Ο Ιτούδης εξηγεί τι έγινε στην μεταγραφή του Σαντ-Ρος από την ΑΕΚ

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μιλά για το πως κατέληξε στη Ρωσία ο Σαντ-Ρος της ΑΕΚ

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος εδώ και μερικές εβδομάδες είναι κάτοικος Ρωσίας για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Προτού φύγει φυσικά, η Ένωση να εξασφάλισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο οποίο δεν μπορούσε να αντισταθεί, την ίδια στιγμή που και ο παίκτης «καιγόταν» να κάνει το άλμα για την Euroleague.

O νυν προπονητής του, Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο Sdna.gr για όλο το παρασκήνιο γύρω από την μεταγραφή του Κουβανού στη Ρωσία. Αναφέρθηκε στον παίκτη με τον οποίο είχαν συμφωνήσει πριν τον Σαντ-Ρος για την επικοινωνία του με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, αλλά και τον Μάκη Αγγελόπουλο και για το πόσο σημαντικός είναι ο παίκτης για την ομάδα του πλέον.

Διαβάστε αναλυτικά:

Για τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, τις επαφές με την ΑΕΚ και γιατί τον απέκτησε τώρα και όχι το καλοκαίρι, που θα ήταν ελεύθερος: «Η ερώτηση είναι πολύ καλή, σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Όντως είστε ο πρώτος που με ρωτάει. Απ’ ό,τι ξέρω, κανένας δεν πήρε ούτε τους συνεργάτες μου, ούτε την αντιπρόεδρο ή τον πρόεδρο. Εντούτοις, το θέμα είναι δεδομένο. Η ομάδα χτίστηκε γύρω από τον Ουίλ Κλάιμπερν. Όταν τραυματίστηκε, είχαμε τα ματιά και τα αυτιά μας ανοιχτά, για να δούμε πώς μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε σε αυτή τη θέση. Ξέραμε πως δεν μπορούμε να βρούμε παίκτη που θα μας δώσει όσα ακριβώς μας έδινε ο Ουίλ. Θέλαμε να μειώσουμε την απώλεια αυτή.

Υπάρχουν κανονισμοί στην Euroleague. Λένε πως περίπου μέχρι τέλη Δεκέμβρη μπορείς να υπογράψεις αθλητή από άλλη ομάδα της Euroleague. Όταν περάσει και αυτό το deadline, μπορείς να υπογράψεις αθλητή από ένα άλλο πρωτάθλημα. Εμείς ήμασταν σε μια διαδικασία εύρεσης αθλητή. Ο Σαντ Ρος ήταν στα πλάνα μας για του χρόνου ούτως ή άλλως. Η πρώτη μας σκέψη ήταν να πάρουμε έναν ελεύθερο αθλητή, που μπορεί να βγαίνει από το συμβόλαιό του στην Κίνα και την G-League ή είναι στα κοψίματα του ΝΒΑ. Εφόσον πέρασε και το deadline του Δεκεμβρίου, είχαμε συμφωνήσει με έναν αθλητή, ο οποίος όμως επέλεξε να πάει σε άλλη ομάδα. Δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του. Εμείς αυτό δεν το ξέραμε, γιατί ο αθλητής ήταν στην Κίνα. Είχαμε συμφωνήσει μαζί του. Μπορεί να πούμε στην πορεία το όνομά του. Συμφώνησε μαζί μας και στους όρους του συμβολαίου του, ήταν όλα δεδομένα. Ο αθλητής και ο ατζέντης του, όπως ευτυχώς ή δυστυχώς γίνεται στον χώρο του αθλήματος, κοιτούσε και αλλού. Όχι να ικανοποιηθεί οικονομικά ή παικτικά. Έψαχνε αλλού. Αν θέλετε, η καρδιά του ήταν αλλού. Αυτό είναι σεβαστό. Τη δεδομένη στιγμή, λοιπόν, που και ο Σαντ Ρος ήταν στα σχέδιά μας, εγώ ζήτησα από την αντιπρόεδρο της ομάδας, που τότε έκανε τις διαπραγματεύσεις με τον πρώην ατζέντη του, να επικοινωνήσω με τον προπονητή και τον πρόεδρο της ΑΕΚ. Θα πηγαίναμε να πάρουμε έναν αθλητή που είναι σημαντικός για την ΑΕΚ. Δεν είχε να κάνει με το ότι είμαι Έλληνας. Και στους Λέικερς να ήμουν, το ίδιο θα σκεφτόμουν. Έχει να κάνει με την ηθική μου».

Για τον Τζέιμς Νάναλι, με τον οποίον είχε συμφωνήσει η ΤΣΣΚΑ και την τελική επιλογή του Σαντ Ρος: «Πήραμε απαγορευτικό, γιατί δεν επρόκειτο να τον υπογράψουμε. Όπως σας είπα, είχαμε συμφωνήσει με άλλον αθλητή. Ο Τζέιμς Νάναλι είναι ο άλλος αθλητής. Είχαμε συμφωνήσει. Τελικά, ο Νάναλι επέλεξε τη Φενέρ, ήταν μέλος της Φενέρ, ήταν ελεύθερος να επιλέξει την ομάδα που ήθελε. Δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι. Συζητάω με έναν φίλο, δημοσιογράφο, που μου έκανε την ερώτηση.

Ζητήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον προπονητή και τον πρόεδρο, για να τους πούμε ποια είναι η διαδικασία, ότι ο ατζέντης τους μας έχει προτείνει τον αθλητή αυτόν. Μας απαγορεύτηκε να το κάνουμε, γιατί αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα με το όλο κλίμα πως ο αθλητής ήδη είχε φάει με κάποιον άλλον συμπαίκτη του και μπορεί να πήγαινε σε άλλη ελληνική ομάδα, κάτι τέτοιο. Εγώ θεώρησα σωστό να επικοινωνήσω και επικοινώνησα με τον προπονητή της ΑΕΚ. Του είπα ακριβώς πως εμείς έχουμε συμφωνήσει με έναν άλλον αθλητή και ότι προφανώς ο Χάουαρντ είναι στα σχέδιά μας για του χρόνου. Τις επόμενες 4-5 μέρες, ο αθλητής θα ερχόταν και θα γίνονταν ανακοινώσεις. Έλα όμως που ο αθλητής επέλεξε μια άλλη ομάδα και εμείς έπρεπε να κάνουμε την όλη διαδικασία τελείως ξεκάθαρη. Εδώ έχει να κάνει με το αν η ΑΕΚ ως οργανισμός ήθελε να πουλήσει τον αθλητή της ή όχι. Η ΤΣΣΚΑ πήγε με τον πρόεδρο και συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, θέτωντας ένα ερώτημα. Ο αθλητής πωλείται ή όχι; Εάν δεν πωλείται, θα πηγαίναμε κάπου αλλού. Είχαμε άλλες τρεις περιπτώσεις που εξετάζαμε. Από τη στιγμή που η ΑΕΚ έβαλε μια τιμή, η ΤΣΣΚΑ προσπάθησε να διαπραγματευτεί αυτή την τιμή. Αυτή ήταν η διαδικασία όλη. Μπορούσε ο οργανισμός ΑΕΚ να πει: «Όχι ο αθλητής δεν πωλείται»».

Για την δήλωση του Μάκη Αγγελόπουλου ότι ο Σαντ Ρος είδε την ΤΣΣΚΑ ως ευκαιρία: «Τιμά έναν άνθρωπο που ηγείται της ΑΕΚ και την αγαπά. Το ζήτημα είναι δεδομένο. Εμείς πήραμε τον Σαντ Ρος από την ΑΕΚ και η ΑΕΚ τον Νίκο Ζήση από την Μπανταλόνα. Έγινε το ίδιο πράγμα στην Ισπανία; Είναι διαδικασία δούναι και λαβείν. Το συζήτησα και με τον κόουτς της ΑΕΚ ότι εμείς θέλαμε να δώσουμε κίνητρο στον αθλητή. Μάλιστα, τη δεδομένη στιγμή που έγινε ο ντόρος με το τηλεφώνημα, την επόμενη αγωνιστική ήταν ο ΜVP της ομάδας του.

Τον Σαντ Ρος τον είχαμε αντίπαλο από το 2014. Έχουμε ένα πολύ καταρτισμένο επιτελείο με αρχείο στον υπολογιστή για πολλούς παίκτες. Τον παρακολουθούμε χρόνια. Δεν σημαίνει βέβαια ότι παίρνουμε όλους τους παίκτες που παρακολουθούμε. Η ομάδα χτίστηκε γύρω από τον Κλάιμπερν, είχαμε την ατυχία με εκείνον. Πήγαμε σε έναν άλλον αθλητή που ήταν σε μια άλλη ομάδα. Αν δεν τον παίρναμε, θα πηγαίναμε αλλού. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Δεν θέλουμε να μειώσουμε την προσπάθεια της ΑΕΚ ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας. Μας είχαν προταθεί κι άλλοι τρεις παίκτες με ομάδα: ο ένας ήταν στην Πολωνία, ο άλλος στην Γερμανία κ.ο.κ. Κάποιος αθλητής θα έφευγε από μια ομάδα. Έτυχε αυτή να είναι η ελληνική ομάδα κι εγώ ο Έλληνας προπονητής της ΤΣΣΚΑ. Το κάνουμε τεράστιο θέμα. Τίποτα δεν έγινε εν κρυπτώ. Όλα έγιναν με τηλεφωνήματα και αριθμούς».

Δείτε επίσης

Στις προπονήσεις της Εθνικής και οι Χρυσικόπουλος-Γιαννόπουλος

Ενσωματώθηκαν οι δύο παίκτες της ΑΕΚ