Το ΣτΕ συμπεριέλαβε στην απόφαση την κοπή 90 δένδρων για το γήπεδο της ΑΕΚ

Αναλυτικά τι αναφέρει το σκεπτικό

Στο σκεπτικό του ΣτΕ για την απόφαση υπέρ του νέου γηπέδου της ΑΕΚ δικαιολογείται απόλυτα και η κοπή των δένδρων και μάλιστα υπογραμμίζεται ότι πέρα από τα δένδρα του οικοπέδου τα υπόλοιπα ευρίσκονται περιμετρικά του γηπέδου σε λωρίδα γης που θα πεζοδρομηθεί  και θα παρεμβάλλεται μεταξύ του γηπέδου και του άλσους και η διάνοιξη πεζόδρομων κρίνεται επείγουσα για λόγους πυροπροστασίας του Αλσους.

Αναλυτικά:

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ 90 ΔΕΝΤΡΩΝ!

Ξεχωριστή αναφορά κάνει η απόφαση του ΣτΕ στο θέμα της κοπής των δέντρων που προκύπτει από το έγγραφο του ΥΠΕΝ στο Στε ακριβώς γιατί στην αίτηση αναστολής των «56» ζητείται και η αναστολή της κοπής των.
Επί λέξει τι αναφέρει το σκεπτικό της Επιτροπής Αναστολών στην απόφαση αρ. 347/2017:

«Επειδή με την προσβαλλόμενη 85/2017 έγκριση δόμησης επετράπη, εκτός των άλλων, η κοπή δένδρων, ο αριθμός των οποίων, όπως προκύπτει από το 47140/23.11.2017 έγγραφο του ΥΠΕΝ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέρχεται κατά προσέγγιση σε ενενήντα. Από αυτά τα μισά περίπου (43) ευρίσκονται στο τμήμα του Αλσους που απαιτείται για την ολοκλήρωση του γηπέδου και ως προς αυτά η εκτέλεση των προσβαλλομένων πράξεων δεν μπορεί κατά τα αμέσως προαναφερόμενα να ανασταλεί, αφού οι σχετικές με την κοπή τους ρυθμίσεις του ν. 4277/2014 κρίθηκαν συνταγματικώς θεμιτές με τις άνω αποφάσεις του Δικαστηρίου. Τα υπόλοιπα δέντρα βρίσκονται περιμετρικά του γηπέδου, σε λωρίδα γης που πρόκειται να πεζοδρομηθεί και θα παρεμβάλλεται μεταξύ του γηπέδου και του άλσους. Από τα στοιχεία του φακέλου, όμως, προκύπτει ότι η διάνοιξη των πεζοδρόμων που θα περιβάλλουν το γήπεδο είναι επείγουσα για λόγους πυροπροστασίας του άλσους έναντι των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στο παρακείμενο εργοτάξιο του γηπέδου »εξαιτίας είτε των λειτουργούντων βαρέων μηχανημάτων έργου και μηχανών είτε κατά την εκτέλεση εργασιών εκ των οποίων παράγεται υψηλή θερμότητα ή σπινθήρες και λοιπά υποπροϊόντα θερμικής επεξεργασίας υλικών» (βλ. 2424/71791/1.9.2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών προς την εταιρεία »Δικέφαλος Κατασκευαστική ΑΕ»), καθώς και για λόγους προσπέλασης πυροσβεστικών οχημάτων (βλ. 2198/9.8.2017 έγγραφο της ίδιας Διεύθυνσης). Την ίδια εξάλλου εκτίμηση εκφέρει και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας (βλ. 6942/17/4.10.2017 έγγραφό της), η οποία θεωρεί ότι η παράλειψη διάνοιξης των προβλεπόμενων πεζοδρόμων προκαλεί κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και καθιστά ανέφικτη την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων. Κατά συνέπεια, λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση των προσβαλλομένων πράξεων και κατά το μέρος που αφορά τα δένδρα αυτά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *