Όλα στραβά και ανάποδα για την ΑΕΚ, ήττα από την Μπούργος

Εικόνες από το Μπούργος-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Οι ανακατατάξεις στο ρόστερ, αναγκάζουν τον Ηλία Παπαθεοδώρου να ψάχνει νέους τρόπους για να κάνει ξανά την Ενωση την ομάδα που θαύμαζαν όλοι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι θετικό είναι αναγκαίο να υπάρχει τύχη. Η ΑΕΚ πήγε στην Ισπανία δίχως τους Γκίκα, Χρυσικόπουλο, αλλά εκεί – από πολύ νωρίς μάλιστα – έχασε και τον Κιθ Λάνγκφορντ. Μοιραία, ήρθε η ήττα από την Μπούργος με 93-76.

Το κακό για την ΑΕΚ είναι πως έχασε και τη διαφορά της νίκης του πρώτου ματς, με αποτέλεσμα να πέσει στην 3η θέση του ομίλου. Στα θετικά η σούπερ πρεμιέρα του Νίκου Ζήση, το επιθετικό ξύπνημα του Γκραντ και βέβαια η αντίδραση στο φινάλε, που πήγε να βάλει την ΑΕΚ ξανά στο παιχνίδι και να περιορίσει τουλάχιστον την έκταση της ήττας.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά προβλήματα πριν το παιχνίδι, με τις απουσίες των Γκίκα, Χρυσικόπουλου και τις ανακατατάξεις μέσα στην ομάδα. Ο τεχνικός της ΑΕΚ έδωσε εξ αρχής την μπαγκέτα στο Νίκο Ζήση. Ο έμπειρος άσος ανέλαβε να οργανώσει το παιχνίδι της Ενωσης και ήταν στην αρχική πεντάδα, μαζί με Λάνγκφορντ, Γιάνκοβιτς και το δίδυμο Κακλαμανάκη, Γκραντ κάτω από τη ρακέτα.

Η ΑΕΚ βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ από νωρίς και έχασε κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ. Ο Παπαθεοδώρου έριξε γρήγορα στο ματς τον Ματσιούλις για να σκληρύνει στην άμυνα, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Η ΑΕΚ είχε τεράστιες αποστάσεις στην άμυνα της, δεν υπήρχε ενέργεια και καθαρό μυαλό. Οι Ισπανοί ήταν εύστοχοι, αλλά τα περισσότερα σουτ τους επέτρεπαν οι «κιτρινόμαυροι» να είναι ελεύθερα και άρα με καλές προϋποθέσεις.

Σοκ με Λάνγκφορντ

Αντίστοιχα προβλήματα και στην επίθεση. Η ΑΕΚ έδειχνε μονοδιάστατη και αποδείχθηκε πως σοκαρίστηκε, όταν έχασε και τον Κιθ Λάνγκφορντ με τραυματισμό. Η ΑΕΚ αναλώθηκε σε βιαστικές επιθέσεις, με κακές επιλογές και δίχως να υπάρχουν λύσεις από μακριά. Η ΑΕΚ σούταρε τρίποντο με μόλις 20% και μοιραία έβλεπε τη διαφορά συνεχώς να ανοίγει. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ στο -11 (24-13), ενώ το φινάλε του ημιχρόνου έκλεισε με το εφιαλτικό 54-34.

Ο Ρέι δεν μπορούσε να μπει στα παπούτσια του Λάνγκφορντ και έμεινε άποντος, την ώρα που η ΑΕΚ έβρισκε λύσεις μόνο από τον Ζήση και τον Γκραντ που σκόραρε από κοντά. Ενας Ζήσης πάντως, δεν μπορούσε να τα κάνει όλα. Ειδικά από τη στιγμή που έπαιζε με τρία φάουλ πριν τελειώσει το ημίχρονο. Ακόμα και έτσι πάντως, ο Ζήσης ήταν όαση στο παιχνίδι της ΑΕΚ, που έδειχνε συνεχώς μπλοκαρισμένη και δίχως λύσεις.

Εβγαλε ενέργεια, πρόβλημα επιθετικά

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ αποφάσισε τουλάχιστον να παίξει άμυνα. Εβγαλε ενέργεια, πίεσε και δεν επέτρεπε στους Ισπανούς να παίζουν στον ξέφρενο ρυθμό που τους αρέσει. Αλλά για να μπορέσει να μειώσει τη διαφορά, η Ενωση θα έπρεπε να είχε και στοιχειώδη ευστοχία στην επίθεση. Εκεί οι «κιτρινόμαυροι» τα…έσπαγαν, βρίσκοντας σταθερές λύσεις μόνο με τη μαχητικότητα του Ματσιούλις από κοντά, που δεν άφηνε τη διαφορά να μεγαλώσει.

Με το ξύπνημα του Ρέι και δύο συνεχόμενα τρίποντα, αλλά και τη συνδρομή του Τσάλμερς, η ΑΕΚ πέτυχε να κλείσει την ψαλίδα στους 13 πόντους (68-55, 2’ πριν τη λήξη της 3ης περιόδου). Αλλά εκεί υπήρξαν εκ νέου λάθη και βιαστικές επιλογές στην προπόνηση, που έδωσαν τη δυνατότητα στους Ισπανούς να επαναφέρουν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα. Το φινάλε της περιόδου, βρήκε την ΑΕΚ να υπολείπεται 17 πόντους (74-57).

Υστατη προσπάθεια

Στην τελευταία περίοδο, η ΑΕΚ επιχείρησε να πιέσει και άλλο στην άμυνα και να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια να μπει ξανά στο παιχνίδι. Το κακό ήταν πως φορτώθηκε από νωρίς με φάουλ και οι Ισπανοί είχαν δικαίωμα για βολές σχεδόν 2’ έπειτα από την έναρξη της 4ης περιόδου. Με την επαναφορά του Ζήση αντί του κουρασμένου Τσάλμερς, η ΑΕΚ μπόρεσε να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα στην επίθεση και να βρει κάποιους πόντους από κοντά.

Η Ενωση σούταρε με το εξαιρετικό 65% στα δίποντα, αλλά είχε το απογοητευτικό 26% στα τρίποντα. Εστω και έτσι, η ΑΕΚ βρήκε κάποιες λύσεις και έριξε τη διαφορά στους 14 με αιφνιδιασμό του Γιαννόπουλου (81-67, 5’ πριν το τέλος). Με νέο καλάθι, τρίποντο αυτήν τη φορά, του Γιαννόπουλου η ΑΕΚ μείωσε στους 11 (81-70). Ωστόσο, ενώ βγήκε καλή άμυνα και η Ενωση προσπάθησε να μειώσει κάτω από τους δέκα, χρεώθηκε με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ ο Ρέι και χάθηκε η ευκαιρία.

Η ΑΕΚ δεν παράτησε το παιχνίδι. Ο Γιαννόπουλος με νέο τρίποντο, έριξε για πρώτη φορά τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (83-74, 2:10 πριν το τέλος). Αλλά εκεί ήρθε η μαχαιριά του Μακ Φάντεν από τα εννιά μέτρα και αμέσως μετά νέο τρίποντο, για να τελειώσει την ελπίδα της ΑΕΚ να διατηρήσει τουλάχιστον τη διαφορά της νίκης στο ματς του ΟΑΚΑ και να διατηρήσει τη 2η θέση στη βαθμολογία του ομίλου.

Δείτε πως μετέφερε και σχολίασε ζωντανά την αναμέτρηση το enwsi.gr πατώντας εδώ

Τα δεκάλεπτα: 24-13, 54-34, 74-57, 93-76.

ΜΠΟΥΡΓΟΣ (Πεναρόγια): Μπάσας 8 (2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μπενίτε 23 (4/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 3/3 βολές), Λίμα 6 (3/4 δίποντα, 9 ριμπάουντ), ΜακΦάντεν 12 (3), Ριβέρο 7 (1), Άπιτς 15 (5/6 δίποντα, 5/10 βολές, 4 ριμπάουντ), Μπαρέρα, Κλαρκ 2, Φιτιπάλντο 10 (2 τρίποντα, 7 ασίστ), Σαλβό 8 (1), Βέγκα 2.

ΑΕΚ (Η. Παπαθεοδώρου): Τσάλμερς 8, Γιαννόπουλος 8 (2), Γκραντ 15 (7/8 δίποντα, 1/3 βολές, 3 ριμπάουντ), Ματσιούλις 11 (5 ριμπάουντ), Ρέι 6 (2/9 σουτ, 7 ασίστ), Γιάνκοβιτς 8 (4 ριμπάουντ), Κακλαμανάκης, Λάνγκφορντ, Μαυροειδφής 2, Σλότερ 2, Τολιόπουλος, Ζήσης 16 (4/5 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/4 βολές, 4 ασίστ).

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X