Κορωνοϊός: - Ευχάριστα νέα για την Ελλάδα: «Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητα του ιού»

Κορωνοϊός: Πώς θα φτιάξουμε μάσκα μόνοι μας σε 45 δευτερόλεπτα (VIDEO)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σημαντική διαπίστωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα μας από τη μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων.

Η αποδοτικότητα των μέτρων, με τον συνδυασμό, αλλά και τη σειρά που ελήφθησαν στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, στη χώρα μας, ακόμα και με τις στατιστικές διακυμάνσεις, οδηγείται σε πλήρη ύφεση.

Η σημαντική αυτή διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μελέτη, και με την ιδιότητα τού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Στη μελέτη μας φαίνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από την covid-19 στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown Από την ίδια μέρα φαίνεται ότι και η μεταδοτικότητα του ιού είναι σε πορεία συρρίκνωσης, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισης κρουσμάτων προηγήθηκε στις 10 Μαρτίου, με το κλείσιμο των σχολείων».

Αν αναστραφεί τώρα το lockdown η επιδημία θα αναζωπυρωθεί

Εντυπωσιακό, λέει ο κ. Μαγιορκίνης είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία έχει κάνει εκτεταμένα τέστ, και ακόμη δεν έχει περάσει σε ύφεση, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, και τα μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει αυτή η μελέτη, τονίζει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, είναι ότι αν αναστραφεί το lockdown σε αυτή τη χρονική περίοδο, η επιδημία θα αναζωπυρωθεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος, και να μην πάρει θάρρος από την καλή πορεία που διανύουμε.

«Στις 28 Μαρτίου είχατε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν τα νούμερα συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς, ίσως σε τρεις εβδομάδες, μπούμε σε ύφεση. Σήμερα 13 μέρες μετά φαίνεται ότι αυτή ήρθε νωρίτερα;», προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Στις 28 Μαρτίου είχα αναφερθεί σε ύφεση του συνολικού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα, απαντά ο κ. Μαγιορκίνης. «Σήμερα βλέπουμε ότι η μεταδοτικότητα έπεσε αρκετά νωρίς, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο αισιόδοξος».

Lockdown και κλείσιμο σχολείων τα πιο αποτελεσματικά μέτρα

Όσον αφορά την Ιταλία ο επίκουρος καθηγητής αναφέρει ότι ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς, παρόλο που έχει αρχίσει να περνάει σε φάση συρρίκνωσης. «Είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από την Ισπανία, η οποία είναι ακόμη σε φάση σταθεροποίησης (σσ: η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με σταθερό ρυθμό).

Η Γαλλία μπαίνει πιο αργά από την Ισπανία σε φάση σταθεροποίησης, ενώ η Αγγλία θα αργήσει να μπει σε ύφεση». Ανησυχητική φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι είναι η πορεία της Σουηδίας, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη σε lockdown, δεν έχουν κλείσει σχολεία, και απλά έχουν ληφθεί μέτρα αυτοαπομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

«Συνολικά η μελέτη δείχνει ότι τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι το κλείσιμο των σχολείων και το λοκντάουν». Tα αποτελέσματα της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται από τέλη Φεβρουαρίου σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο, θα ανανεώνονται εβδομαδιαίως, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X