Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Η κουβέντα για τα ακραία μπακ στην ΑΕΚ, δεν είναι απλή

Ο Τάσος Τσατάλης για ζητήματα σχεδιασμού και για τα άκρα της άμυνας της Ένωσης

23

Η «καραντίνα» δίνει χρόνο για σκέψεις. Και σε μας που καλύπτουμε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ προφανώς και στους ανθρώπους της. Ειδικά ζητήματα σχεδιασμού τα φέρνει στην επιφάνεια ακόμη περισσότερο, όπως συμβαίνει σε κάθε περίοδο που δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα. Κι εδώ μιλάμε για μια δυστυχώς κατά πάσα πιθανότητα μακρά περίοδο χωρίς αγωνιστική δραστηριότητα.

Διάβαζα σήμερα ρεπορτάζ για την θέση του αριστερού μπακ και κάποιες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι πιθανότητες του Χουλτ για ανανέωση έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Και πως ο Καρέρα τον θέλει γιατί κρίνει πως είναι πιο αξιόπιστος αμυντικά.

Ξεκινάω από το τελευταίο, γιατί το θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες παπάντζες που ακούω για αγωνιστικά ζητήματα της ΑΕΚ εδώ και χρόνια. Με εξαίρεση μια περίοδο φέτος που ο Λόπες συνολικά δεν ήταν καλός, όχι μόνο αμυντικά (αλλά και ο Χουλτ δεν ήταν καλύτερος), ποτέ δεν έχω διαπιστώσει και νομίζω και πολλοί άλλοι ακόμη, ότι ο Σουηδός είναι πιο αξιόπιστος αμυντικά από τον Πορτογάλο.

Για να πω την αλήθεια, όσο και προσπαθήσω δεν μπορώ να θυμηθώ από τον Λόπες, τα χαρακτηριστικά λάθη στην άμυνα που έχει κάνει ο Χουλτ, που έχουν στοιχίσει γκολ και βαθμούς ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις.

Επιπλέον, όσον αφορά τον Καρέρα, αυτό που βλέπω είναι πως όταν τους έχει και τους δύο διαθέσιμους, προτιμάει τον Λόπες. Κάτι που βλέπω λογικό.

Χωρίς συμβιβασμούς

Αλλά για να μην το απομονώσουμε τώρα προσωπικά στους ποδοσφαιριστές, αυτό που θέλω να πω, είναι πως στον σχεδιασμό της ΑΕΚ, οι θέσεις των ακραίων μπακ ενόψει της επόμενης σεζόν, δεν σηκώνουν επιπολαιότητες κι εύκολες αναγνώσεις. Ούτε συμβιβασμό.

Η αλήθεια είναι πως η σεζόν ξεκίνησε με μια εικόνα θεωρητικής πληρότητας, με τα δύο δίδυμα που υπάρχουν. Αριθμητικά υπάρχει. Ποιοτικά όχι. Και την ανάγκη που έχεις σε ποιότητα, πάντα στην δείχνει ο ανταγωνισμός σου.

Βεβαίως δεν περιμένεις να πάρεις δύο αριστερά μπακ που η τιμή τους στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο να φαίνεται πως θα ξεκινά από πέντε ως δέκα εκατομμύρια, όπως συμβαίνει με Γιαννούλη και Τσιμίκα αντίστοιχα. Και για τα δεξιά υπάρχουν οι Ομάρ και Μάτος αντίστοιχα, με τον Βραζιλιάνο του ΠΑΟΚ να μην είναι πλέον αυτός που ήταν, αλλά με την παρουσία του την προηγούμενη τριετία να θέτει κάποια συγκεκριμένα στάνταρ.

Ναι, οικονομικά δεν μπορείς να πας σε τέτοιο επίπεδο και καμιά ελληνική ομάδα δεν μπορεί να πάρει παίκτες που να κοστίζουν τόσα χρήματα γενικώς κι όχι μόνο στις συγκεκριμένες θέσεις.

Αλλά υπάρχει σαφέστατη ανάγκη για αναβάθμιση κατά τα 2/4 ή και τα 3/4 σε αυτές τις θέσεις. Γιατί είναι από αυτές που κάνουν σε μεγάλο βαθμό την διαφορά ανάμεσα στην ΑΕΚ και τους δύο κύριους ανταγωνιστές της.

Αυτή την αναβάθμιση, δυστυχώς δεν την βλέπω μέσω βελτίωσης κάποιων από τους καλούς παίκτες που έχει τώρα η ΑΕΚ. Την βλέπω πιο πιθανή, με προσπάθεια οι λύσεις να έρθουν με προσθήκες και φυσικά αντίστοιχα αποχωρήσεις.

Στο ποιοί από τους υπάρχοντες μπορούν να αποτελέσουν μέλη της σύνθεσης των ακραίων μπακ της ΑΕΚ, θέλει μεγάλη κουβέντα. Με μια πρώτη προσέγγιση γρήγορη, θα έλεγα πως ο Παουλίνιο, για προσθήκη από το εξωτερικό, δεν έχει δείξει αυτό που θα έπρεπε να δείξει για να πεις πως έχει βγει μπροστά από τον Μπακάκη. Παρά τις ελλείψεις που έχει και ο Έλληνας παίκτης, εδώ κι αρκετό διάστημα νιώθω πιο ασφαλής με εκείνον στην ενδεκάδα. Πάντα μιλάμε συγκριτικά.

Αριστερά, προσωπικά ποτέ σε ανάγκη επιλογής ανάμεσα σε Λόπες και Χουλτ, δεν θα επέλεγα τον Σουηδό ακραίο μπακ. Νομίζω τα στοιχεία του Πορτογάλου, ταιριάζουν πολύ περισσότερο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αμυντικά όπως είπα και πριν δεν υστερεί σε τίποτα από τον Σουηδό, ενώ με την μπάλα στα πόδια και περισσότερη αυτοπεποίθηση και κοντρόλ έχει και περισσότερες ικανότητες γενικά, να συμμετάσχει σωστά κι ενεργητικά στο επιθετικό παιχνίδι.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα