Φασούλας: "Έκλεισε ο κύκλος Βασιλακόπουλου-Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει ο Αγγελόπουλος"

Φασούλας: "Έκλεισε ο κύκλος Βασιλακόπουλου-Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει ο Αγγελόπουλος"
Photo Credits: INTIME

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ξεκίνησε από την στιγμή που ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος αθλητικός νόμος. Ο Παναγιώτης Φασούλας δηλώνει “παρών” στα κοινά του ελληνικού μπάσκετ, όντας έτοιμος να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ. Ο Φασούλας μιλώντας στο sport24.gr αναφέρθηκε στο όραμα του για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Το εύλογο ερώτημα είναι “γιατί μπλέκεις”;

“Το θεωρείς μπλέξιμο; Δεν είναι έτσι. Είναι ένα αντικείμενο αυτό του μπάσκετ, που είναι στη ζωή μου συνέχεια. Είτε λόγω εμού, είτε λόγω των παιδιών μου, είτε λόγω της γυναίκας μου, που παρακολουθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με το γυναικείο μπάσκετ σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οπότε είναι μια μόνιμη ασχολία για την οικογένειά μου κι εμένα προσωπικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια επανήλθα σε μια δική μου κανονικότητα ως προς αυτό. Οπότε δεν το βλέπω καθόλου ως μπλέξιμο, το κάθε άλλο, είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Δεν έφυγα ποτέ από τον χώρο”.

Το “γιατί μπλέκεις” δεν έχει να κάνει με το ότι είναι από μόνο του κάτι δύσκολο η Ομοσπονδία, αλλά κυρίως από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

“Όσον αφορά στα αποτελέσματα, πράγματι σε ό,τι αφορά στην Εθνική Ανδρών δεν είναι καλά. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο να χρεωθεί σε κάποιον παράγοντα ή προπονητή, αλλά το πώς θα διορθωθεί και θα φτιαχτεί για τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, η Εθνική Ανδρών δεν ήταν η ομάδα που έφερνε κάθε χρόνο επιτυχίες, απλά ήταν μια ομάδα που κάθε δύο – τρία χρόνια υπήρχε μια ανανέωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του κόσμου λόγω μιας επιτυχίας, κυρίως από την πλευρά της Εθνικής Ανδρών. Δεν παραμερίζει κανείς ότι υπάρχουν επιτυχίες σε κάποιες περιπτώσεις στις μικρές εθνικές, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει ξηρασία στην υπόθεση “διακρίσεις”. Το θέμα δεν είναι μόνο αυτό όμως, αλλά επίσης γιατί έχουν γυρίσει τα παιδιά και οι γονείς την πλάτη στο μπάσκετ. Σταματάνε να ασχολούνται με το μπάσκετ τα παιδιά προς όφελος άλλων ασχολιών. Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν παράλληλα, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένο 3on3 σε ολόκληρη τη χώρα, γιατί το γυναικείο μπάσκετ είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Γιατί απαξιώνονται τα αποτελέσματα και είναι όλοι καχύποπτοι για αυτά, από την Α1 μέχρι το Α’ Τοπικό. Θα τα κοιτάξουμε κατάματα αυτά ή θα αφορίζουμε γενικώς το στοίχημα, τους ατζέντηδες;”

Ναι, αλλά είναι ένα επόμενο βήμα της καριέρας σου. Δεν έχεις πει ξεκάθαρα ότι θα είσαι υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ.

“Τι να πω; Το θεωρώ αυτονόητο και λίγο αμετροεπές να το δηλώνεις αυτό. Όταν ξέρεις τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας προκύπτει μέσα από το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο. Είναι μια άλλη διαδικασία η εκλογή του προέδρου και μια άλλη διαδικασία η πορεία μέχρι τις εκλογές, που ψηφίζουν τα σωματεία. Προφανώς θέλω να είμαι πρόεδρος της ομοσπονδίας, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα από μια διαδικασία προγραμματικής συζήτησης, που νομίζω ότι ίσως γίνεται για πρώτη φορά για το πού θέλουμε να πάει το μπάσκετ τα επόμενα χρόνια”.

Πάνω σε αυτό, έθεσες τέσσερα – πέντε “γιατί”. Τι θα κάνεις για αυτά τα “γιατί” ώστε να γίνουν πράξεις; Γιατί όλα αυτά δεν γίνονται τώρα;

“Καταρχάς ποιος έχει την ευθύνη όλου αυτού του πράγματος; Αν δηλαδή το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας των ανδρών αποτύχει, δεν έχει ποιότητα, δεν έχει εισιτήρια, δεν έχει τηλεοπτικά, αμφισβητούνται τα αποτελέσματα, δεν έχει καλή διαιτησία, ποιος ευθύνεται; Κανείς. Γενικώς και αορίστως αναφέρεται η ΕΟΚ. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα καταμερισμός ευθυνών. Ποιος έχει αναλάβει το κομμάτι της Α2 Ανδρών; Ποιος έχει αναλάβει το κομμάτι του γυναικείου μπάσκετ; Η άποψή μου είναι πως η ΕΟΚ πρέπει να αποκτήσει ένα νέο οργανόγραμμα. Θα πρέπει μέσα στην ΕΟΚ να υπάρχει διεύθυνση πχ για την Α2 κατηγορία των ανδρών. Να αναλάβουν κάποιοι νέοι παράγοντες, γιατί πρέπει να γίνει κι αυτό, να εκπαιδευτούν νέοι παράγοντες. Αυτοί να έχουν την ευθύνη για να βελτιωθεί η ποιότητα, ο τηλεοπτικός χρόνος που θα έχει το πρωτάθλημα, για τη βελτίωση του προϊόντος συνολικά. Να ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και να κρίνεται γι αυτό ανάλογα με τα αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να γίνει από στελέχη – επαγγελματίες. Με αυτό δεν εννοώ ότι θα πρέπει κάποιος να παίρνει 1.000.000 για να κάνει τη δουλειά, αλλά να αφιερώνουν χρόνο γι αυτό το ζήτημα, όχι απλά να αφήνεται στην γραφειοκρατική λειτουργία της ΕΟΚ το πώς θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα.

Γιατί, για παράδειγμα, πάσχουμε από πλευράς χορηγιών στο μπάσκετ; Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να πουλάει η Ομοσπονδία στους χορηγούς μόνο τις εθνικές ομάδες, κυρίως την Ανδρών, για τρία παιχνίδια στο “Ακρόπολις” και άλλα οκτώ στο EuroBasket. Πρέπει να μιλάμε για μία κάθετη διαχείριση. Για χιλιάδες παιχνίδια όλο τον χρόνο, θα μπορούσε να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τους χορηγούς. Όταν αυτοί καταλάβουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλονται παντού, γιατί η τάδε εταιρεία ή τράπεζα μπορεί να είναι σε κάθε φανέλα, τα ίδια λεφτά ζητάς σε σχέση με το να προβάλλεται ο διαφημιζόμενος μόνο στην Εθνική Ανδρών; Δεν υπάρχει ομάδα marketing ή branding στην ΕΟΚ. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να εκμεταλλευτούμε την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των άλλων παιδιών. Τα τρία sold out στο “Ακρόπολις” δείχνουν κάτι, αλλά δεν πιστεύω πχ ότι αν πωλούνταν φανέλες στο γήπεδο, θα έφευγαν οι γονείς χωρίς να πάρουν μία για το παιδί τους. Κι όμως αυτό δεν έγινε. Ποιος ευθύνεται γι αυτό; Πρέπει να καταλάβουμε ποιος οφείλει να δημιουργήσει το κομμάτι του branding για να προκύψουν τέτοιου είδους έσοδα”.

Η μονιμότητα δημιουργεί τέλμα και φθορά

Είναι σωστό να μην γίνεται αφορισμός, αλλά η ερώτηση είναι τι θα κάνει ο Παναγιώτης Φασούλας για όλα αυτά. Απαιτείται να υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα από πίσω σου, έναν μεγάλο προϋπολογισμό και ανθρώπους για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

“Όταν δώσεις στον άλλον να καταλάβει ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, είναι πιο εύκολο να σε πλησιάσει. Κι εννοώ από το πού προπονούνται οι παίκτες της Εθνικής Ανδρών, από ποιον προπονητή, ποιο είναι το επιτελείο, όλα. Κι εμείς έτσι αλλάξαμε status, όταν ήμουν ακόμη παίκτης. Όταν αποφασίστηκε να αντιμετωπίζεται η Εθνική ως μεγάλη ομάδα. Όσο μέναμε σε κάτι ξενοδοχεία στην πλατεία Βάθης και στην εθνική, ήταν σαν αγγαρεία. Δεν λέω ότι γίνεται έτσι τώρα. Απλά οι παίκτες θέλουν να νιώθουν ότι παίζουν για έναν μεγάλο οργανισμό, ο οποίος σε κάποια θέματα λειτουργεί ίσως καλύτερα κι από τους συλλόγους τους”.

Γιατί γύρισε ο διακόπτης και από το οργανωμένο των 80s και των 90s φτάσαμε σε αυτό που έχουμε σήμερα;

“Σε όλα υπάρχει κορεσμός. Από τους φιλάθλους μέχρι τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία. Η μονιμότητα σε μια θέση δημιουργεί τέλμα και φθορά. Επιμένω ότι δεν θέλω να είμαι καταγγελτικός, αλλά η μονιμότητα σε μια θέση δεν σε πηγαίνει μπροστά, αλλά προς τα πίσω. Αυτό ισχυεί για όλους. Οι συζητήσεις είναι που σε βοηθούν να προχωρήσεις, οι αντίθετες απόψεις. Όχι το να συμφωνούν όλοι στο ίδιο πράγμα. Δεν χρειάζεται να χωρίζονται οι διαφορετικές απόψεις”.

Πάνω στο κομμάτι του οργανογράμματος που ανέφερες, το οποίο απαιτεί τον ανάλογο προϋπολογισμό για να υλοποιηθεί. Κι αντίστοιχα να γίνει ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος στην ΕΟΚ για να φανεί τι παραλαμβάνει η νέα διοίκηση.

“Προφανώς θα γίνει λογιστικός έλεγχος, μια απογραφή του τι παραδίδει και τι παραλαμβάνει κάποιος. Βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς, το άνοιγμα δεν πιστεύω ότι είναι τόσο μεγάλο. Αν τα χρέη της Ομοσπονδίας είναι 1.5 με 2 εκατομμύρια και ο προϋπολογισμός είναι στα 5 εκατομμύρια, θεωρώ ότι είναι χαμηλό νούμερο στον γενικό προϋπολογισμό της χώρας. Το να δίνονται 2 εκατομμύρια ως επιχορήγηση στην ΕΟΚ θεωρώ ότι είναι ελάχιστα για αυτό που έχει προσφέρει το μπάσκετ στη χώρα και την οικονομική πίτα που έχει δημιουργήσει. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια αναφορικά με το τι γίνονται τα χρήματα του φορολογούμενου. Γι αυτό πρέπει να δοθεί ένας αγώνας ώστε να φτάνουν στα ταμεία της Ομοσπονδίας περισσότερα χρήματα από χορηγίες, εν συγκρίσει με αυτά που δίνει το κράτος. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Είμαι υπέρ των τεχνοκρατών στο να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας μια δουλειά. Όσο κι αν ξέρω εγώ το προϊόν, αν δεν έχεις έναν επαγγελματία του marketing για να ασχοληθεί με αυτό, δεν μπορείς να φέρεις αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει εταιρεία που να ασχολείται με το marketing της Ομοσπονδίας, γίνεται μεταξύ φίλων και γνωστών. Πρέπει να εμπιστευτείς κάποια στιγμή τους επαγγελματίες του χώρου”.

Είσαι αρκετά σαφής και ξεκάθαρος σχετικά με τους στόχους σου.

“Συγγνώμη που σε διακόπτω, αλλά είναι δυνατόν η Ομοσπονδία να μην έχει ένα δημόσιο κτίριο για να στεγάζεται. Δεν υπάρχει ένας οργανισμός που να μην του έχει παραχωρηθεί ένα κτίριο, για να έχει τα γραφεία του για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Η Ομοσπονδία αυτή την στιγμή στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα γραφεία στο ΟΑΚΑ, τα οποία ναι μεν -και θα συμφωνήσω σε αυτό- δεν πρέπει να πληρώνει, υπάρχει όμως σε ισχύ ένα συμβόλαιο που φτάνει τα 5.000 τον μήνα για το ΟΑΚΑ”.

– Επειδή μίλησες για την στελέχωση, πάρα πολλοί έχουν κατηγορήσει τον κ. Βασιλακόπουλο για το πόσο προσωποκεντρική είναι η Ομοσπονδία και ότι δεν βάζει δίπλα του ανθρώπους που να είναι πιο νέοι, με φρέσκες ιδέες. Κι ίσως και παλαιότερους παίκτες, με πορεία στην Εθνική Ανδρών για να βοηθήσει. Η δική σου ομάδα ποια θα είναι, αν μπορείς να μιλήσεις με ονόματα. Ή, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους και η σχέση τους με το άθλημα;

“Συζητάω με πάρα πολλούς παλιούς παίκτες. Αν πρέπει να συμφωνήσω σε κάτι με τον κ. Βασιλακόπουλο είανι στο ότι “επειδή ήταν καλοί παίκτες στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι μπορούν να διοικήσουν”. Αυτό όμως δεν αποκλείει και το αντίθετο, να είναι κάποιοι καλοί παίκτες που να μπορούν να διοικήσουν. Είναι ο καιρός για την επόμενη γενιά, να ασχοληθούν παιδιά και να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, επειδή είναι μια πολιτική δράση, δεν είναι εύκολο κάποιος να βγάλει τη φανέλα και να πει ότι πλέον λειτουργεί ως διοικητικός παράγοντας. Πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα ανθρώπων. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε ονόματα, αλλά όταν έχεις μαζί σου κάποιους μεγάλους παίκτες, δεν μπορείς να θεωρείς αμελητέα την άποψη και την γνώμη τους. Πρέπει να τη λάβεις σοβαρά υπόψιν και σε κάποιες περιπτώσεις να συνθέτεις αυτές τις θέσεις και να βγάζεις ένα συμπέρασμα.

Αρκετοί παλιοί παίκτες ασχολούνται με το αναπτυξιακό κομμάτι, με ακαδημίες κλπ. Αυτό δείχνει μια διάθεση προσφοράς, που δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βρούμε διαρκώς στοιχεία που να φέρουν τον κόσμο κοντά. Για παράδειγμα, θα πρέπει ένα κομμάτι της Ομοσπονδίας να ασχολείται με το 3on3 και να μην εξαρτώνται όλα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Γιώργου Πρίντεζη στη Σύρο. Θα πρέπει να γίνει ένα κανονικό πρωτάθλημα, που θα παίζεται σε όλη την Ελλάδα για όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Τι θα είναι αυτό; Παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν στις μεγάλες κατηγορίες, θα μπορούν να έχουν συνεχώς επαφή με το άθλημα. Δεν γίνεται να βλέπεις στη Λωζάννη της Ελβετίας ένα γήπεδο 3on3 με 5.000 φιλάθλους και χορηγούς και να μην μπορεί να γίνει στην Ελλάδα”.

Ποιο θα είναι το πλάνο για την Εθνική Ανδρών;

“Το πλάνο αφορά σε έναν προπονητή – προσωπικότητα, όπως είναι ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος κατά την άποψή μου είναι μια πολύ καλή επιλογή. Με όλο τον σεβασμό στον Θανάση Σκουρτόπουλο, τον οποίο αγαπώ και είναι φίλος, πρέπει οι παίκτες που έρχονται στην Εθνική να νιώθουν ότι ο προπονητής είναι σημαντικός γι αυτούς και μπορεί να παίξει ρόλο στην καριέρα τους. Με ποια έννοια; Μια κουβέντα του Ρικ Πιτίνο μετράει περισσότερο στο διεθνές στερέωμα σε σχέση με κάποιων άλλων, για παράδειγμα. Είναι ωφελιμιστικό όλο αυτό. Από το πώς κοιτάζει ο παίκτης τον προπονητή, πόσο τον σέβεται και πόσο δεν τον αμφισβητεί. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν αφορά τον Θανάση Σκουρτόπουλο, αλλά οποιονδήποτε προπονητή της Α1, που δεν έχει το όνομα του Ρικ Πιτίνο, του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ή άλλων. Έχει σημασία πόσο μεγάλη προσωπικότητα είναι ο προπονητής και γι αυτούς που χάνουν έναν μήνα το καλοκαίρι τους για να είναι στην Εθνική”.

Στο κομμάτι της προσέγγισης των παικτών υπήρχε τεράστιο θέμα, ακόμη κι απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

“Η ηγεσία ενός οργανισμού δεν πρέπει να έχει να κάνει με τις προσωπικές απόψεις, αλλά με το συλλογικό συμφέρον. Κι εγώ έχω τα προσωπικά μου πιστεύω και κάθετες απόψεις για κάποια θέματα, τις οποίες δεν συζητάω καν. Αν όμως πρέπει για το συνολικό καλό να κάνεις πίσω, πρέπει να κάνεις. Δεν μπορείς να πλακώνεσαι με όλο τον κόσμο. Μπορείς να έχεις τα πιστεύω σου, αλλά σημασία έχει το ελληνικό μπάσκετ, το οποίο μόνο ζημειωμένο μπορεί να βγει από προσωπικές κόντρες. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν είναι θέμα αρχών, αυτά αφορούν την οικογένειά μου, όταν έχεις να κάνεις με ομάδες ανθρώπων, δεν πρέπει να έχεις προσωπικά πιστεύω. Πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο για την Ομοσπονδία που εκπροσωπείς”.

Αναφέρθηκες νωρίτερα στο κομμάτι των τεχνοκρατών και στο όνομα του Ρικ Πιτίνο, ως προσωπικότητα. Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο όνομα ξένου για να βρεθεί στην Εθνική Ανδρών, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία;

“Γιατί όχι. Αν όσοι ασχολούμαστε με αυτό, κρίνουμε ότι θα υπάρχει όφελος και κέρδος για την Εθνική Ανδρών, θα το κάνουμε. Μπορεί να συζητηθεί αυτό. Επειδή όμως είμαστε μια χώρα που εξάγει διαρκώς προπονητές στο εξωτερικό, είναι προτεραιότητα να δούμε μεταξύ μας τι έχουμε και τι δεν έχουμε και μετά να αποταθούμε σε μια λύση από το εξωτερικό. Να δούμε πού πάσχουμε και να βρούμε τη λύση. Δεν κολλάω σε αυτό, ούτε στο αν κάποιος έχει προπονήσει τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ ή τον Άρη. Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος έχει τη μύγα και μυγιάζεται. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μας ενδιαφέρει που ο Ρικ Πιτίνο είναι στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Θα μολύνει τους παίκτες του Ολυμπιακού; Ή αν αναλάβει ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα μολύνει τους παίκτες του Παναθηναϊκού; Αν το φοβάται η διοίκηση αυτό, προφανώς δημιουργεί ερωτηματικά σε όλο τον κόσμο”.

Αυτό δεν είναι θεωρία όμως, αλλά ένα γεγονός. Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού ανέφεραν μέσω γραπτής επιστολής ότι δεν πρόκειται να παίξουν στην Εθνική Ανδρών επειδή βρίσκεται σε αυτή ο Ρικ Πιτίνο.

“Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να ακυρώσω κάποιον προπονητή επειδή πέρασε από τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Δηλαδή δεν θα έλεγα ότι ο Δημήτρης Ιτούδης ή ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν κάνουν για την Εθνική. Δεν υπάρχει καμία καυτή πατάτα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν μας αφορά. Ποιος σκέφτεται ότι μπορεί να πάει κάποιος στην Εθνική και να κάνει κακό στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Σοβαρολογούμε; Γιατί να μην το κάνει απευθείας μέσα από τους συλλόγους; Να το κάνει υπογείως μέσα από την Ομοσπονδία; Είναι δυνατόν;”.

Υπάρχει όμως μια γενική καχυποψία σε πολλά πράγματα.

“Αυτή η καχυποψία θα φύγει καταρχάς μόλις η Ομοσπονδία βγάλει από πάνω της το κομμάτι της διαιτησίας στην Α1 και το παραδώσει στον ΕΣΑΚΕ. Οι διαιτητές να ορίζονται ή να κληρώνονται απευθείας από τη λίγκα, όχι από την ΚΕΔ/ΕΟΚ. Γιατί να ασχολείται η Ομοσπονδία με την κλήρωση των διαιτητών στην Α1; Λήγει έτσι αυτή η καχυποψία; Νομίζω πως ναι. Θέλουν οι ομάδες να κάνουν ένα σοβαρό πρωτάθλημα στην Α1; Να βρουν έναν τρόπο για το πώς θα προκύπτουν οι διαιτητές σε κάθε αγώνα, εννοώ με κλήρωση ή ορισμό, κι εκ του αποτελέσματος ο υπεύθυνος αρχιδιαιτητής να κρίνεται στο τέλος της χρονιάς. Εγώ λέω τον άνθρωπο που θα κάνει τις κληρώσεις ή τους ορισμούς να τον βγάζει ο ΕΣΑΚΕ. Κι από εκεί να προκύπτει η αξιολόγησή του μέσω των ομάδων. Όπως αντίστοιχα κι αυτή των διαιτητών. Απορώ πώς στους διαιτητές δεν υπάρχει ενός είδους υποβιβασμός. Πάνε μόνο προς τα πάνω. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει αυτό. Δεν μπορεί ο παίκτης που δεν έκανε μια καλή χρονιά να μην βρίσκει το συμβόλαιο που θέλει και να πηγαίνει σε χαμηλότερη κατηγορία, ο προπονητής να απολύεται κι ο διαιτητής να μην επηρεάζεται στο ελάχιστο από την απόδοσή του. Αν ένας διαιτητής της Α1 έχει κάνει πολλά λάθη σε αγώνες, να σφυρίζει μετά σε χαμηλότερη κατηγορία. Όχι επειδή αξιολογήθηκε μια φορά ως Α1 να μένει μόνιμα εκεί, ανεξαρτήτως του τι κάνει στα παιχνίδια”.

Όταν θα πάει ο ορισμός των διαιτητών στον ΕΣΑΚΕ, ποιος θα το ελέγξει όλο αυτό που θα γίνει από εκεί και πέρα;

“Πρέπει να υπάρχει ένας αρχιδιαιτητής, ο οποίος θα πρέπει να πληρώνεται αδρά για να φέρνει σε πέρας την αποστολή του. Γιατί λέω αδρά; Γιατί αν χάσει τη δουλειά του μετά από έναν χρόνο επειδή τίναξε το πρωτάθλημα στον αέρα, να έχει χάσει ένα πάρα πολύ καλό μισθό. Μπορεί να αποφασίσουν οι ομάδες να φέρνουν ξένους διαιτητές, δεν ξέρω. Η άποψή μου είναι ότι έχουμε καλούς διαιτητές στην Ελλάδα, θέλω να παίζουν αυτοί. Θα μπορούσε κι ο αρχιδιαιτητής να είναι ξένος, αν αυτό επιθυμούν οι ομάδες της Α1”.

Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τι θα κάνεις;

“Θα μιλήσω μαζί τους. Θα του πω την άποψή μου, θα μου πουν αυτοί τη δική τους. Να βρεθεί μια λύση. Δεν θέλω να ανοίξω γραφείο συνοικεσίων για να τα βρουν οι τρεις τους. Θέλω να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και να μην υπάρχει καχυποψία. Το αν μιλάνε μεταξύ τους ή όχι, δεν με ενδιαφέρει. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι στο ελληνικό μπάσκετ και επενδύουν, όπως αντίστοιχα ο Μάκης Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ. Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Αυτό θέλουμε, κι ας είναι τσακωμένοι μεταξύ τους. Τι να κάνουμε; Αυτά υπάρχουν”.

Τώρα έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο πλαίσιο, όπου ο Ρικ Πιτίνο θα καθοδηγήσει την Ελλάδα στο Προολυμπιακό Τουρνουά δίχως να πληρώνεται, κι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που θα κοουτσάρει στα “παράθυρα” δεν θα είναι στον πάγκο μαζί του. Κι ενώ υπάρχει η επιστολή των τριών παικτών του Ολυμπιακού.

“Καταρχάς ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είναι αξιέπαινος για όσα έχει κάνει με την Εθνική, με τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Πρέπει να γίνει συζήτηση με τους τρεις παίκτες του Ολυμπιακού. Η Εθνική Ανδρών ανεβάζει το prestige και το image των επαγγελματιών αθλητών”.

Το παράπονο των παικτών αφορά στο γεγονός, ότι ο Ρικ Πιτίνο είχε αφήσει να εννοηθεί σε κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί τους, ότι δεν πρόκειται να προπονήσει άλλη ομάδα, πλην της Εθνικής.

“Αυτό έχει να κάνει με τις σχέσεις των παικτών με τον προπονητή. Αν έχουν θιχτεί τόσο πολύ, δεν μπορώ να πω κάτι. Το αντίστοιχο θα έλεγα για τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό”.

Ποια είναι η σχέση σου με τον κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο;

“Δεν έχω κακή σχέση μαζί του. Δεν προκύπτει από πουθενά το να μην έχω καλές σχέσεις. Έχω έναν μεγάλο αριθμό σκέψεων που ταυτίζονται με αυτές του κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου και έναν άλλο μεγάλο αριθμό που είναι αντίθετες. Του έχω πει την άποψή μου για πολλά θέματα. Δεν μιλάμε για έναν πόλεμο, αλλά για κάτι που αγαπάμε όλοι. Ένα παράδειγμα για το οποίο συμφωνώ μαζί του έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν γίνεται να υπάρχει κλειστή λίγκα στην Ευρώπη, να χαίρεται ένας που παίρνει το τρόπαιο και οι άλλοι να περιμένουν την επόμενη χρονιά. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, να υπάρχει σύνδεση με τα πρωταθλήματα”.

Τι πιστεύεις ότι θα γίνει στην περίπτωσή του. Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, μπορεί όμως να εκφραστεί αυτό με μια άλλη τάση, πίσω από την οποία θα βρίσκεται αυτός.

“Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Να δεχτούμε μια τέτοια τάση; Είναι γελοίο αυτό το πράγμα. Δεν είναι μια offshore εταιρεία η Ομοσπονδία να υπάρχει ένας μπροστινός. Πιστεύω ότι ο κύκλος του κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου έχει κλείσει. Με τρομερές επιτυχίες και ως τέτοιος πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό των φιλάθλων. Υπάρχει μια μεγάλη φθορά όμως τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται από τους φιλάθλους. Για ποιον λόγο να μπαίνει στο στόμα του καθενός ένας άνθρωπος που επί της ουσίας έχει βοηθήσει το ελληνικό μπάσκετ. Γι αυτό λέω ότι η μονιμότητα φέρνει φθορά”.

Η άποψή σου για τον κ. Βαγγέλη Λιόλιο που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ομοσπονδίας;

“Είναι θετική. Έχει βάλει κάποια πράγματα και θέματα στο τραπέζι. Κάνει μια καλή προσπάθεια, καλά κάνει και θέλει να συζητήσει με τον κόσμο. Χρειάζεται να γίνει μια προγραμματική κουβέντα”.

Τι γίνεται στη Basket League; Υπάρχουν σκιές και ένα σύννεφο αμφισβήτησης για τα αποτελέσματα κάποιων αγώνων.

“Θεωρώ ότι μια στοιχηματική εταιρεία πρέπει να είναι ο βασικός χορηγός όλων των πρωταθλημάτων. Αυτός ο νόμιμος οργανισμός θα βοηθήσει να πεταχτεί εκτός το παράνομο στοίχημα και η οποιαδήποτε σκιά. Το στοίχημα δεν μου αρέσει ως αντικείμενο, είναι ένα πάθος από το οποίο ξέφυγα. Θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη στα παιχνίδια των εθνικών κατηγοριών. Με αξιολόγηση των παικτών και των διαιτητών, με κρέμασμα στα μανταλάκια. Όταν γίνεται εσκεμμένο φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα για να αλλάξει η τελική διαφορά. Όταν κάνεις high-five μετά από φάουλ, είναι φως φανάρι”.

Για το τέλος, θέλω να ρωτήσω: αν γίνεις πρόεδρος της ΕΟΚ, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;

“Θα προσλάβουμε έναν Γενικό Διευθυντή και θα φτιάξουμε ένα νέο οργανόγραμμα. Η Ομοσπονδία πρέπει να στεγαστεί σε έναν χώρο που αρμόζει στην ιστορία και τις επιτυχίες της. Να καταλάβουν όλοι ότι η ΕΟΚ δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που θα ασχολείται και θα κινείται σε όλη την Ελλάδα για να βοηθήσει το άθλημα. Ο Γενικός Διευθυντής δεν χρειάζεται να είναι άμεσα συνδεσμένος με το άθλημα, μπορεί να είναι από μια εταιρεία. Ασχολείται με τον έλεγχο του προσωπικού, με ζητήματα που αφορούν την Ομοσπονδία. Πρέπει όμως πρώτα να δούμε τα οικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδίας, να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Υπάρχουν αμειβόμενες θέσεις. Μόνο στην Ελλάδα περνάει το “αμισθί” ως προσόν. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Όποιος αφιερώνει πολύ χρόνο, πρέπει να είναι έμμισθος και να προσφέρει αποτελέσματα”.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X