Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Η ΑΕΚ πρέπει να κάνει το πρόβλημα, ευκαιρία!

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου γράφει για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΑΕΚ έπειτα από ένα τριήμερο γεμάτο αναταράξεις

98

Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Είναι γεγονός, πως ποτέ άλλοτε κατά τη σύγχρονη εποχή της ΑΕΚ, δεν υπήρξε τόσο έντονη απογοήτευση και προβληματισμός έπειτα από ένα παιχνίδι. Δεν ρίχνω άδικο σε κανέναν. Επειτα από μια στείρα διετία, κατά την οποία ψάχνεις κάπου για να πιαστείς, ο τελικός έδειχνε σαν σανίδα σωτηρίας. Δεν θα άλλαζε την ιστορία της ΑΕΚ, δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα, αλλά θα προσέφερε την ψυχολογική ανάταση που βοηθά σε δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό που είδαμε το Σάββατο ανήκει στη σφαίρα του ανεξήγητου και μοιραία δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά και απορίες για το που πηγαίνει η ΑΕΚ και πως μπορεί να πορευθεί. Η πρώτη ανάγνωση, είναι αυτή που σας κατέθεσα μόλις λίγα λεπτά μετά το τέλος του τελικού. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να ψάχνει για δικαιολογίες. Αντίθετα, οφείλει να δει κατάφατσα την αλήθεια και να προχωρήσει σε αλλαγές που θα κάνουν το σκιάχτρο του Σαββάτου να γίνει ξανά ομάδα ανταγωνιστική.

Ο μονόδρομος του Γκαρσία

Η πρώτη αντίδραση ήρθε με την απόκτηση του Γκαρσία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Δεν ήταν μια απόφαση που στηρίχθηκε στον ορθολογισμό, αλλά στο πληγωμένο συναίσθημα. Με τον τρόπο που επικοινώνησε η ΑΕΚ την εμπλοκή της στην υπόθεση, ήταν εγκλωβισμένη να κάνει τη μεταγραφή έναντι οιουδήποτε κόστους. Φανταστείτε πως θα ήταν σήμερα το κλίμα, εάν στην ένταση της αποτυχίας στον τελικό, ερχόταν να προστεθεί και μια μεταγραφική ήττα, που (δικαίως) θα έκαναν σημαία στον Ολυμπιακό.
Ο Γκαρσία έρχεται να καλύψει αγωνιστικό κενό που υπήρχε επί χρόνια. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα ανταποκριθεί, αν θα καλύψει το βάρος των προσδοκιών, εάν θα γίνει ο παίκτης που στην ΑΕΚ περιμένουν να κάνει τη διαφορά. Ξέρω με βεβαιότητα, πως δεν είναι από μόνος του αρκετός για να λύσει τα θέματα της ΑΕΚ. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να μπουν σε σειρά, που δεν μπορεί να τα λύσει ένας παίκτης, ακόμα και εάν αυτός ήταν ο Μέσι.

Τα μεγάλα ζητήματα

Το πρόβλημα για την ΑΕΚ είναι πολυδιάστατο. Αυτό το πρόβλημα, η ΑΕΚ πρέπει να βρει τρόπο να το κάνει ευκαιρία. Τώρα, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει κανείς παίκτης που να θεωρείται υπεράνω κριτικής, που όλα μπαίνουν ως tabula rasa στο τραπέζι. Μακριά από θέσφατα και καταστάσεις που αποδείχθηκε στην πράξη, ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με στοχευμένες επιλογές και με διάθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Η ΑΕΚ πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη νοοτροπία και τις επιλογές που την έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως σύγχρονο κλαμπ, να μπει στο παιχνίδι. Δεν νοείται για παράδειγμα να έχουμε ξεπεράσει τα μισά του Σεπτέμβρη και στα Σπάτα να στοιβάζονται περί τους 40 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι μισοί οριακά μπορούν να πείσουν πως αξίζουν θέση στη νέα ΑΕΚ. Ζητήματα όπως δανεισμοί, πωλήσεις, αποδεσμεύσεις, μοιάζουν στην ΑΕΚ σαν κάτι εξωπραγματικό. Αναλογιστείτε, πως σήμερα που μιλάμε έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες μόνο για τον Κορνέζο στον Αστέρα Βλαχιώτη και του Γκίνη στον Ιωνικό!

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φανταζόταν ο καθένας

Είδα σε πολλά σχόλια εδώ, άκουσα στο ραδιόφωνο και σε άλλα «κιτρινόμαυρα» φόρα, το ρητορικό ερώτημα: «Μα καλά, όλα αυτά τα είδατε μετά τον τελικό;». Προφανώς και όχι. Απλά, ο τελικός έδειξε πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο μπορούσε να φανταστεί ο καθένας. Υπάρχει έλλειμμα προσωπικότητας, καθαρού μυαλού, διάθεσης να γίνουν υπερβάσεις και να βρεθούν αγωνιστικές λύσεις. Ακόμα και ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της ΑΕΚ γι’ αυτό το ματς, προκαλεί νευρικό κλονισμό.
Μπορεί ο Ολυμπιακός να έκανε ταρατατζούμ και να έδωσε ρεσιτάλ γραφικότητας για την τέλεση του ματς, αλλά τελικά ανέτοιμη εμφανίστηκε η ΑΕΚ. Με ποια λογική κρίθηκε πως δεν έπρεπε να υπάρξει το φιλικό με τον Αστέρα Τρίπολης, δεν κατάλαβα ποτέ. Πως κρίθηκε – ειδικά μετά την πώληση του Οικονόμου – πως η ΑΕΚ δεν χρειαζόταν άλλο ματς και αρκούσε η πρόβα με τον Ατρόμητο (με διάταξη 3-4-3 και τον Οικονόμου μέσα!), είναι κάτι που δεν μπορώ να αντιληφθώ.
Δεν συζητώ καν για αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία, γιατί τότε θα πρέπει να ανοίξουμε άλλα δαιδαλώδη θέματα και δεν θα βγάλουμε άκρη ποτέ. Η ΑΕΚ πρέπει να έχει κάποιες σταθερές για να πορευθεί και μια από αυτές είναι ο Καρέρα. Ο Ιταλός είναι μέρος του προβλήματος αυτήν τη στιγμή και πρέπει να μετατραπεί σε άξονα της λύσης. Η ΑΕΚ πρέπει να αλλάξει, για να μη χάσει το τρένο. Τα μηνύματα στάλθηκαν, τώρα είναι στο χέρι τους να τα αξιοποιήσουν.

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα