Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Η μπάλα-ψυχολόγος και το καλοκαίρι της ΑΕΚ…

Ο Πάνος Λούπος στο προσωπικό του blog, για την ΑΕΚ, αλλά και για το ρόλο της μπάλας στον πόλεμο της πανδημίας…

0

Ο Μάρτης που μας… έγδαρε, φεύγει όπου να ‘ναι και μπαίνει ένας πολύ δύσκολος Απρίλης. Και παράλληλα ένας πολύ κρίσιμος Απρίλης. Που ας μην γελιόμαστε, δεδομένα θα τον περάσουμε στην καραντίνα. Και καλώς θα τον περάσουμε στην καραντίνα γιατί πολύ απλά, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όλοι θα νοσήσουμε κάποια στιγμή από τον κορονοϊό, είναι πολύ σημαντικό να το περάσουμε όταν θα χορηγείται πλέον το φάρμακο, όταν θα υπάρχει επάρκεια από τεστ, όταν τα νοσοκομεία θα είναι πιο εξοπλισμένα και θα υπάρχουν περισσότερες ΜΕΘ, όταν θα είμαστε κοντά στο εμβόλιο.

Διαβάζοντας τα όσα λένε οι ειδικοί, που και αυτοί είναι πάντα συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί στα λεγόμενά τους, αυτό που καταλαβαίνω όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι ότι μέσα στον Μάιο, θα αρχίσει σταδιακά μια επιστροφή στην κανονικότητα. Αρχικά με την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στη συνέχεια ίσως με το άνοιγμα των σχολείων και κάποιων εμπορικών καταστημάτων.

Επαναλαμβάνω ότι αποτελεί αυτό μια καθαρά προσωπική εκτίμηση και με την προϋπόθεση ότι μέσα στον Απρίλη θα τηρηθούν από όλους μας, ευλαβικά τα μέτρα ώστε να φτάσει η καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μέσα στον Μάιο εκτιμάται ότι θα έχουμε και την επιστροφή στα αθλητικά δρώμενα. Χρειάζεται βέβαια πρώτα, η επιστροφή στις προπονήσεις για να ξεσκουριάσουν οι αθλητές και μετά θα κυλήσει και η μπάλα στο χορτάρι. Χωρίς κόσμο στις κερκίδες βέβαια και με μέτρα προφύλαξης πρωτόγνωρα, αλλά σίγουρα απαραίτητα για όλους τους αθλητές, τους προπονητές, τις αποστολές γενικότερα.

Η μπάλα και δη το ποδόσφαιρο που είναι ο βασιλιάς των σπορ, αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο του πλανήτη. Και το κοινό της μπάλας με τον κορονοϊό, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι και τα δύο αφορούν όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Έχουμε δει εν μέσω πολέμων, την μπάλα να σώζει ζωές, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Και σε αυτή την πανδημία, η μπάλα μπορεί να γίνει γιατρός και ψυχολόγος για όλο τον κόσμο. Η μπάλα έχει κοινωνική διάσταση και γι’ αυτό, όσοι είναι αρμόδιοι, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στο εγχώριο, έχουν τεράστια ευθύνη τώρα για να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει.

Για σκεφτείτε…

Για σκεφτείτε μέσα σε αυτό το διάστημα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, να υπήρχε αγωνιστική δράση και να βλέπαμε μπαλίτσα, πόσο διαφορετική θα ήταν η ψυχολογία μας. Για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι, πολύ ορθώς δεν παίζεται μπάλα στη φάση που είμαστε, αφού και οι αθλητές, οι προπονητές, όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν μια ομάδα, πρέπει να είναι και αυτοί σε καραντίνα και να προφυλάξουν την υγεία τους και κατ’ επέκταση την υγεία των οικογενειών τους. Το ξεκαθαρίζω αυτό. ΠΟΛΥ ΟΡΘΩΣ σε αυτή τη φάση, έχουν «παγώσει» ΟΛΕΣ οι αθλητικές δραστηριότητες και δυστυχώς σε κάποιες χώρες, άργησαν κιόλας να σταματήσουν!

Αναφέρομαι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στην περίοδο που η καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων σε κάθε χώρα, θα έχει πάρει οριστικά και αμετάκλητα την κατιούσα και θα μπορούν με απόλυτη ασφάλεια, ομάδες και αθλητές να μπουν και να παίξουν για να βρούμε ξανά εκατομμύρια κόσμου, ένα πρώτο αποκούμπι ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, αφού είναι δεδομένο ότι ο κορονοϊός θα φέρει πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στην ψυχολογική μας διάθεση.

Προς το παρόν, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΟΛΟΙ για να νικήσουμε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό. Τα μέτρα στην Ελλάδα πάρθηκαν έγκαιρα, η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη, αλλά πάντα κρίσιμη. Δεν μας… παίρνει ως χώρα να γίνει ανεξέλεγκτη κι αυτό δεν παίρνει επεξήγηση.

Είπαμε, όταν με το καλό βγούμε από αυτή την κρίση, θα πρέπει να… ξηγηθούμε και όχι απλά να μην δεχτεί ποτέ ξανά, κανένας από εμάς στο μέλλον, να υπάρξει η παραμικρή περικοπή στην υγεία, αλλά να απαιτηθεί δημόσια υγεία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Προς το παρόν όμως, θα συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι και να βγαίνουμε για τα απολύτως απαραίτητα. Είναι πολύ βαρύ ψυχολογικά, αλλά είναι εκατομμύρια φορές προτιμότερο από το θάνατο. Που είναι ο μόνος που στο τέλος δεν νικιέται. Αλλά αυτό το τέλος, δεν θα του το χαρίσουμε.

Η ΑΕΚ έχει γερές βάσεις και θέλει στοχευμένες προσθήκες

Πάμε και στα της ΑΕΚ μας… Είναι δεδομένο ότι όλη αυτή η ιστορία του κορονοϊού, θα επηρεάσει και μάλιστα πολύ, τον προγραμματισμό, αλλά και τον μεταγραφικό σχεδιασμό σε όλες τις ομάδες του πλανήτη. Από τη στιγμή που έχουν «παγώσει» τα πάντα σε αυτή τη φάση κι από τη στιγμή που είναι πιθανό να παίζεται μπάλα για αυτή τη σεζόν μέχρι και τα τέλη Ιούλη, θα πρέπει μάλλον να πάρουμε ως δεδομένο ότι θα έχουμε σμίκρυνση της μεταγραφικής περιόδου, όπως θα έχουμε σμίκρυνση και των διακοπών των παικτών και της προετοιμασίας.

Τι μπορεί να σημάνει αυτό; Ότι αφενός δεν θα υπάρχει άπλετος χρόνος και αφετέρου ότι θα βολέψει και τις ομάδες και τους παίκτες, το να μην έχουμε πολλά… «πάρε-δώσε» στη μεταγραφική περίοδο. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δείχνει ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον όσον αφορά στην έξαρση του ιού. Και η ΑΕΚ, επίσης, είναι ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον, κάτι που διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση από τα όσα λένε, ο Καρέρα, οι συνεργάτες του, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Το να νιώθεις σε αυτή την τόσο πρωτόγνωρη και ανασφαλή για τους πάντες κατάσταση, την ομάδα στην οποία είσαι ως οικογένεια, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δεν γίνεται να μην σε επηρεάσει όταν θα βάλεις κάτω τα πράγματα και θα σκεφτείς που θα είναι προτιμότερο να συνεχίσεις την καριέρα σου.

Η ΑΕΚ μάλιστα δεν έχει και πολλά συμβόλαια που λήγουν. Κι έχει τρεις δανεικούς, που και η «Ένωση» θέλει να τους κρατήσει, αλλά και οι ίδιοι θέλουν να παραμείνουν εδώ. Με τον Σιμάνσκι να θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνει και με τους Αραούχο και Βράνιες, εκτιμώ ότι θα γίνουν πλέον και από άλλη βάση, οι συζητήσεις για την παραμονή τους.

Με τον ίδιο τεχνικό διευθυντή, με τον ίδιο προπονητή και με μια γερή βάση παικτών να παραμένουν ως έχουν, τότε θα πρέπει μετά η ΑΕΚ να προχωρήσει σε 3-4 στοχευμένες προσθήκες ενίσχυσης, αναλόγως βέβαια και με το αν και ποια πώληση θα προκύψει. Αλλά, όπως και να έχει, δεν είναι μια κατάσταση που ξεκινάς από το μηδέν ενόψει της επόμενης σεζόν.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα