Κόντρα στις μπασκετικές του ρίζες ο Μπουρούσης

Κόντρα στις μπασκετικές του ρίζες ο Μπουρούσης
Photo Credits: INTIME

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες τα έφερε η τύχη έτσι ώστε ο Γιάννης Μπουρούσης να συναντήσει τις περισσότερες από τις πρώην του. Πρώτα τη Ρεάλ, μετά το Μιλάνο, έπειτα την Μπασκόνια. Και σήμερα φιλοξενείται στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ, που δεν είναι μια απλή… πρώην. Είναι η πρώτη του. Και έχει ιδιαίτερη θέση στις αναμνήσεις του. Τουλάχιστον αυτό λένε όσοι έχουν πολλές πρώην…

Ο Μπουρούσης επιστρέφει σήμερα εκεί όπου ξεκίνησαν όλα γι’ αυτόν. Δεν είναι η πρώτη φορά, έχει επιστρέψει κι άλλες στο παρελθόν. Έχουν περάσει, όμως, πολλά χρόνια, έξι γεμάτα, από την τελευταία. Από τις 29 Ιανουαρίου του 2011, δηλαδή. Στο τέλος εκείνης της σεζόν η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην Α2 κι ο Μπουρούσης άφησε τον Ολυμπιακό ανοίγοντας φτερά για διεθνή καριέρα. Βίοι αντίθετοι. Η αφετηρία όμως κοινή. Πριν από 17 ολόκληρα χρόνια. Το basketa.gr σκαλίζει το παρελθόν, προσπαθώντας να θυμηθεί, με αφορμή το σημερινό αντάμωμα του διεθνούς σέντερ με την πρώτη του ομάδα, το ξεκίνημά του.

Αμερικάνικη… παρέμβαση

Ο αείμνηστος Γιώργος Αμερικάνος δεν είχε καμία σχέση με την Καρδίτσα. Ούτε καταγωγή ήλκε από εκεί ούτε συγγενείς είχε. Μόνο κάποιους φίλους από τότε που είχε μεσολαβήσει ώστε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’90 ο Καρδιτσιώτης Γιάννης Γιαννούλης να πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Λίγο πριν αλλάξει ο αιώνας ή λίγο μετά, λίγο πριν φύγει το 1999, δηλαδή, και μπει το 2000 ή λίγο μετά-δεν εχει σημασία-οι ίδιοι άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί του ξανά. Για την ακρίβεια, είπαν σε έναν θείο του Γιάννη να του τηλεφωνήσει. “Υπάρχει ένα ακόμα παιδί εδώ στην Καρδίτσα που πρέπει να το δεις”, του είπε.

Το είδε και έκανε αυτό που έπρεπε. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουρούσης έχει πει παλιότερα ότι είχε κατέβει τότε στην Αθήνα και προσπαθούσε να βρει ομάδα, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν. Ούτε ο Σπόρτιγκ ούτε το Περιστέρι ούτε ο Πανιώνιος, με τους οποίους είχε κάνει κάποιες προπονήσεις. Ο Αμερικάνος μίλησε στον Φώτη Κατσικάρη, που τότε ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ΑΕΚ, και κανόνισαν να πάρει μέρος σε ένα καμπ για νεαρούς παίκτες που διοργάνωνε η ΑΕΚ στα τέλη της άνοιξης του 2000 προς άγραν ταλέντων.

Σε αυτό το καμπ ο Γιάννης ξεχώρισε αμέσως, κυρίως λόγω ύψους. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πείστηκε ότι ο νεαρός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό project για την ομάδα και έδωσε τη συγκατάθεσή του να αποκτηθεί. Αυτός και ο Βασίλης Γιαννουλάκος ήταν τα δύο παιδιά που απέκτησε η Ένωση από εκείνο το καμπ. Ειρωνεία της τύχης; Η κόντρα του Μπουρούση με τον Ίβκοβιτς από τότε που συνεργάστηκαν, αρκετά χρόνια αργότερα, στον Ολυμπιακό αποτελεί μέχρι και σήμερα προσφιλή ερώτηση των δημοσιογράφων στις συνεντεύξεις τους με τον διεθνή σέντερ. Αλλά έτσι είναι η ζωή…

Τότε, πάντως, κανείς δεν ήξερε τι θα έφερνε το μέλλον. Όταν ο Γιάννης Μπουρούσης περνούσε την πόρτα των γραφείων της ΚΑΕ για να επισημοποιήσει την ένταξή του στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2000, το μόνο βέβαιο ήταν ότι η Ένωση επένδυε σε έναν ταλαντούχο παίκτη, ο οποίος είχε μεγάλη όρεξη για δουλειά. Τίποτα άλλο.

“Είχε έρθει και ο πατέρας του από την Καρδίτσα, ενώ μαζί ήταν και ο Γιώργος Αμερικάνος, που μας τον είχε συστήσει. Πιστέψαμε ότι ο Γιάννης είχε μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, όπως και αρκετά άλλα παιδιά που είχαμε φέρει τότε, τον εμπιστευτήκαμε και τον στηρίξαμε”, θυμάται μιλώντας στο basketa.gr ο Γιάννης Γρανίτσας. Ο άνθρωπος πίσω από το… παιδωμάζωμα, που είχε γίνει εκείνη την εποχή από την ΑΕΚ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη μιας ολόκληρης χρυσής φουρνιάς όχι μόνο για την Ένωση, αλλά και το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Τα χειρουργεία και η μαγκιά της ΑΕΚ!

Ο Μπουρούσης εγκαταστάθηκε στο σπίτι μιας θείας του στα Σεπόλια και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Το αρχικό πλάνο ήταν να αγωνιστεί εκείνη τη σεζόν, 2000-01, με την εφηβική ομάδα, όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν είχε σχεδόν καθόλου παραστάσεις από οργανωμένο μπάσκετ! Είχε τα σωματικά και αθλητικά προσόντα, είχε κι ένα ταλέντο, το οποίο όμως ήταν εντελώς ακατέργαστο. Στον Γ.Σ. Καρδίτσας είχε παίξει λίγο και δεν είχε προλάβει να αποκτήσει τις εικόνες εκείνες που θα του επέτρεπαν να εξελιχθεί άμεσα. Έπρεπε πρώτα να δουλέψει πολύ ατομικά. Στην πορεία, ωστόσο, αντιμετώπισε ένα ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα. Ψήλωσε απότομα!

Το σώμα του δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί αυτή την απότομη μεταβολή κι έτσι χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και στα δύο γόνατα. Το κόστος ήταν μεγάλο, αλλά το ανέλαβε όλο η ΑΕΚ. “Θα μπορούσαν να με είχαν στείλει πίσω όταν είδαν ότι έχω πρόβλημα. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά φρόντισαν να κάνω και τις επεμβάσεις. Μαγκιά τους”, δήλωσε αρκετά χρόνια αργότερα ο Μπουρούσης, που δεν είναι αγνώμων.

Τις χειρουργικές επεμβασεις έκαναν ο κορυφαίος ορθοπεδικός και παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Λάκης Νικολάου, και ο Γιάννης Χατζηκομνηνός, επίσης εξαιρετικός ορθοπεδικός, Ενωσίτης και επί χρόνια γιατρός της ομάδας μπάσκετ. Αυτοί οι δύο φρόντισαν και για το πρόγραμμα ιατρικής αποκατάστασης. Για την επανένταξή του στις προπονήσεις και την ατομική βελτίωσή του φρόντισαν ο Γιάννης Μεριχωβίτης και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Ο Γιάννης και οι παιδονόμοι του

Ο Μεριχωβίτης, που ήταν ο γυμναστής της ΑΕΚ, ήξερε τον Μπουρούση από την Καρδίτσα, καθότι ήταν συντοπίτες. Ο Σκουρτόπουλος, που ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου του Ίβκοβιτς, τον γνώρισε τότε. “Εγώ και ο Μεριχωβίτης είχαμε αναλάβει τον Γιάννη κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν ήταν μόνο οι ατομικές προπονήσεις που κάναμε μαζί καθε μέρα. Τον είχαμε υπό την επίβλεψή μας διαρκώς. Ακόμα και το τι θα φάει, πού θα το φάει, πού θα πάει βόλτα, ελέγχαμε τα πάντα. Πραγματικοί παιδονόμοι είχαμε γίνει! Αλλά κι ο Γιάννης άψογος. Φοβερή θέληση και μεγάλη όρεξη για να δουλέψει και να μάθει. Δεν έχω να πω τίποτα κακό γι’ αυτόν. Είναι από τα αγαπημένα μου παιδιά…”, λέει σήμερα στο basketa.gr ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Αλλά κι ο Γιάννης αναγνωρίζει τα πάντα: “Αν δεν ήταν εκείνοι οι άνθρωποι στην ΑΕΚ τότε, δεν ξέρω σε ποια κατάσταση θα βρισκόμουν σήμερα”, είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του. Είπαμε, δεν είναι αγνώμων…

Μετά τις εγχειρήσεις στα γόνατα έπρεπε να περάσει περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρώσει ο Μπουρούσης τα προγράμματα αποκατάστασης και να μπορέσει σταδιακά να ενταχθεί στις προπονήσεις της ομάδας. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν πρόλαβε να δουλέψει μαζί του, θα το έκανε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα στον Ολυμπιακό. Κι ο Ντράγκαν Σάκοτα, που τον διαδέχθηκε, τον άφησε να παίζει κυρίως με την εφηβική ομάδα τον πρώτο χρόνο.

Παρ’ όλα αυτά τον πήρε στις αποστολές της πρώτης ομάδας σε κάποια παιχνίδια και στις 23 Φεβρουαρίου του 2002 τού έδωσε τη δυνατότητα να κάνει ντεμπούτο στην Α1. Σε ένα παιχνίδι στη Δράμα με τον ΚΑΟΔ, όπου η ΑΕΚ νίκησε (94-82) και ο Μπουρούσης έπαιξε το πρώτο 1,5 λεπτό του στη μεγάλη κατηγορία. Την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου κόντρα στη Δάφνη πέτυχε και τους πρώτους του πόντους (6), ενώ στο τέλος εκείνης της σεζόν πανηγύρισε δύο τίτλους. Το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ νέων της Λιθουανίας παρέα με τους Ζήση, Ταπούτο (συμπαίκτες του τότε στην Ένωση), Σπανούλη, Καϊμακόγλου και την υπόλοιπη κομπανία! Η αρχή είχε γίνει…

Το Τρεβίζο και η ευκαιρία από τον… Ντικούδη!

Το καλοκαίρι του 2002 το όνομα του Γιάννη Μπουρούση άρχισε για πρώτη φορά να ακούγεται και στο εξωτερικό. Μαζί με έναν ακόμα φερέλπιδα παίκτη που είχε ανακαλύψει η ΑΕΚ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Πέρο Άντιτς, είχαν πάει στο Τρεβίζο για να πάρουν μέρος στο φημισμένο καμπ που διοργανώνει καθε χρόνο η Adidas εκεί. Συνοδός τους ήταν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. “Θυμάμαι ότι ο Γιάννης είχε κάνει φοβερή εντύπωση τότε στους διάφορους σκάουτ και μάνατζερ ομάδων, που μαζεύονται εκεί. Έρχονταν όλοι και με ρωτούσαν ποιος ήταν, ζητούσαν πληροφορίες, άλλωστε δεν υπήρχε κανένας άλλος από την ΑΕΚ εκεί”, λέει ο σημερινός προπονητής του Απόλλωνα Πατρών.

Παρόλα αυτά ο Ντράγκαν Σάκοτα δίσταζε να τον καθιερώσει στην ομάδα. Τη σεζόν 2002-03 έπαιξε μόλις σε 8 αγώνες της κανονικής περιόδου, ενώ έκανε και τις τρεις πρώτες συμμετοχές του στην Ευρωλίγκα. Φαινόταν ότι η χρονιά θα τελείωνε αδιάφορα, ωστόσο πριν από τον δεύτερο τελικό των πλέι οφ κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Ζωφριά χτύπησε ο Δήμος Ντικούδης. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι ήταν αδύνατη, έτσι ο Σάκοτα επιστράτευσε τον Γιάννη Μπουρούση. Κι αυτός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Ανάγκασε τον προπονητή του να τον κρατήσει για 25 λεπτά στο παρκέ, καθώς σκόραρε 10 πόντους, μάζεψε 8 ριμπάουντ και υπήρξε ο καταλύτης στη νίκη της ΑΕΚ με 72-67. Ο κόσμος στο κλειστό της Ζωφριάς τον αποθέωσε και ο Σάκοτα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε με φυσικότητα: “Αυτά που είδατε εσείς σήμερα, ο Γιάννης τα κάνει κάθε μέρα στις προπονήσεις”! Μπορεί η ΑΕΚ να έχασε εν τέλει τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό, όμως είχε κερδίσει οριστικά έναν παίκτη.

Τη σεζόν 2003-04 ο Φώτης Κατσικάρης διαδέχθηκε τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο και γνωρίζοντας πολύ καλά τι είχε στα χέρια του, δεν ένιωσε τον παραμικρό δισταγμό να τον καθιερώσει στην ομάδα. Τα επόμενα τρία χρόνια ο Γιάννης Μπουρούσης έγινε σταδιακά βασικό στέλεχος της ΑΕΚ, κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα, με την οποία μάλιστα πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι, και τελικά μετά το τέλος της σεζόν 2005-06 έφυγε. Και μάλιστα πολύ εύκολα…

Έφυγε σαν φίλος και… τσάμπα!

Εκείνη τη σεζόν είχε αρχίσει η ΑΕΚ να παίρνει την κάτω βόλτα σε όλα τα επίπεδα. Ο Γιάννης Φιλίππου είχε αποστασιοποιηθεί, ο γιος του, Δημήτρης, είχε αναλάβει το κουμάντο, αλλά με περικοπές στο μπάτζετ που όλο και μεγάλωναν και έδειχναν μια τάση σταδιακής αποχώρησης της οικογένειας από την ΑΕΚ, η οποία τελικά έγινε πραγματικότητα λίγα χρόνια αργότερα. Φυσικά το τελευταίο που ενδιέφερε τότε τους Φιλίππου ήταν να προστατεύουν τις επενδύσεις που είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν λοιπόν ο τότε προπονητής της ομάδας, Λευτέρης Κακιούσης, έκανε παράπονα για τη συμπεριφορά του Μπουρούση, με τον οποίον δεν είχε καλές σχέσεις, δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά. Το καλοκαίρι του 2006 έληγε το συμβόλαιο του Γιάννη με την ΑΕΚ. Όχι μόνο δεν τον κάλεσαν να συζητήσουν μαζί του την ανανέωσή του, αλλά με το που τελείωσε η κανονική περίοδος τού επέτρεψαν να μείνει ελεύθερος χωρίς καν να ζητήσουν ένα buy out! Τους αρκούσε μόνο να γλιτώσουν τα δύο τελευταία μηνιάτικα του συμβολαίου του! Η μετέπειτα πορεία της ΑΕΚ εξηγεί εν πολλοίς το γιατί…

“Ο Γιάννης είναι από τα καλύτερα παιδιά. Τον πιστέψαμε και τον στηρίξαμε από την αρχή, αλλά κι αυτός δούλεψε πολύ και δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα. Στο τέλος δε, έφυγε σαν κύριος”, λέει σήμερα ο Γιάννης Γρανίτσας. Αλλά τότε τον άφησε να φύγει τσάμπα… Ο Μπουρούσης, φυσικά, δεν κάθησε να σκάσει. Πήγε αμέσως στην Μπαρτσελόνα, έπαιξε στα ισπανικά πλέι οφ, και το καλοκαίρι του 2006 υπέγραψε ως ελεύθερος στον Ολυμπιακό ανοίγοντας το επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του.

Μιας καριέρας που τώρα που πλησιάζει προς το τέλος της, τον φέρνει ξανά απέναντι στην ΑΕΚ. Στο γήπεδο, όπου πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο του, το 2002. Ο Γιώργος Αμερικάνος δεν είναι πια εδώ, στην οροφή του ΟΑΚΑ όμως κρέμεται η φανέλα του. Κι αν γυρίσει ο Γιάννης να την κοιτάξει, ίσως θυμηθεί εκείνο το τηλεφώνημα που άλλαξε τα πάντα στη ζωή του. Κι έγινε η αφορμή για να ζήσει όλα αυτά τα ωραία που ζει σήμερα…

Αήττητος με ΑΕΚ

Από τότε που έφυγε από την ΑΕΚ ο Γιάννης Μπουρούσης έχει παίξει δεκατρείς φορές εναντίον της. Τις 12 ως παίκτης του Ολυμπιακού (έξι ως γηπεδούχος κι άλλες έξι ως φιλοξενούμενος) κι άλλη μία τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Παναθηναϊκό. Δεν έχει χάσει ποτέ. Έχει 13 νίκες. Ιδού τι έχει κάνει σε αυτά τα παιχνίδια (σε παρένθεση οι στατιστικές του επιδόσεις):

2006-07

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 74-70 (10π. 7ρ.)

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 80-97 (14π. 9ρ.)

2007-08

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 77-85 (85., 15ρ.)

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 82-53 (9π., 8ρ.)

Πλέι οφ: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 92-62 (13π., 8ρ.)

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 68-70 (6π., 14ρ.)

2008-09

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 75-95 (25π., 11ρ.)

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 101-84 (17π., 3ρ.)

2009-10

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 91-96 (0π., 5ρ.)

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 84-53 (12π., 4ρ.)

2010-11

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 82-50 (15π., 7ρ.)

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 74-79 (19π., 7ρ.)

2016-17

Παναθηναϊκός -ΑΕΚ 77-68 (11π., 4ρ.)

Πηγή: basketa.gr

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X