Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Ερντογάν: «Καμία τύχη δεν έχουν οι προσπάθειες που κάνουν για να αποκλείσουν τη χώρα μας από την ανατ.Μεσόγειο»

Οσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

0

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το δικό του μήνυμα για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

«Πίσω από τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν χώρες που ενεργούν με το σκεπτικό “ο νικητής τα παίρνει όλα”. Τα άχρηστα βήματα που κάνουν για να αποκλείσουν τη χώρα μας από την περιφέρεια, δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιτύχουν» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τους Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

«Σε αυτό το σημείο, θέλω να επαναλάβω την πρόσκλησή μου για την έναρξη διαλόγου και την εγκαθίδρυση σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε να διεξαχθεί μια περιφερειακή διάσκεψη στην οποία θα ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Εμείς δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για τα θαλάσσια δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας» συνέχισε ο Ερντογάν.

Ακολούθως, εκφράζοντας τη θέση ότι ένας από τους λόγους της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η έλλειψη μιας δίκαιης, ολοκληρωμένης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το 1968, ο Ερντογάν είπε τα εξής: «Το μόνο εμπόδιο για τη λύση είναι η ασυμβίβαστη και άδικη προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνική πλευρά στοχεύει να κάνει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα στη δική τους πατρίδα, ακόμη και να τους εξαλείψει εντελώς από το νησί. Σαν εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε αφήσει ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους. Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός είναι κι αυτός ιδιοκτήτης στο νησί. Θα υποστηρίξουμε κάθε λύση που θα εγγυηθεί μόνιμα την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και τα ιστορικά και πολιτικά τους δικαιώματα στο νησί».

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα