Αλμέιδα ή Μπλάνκο;

Αλμέιδα ή Μπλάνκο;
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καταρχήν για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Θα ήταν ευχής έργο να είχε κλείσει ήδη η κουβέντα περί της μεταγραφικής αναζήτησης για την κορυφή της επίθεσης και ο σέντερ φορ να είχε δουλέψει στο Κίελτσε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Επ’ αυτού δεν χωράει καμία συζήτηση. Το ιδανικό θα ήταν, να είχε ο Κετσπάγια τον φορ από την αρχή των προπονήσεων. Όπως είχε και τον Τσιγκρίνσκι και ήδη φαίνεται πόσο έχει επιδράσει η παρουσία του Ουκρανού στην αμυντική λειτουργία τη ομάδας.

Βεβαίως όσες φορές η ΑΕΚ χρειάστηκε να ψάξει στην καλοκαιρινή αγορά για σέντερ φορ, η μεταγραφή δεν έκλεινε πριν τον Αύγουστο. Προφανώς διότι διαχρονικά ισχύει αυτό που μας έλεγε ο Κετσπάγια στην Πολωνία. Ότι δηλαδή οι ποδοσφαιριστές και ειδικά οι φορ, δεν βιάζονται να κάνουν τις επιλογές τους. Και ειδικά αν είναι ελεύθεροι. Από την άλλη είναι και η ΑΕΚ, που παραδοσιακά θα πρέπει να περάσει από πολλές περιπτώσεις μέχρι να καταλήξει σ’ αυτή που θα κλείσει. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τι είχε γίνει με την υπόθεση του Μπλάνκο το καλοκαίρι του 2007. Η ΑΕΚ το πάλευε όλο τον Ιούλιο με τον περιβόητο Λαριβέι με το παρατσούκλι «κανόνι της Ουρακάν». Τελικά το κανόνι πήγε στην Ιταλία και στην Ελλάδα ήρθε ο Μπλάνκο στα μέσα του Αυγούστου. Και δεν μας κακόπεσε κιόλας.

Μιας και θυμήθηκα τον Μπλάνκο, αναρωτιέμαι αν η ΑΕΚ θα έπρεπε να ψάξει και τώρα μια ανάλογη περίπτωση. Δηλαδή ενός επιθετικού που θα προέρχεται από μια σεζόν γεμάτη με γκολ, αλλά όχι σε πρωτοκλασάτο πρωτάθλημα. Ο Μπλάνκο όταν ήρθε στην ΑΕΚ είχε βγει από μια πολλή παραγωγική σεζόν στην β’ κατηγορία της Αργεντινής. Είχε ήδη δείξει δηλαδή ότι το έχει το γκολ και κανείς δεν μπορούσε να αναρωτηθεί «πότε ήταν η τελευταία φορά που σκόραρε», όπως έκανε ο Κετσπάγια για την περίπτωση του Σαμάκ.

Προφανώς μια τέτοια επιλογή συνιστά ρίσκο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Διότι ο Λαριβέι, που καταρχήν τότε κοίταζε η ΑΕΚ πριν τον Μπλάνκο, επίσης είχε βγει από εξαιρετική σεζόν στην Β’ Αργεντινής και στο Καμπιονάτο πάτωσε και έφυγε κακήν κακώς. Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν ένας παίκτης που μεγαλουργεί και σκοράρει συνεχώς στη Β’ Αργεντινής ή στη Β’ Βραζιλίας, μπορεί να το κάνει εξίσου καλά και στην Ευρώπη. Ο Κρισλάν, για παράδειγμα, την περίπτωση του οποίου είχε ψάξει η ΑΕΚ, στη Β’ Βραζιλίας ήταν κανονικό πολυβόλο και στην Μπράγκα πέτυχε μόλις και μετά βίας δυο γκολ. Και οι Πορτογάλοι τον έστειλαν πίσω πακέτο δανεικό στην Βραζιλία. Αλλά πάντως στην ΑΕΚ η τελευταία περίπτωση αξιόπιστου ξένου σέντερ φορ που είχε, ήταν το «λαχείο» που λεγόταν Μπλάνκο.

Από την άλλη μεριά, δεν είμαι πόλυ σίγουρος πως αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις μ’ ένα «λαχείο» ή μ’ ένα δυνατό όνομα που δεν είναι και στα καλύτερα του. Όπως δηλαδή η περίπτωση του Αλμέιδα. Ο Πορτογάλος φορ ξέρουμε όλοι ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Όντως πέρασε δυο ζόρικες σεζόν, χωρίς να είναι παραγωγικός. Και το Ανόβερο που πόνταρε στον Αλμέιδα για να σώσει την παρτίδα στην Μπουντεσλίγκα, τελικά κατέληξε στην Β’ κατηγορία. Όμως το γεγονός πως πόνταρε στην κλάση του Πορτογάλου φορ, για να σωθεί, αυτό λέει πολλά. Το σκεπτικό των Γερμανών ήταν, πως με την κλάση που διαθέτει ο Αλμέιδα, αν βρει τον ρυθμό του, τότε έχουν εξασφαλισμένα τα γκολ που χρειαζόντουσαν για να σωθούν. Δεν βρήκε ρυθμό, δεν πήραν τα γκολ, έπεσαν. Αλλά το σκεπτικό δεν ήταν λάθος.

Ανάλογα σκέφτονται και στην ΑΕΚ με τον Αλμέιδα ή με ανάλογη περίπτωση φορ. Ποντάρουν στην δεδομένη κλάση και ποιότητα και ρισκάρουν στο να ξαναβρεί ρυθμό και επαφή με τα δίχτυα. Μια επαφή που φυσικά την είχε και με το παραπάνω και μ’ αυτήν έφτιαξε όνομα. Το ακριβώς αντίθετο ρίσκο δηλαδή, μ’ αυτό μιας περίπτωσης που σκοράρει πολύ, αλλά δεν είναι δεδομένη η κλάση και η ποιότητα. Το ερώτημα είναι ποιο από τα δυο αξίζει να πάρεις. Βεβαίως και τα δυο κοστίζουν. Διότι το συμβόλαιο του Αλμέιδα και κάθε ανάλογου ονόματος συμβόλαιο, είναι υψηλό. Αλλά και περιπτώσεις Μπλάνκο είναι αλμυρές, ειδικά αν οι παίκτες δεν είναι ελεύθεροι.

Προς το παρόν η ΑΕΚ φαίνεται πως προσανατολίζει σε περιπτώσεις είτε Αλμέιδα, είτε τύπου Αλμέιδα. Δυνατό όνομα δηλαδή, με δεδομένη κλάση, αλλά και με ανάγκη να ξαναβρεί ρυθμό και πατήματα που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. Λογικό μου μοιάζει σαν επιλογή. Αφενός και κυρίως, διότι η ομάδα έχει ανάγκη να βάλει στην ενδεκάδα και παίκτες έμπειρους, που να μπορούν, αν χρειαστεί, να τραβήξουν και τους υπόλοιπους. Αφετέρου διότι, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, ο οργανισμός της ΑΕΚ την δεδομένη χρονική στιγμή, «ζητά» ρίσκο με δυνατό όνομα και όχι ρίσκο με λαχείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X