Τα οφέλη ΑΕΚ, Πολιτείας - πότε μπαίνει στο νέο γήπεδο

Τα οφέλη ΑΕΚ, Πολιτείας - πότε μπαίνει στο νέο γήπεδο
Photo Credits: INTIME

Οι εξελίξεις «τρέχουν» σχετικά με το θέμα του νέου γηπέδου της μπασκετικής ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες (7/11) στην Βουλή άνοιξε το δρόμο για τη συμφωνία και τα οφέλη τόσο της Πολιτείας, όσο και της ΑΕΚ από την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα λοιπόν με το sdna, αξίζει να τονιστεί πως η ΑΕΚ κατάφερε γρήγορα να φτάσει στη συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κάνοντας παράλληλα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αντιληφθούν τα κέρδη από μία win-win κατάσταση για όλους τους εμπλεκομένους. Αυτό είχε ως αποτελέσμα να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα και φέρνει τους «κιτρινόμαυρους» πάρα πολύ κοντά στην είσοδο στο νέο τους σπίτι.

Όπως γράψαμε όμως, νικήτριες της υπόθεσης δεν θα είναι μόνο η ομάδα και η Πολιτεία, αλλά και η περιοχή. Η ΑΕΚ πάει σε μία πολύ υποβαθμισμένη περιοχή, από τις πιο υποβαθμισμένες της Αττικής και με μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες. Ουσιαστικά, μετακομίζει σε μία περιοχή ανάμεσα σε χωματερές, χωρίς καμία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και φιλοδοξεί να γίνει η απαρχή, ώστε να χτιστεί κάτι νέο έκει.

Οι ρίζες της ομάδας άλλωστε, που είναι προσφυγικές, καθιστούν ικανό τον σύλλογο να γνωρίζει ακριβώς από τέτοιες δυσκολίες. Δεν μιλάμε για μια ομάδα που ξεκίνησε από την Γλυφάδα ή το Ψυχικό, αλλά για ένα σύλλογο που πόνταρε πάντα στο λαϊκό στρώμα και μεγαλούργησε μέσα από τις στάχτες του και δύσκολες καταστάσεις.

Το δεύτερο στοιχείο της επωφελούς συμφωνίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη, μετά το 2004, αξιοποίηση αθλητικής εγκατάστασης. Δεν μιλάμε για το ΟΑΚΑ, όπου έτσι κι αλλιώς υπήρχε ζωή και πριν, αλλά για μια άλλη εγκατάσταση που θα αξιοποιηθεί για αμιγώς αθλητικούς λόγους όπως περιγράφεται και στο νομοσχέδιο.Είναι χαρακτηριστικό και το παράδειγμα Ιωαννίνων, όπου θα μετακινηθεί το προκάτ κλειστό γήπεδο του Ελληνικού. Αμφότερες οι περιπτώσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ώστε επιτέλους να αξιοποιηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις που είχαν μείνει ορφανές και παρατημένες για πολλά χρόνια.

Η ΑΕΚ απ’ τη μεριά της προτίθεται να δημιουργήσει ένα γήπεδο-στολίδι για όλη τη χώρα. Δεν θέλει απλά να μπει να παίξει, αλλά μέσα στο 2020 να φτιάξει όλο τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και να μετατρέψει όλο το εσωτερικό κομμάτι με προδιαγραφές ΝΒΑ -έστω και με μικρότερη χωρητικότητα- και να δώσει πρωτοφανείς ανέσεις στον Έλληνα φίλαθλο.

Το τρίτο κι εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι το οικονομικό ζήτημα σε μία εποχή, όπου η Πολιτεία την προηγούμενη 10ετία μπορούσε να παρέχει ελάχιστα οικονομικά προνόμια σε συλλόγους. Οι ομάδες είδαν να σταματούν επιχορηγήσεις, να κόβεται ο ομφάλιος λώρος της σύνδεσης με τον ΟΠΑΠ, να μεγαλώνει ο ΦΠΑ και να πληρώνουν φόρο πολυτελείας για τα μεγάλα τους συμβόλαια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων κοστίζει 500-600 χιλιάδες ευρώ ετησίως στο κράτος μόνο για τη συντήρησή της. Στη σύμβαση που θα υπάρχει ανάμεσα σε ΑΕΚ και Πολιτεία θα προβλέπεται ότι η «Ένωση» παίρνει το γήπεδο για τα επόμενα 20 χρόνια (10 με option για άλλα 10). Από τη συμφωνία αυτή, θα επωφελείται το κράτος σε κάθε αθλητική αναμέτρηση που θα δίνει η ΑΕΚ, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις με σημαντικά ποσοστά επί των εισπράξεων. Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς με έναν πρόχειρο, μετριοπαθή υπολογισμό ότι, από το 2004 μέχρι το 2019, η συγκεκριμένη εγκατάσταση που παρέμενε αναξιοποίητη στον μεγαλύτερο βαθμό κόστισε στο κράτος περί τα 10 εκατομμύρια. Από το 2020 μέχρι το 2030 το κρατικό ταμείο θα έχει ένα όφελος που, πάλι με μετριοπαθείς υπολογισμούς, μπορεί να φτάσει τα 6-8 εκατομμύρια. Άρα από εκεί που υπήρχε αρνητικό ισοζύγιο για το ταμείο του Κράτους, στα οφέλη θα προστεθούν και ετήσια κέρδη. Σε όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθεί και το γεγονός ότι καλλωπίζεται η εικόνα του ελληνικού αθλητισμού, ότι υπάρχει συμβολή στην βελτίωσή του. Ταυτόχρονα, δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ενός μεγάλου συλλόγου με αναρίθμητους οπαδούς.

Ο στόχος της ΑΕΚ είναι να προλάβει να είναι μέσα στο νέο της σπίτι σε 45 έως 60 ημέρες από τη στιγμή που θα πάρει όλες τις εγκρίσεις στα χέρια της. Αν υποτεθεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί το νομοσχέδιο και θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχει τελειώσει και τυπικά το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι με διαδικασίες fast track, για τις οποίες ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς η ΑΕΚ, θα μπορούσε στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φλεβάρη να μπει στο νέο γήπεδο. Μιλάμε κυρίως για εργασίες στο εσωτερικό της εγκατάστασης με παρκέ, αποδυτήρια, αίθουσες, φωτεινούς πίνακες κι όχι μόνο. Έτσι, στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς, μπορεί η «Ένωση» να έχει μία έδρα-καμίνι σε σχέση με το παγωμένο ΟΑΚΑ.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X