Οταν παίζει άμυνα θα κερδίζει, διπλό με... οβίδα «Γαλανό» στην Ξάνθη η ΑΕΚ!

Οταν παίζει άμυνα θα κερδίζει, διπλό με... οβίδα «Γαλανό» στην Ξάνθη η ΑΕΚ!
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σε μια εβδομάδα δεν γίνονται θαύματα. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με δεδομένα προβλήματα και συγκεκριμένες αδυναμίες και ο Μάσιμο Καρέρα έδειξε εξ αρχής ποιες είναι οι προθέσεις του. Η ΑΕΚ του Ιταλού θα είναι μια ομάδα που θα παίζει σκυλίσια άμυνα, θα ξεχειλίζει από πάθος, θα διαθέτει συγκέντρωση και πειθαρχία στο παιχνίδι της. Αυτά τα στοιχεία είχε σε υπερθετικό βαθμό στην Ξάνθη και έτσι έφτασε στη νίκη με 1-0, χάρη σε οβίδα του Κώστα Γαλανόπουλου. Μόλις το πέμπτο φετινό ματς που η ΑΕΚ διατηρεί το μηδέν στην άμυνα, αλλά δείχνει τη λογική που θα έχει από εδώ και πέρα.

Αν και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο Καρέρα έδειξα να δουλεύει πάνω στη βάση του 4-2-3-1 (σχηματισμό που είχε δει και στο ματς της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο που παρακολούθησε), η επιλογή του στην πρεμιέρα του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο έγινε πάνω στη λογική του 3-5-2. Με ιδιαίτερα αμυντική προσέγγιση μάλιστα, δεδομένου πως και οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί ήταν στόπερ (που άρα δεν στηρίζονται στην ταχύτητα και έμεναν στατικά στις θέσεις τους) και στα άκρα τους Μπακάκη και Χουλτ, που είναι οι λιγότεροι καλοί δημιουργικά από τους μπακ της Ενωσης.

Η ΑΕΚ κατάφερε να συμμαζέψει την κατάσταση στην άμυνα, που έμπαζε ακόμα και σε ματς που η ομάδα νίκησε, όπως την περασμένη εβδομάδα. Η Ξάνθη δεν πάτησε καλά καλά στην περιοχή του Μπάρκα, δεν υπήρξε τελική προσπάθεια των γηπεδούχων που να ανησύχησε την «κιτρινόμαυρη» άμυνα. Βέβαια, είναι αλήθεια πως και ο Παράσχος στην Ξάνθη έδινε την αίσθηση πως πρώτο μέλημα είχε να θωρακίσει την άμυνα του, παίζοντας με δέκα παίκτες πίσω από τη μεσαία γραμμή.

Τα ζητήματα για την ΑΕΚ αφορούσαν το δημιουργικό κομμάτι. Με εξαίρεση τον Μάνταλο, που ήταν πολύ κινητικός και έδινε φαντασία και κίνηση στο παιχνίδι της Ενωσης, οι υπόλοιποι έδειχναν να ψάχνονται μέσα στο γήπεδο. Οι δύο χαφ (Γαλανόπουλος και Κρίστισιτς περιορίστηκαν σε κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας), τα άκρα είχαν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, ενώ το επιθετικό δίδυμο που πόνταρε πολλά ο Καρέρα, κινήθηκε σε ρηχά νερά, δίχως να έχει τρόπο να συνδυαστεί.

Αν και ήταν φανερό πως η ΑΕΚ χρειαζόταν κάτι διαφορετικό για να διασπάσει την πολυπρόσωπη και καλά οργανωμένη άμυνα της Ξάνθης, ο Καρέρα διατήρησε την ίδια λογική στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό που επιχείρησε να αλλάξει ο Ιταλός, ήταν να ανεβάσει κάποια μέτρα την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Ο Κρίστισιτς ειδικά, ήταν φανερό πως είχε εντολές για να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες, να κινείται πιο κοντά στον Μάνταλο και να δημιουργούνται απειλητικές καταστάσεις για την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ όντως, ήταν πιο δραστήρια. Ωστόσο, έλειπε ξανά ο τρόπος με τον οποίο θα άνοιγε η αντίπαλη άμυνα. Οι «κιτρινόμαυροι» απειλούσαν κατά κύριο λόγο με μακρινά σουτ εκτός περιοχής, ενώ ήταν προβληματική η συνεργασία των Λιβάγια, Ολιβέιρα που δεν είχαν τρόπους να συνδυαστούν. Πάντως, ήταν φανερό πως ακόμα και η πρόθεση να…ξεμυτίσει η ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο, άφηνε κενά στην άμυνα, που ακόμα και ο ένας και μόνος φορ της Ξάνθης, μπορούσε να δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις.

Οσο περνούσε η ώρα, η ΑΕΚ επιχειρούσε να αυξήσει την πίεση της προς την εστία του Αμπάντ. Το πέναλτι που καταλογίστηκε στον Χουλτ σωστά αναθεωρήθηκε η απόφαση και συνεχίστηκε το παιχνίδι. Ο Ζαχαριάδης πάντως, χάρισε τη δεύτερη κίτρινη στον Μπαριέντος για χέρι στο 71’. Με τον Φασίδη που έκανε δύο πολύ σκληρά μαρκαρίσματα δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια και έτσι οι αριθμητικές ισορροπίες του ματς άλλαξαν στα τελευταία 15’.

Ο Καρέρα αντέδρασε άμεσα. Εβγαλε από το ματς τον Σβάρνα καθώς ήταν περιττό να παίζει πλέον με τρία στόπερ και έριξε τον Βέρντε, παίζοντας πλέον με 4-2-3-1, με τον Λιβάγια αριστερά και τον Μάνταλο πίσω από τον Ολιβέιρα. Η ΑΕΚ έκλεισε την Ξάνθη στα καρέ της και άρχισε το σφυροκόπημα. Ο Αμπάντ γλίτωσε την Ξάνθη στο σουτ του Λιβάγια στο 82’, αλλά στη συρτή βολίδα του Γαλανόπουλου δύο λεπτά έπειτα (84’), δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Στα τελευταία λεπτά, ο Καρέρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να αλλάξει και πάλι το σχηματισμό ώστε να κρατήσει τη νίκη. Με την είσοδο του Σιμόες η ΑΕΚ έπαιξε με 4-3-3 και αυτόματα δεν άφησε στην Ξάνθη ούτε σκέψη πως μπορεί να απειλήσει την εστία του Μπάρκα.

 

Δείτε πως μετέφερε και σχολίασε ζωντανά την αναμέτρηση το enwsi.gr πατώντας εδώ

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα, 3-5-2): Μπάρκας, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας (80’ Βέρντε), Μπακάκης, Γαλανόπουλος, Κρίστισιτς, Χουλτ, Μάνταλος, Λιβάγια (88’ Σιμόες), Ολιβέιρα (90’+ Γιακουμάκης)

Ξάνθη (Γ. Παράσχος, 3-6-1): Αμπάντ, Καρασαλίδης, Μαλεζάς, Λισγάρας (87’ Εντουάρντο), Φασίδης, Καμαρά, Κοβάτσεβιτς, Σόσα, Τζουρίτσκοβιτς (73’ Ντε Αμορίμ), Στάρτζεον, Μπαριέντος (81’ Τερκί)

Ο Ζαχαριάδης έδωσε κίτρινη κάρτα στους Σβάρνα (63’), Τζουρίτσκοβιτς (42’), Μπαριέντος (51’), Καμαρά (58’), Φασίδη (72’), Στάρτζεον (89’), ενώ ο Φασίδης αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 77’.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X