Παπαθεοδώρου: Ετσι τον είδαμε -Αυτά θέλει στην ΑΕΚ

Ο Θάνος Τσίμπος είδε τον Ηλία Παπαθεοδώρου από κοντά και σας τον παρουσιάζει… χτενίζοντας τον

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παρουσιάστηκε επίσημα από την ΑΕΚ την Παρασκευή και θα είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ για τα επόμενα 2 χρόνια. Ο Μάκης Αγγελόπουλος βρέθηκε για πρώτη φορά σε συνέντευξη τύπου προπονητή επί θητείας του, περνώντας και τα μηνύματα στήριξης που έπρεπε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αποφασισμένος να πετύχει

Ο κόουτς Παπαθεοδώρου για όσους δεν το έχουν προσέξει, είναι πολύ εκφραστικός, καταλαβαίνεις την ψυχολογία του από το πρόσωπο του. Θυμάμαι στον επαναληπτικό αγώνα του ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ, που η ΑΕΚ έχασε αλλά προκρίθηκε λόγω διαφοράς πόντων, πώς εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου. Μπορούσες να καταλάβεις από το πρόσωπο και το ύφος του ότι ήταν σκασμένος και πραγματικά πίστευε ότι η ομάδα του με τα χίλια προβλήματα που είχε, μπορούσε να ανατρέψει την διαφορά και βέβαια αυτή η πίστη βγήκε στο γήπεδο από τους παίκτες του.

Η εικόνα που έβγαλε στην συνέντευξη παρουσίασης του, ήταν ενός ανθρώπου που πατάει γερά στα πόδια του, πιστεύει στις δυνατότητες του και στην δουλειά του και νοιώθει ότι αυτή η ευκαιρία είναι που μπορεί να απογειώσει την καριέρα του.

Δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις και απάντησε σε όλες με σιγουριά και ξεκάθαρες ιδέες και σκέψεις που σημαίνει ότι έχουν αναλυθεί και συμφωνηθεί με την διοίκηση που είναι και το βασικό ζητούμενο. Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του είναι τα παρακάτω:
• Δημιουργία Ελληνικού κορμού με προοπτική
• Αξιολόγηση και αξιοποίηση των νεαρών παικτών της ομάδας
• Να φτάσει η ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει
• Να γίνει ξεκάθαρα η 3η δύναμη στην Ελλάδα

Προσωπικά μιλώντας, χάρηκα με αυτά που είπε ο κόουτς, γιατί όλα αυτά ήταν που ανέφερα στο προηγούμενο blog ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η ΑΕΚ και να φτιάξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, αντί για το ράβε-ξήλωνε κάθε χρονιάς.

Ελληνικός κορμός

Η Ένωση αυτή τη στιγμή έχει 2 Έλληνες με συμβόλαιο (εκτός από τους μικρούς) σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ και τον Προμηθέα που έχουν μια σταθερή βάση 5-6 Ελλήνων που χρησιμοποιούνται συστηματικά στο ροτέισον. Θα προσπαθήσει λοιπόν να ενισχύσει τους Σάκοτα, Λαρεντζάκη και με άλλους Έλληνες από μια δεξαμενή παικτών, που για να λέμε την αλήθεια είναι ιδιαίτερα περιορισμένη για παίκτες που μπορούν να παίξουν στην ΑΕΚ. Σίγουρα αυτή η σκέψη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν σκεφτούμε ότι φέτος η ΑΕΚ έπαιζε ουσιαστικά με 6 ξένους και τον Λάρυ με τον αρχηγό σε σταθερή βάση, έχοντας πολύ κλειστό ροτέισον που της στοίχησε.

Ανάπτυξη νεαρών

Στο κομμάτι των νεαρών, που είχε και το περισσότερο ενδιαφέρον, νομίζω με τις απαντήσεις του, έδειξε πως ξέρει τι χρειάζεται και τι απαιτείται από μια ομάδα για να αναδείξει κάποιους παίκτες. Στην ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια απαίτηση να παίζουν οι νεαροί παίκτες, ταυτόχρονα να κερδίζει η ομάδα σε κάθε ματς γιατί είναι η ΑΕΚ, με αποτέλεσμα τίποτα από τα 2 να γίνεται.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με γερά θεμέλια, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα μπορέσει ένας νεαρός παίκτης να «ανθήσει» και να δείξει μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες του. Ο κόουτς, που ξέρει ακριβώς πως γίνεται αυτή η διαδικασία, τόνισε κάτι που πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι στην ΑΕΚ να υποστηρίξουν. Είπε ότι για να μπορέσουν να εξελιχθούν θα χρειαστούν και θυσίες, εννοώντας ότι μπορεί να χαθούν κάποια ματς λόγω λαθών απειρίας στο βωμό της ωρίμανσης τους.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει και ο κόσμος αλλά και η διοίκηση να στηρίξουν την ομάδα και τον προπονητή αν θέλουν να έχουν πολλαπλά οφέλη στο μέλλον. Αυτή η διαδικασία θα δείξει και ποιοι μπορούν να γίνουν παίκτες επιπέδου ΑΕΚ και ποιοι όχι, αφού υπάρχει μια λάθος εντύπωση ότι από τους 6-7 πιτσιρικάδες που έχει η ΑΕΚ θα παίξουν όλοι. Αν ένας από αυτούς γίνει πρωτοκλασάτος παίκτης και άλλοι 1-2 παίκτες ροτέισον θα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία.

Στόχος της ΑΕΚ

Ως είθισται, έγινε και η κλασική ερώτηση αν η ΑΕΚ μπορεί να σπάσει το δίπολο. Ο κόουτς στάθηκε σε αυτό που πρέπει να στοχεύσουν όλοι στην ΑΕΚ, δηλαδή στο να γίνει ξεκάθαρα η 3η δύναμη στην Ελλάδα και αφού το καταφέρει αυτό τότε να κοιτάξει προς τα πάνω. Φέτος η ΑΕΚ ξεπεράστηκε από τον Προμηθέα ενώ πέρσι από τον ΠΑΟΚ, άρα το να μιλάμε για δίπολο είναι ουτοπικό όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Η Ένωση για να εδραιώσει την θέση της σαν 3η δύναμη στην Ελλάδα, θα πρέπει να τελειώνει την χρονιά με 5-6 ήττες, να είναι ξεκάθαρα καλύτερη από τους από κάτω και τότε να έχει βλέψεις προς τα πάνω. Αυτό θέλει γερές βάσεις, δυνατά θεμέλια και συνέχεια σε μια ομάδα για να μπορεί να προσθέτει πράγματα και να ανεβαίνει επίπεδο, πράγμα που η ΑΕΚ δεν κάνει αφού κάθε χρόνο δημιουργείται καινούργια ομάδα με πολλές αλλαγές.

Οι ξένοι που θέλει

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η φιλοσοφία του στις μεταγραφές ξένων παικτών. Όπως τόνισε, θα προτιμήσει παίκτες που μπορεί να είναι λιγότερο ποιοτικοί αλλά θα έχουν τη δίψα και την θέληση να παίξουν στην ΑΕΚ και να βελτιωθούν αντί για κάποιους άλλους που δεν θα έχουν κίνητρο. Αυτό το έχουμε δει στις ομάδες του κόουτς, αφού πάντα έβρισκε ξένους άγνωστους στο ευρύ κοινό, που όμως με σκληρή δουλειά εξελίχτηκαν και πήγαν σε άλλα πρωταθλήματα.

Η τελική αποτίμηση της συνέντευξης μπορεί να χαρακτηριστεί θετική και ελπιδοφόρα, αφού ο κόουτς έδειξε σίγουρος και κατασταλαγμένος. Αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό, ότι στην ΑΕΚ υπήρχε έλλειψη σχεδίου, δείχνει να είναι το πρώτο που θέλουν να διορθώσουν, δίνοντας τα κλειδιά στον κόουτς για να φτιάξει ένα πλάνο τουλάχιστον διετίας, με σταθερά βήματα και προγραμματισμό. Όλα βέβαια κρίνονται μέσα στο γήπεδο και από τα αποτελέσματα (δυστυχώς), αλλά θα πρέπει και ο κόσμος αλλά κυρίως η διοίκηση της ΑΕΚ να είναι έτοιμη να στηρίξει τον προπονητή για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πλάνο του. Δεν μπορεί η Ένωση κάθε χρόνο να αλλάζει προπονητή και 7-8 παίκτες υπό το βάρος των απαιτήσεων.

Τις επόμενες εβδομάδες που θα αρχίσει να ξετυλίγεται ο σχεδιασμός να μπορούμε να πούμε περισσότερα για την ΑΕΚ της σεζόν 2019-2020.

Δείτε επίσης

Τα highlights από το Περιστέρι-ΑΕΚ (VIDEO)

Δείτε τις καλύτερες φάσεις του παιχνιδιού