Η Λαμπράδα και η… λαμπάδα!

Η Λαμπράδα και η… λαμπάδα!

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στη 12η αγωνιστική του Champions League, η ΑΕΚ (9-2) αντιμετωπίζει τη Φουενλαμπράδα και ο Βασίλης Σκουντής υπενθυμίζει για τη λαμπάδα που άναψε στο.. μπόι της ο Ομπράντοβιτς!

Κάνουν ρίμα η Λαμπράδα και η λαμπάδα, οπότε δώσ’ του να καταλάβει!

Labrada στα ισπανικά σημαίνει σκαλιστή. Fuente Labrada και εν συντομία Fuenlabrada πάει να πει σκαλιστό σιντριβάνι και εκεί θέλει να κάνει μια βουτιά απόψε η «Βασίλισσα» στο χέρι της οποίας βρίσκεται η πρωτιά στον Γ’ όμιλο του Champions League, με ό,τι αυτή συνεπάγεται στα σταυρώματα των επόμενων φάσεων.
Σε αυτό το σκαλιστό σιντριβάνι επίσης λούστηκαν πριν από 27 χρόνια οι πρωταθλητές Ευρώπης της Παρτίζαν Βελιγραδίου, με πρώτο και καλύτερο τον τότε νεανία και πρωτάρη προπονητή της, κάποιον ονόματι Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Η Φουενλαμπράδα είναι ένα προάστιο της Μαδρίτης, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και έδρα της φερώνυμης ομάδας η οποία αγωνίζεται στο γήπεδο «Fernando Martin», στη μνήμη του δεύτερου Ευρωπαίου παίκτη ο οποίος εισέδυσε στο άβατον του ΝΒΑ.

Είχε προηγηθεί ο Βούλγαρος Γκιόργκι Γκλούτσκοφ στους Σανς και τον ακολούθησε στους Μπλέιζερς ο Μαδριλένος «ταύρος» , το νήμα της ζωής του οποίου κόπηκε ξαφνικά, πρόωρα και άδοξα σε ένα τροχαίο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Μ-30 της Μαδρίτης στις 3 Δεκεμβρίου του 1989… Ηταν μόλις 27 ετών και άφησε την τελευταία πνοή του σε μια Lancia Thema στην οποία είχε φορτώσει μηχανή της Ferrari…

Δυο χρόνια αργότερα η Φουενλαμπράδα έμελλε να αποτελέσει το θέατρο και συνάμα το λίκνον μιας από τις πιο παταγώδεις εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!

Όχι, δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια η αποψινή αντίπαλος της ΑΕΚ, ούτε η Φουενλαμπράδα φιλοξένησε τον τελικό της σεζόν 1991-92: εκεί όμως βρήκε καταφύγιο και θαλπωρή η Παρτίζαν Βελιγραδίου, κυνηγημένη από τον εμφύλιο πόλεμο που μάστιζε την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία (του στρατάρχη Τίτο) και ευρισκόμενη σε καραντίνα λόγω του embargo το οποίο επέβαλε ο ΟΗΕ και έμελλε να επεκταθεί και να γενικευθεί προς όλες τις σερβικές ομάδες την τριετία από το 1992 έως το 1995.

Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης η Παρτίζαν απέκλεισε τη Σολνόκι παίζοντας και τα δυο ματς επί ουγγρικού εδάφους. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο του ομίλου των «8» έδωσε και τους επτά εντός έδρας αγώνες της στη Φουενλαμπράδα, κόντρα στην Τζουβεντούτ Μπανταλόνα, την Εστουντιάντες, την Φίλιπς Μιλάνο, την Μπάγερ Λεβερκούζεν, τη Μάες Πιλς, τον Αρη και τη Ντεν Χέλντερ.

Την ίδια στιγμή η (προερχόμενη από το θριαμβευτικό three-peat) Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, που είχε μετονομασθεί πλέον σε Σλόμποντνα Νταλμάσια έβρισκε αποκούμπι στη Λα Κορούνια, ενώ η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ φιλοξενούνταν στο Πουέρτο Ρεάλ.

Παρά τον ξενιτεμό τους οι νεαροί και σκληροτράχηλοι Σέρβοι όχι μονάχα επέζησαν, αλλά κατάφεραν κιόλας να διανύσουν όλο το δρόμο ως τον θρόνο, στον οποίο αναρριχήθηκε για πρώτη φορά μια ομάδα της (καινούργιας) πατρίδας τους.

Κατ’ εξαίρεσιν η Παρτίζαν έπαιξε μονάχα ένα ματς (των πλέι οφς) στο σπίτι της, στη «Hala Pionir» του Βελιγραδίου: στις 12 Μαρτίου του 1992, όταν νίκησε με 78-65 την Κνορ Μπολόνια την οποία απέκλεισε σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας.
Αληθινοί survivors οι Σέρβοι πήγαν ατσαλωμένοι στο «Αbdi Ipekci» της Κωνσταντινούπολης όπου ξεπάστρεψαν στον ημιτελικό τους Λομβαρδούς, ενώ στον τελικό ξέραναν τους Καταλανούς της Μπανταλόνα με το μνημειώδες buzzer beater τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, μετά το καλάθι του Τόμας Τζοφρέσα και την επαναφορά του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς.

Δώδεκα χρόνια αργότερα η Φουενλαμπράδα ξαναβρέθηκε όχι πια στο προσκήνιο του μπασκετικού γίγνεσθαι, αλλά στο πινακάκι και στις οδηγίες πολλών προπονητών. Ο λόγος; Επί ημερών της πρώτης θητείας του (νυν προπονητής της Ουνικάχα Μάλαγα) Λουίς Κασιμίρο, από το 2004 έως το 2008, η αντίπαλος της ΑΕΚ λάνσαρε ένα εξαιρετικό επιθετικό σύστημα, το οποίο αντέγραψαν και προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα πλείστοι όσοι προπονητές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το επονομαζόμενο «Fuenlabrada play» το οποίο απεικονίζεται στο σχέδιο) και (όπως μου είπε ένα… πουλάκι) υπήρξε κιόλας ένα από τα αγαπημένα του Αργύρη Πεδουλάκη είναι μια επιθετική πατέντα η οποία έχει διάταξη διαμαντιού και στηρίζεται στην αλληλουχία screen-έξοδος-step up pick n’ roll με στόχο να μετακινηθεί ο ψηλός από την αδύνατη πλευρά προς τη δυνατή. Με το σύστημα αυτό ο παίκτης που κάνει το screen μετατρέπεται ουσιαστικά σε πλέι μέικερ στο κέντρο της ρακέτας…

πηγή: gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X