Γιαννόπουλος: «Tο μίσος δεν μπορεί να κερδίσει ποτέ το μίσος»

Γιαννόπουλος: «Tο μίσος δεν μπορεί να κερδίσει ποτέ το μίσος»
Photo Credits: INTIME

Ο Χάρης Γιαννόπουλος αφήνει στην άκρη την πορτοκαλί μπάλα και μιλώντας στο SDNA αναλύει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για θέματα κοινωνικής φύσεως όπως η βία, ο ρατσισμός και ο φασισμός.

Το πρώτο κομμάτι της συζήτησης σχετιζόταν με την βία και το μίσος. Αφορμή για την κουβέντα αυτή ήταν το θέμα που συζητήθηκε πιο έντονα από κάθε άλλο, ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια. «Άνοιξε ένα μεγάλο θέμα, το οποίο δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο είναι παντού. Το θέμα είναι ότι το μίσος δεν μπορεί να κερδίσει ποτέ το μίσος, οπότε δεν έχει κάποιο αντίκτυπο το να απαντάς στη βία με βία.

Από εκεί και πέρα, πάντα τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο, αν δούμε πού ήταν πριν από 60-70 χρόνια και πώς είναι τώρα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ όχι μόνο στο κοινωνικό κομμάτι, αλλά η επιστήμη έχει φτάσει ψηλά και μερικά πράγματα που πριν 70 χρόνια δεν γιατρεύονται, τώρα γιατρεύονται. Γενικά, είμαι αισιόδοξος και θέλω να κοιτάω με θετική ματιά».

Τα χρόνια περνούν, η κοινωνία αλλάζει, όμως ένα πράγμα μένει ίδιο. Το μίσος «Όσο μίσος υπήρχε πάντα υπάρχει και τώρα. Δεν νομίζω ότι το μετράς, ούτε μπορείς να το μετριάσεις. Υπάρχει πάντα σε μεγάλο βαθμό. Υπήρχε πάντα, δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Η κοινωνία είναι μόλις κάποια χιλιάδες χρόνια βασισμένη στη σημερινή μορφή. Αν δεις τα πράγματα πώς εξελίσσονται στον κόσμο και στη Γη, 2 ή 3 χιλιάδες χρόνια είναι πολύ λίγα για μια ουσιαστική αλλαγή».

Στις ΗΠΑ, ένα από τα πιο ισχυρά… όπλα για την εξάλειψη κάθε φαινομένου βίας και ρατσισμού είναι ο διάλογος. «Παντού μπορείς να κάνεις διάλογο. Αλλά για να υπάρξει αυτός, θα πρέπει να υπάρξει κοινή γνώμη, αλλά και άνθρωποι που δεν θα φοβηθούν να εκφράσουν τα όσα θέλουν να πουν», ήταν η αρχική τοποθέτηση του Γιαννόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε «Τις προάλλες, μάλιστα, είχα μαι συζήτηση με έναν φίλο και μου είπε γιατί οι αθλητές δεν εκφράζουν τη γνώμη τους στην Ελλάδα και βλέπουμε τον Λεμπρόν Τζέιμς και τον Στεφ Κάρι αν μιλάνε δημόσια, ενώ οι Έλληνες αθλητές δεν μπορούν;

Αυτό που του είπα είναι “Για σένα ποιο είναι χειρότερο. Αν αυτός ο άνθρωπος δεν έχει άποψη και είναι 100% αφοσιωμένος στο μπάσκετ ή έχει άποψη και φοβάται να μιλήσει;”. Μου απάντησε πως είναι χειρότερο να μην έχει άποψη, που εγώ διαφωνώ. Όλοι έχουν άποψη, ειδικά οι διάσημοι που έχουν τα φώτα στραμμένα πάνω τους και απλά φοβούνται να εκφραστούν για τον δικό τους λόγο».

Σε πολλές περιπτώσεις οι αθλητές με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν τον τρόπο να αλλάζουν τα πράγματα και να παρακινούν κόσμο. Ο έμπειρος άσος μιλά από την δική του σκοπιά για τα πράγματα.«Θα σου μιλήσω προσωπικά. Εγώ δεν έχω το αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν άλλοι, ώστε να κάνω μια αλλαγή. Αλλά από εκεί και πέρα, ελπίζω με τα γραπτά μου, γιατί μου αρέσει να γράφω, θα ήθελα να συζητήσω με τον κόσμο και να μπορέσω να δω την άποψή του και να είναι ο ένας για τον άλλο. Το να αλλάξεις κάποιον είναι κακό και κάπως… φασιστικό. Δεν μπορεί κανείς να αλλάζει κανέναν και μέσα από την κουβέντα να δεις τι είναι καλύτερο για όλους».

Κλείνοντας, η κουβέντα στράφηκε στον ρατσισμό, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον φασισμό. «Εννοείται πως φασισμός και ρατσισμός είναι συγκεχυμένα. Μπορεί να φταίει και η κατάσταση. Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω έναν αριθμό και να πω ότι είναι μεγάλο ή μικρό το νούμερο. Αυτό που θέλω και ελπίζω είναι το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί»

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X