Αθεράπευτα Έγκυρα Κιτρινόμαυρα

Αυτός είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Λούκας Μπάνκι

Η ζωή και η πορεία του Λούκα Μπάνκι

0

Διαβάστε το αφιέρωμα του sdna.gr για τη ζωή και την πορεία του νέου προπονητή της ΑΕΚ, Λούκα Μπάνκι

Έχει δηλώσει πως ένα από τα αγαπημένα του ποιήματα είναι το «Αν» του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Μοτό της ζωής του είναι ένα δίστιχο από το ποίημα αυτό, το οποίο αναφέρει: «Αν μπορείς την λαμπρήν ανταμώνοντας Νίκη ή τη μαύρη φουρτούνα, να φερθείς με τον ίδιο τον τρόπο στους δυο κατεργάρηδες τούτους, ν’ αρχίσεις ξανά να τα χτίζεις με σκάρτα εργαλεία».

Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις θα μπορούσε κάποιος να… ψυχολογήσει τον Λούκα Μπάνκι, τον νέο προπονητή της ΑΕΚ που για τα επόμενα δύο χρόνια θα αναλάβει να «χτίσει» τους Κυπελλούχους Ελλάδος και κατόχους του Champions League, για να τους οδηγήσει σε μέρες ένδοξες και ιστορικές. Άλλωστε, ο ίδιος ουδέποτε φοβήθηκε ούτε τη νίκη, ούτε τη συντριβή. Και αυτό το μαρτυρά η ίδια η καριέρα του.

Ο Λούκα Μπάνκι είναι μια κλασσική περίπτωση… basketholic! Ζει για το μπάσκετ και χαρακτηρίζεται για την εργατικότητά του. Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου και η απάντηση που είχε δώσει στο πολύ απλό ερώτημα «Τι σημαίνει το μπάσκετ για σένα;», με τον 53χρονο από το Γκροσέτο να δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι «ο αέρας που αναπνέω». Μέσα σε 4 λέξεις έχει ξεδιπλώσει όλο το συναίσθημά του για την πορτοκαλί μπάλα!

Την δουλειά δεν την φοβήθηκε ποτέ! Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως βρίσκεται στους πάγκους από το 1985! Σε ηλικία μόλις 20 ετών κατάφερε να κάνει τα πρώτα βήματά του στους πάγκους. Τότε, ως βοηθός της άσημης Vigna di Valle για μία τριετία (1985-88) έπαιρνε τις πρώτες παραστάσεις του ως προπονητής. Ήταν η αρχή για μια καριέρα γεμάτη έντονες στιγμές, αλλά και πολλές συγκινήσεις. Μια καριέρα η οποία έχει καταγράψει και ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα!

Για πολλά χρόνια ο Ιταλός προπονητής έκανε το… αγροτικό του και έπαιρνε παραστάσεις. Πότε σε υψηλό επίπεδο, ως προπονητής της εθνικής ομάδας Νέων της Ιταλίας (2001) και πότε σε πιο χαμηλό επίπεδο, όντας προπονητής της Λιβόρνο και της Τριέστε (1997-2001). Από το 2002 και μετά, .όμως, πολλά άλλαξαν για τον Μπάνκι, ο οποίος είδε την καριέρα του να βρίσκεται –σταθερά- σε ανοδική πορεία!

Ορόσημο, για την μέχρι τότε πορεία του ήταν η σεζόν 2001-02. Ως προπονητής της Λιβόρνο, τότε, οδήγησε την ομάδα από της Τοσκάνης στην πρώτη κατηγορία, για πρώτη φορά της ιστορία της! Ήταν ένα επίτευγμα σπουδαίο για την πορεία του, καθώς για πρώτη φορά ο Μπάνκι κατάφερνε να κερδίσει κάτι ως head coach. Κι όλα αυτά σε μια ομάδα στην οποία πέρασε μεγάλο μέρος της προπονητικής του καριέρας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη Λιβόρνο έμεινε για μια δεκαετία ως προπονητής των τμημάτων υποδομής (1987-97), ενώ λίγο αργότερα πήρε… προαγωγή ως πρώτος προπονητής. Εν ολίγοις, μέσα από την Λιβόρνο ξεκίνησε μια τεράστια πορεία στους πάγκους. Ήταν το εχέγγυο για τα σπουδαία που θα ακολουθούσαν.

Αυτή ήταν και η αρχή, για τον Μπάνκι, με την πραγματική εκτόξευση να έρχεται μερικά χρόνια αργότερα…

Έχοντας πάρει μια σημαντική εμπειρία ως προπονητής, στα παρκέ της δεύτερης κατηγορίας, ο Μπάνκι μπήκε στα… βαθιά το 2006. Τότε που ο Φερντινάντο Μινούτσι, μαζί με τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι «έχτιζαν» την δυναστεία της Μοντεπάσκι Σιένα, μιας ομάδας που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του ιταλικού μπάσκετ την περίοδο εκείνη. Και ρόλο στα τεκτενόμενα είχε και αυτός!

Ο Πιανιτζιάνι είχε επιλέξει τον Μπάνκι για άμεσο συνεργάτη του. Επί της ουσίας, ο Μπάνκι επέστρεψε στη θέση του ασίσταντ, αλλά όχι σε μια οποιαδήποτε δουλειά, αλλά στην πιο πετυχημένη –την περίοδο εκείνη- ιταλική ομάδα. Κι αυτό γιατί πέραν των τίτλων που είχε κατακτήσει την εξαετία 2006-12 (6 πρωταθλήματα Ιταλίας, 5 Κύπελλα Ιταλίας, 5 Super Cup Ιταλίας), η Σιένα είχε φτάσει δύο φορές στο Final Four της Euroleague το 2008 και το 2011, αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ήταν η πιο ισχυρή ομάδα του ιταλικού μπάσκετ.

Σε όλη αυτή την άκρως επιτυχημένη πορεία της ιταλικής ομάδας ο Μπάνκι είχε το δικό του μερίδιο ευθύνης, βοηθώντας από την δική του σκοπιά, ώστε να έρθουν τα αποτελέσματα. Και ο πρώτος που το αναγνώρισε αυτό ήταν ο Πετρούτσι, που φρόντισε να τον βοηθήσει να κάνει το επόμενο βήμα σε μια περίοδο που η… αυτοκρατορία της ιταλικής ομάδας άρχιζε να καταρρέει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Με τις πρώτες σειρήνες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα προβλήματα να έχουν παρουσιαστεί στην ιταλική ομάδα, αρκετά πράγματα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2012. Για αρχή, ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι αποτέλεσε παρελθόν, συνεχίζοντας την καριέρα του σε άλλες πολιτείες (Φενέρμπαχτσε). Μια εξέλιξη η οποία άφησε ακέφαλη την τεχνική ηγεσία της Σιένα.

Ο Πετρούτσι δεν το σκέφτηκε στιγμή, όμως. Έδωσε τα… κλειδιά της ομάδας σε έναν άνθρωπο που είχε ζήσει από… μέσα όλες τις μεγάλες στιγμές της προηγούμενης εξαετίας. Ο Λούκα Μπάνκι ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα, με τις… ευλογίες και του ισχυρού άνδρα της ομάδας. Στην παρτουσίασή του, μάλιστα, ο Πετρούτσι είχε στάξει… μέλι για τον Μπάνκι, κάτι που έδειχνε την τεράστια σιγουριά για την επιλογή που είχε κάνει.

«Ο Λούκα Μπάνκι είναι ένας από εμάς. Είναι παιδί της οικογένειας. Τον επέλεξα όχι για τις σχέσεις που έχουμε χτίσει και τη φιλία μας, αλλά και για το έργο που έχει κάνει αυτά τα χρόνια. Συνέβαλε κι αυτός στην επιτυχία της ομάδας», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του Πετρούτσι, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπο του Μπάνκι τον επόμενο Πιανιτζιάνι. Κι ας ήταν μερικά χρόνια μεγαλύτερος…

Η σχέση που είχε «χτίσει» με την Σιένα ο έμπειρος προπονητής κρατάει ακόμα και σήμερα. «Στη Σιένα είχα την τύχη να απολαύσω έναν από τους πιο ισχυρούς κύκλους στην ιστορία του ιταλικού μπάσκετ και τα επτά χρόνια που ήμουν εκεί έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στο μυαλό και την καρδιά μου», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο το αίσθημα που ένιωθε –και εξαλολουθεί να νιώθει- για την ιταλική ομάδα.

Και εκεί, όμως, φρόντισε να αφήσει το στίγμα του. Τη σεζόν 2012-13 η Σιένα είχε σαν στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων στην Ιταλία. Και τον πέτυχε με τον πιο επιβλητικό τρόπο. Με τον Μπάνκι στον πάγκο της η ιταλική ομάδα κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο, αποδεικνύοντας πως παρά τις… σειρήνες παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Μπάνκι σε τέτοιο επίπεδο.

Κάτι το οποίο τράβηξε το βλέμμα της «πλούσιας» Αρμάνι Μιλάνο…

Έπειτα από μια άκρως πετυχημένη σεζόν, την πρώτη του ως head coach σε τόσο υψηλό επίπεδο, στο Μιλάνο δεν το σκέφτηκαν. Έκαναν δικό τους τον Μπάνκι, υπογράφοντας μαζί του διετές συμβόλαιο. Έτσι, ο Ιταλός προπονητής έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Και όχι σε μια οποιαδήποτε ομάδα.

Η σχέση του με την Αρμάνι Μιλάνο ήταν ιδιαίτερη. Κι αυτό γιατί είναι υποστηρικτής της ακόμα και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα πως όταν τον ρώτησαν για το highlight της καριέρας του εκείνος είπε «όταν κατέκτησα το πρωτάθλημα με την Αρμάνι Μιλάνο. Την ομάδα που υποστηρίζω από μικρό παιδί».

Με το επίτευγμά του αυτό, μάλιστα, ο Μπάκι έγραψε ιστορία το 2014. Κι αυτό γιατί έγινε μόλις ο δεύτερος Ιταλός προπονητής, μετά τον Κάρλο Ρεκαλκάτι, που κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα με διαφορετικές ομάδες.

 

Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν και τα προβλήματα. Οι τριβές με τους παίκτες ήταν πολλές και κυρίως με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε. «Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα στην συνύπαρξη με τον Άλε Τζεντίλε, όμως με την βοήθεια του Πρόλι και του Πορταλούπι ξεπεράστηκαν. Είχαμε δώσει έμφαση στον λεγόμενο πυρήνα της Σιένα το πρώτο έτος και ήλπιζα την επόμενη σεζόν να έχουμε περισσότερη ηρεμία. Παρ’ όλα αυτά, πάντα στο Μιλάνο οι αλλαγές είναι πολλές», είχε πει παλιότερα όσον αφορά το θέμα Αρμάνι.

Η ζωή μετά την Αρμάνι Μιλάνο

 

Έπειτα από την έντονη περίοδο στην Αρμάνι Μιλάνο, ο Μπάνκι θέλησε να κάνει το δικό του διάλειμμα από τα πράγματα. Για μία διετία απείχε από τους πάγκους. Φρόντιζε όμως να διατηρήσει το επίπεδο της γνώσης του όσον αφορά το άθλημα σε υψηλά επίπεδα. Και το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε δυναμικά, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Τορίνο.

 

Στην ιταλική ομάδα έμεινε για λίγους μήνες, με το φίνις της σεζόν να τον βρίσκει στην Γερμανία και την Μπάμπεργκ. Εκεί όπου τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τ περίμενε, γιατί όπως είχε πει μετά το τέλος της σεζόν «βρήκα μια ομάδα εξαντλημένη από τους τραυματισμούς και το πολύ δυνατό πρόγραμμα της Euroleague. Αποτέλεσε ακόμα και για μένα έκπληξη το ότι θέλησαν να αλλάξουν προπονητή πριν το τέλος της σεζόν».

 

Πλέον, ο Μπάνκι αναλαμβάνει την ΑΕΚ. Με μοναδικό στόχο να την οδηγήσει σε ημέρες δόξας και ταυτόχρονα να αποδείξει πως όσα έχει κατακτήσει δεν είναι τυχαία και πως έχει όλα τα φόντα για να βρεθεί στο υψηλό επίπεδο. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το τελευταίο τετράστιχο του αγαπημένου ποιήματός του, «αν μπορείς να γεμίζεις το αμείλιχτο ένα λεφτό της κάθε ώρας στην αξία των εξήντα μοιραίων δευτερόλεφτων της διαδρομής του, τότε θα ‘ναι όλη η Γη σα δικιά σου, ως και κάθε που υπάρχει σε τούτη, και —περισσότερο ακόμα— θε να ‘σαι ένας άνθρωπος πλέριος, παιδί μου»…

 

To enwsi.gr χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, αποδέχεστε τη χρήση cookies στον Ιστότοπό μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε Πολιτική Απορρήτου. Αποδοχή Περισσότερα