Τελευταία Νέα

Φτιάχνει ομάδα, τώρα θέλει και ενίσχυση

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου αναλύει το ντέρμπι που δεν μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους

Να πω την αλήθεια, ήταν μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικά «σούπες» που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Παιχνίδι άνοστο, βασισμένο μόνο στη δύναμη και στη θέληση, όπου ο ένας φοβόταν τον άλλον. Διότι πολλοί είπαν από χθες το βράδυ, πως η ΑΕΚ φοβήθηκε τον Ολυμπιακό. Εγώ δεν είδα τον Ολυμπιακό να μπαίνει και να παίζει μεγάλη μπάλα, είχε μια σχετική πρωτοβουλία και κατοχή της μπάλας, αλλά οι φάσεις του ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο Μαρτίνς δεν τόλμησε να ρισκάρει, μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο έγινε πιο επιθετικός.

Το θέμα μας εδώ όμως, είναι η ΑΕΚ. Η ομάδα του Καρέρα είχε περίσσευμα διάθεσης, είχε πάθος και θέληση. Αυτά είναι στοιχεία σημαντικά για να μπορέσει να σταθεί στο γήπεδο. Ωστόσο, ήταν φανερό στα δικά μου μάτια, πως υπήρχε έλλειμα ποιότητας σε συγκεκριμένες θέσεις. Κυρίως, στη μεσαία γραμμή. Εκεί κατά την άποψη μου η ΑΕΚ χρειάζεται κάτι ακόμα, καθώς οι επιλογές που υπάρχουν είναι σαφώς κατώτερες των προσδοκιών που υπάρχουν.

Το ματς για την ΑΕΚ χανόταν και έδειχνε παθητική στάση, από την αδυναμία των μέσων της να κρατήσουν την μπάλα και παράλληλα να σταματήσουν εν τη γενέσει τους τις επιθέσεις του Ολυμπιακού. Πολλές φορές ο Ολυμπιακός έδειχνε αίσθηση υπεροχής, κυρίως επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν την μπάλα, να τη μεταφέρουν σωστά και να ανοίξουν ορθολογικά επιθέσεις. Υπήρχαν στιγμές που η ΑΕΚ έδειχνε κομμένη στα δύο και αυτό ήταν το μέγιστο ζήτημα.

Η εξήγηση γι’ αυτό είναι απλή. Η επιλογή του Καρέρα να πάει με τρία χαφ στην τριάδα της μεσαίας γραμμής, χάλασε στην ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων. Αναλογιστείτε πως η ΑΕΚ παρέταξε κόντρα στη δύναμη πυρός που είχε ο Ολυμπιακός στα χαφ, τον Σιμάνσκι που θέλει χρόνο και ρυθμό, τον Κρίστισιτς που ψάχνει να βρει ακόμα συνέχεια και συνέπεια στο παιχνίδι του, τον Σιμόες που τρέχει, τρέχει, αλλά δεν μπορεί να ηρεμήσει το παιχνίδι.

Μοιραία, ο Ολυμπιακός φαινόταν να κυριαρχεί. Η σκέψη του Καρέρα να διορθώσει το παιχνίδι και να παίξει με 4-2-3-1 ήταν σωστή, αλλά ήταν λάθος η κίνηση. Ο Ολιβέιρα σωστά έμεινε εκτός 11άδας και κατά την άποψη μου, θα έπρεπε να μείνει και εκτός αποστολής. Δεν ξέρω ακόμα ποια θα είναι η κατάληξη στην υπόθεση του, αλλά το γεγονός είναι πως το μυαλό του έχει ήδη φύγει. Και κάθε παίκτης μη συγκεντρωμένος, όση κλάση και αν διαθέτει, δεν μπορεί να είναι καλός.

Ετσι, η ΑΕΚ συνέχισε να μοιάζει κομμένη στα δύο. Το πρόβλημα πάντα ξεκινά από την επίθεση της, όπου θεωρητικά ξεκινά η άμυνα. Ωστόσο, με παίκτες τύπου Ολιβέιρα και Λιβάγια, δεν μπορείς ποτέ να προσδοκάς πρεσάρισμα ψηλά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τον Αραούχο και τον Πόνσε ή έκαναν πρόσφατα οι Αλμπάνης, Κλωναρίδης. Ο Ολυμπιακός μετέφερε την μπάλα με χαρακτηριστική άνεση και αυτό του έδινε τη δυνατότητα να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Δείτε επίσης

Προπόνηση στο σπίτι για τον Χουλτ (ΦΩΤΟ)

Ο Σουηδός δεν σταματά την προπόνηση