ΑΕΚ: Εκείνος που "έπαιξε" με τον θάνατο, ο μεγάλος Γιώργος Μόσχος

Η ψυχή της ΑΕΚ, βλέπει πάντα την "Βασίλισσα" από τους ουρανούς
Photo Credits: INTIME

Πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 29 ετών, ο πλέι μέικερ της ΑΕΚ, Γιώργος Μόσχος. Προς τιμήν του η Ενωση θα δώσει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ

Στις 29 Δεκεμβρίου 1966 έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μόσχος. Ο πλέι μέικερ κι αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο κι απεβίωσε μόλις στα 29 του χρόνια, την περίοδο της ακμής τόσο της δικής του όσο και της Ενωσης. Το μπάσκετ ήταν η αδυναμία του και μπήκε πολύ νωρίς στη ζωή του.

Κατέκτησε μάλιστα στα 20 του τον πρώτο τίτλο της καριέρας το Πρωτάθλημα Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του πανίσχυρου Πανελληνίου. Ηταν συμπαίκτης με τους Μίμη Στεφανίδη, Γιώργο Ρουμπάνη, Δημήτρη Λέκκα, Κώστα Παπαδήμα, Θέμη Χολέβα, Αντώνη Χρηστέα. Με τον τελευταίο συνυπήρξαν και στο «δικέφαλο».
Το 1960 εντάχθηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε ανερχόμενη δύναμη στο άθλημα. Είχε συμπαίκτες μεταξύ άλλων το Γιάννη Μπούσιο και τον Αριστείδη Μούμογλου. Όμως, η καρδιά του Μόσχου χτυπούσε για την ΑΕΚ. Το 1961 φόρεσε τη φανέλα με το «δικέφαλο» στο στήθος.

Η ομάδα τερμάτισε μόλις 6η στο πανελλήνιο τουρνουά εκείνης της χρονιάς, ενώ την επόμενη δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση. Το 1963 ήρθε η δικαίωση για τους Ενωσίτες και τον αρχηγό τους Γιώργο Μόσχο. Πήραν το Πρωτάθλημα με προπονητή τον Μίσσα (Μιχάλη) Πανταζόπουλο.

Ο Μόσχος είχε συμπαίκτες τους Γιώργο Αμερικάνο, Αίας Λαρεντζάκη, Βαγγέλη Νικητόπουλο, Στέλιο Βασιλειάδη, Νίκο Μπαμπανικολό, Λάκη Τσάβα, και Βαγγέλη Δερμανούτσο.
Προς το τέλος της χρονιάς καθιερώθηκε η εθνική κατηγορία.

Ο Μόσχος παρέμενε η ψυχή της ομάδας, η οποία ενισχύθηκε με τον πρώην συμπαίκτη του στον Πανελλήνιο Αντώνη Χρηστέα και τους Οικονόμου, Αττάλα. Η άνοιξη του 1964 βρήκε την Ενωση του Μίσσα Πανταζόπουλου και πάλι πρωταθλήτρια. Ακολούθησαν οι τίτλοι του 1965 και του 1966, ενώ στην ομάδα είχαν προστεθεί ο Γιώργος Τρόντζος, ο Χρήστος Ζούπας κι ο Νίκος Νεσιάδης.

Η ασυναγώνιστη εντός συνόρων ΑΕΚ έψαχνε την υπέρβαση στην Ευρώπη. Μέσα σε όλα τα ευχάριστα υπέβοσκε και το δυσάρεστο. Ο Μόσχος είχε προσβληθεί από καρκίνο, ένα χρόνο πριν (1965), το γνώριζαν ελάχιστοι, κανείς όμως από τους συναθλητές του. Εσφιγγε τα δόντια σε κάθε ματς της Ενωσης για να δώσει ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Ο «δικέφαλος» ξεκίνησε την περιπέτειά του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1965-66 με αντίπαλο την πολωνική Βίσλα Κρακοβίας. Νίκησε μόλις με ένα πόντο διαφορά (72-71) κι οι ελπίδες του ήταν ελάχιστες για τη ρεβάνς. Στην Πολωνία η ελληνική ομάδα ανέτρεψε τα προγνωστικά και πήρε τη νίκη με 81-79, με το νικητήριο καλάθι από τα χέρια του Γιώργου Μόσχου.
Η ΑΕΚ ξεπέρασε όλες τις αντιπάλους τους που βρήκε στο διάβα της κι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Μιλάνο, την έδρα της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης, Σίμενταλ. Αντίπαλος της Ενωσης στον ημιτελικό ήταν η πανίσχυρη Σλάβια Πράγας.

Το ματς είχε οριστεί στις 30 Μαρτίου 1966. Ο Μόσχος, πάλευε καθημερινά με το θάνατο. Μάλιστα δεν μετέβη στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά μέσω Αγγλίας. Βρέθηκε εκεί μήπως έβρισκε θεραπεία να βελτιώσει την υγεία του. Ο ημιτελικός ήταν το τελευταίο παιχνίδι της πλούσιας καριέρας του, αλλά της τόσο σύντομης ζωής του. Πέτυχε 2 πόντους. Στην ανάπαυλα της αναμέτρησης γνωστοποίησε στους συμπαίκτες του την τραγική κατάσταση της υγείας του.

Φυσικό επακόλουθο ήταν να ηττηθεί η ΑΕΚ και στο μικρό τελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Πρωταπριλιά του 1966, αφού όλοι αναρωτιούνταν τα «πως» και τα «γιατί» στο θέμα της υγείας του συναθλητή τους. Ο Μόσχος είχε επιστρέψει στην Αθήνα μία ημέρα νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου. Η καρδιά του άντεξε ακόμη 9 μήνες και στο τέλος του Δεκέμβρη απεβίωσε.

Δυο χρόνια αργότερα η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης, κερδίζοντας 89-82 τη Σλάβια Πράγας. Οι συμπαίκτες του έπαιξαν και γι’ αυτόν, που έλειπε από τη μεγάλη γιορτή.
Στις 6 Απριλίου 2008, με τη συμπλήρωση 40 ετών από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, βραβεύτηκε μαζί με τους παίκτες που αγωνίστηκαν κι ο Γιώργος Μόσχος. Προς τιμήν του ονομάστηκε «Γιώργος Μόσχος» το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, που ολοκληρώθηκε το 1989 κι αποτέλεσε τη φυσική έδρα της ΑΕΚ, ωσότου γκρεμιστεί το 2003 μαζί με το «Νίκος Γκούμας».

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X