Φιλοσοφία ποδοσφαιρική και όχι... ότι να 'ναι

Φιλοσοφία ποδοσφαιρική και όχι... ότι να 'ναι
Photo Credits: INTIME

Ο Πάνος Λούπος για ΠΑΟ, Γκαρσία και την πρόταση για κόσμο στα γήπεδα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπήκε ο Ιούνιος, ξεκινάμε από το σπίτι μας με ντάλα ήλιο, φτάνουμε στο γραφείο μας με ψύχρα και βροχή και ενδιάμεσα «τσιμπιόμαστε» για να πιστέψουμε ότι την Κυριακή έχει επιτέλους πρωτάθλημα και θα δούμε… ΑΕΚ! Η πολύ δύσκολη κατάσταση που αφήνουμε πίσω μας, βγαίνοντας σταδιακά σε μια κανονικότητα, όχι απλά «πάγωσε» το χρόνο για αρκετό καιρό, αλλά τον μπέρδεψε κιόλας. Μαζί και τον καιρό!

Μαζί με τον χρόνο και τον καιρό, έχουμε μπερδευτεί κι εμείς. Για παράδειγμα, δέχτηκα κάποια μηνύματα από διαδικτυακούς φίλους, αλλά και κάποια τηλεφωνήματα στην «ΩΡΑ», που εξέφραζαν μια ανησυχία περί καθυστέρησης στα μεταγραφικά. Ομολογώ ότι δεν το βρήκα παράλογο, γιατί πρώτος έπιασα τον εαυτό μου προχθές να σκέφτομαι ότι κάποιο από τα ανοιχτά μέτωπα, θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Όμως, για να ξέρουμε τι λέμε, αυτό το μπέρδεμα για το που ακριβώς βρισκόμαστε μέσα στο χρόνο, που άλλος λιγότερο, κι άλλος περισσότερο, όλοι το έχουμε πάθει, δεν στέκει με τη λογική. Και δεν στέκει γιατί πολύ απλά, σήμερα έχουμε 3 Ιουνίου και όχι 3 Ιουλίου και πολύ περισσότερο, όχι 3 Αυγούστου!

Και οι μεταγραφικές κινήσεις, είτε αυτές αφορούν στους παίκτες που θα έρθουν, είτε στους παίκτες που θα ανανεώσουν, είτε στους τρεις δανεικούς (Αραούχο, Σιμάνσκι, Βράνιες), αλλά και σε όσους είναι για να φύγουν, αφορούν στην επόμενη αγωνιστική σεζόν.

Δύο στόχοι, μα τι στόχοι!

Κι αυτή τη στιγμή, έτσι όπως τα έκανε ο… κορωνοϊός, είμαστε στην πιο κομβική στιγμή της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν, με δώδεκα… ολόκληρα παιχνίδια μπροστά μας! Και δύο στόχους, μα τι στόχους! Κύπελλο και έξοδο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όταν λοιπόν, ρώτησα άνθρωπο της ΑΕΚ, με αδημονία και ανησυχία για τα μεταγραφικά, μου απάντησε με μια φυσικότητα: «Κάτσε, μόλις μπήκε ο Ιούνιος. Ξέρουμε τι θέλουμε και που το θέλουμε, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης». Και συνειδητοποίησα ότι ο άνθρωπος, μου είπε απλά το προφανές!

Οι Ίβιτς και Καρέρα, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένους στόχους, κυρίως για τη μεσοεπιθετική ενίσχυση της ομάδας. Αυτό επίσης που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως η στόχευση του τεχνικού διευθυντή της «Ένωσης» αφορά σε παίκτες των οποίων η ηλικία έχει ως πρώτο νούμερο το 2 και όχι το 3.

Αν δεν κάνω λάθος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους στόχους που έχουν διαρρεύσει είναι ο Μλαντένοβιτς, που είναι 28 ετών. Αυτό δείχνει ότι ο Ίβιτς θέλει για την ΑΕΚ, την απόκτηση ποδοσφαιριστών με κίνητρα και με φιλοδοξίες, αλλά και με μεταπωλητική αξία. Κι αυτή είναι μια φιλοσοφία που κάποια στιγμή, έπρεπε να αποκτήσει η «Ένωση».

Έχει… Γκαρσία η ΑΕΚ;

Από εκεί και πέρα και μιας και «βγήκε» το όνομα του Ματέο Γκαρσία και διάβασα σε διαδικτυακά σχόλια, κάτι… κουφά του τύπου «ποιος Γκαρσία», «δεν είναι παίκτες αυτοί για την ΑΕΚ» και άλλα τέτοια χαριτωμένα, να… ενημερώσω απλά ότι παίκτη σαν τον Ματέο Γκαρσία δεν έχει η ΑΕΚ!

Κι ανεξαρτήτως αν θα είναι αυτός ή κάποιος σαν αυτόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι η «Ένωση» χρειάζεται ακριβώς έναν «Ματέο Γκαρσία» για τα… φτερά της. Ίσως και δύο!

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξα και την προηγούμενη εβδομάδα αφορά στο να δουν, Κυβέρνηση και Λίγκα, πιο «ζεστά» το να ανοίξουν τα γήπεδα για τον κόσμο. Δεν ξέρω, ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να εκτιμήσω τι θα γίνει στη χώρα μας, από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη με τον κορωνοϊό. Αυτό που ξέρω είναι αυτό που βλέπουμε όλοι μας, ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η καμπύλη κρουσμάτων είναι σχεδόν στο μηδέν.

Όπως μου είπανε δύο γιατροί, που μιλάω συχνά μαζί τους, αυτή τη στιγμή κρούσματα «ορφανά» δεν υπάρχουν, παρά μόνο ελάχιστες διασπορές του ιού. Επί της ουσίας δηλαδή, μου είπανε, ότι δεν υπάρχει ο ιός στη χώρα μας, αλλά με την επισήμανση ότι θέλει προσοχή στο τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Δεν το… έπαιξα ποτέ ειδικός σε κάτι που δεν είμαι και ειδικά όταν πρόκειται για ιατρικά θέματα, θεωρώ γελοία και εκνευριστική κάθε απόπειρα δημοσιογραφικής κριτικής σε επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, για να μείνουμε στην ουσία, τον κορονοϊό στην Ελλάδα, τον έχουμε νικήσει. Επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή.

Προφανώς κι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε… συγκέντρωση στο Σύνταγμα και να αρχίσουμε να αγκαλιαζόμαστε, όλοι μεταξύ μας. Και να προσέχουμε πρέπει και να πλένουμε τα χέρια μας πρέπει. Κι αυτά πρέπει να τα κάνουμε και χωρίς… κορωνοϊό.

Δεν γίνεται να καταργηθούν…

Το δύσκολο μέτρο από όλη αυτή την ιστορία είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Που πολύ καλώς την είχαμε και πειθαρχήσαμε ευλαβικά μέσα στην καραντίνα, όλοι μας. Και χάρη σε αυτή την πειθαρχία άλλωστε, σπάσαμε και την αλυσίδα του ιού. Η κοινωνική αποστασιοποίηση όμως έχει πολλές προεκτάσεις και υπάρχουν τομείς, στους οποίους δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί.

Ένας τέτοιος τομέας είναι π.χ. τα σχολεία, όπου ήδη με το… καλημέρα, οι δάσκαλοι ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθούν να επιβάλλουν στα πιτσιρίκια κάτι που είναι έξω από τη φύση της παιδικής τους ηλικίας. Δεν γίνεται να πεις σε μικρά παιδιά να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να μην αγγίζονται, να μην ανταλλάσσουν παιχνίδια. Δε νομίζω ότι χρειάζεται επεξήγηση αυτό, απλά δεν γίνεται.

Επίσης, δεν γίνεται να καταργηθεί ο χώρος του θεάματος. Κακά τα ψέματα, δεν έχει λογική βάση, το να έχουν ανοίξει τα εμπορικά κέντρα και η εστίαση (που καλώς άνοιξαν), να ανοίξει και ο τουρισμός (που καλώς ανοίγει) και να είναι τόσο ασφυκτικό το πλαίσιο για τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Εντάξει, δεκτό στο νέο ξεκίνημα, την 1η, 2η και 3η αγωνιστική ας πούμε, να κυλήσει το πράγμα με τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια στα play offs και στα play out, όπως και αποφασίστηκε. Νομίζω όμως ότι η Λίγκα και όλες οι ομάδες, θα πρέπει να δουν λίγο πιο «ζεστά» και να εισηγηθούν στην Κυβέρνηση, το να μπορεί ο κόσμος να πάει σε ένα ποσοστό στο γήπεδο, μετά τα μέσα Ιουνίου.

Είναι μια πρόταση που την είπε, αν δεν κάνω λάθος, ο Ηλίας Πουρσανίδης εκ μέρους του ΟΦΗ, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της Σούπερ Λιγκ, αλλά είναι κάτι που το είχα γράψει ως πρόταση, από τον Απρίλιο κιόλας, με την επισήμανση βέβαια τότε, ότι όλα θα κυλούσαν προς την ευτυχή κατάληξη, όπως και συνέβη.

Ας έχουν τον πρώτο και συνάμα τον τελευταίο λόγο, οι υγειονομικές αρχές για το κατάλληλο ποσοστό επί της χωρητικότητα κάθε γηπέδου. Αλλά, νομίζω ότι υπάρχει το έδαφος για να γίνει μια αρχή και σε αυτό, μετά τις 20 του μήνα. Καλό θα ήταν και για τις ομάδες (βλέπε έσοδα) και για την ψυχολογία των παικτών, αλλά και του κόσμου.

Προς το παρόν, νίκη την Κυριακή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X