούμε ότι συνολικά η συγκεκριμένη έδρα φιλοξένησε περίπου 2.000 αναμετρήσεις. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ               ΑΓΩΝΕΣ                   ΝΙΚΕΣ               ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ           ΗΤΤΕΣ

Πρωτάθλημα                        715                           570                            93                          52

Κύπελλο                                 165                           137                            17                          11

Πρωτάθλημα Αθηνών        162                           105                            29                          28

Βαλκανικό Κύπελλο             12                               8                                2                            2

Κύπελλα Ευρώπης                64                             36                             17                          11

ΣΥΝΟΛΟ                             1.118                          856                           158                       104

Ο χρόνος «πάγωσε»…

Το απόγευμα της 4ης Απριλίου του 2003, μία μέρα δηλαδή μετά το τελευταίο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Άρη στο «Νίκος Γκούμας» (όπου η «Ένωση» επικράτησε με 4-0), κάποιοι ρομαντικοί φίλοι του «δικεφάλου» μπήκαν στο γήπεδο και έπαιξαν μπάλα…

Λίγο αργότερα, παίρνοντας ως ενθύμια από μικρά κομμάτια χλοοτάπητα, καθίσματα και εμβλήματα όπως τον τεράστιο δικέφαλο της μπουτίκ (ανάλογες σκηνές είχαν εκτυλιχθεί και το βράδυ του Σαββάτου μετά το παιχνίδι της 28ης αγωνιστικής), αποχαιρετούσαν το «σπίτι» τους.

Τη Δευτέρα 5/5 πρώτη… εργάσιμη της εβδομάδας, ξεκίνησε η κατεδάφιση του «Ναού». Οι μπουλντόζες είχαν ήδη πάρει θέση κάποια 24ωρα νωρίτερα εισβάλλοντας από τη θύρα 10 (μέσα από την κεντρική πόρτα της «Σκεπαστής» δηλαδή).

Τα έργα ξεκίνησαν από τη Θύρα 24. Δίπλα δηλαδή από τη θύρα που ήταν σχηματισμένος με μαύρα καθίσματα ο δικέφαλος. Οι τεχνικοί της κατασκευαστικής είχαν δηλώσει ότι η επικινδυνότητά του γηπέδου ήταν τεράστια. «Τα μπετά έπεφταν σαν… χαρτί», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια τους. Το γκρέμισμα συνεχίστηκε δεξιόστροφα…

* Το γήπεδο της ΑΕΚ κτίστηκε το 1930. Ήταν γνωστό ως Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας» ή «Στάδιο ΑΕΚ». Η τελική ονομασία του δόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από το όνομα του Ανδριώτη παλιού της προέδρου, Νίκου Γκούμα, ο οποίος συνεισέφερε σε διάφορες φάσεις της κατασκευής του.

* Μέχρι το 1979 το γήπεδο είχε σχήμα πετάλου. Τότε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, κατασκευάστηκε η διώροφη εξέδρα που έκανε το στάδιο το μεγαλύτερο της εποχής στην Αθήνα. Το κάτω διάζωμα γνωστό ως «Σκεπαστή» ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των φανατικών οπαδών της «Ένωσης».

* Ως το 1998, που δεν υπήρχαν καθίσματα, η χωρητικότητα ξεπερνούσε τις 35.000. Με την τοποθέτηση καθισμάτων η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε στις 25.000. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών σημειώθηκε τη σεζόν 1980-1981 (στις 30/11/1980) όταν και κόπηκαν 36.766 εισιτήρια σε ένα ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό το οποίο έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ (0-0).

* Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι η ΑΕΚ είχε… εγκαταλείψει τη διετία 1985-1987 το «σπίτι» της και αγωνιζόταν στο ΟΑΚΑ λόγω έργων.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X