ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα έγγραφα που αγγίζουν την Ιστορία της ΑΕΚ! (ΦΩΤΟ)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα έγγραφα που αγγίζουν την Ιστορία της ΑΕΚ! (ΦΩΤΟ)
Photo Credits: INTIME

Ενα ιστορικό κειμήλιο το οποίο αγγίζει -δίχως καμία υπερβολή- την αρχή της ιστορίας της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ήταν μόνο τρεις λέξεις γραμμένες σε ένα εξώφυλλο ενός μισοκατεστραμμένου «βιβλίου». Η πρώτη ήταν αρκετή για να μου τραβήξει το ενδιαφέρον. Τρία γράμματα: Α.Ε.Κ. Οι επόμενες δύο με έκαναν να «παγώσω». «Σχέδιον καταστατικού». Προσπάθησα να ανασηκώσω τις ταλαιπωρημένες σελίδες, αλλά ο χρόνος και η υγρασία του είχαν προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Με τεράστια προσοχή και ευλαβικές κινήσεις, επιχείρησα να διαβάσω ένα δύο φύλλα. Κάποια ήταν κολλημένα. Όταν πήγα στην πρώτη σελίδα δεν πίστευα στα μάτια μου. Είχα στα χέρια μου ένα ιστορικό κειμήλιο το οποίο αγγίζει -δίχως καμία υπερβολή- την αρχή της ιστορίας της ΑΕΚ.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΝ

του εν Αθήναις Σωματείου υπό την επωνυμίαν

«ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΈΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α’

ΊΔΡΥΣΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Άρθρο 1ον:

Υπό των εν Αθήναις και Πειραιεί εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών και φιλάθλων, ιδρύεται Γυμναστικός Σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΈΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» (ΑΕΚ) με έδραν τας Αθήνας…

Κείμενο σε γραφομηχανή, οξείες, δασείες, περισπωμένες, γραμματική και γραφή μαρτυρούν και αποδεικνύουν ότι το «βιβλίο» αυτό ανήκει σε μία άλλη πολύ προγενέστερη εποχή από τη δική μας. Το C στη λέξη CΧEΔION και η εκκλησιαστική γραφή επίσης επιβεβαίωναν τα παραπάνω.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περί τις 46 σελίδες με άρθρα προς έγκριση. Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί όλες. Όμως ότι έχουν σωθεί έστω και κάποιες εξ αυτών θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό.

Σχέδιον προς έγκριση στην έκτακτον Γενικήν Συνέλευσιν

Αυτό που μαρτυράει ότι το συγκεκριμένο κειμήλιο αγγίζει τη γέννηση της ΑΕΚ είναι η απόδειξη που υπάρχει και αναφέρει το όνομα του κ. Παξιμαδά. Με εντολή λοιπόν του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΚ, την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα και τη σφραγίδα που βάσει καταστατικού πρέπει να υπάρχει σε κάθε εξερχόμενο έγγραφο της ΑΕΚ, ο κ. Παξιμαδάς, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου λαμβάνει το σχέδιο νέου καταστατικού «ινα έχετε τούτο υπ’ όψιν κατά την συγκκληθησομένην προς έγκριση του έκτακτον Γενικήν Συνέλευσιν».

Το εντυπωσιακό επίσης στοιχείο είναι ότι στο κάτω μέρος της σφραγίδας υπάρχουν οι λέξεις «Οικονομική Επιτροπή» και όχι «ΕΝ ΑΘΗΝΑΣ 1924», δείγμα της τάξης που επικρατούσε εκείνη την εποχή στο σύλλογο. Ήταν δηλαδή έγγραφο το οποίο έφευγε από τον τότε Οικονομικό Διευθυντή!

Η διαφορά ανάμεσα στη σφραγίδα και το σήμα

Ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει παρερμηνείες από πολλούς (ειδικά κάποιους που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία), αφορά το πρώτο σήμα της ΑΕΚ. Σήμα – έμβλημα της Α.Ε.Κ. είναι από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της ο βυζαντινός δικέφαλος αετός. Στη σφραγίδα της απεικονιζόταν ο εκ της τέφρας φοίνικας. Όπως αναφέρει το καταστατικό της ΑΕΚ «η σφραγίς του συλλόγου επιτίθεται εις παν εξερχόμενον έγγραφον και πάσαν απόδειξην».

Είναι χαρακτηριστικό πως η λέξη σήμα μπαίνει για πρώτη φορά στο επίσημο καταστατικό στις 4 Ιουλίου του 1969, όπου αναφέρεται ότι τα χρώματα της ΑΕΚ είναι το κίτρινο και το μαύρο (στις γενικές διατάξεις στο άρθρο 22). Αυτό έγινε κατόπιν απόφασης της Χούντας να αναγράφεται ξεκάθαρα στο καταστατικό ποιο είναι το σήμα που θα φέρει η κάθε ομάδα στη φανέλα της (σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 53 του Αναγκ. Νόμου 127/1967). Μέχρι τότε υπήρχαν πολλά παραδείγματα ομάδων που είχαν άλλη σφραγίδα και άλλο έμβλημα – σήμα.

Για να καταλάβετε τι εννοούμε στο καταστατικό του 1953 (αντίγραφα κυκλοφόρησαν και στην αγορά), υπάρχει στο εξώφυλλο σχεδιασμένος ο Δικέφαλος Αετός (μαύρος σε κύκλο και κίτρινο φόντο), αλλά στις μόλις 20 σελίδες που υπάρχουν στο εσωτερικό του, δεν υπάρχει γραμμένη η λέξη σήμα, ούτε τα χρώματα του συλλόγου. Υπάρχει η αναφορά μόνο στη σφραγίδα (στις γενικές διατάξεις στο άρθρο 35). Το συγκεκριμένο καταστατικό είχε εγκριθεί τρία χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1950.

Στο σχέδιο καταστατικού που σας παρουσιάζουμε σήμερα και το οποίο είναι δεδομένα προγενέστερο υπάρχει ξεκάθαρη ιστορική απόδειξη της διαφοράς ανάμεσα στη σφραγίδα και στο σήμα.

Στο άρθρο 123 υπάρχει η αναφορά στη σφραγίδα όπως αναγράφεται ακριβώς στο καταστατικό του 1929. Το συγκεκριμένο άρθρο λόγω της καταστροφής των εγγράφων δεν υπάρχει ολόκληρο. Ωστόσο υπάρχει ατόφιο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία τα άρθρα 124, 125, 126 και 127.

Στο άρθρο υπ’ αριθμόν 124 αναφέρονται τα εξής: «Το σωματείον έχει σήμα, εικονίζον, τον δικέφαλον αετόν, χρησιμοποιούμενα εις τα αθλητικάς στολάς των αθλητών του σωματείου, χρώματα είναι τα βυζαντινά».

Στο άρθρο υπ’ αριθμόν 125, ξεκαθαρίζονται επίσης τα εξής: «Η επωνυμία του σωματείου, η σφραγίς του, το σήμα του, τα χρώματά του, δεν δύναται να μεταβληθούν άνευ έγκρισης απάντων των μελών».

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Παξιμαδάς

Ο Ελευθέριος Παξιμαδάς μπήκε στην έρευνά μας από… σπόντα. Ένα έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα με το φοίνικα προς αυτόν, αποτέλεσε την αφορμή για περαιτέρω ψάξιμο, μέχρι που φτάσαμε σε αυτό το ιστορικό κειμήλιο.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ που γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, αλλά και στην ιστορία της ΑΕΚ που φέρει την υπογραφή του Πάνου Μακρίδη σε μία έκδοση της «Αθλητικής Ηχούς» το 1952, ο Ελευθέριος Παξιμαδάς ήταν εκ των ιδρυτών του συλλόγου.

Ήταν δε «από τους πρώτους που μπήκε στη διοίκηση. Στη διοίκηση με πρόεδρο ακόμη τον αείμνηστο Κ. Σπανούδη πήραν θέση και οι Χρυσόπουλος και Θεοφανίδης ως αντιπρόεδροι, ο Ελευθέριος Παξιμαδάς ως Γενικός Γραμματέας, ο Τιμ Ιωάννου ως ταμίας και οι Αλ. Στρογγυλός, Ιωάν. Σπορίδης, Χρ. Ζεμπούλης, Αιμ. Ιωνάς και Κυρ. Πανητίδης ως σύμβουλοι».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Παξιμαδάς, ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Σπανούδη, και εκείνη την περίοδο ήταν και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως που είχε έδρα την Καλλιθέα (η οποία επίσης έφερε ως έμβλημα το Δικέφαλο Αετό και ο τότε πρόεδρος της «Ένωσης» ήταν εκ των ιδρυτικών της μελών). Εξελέγη στη διοίκηση της ΑΕΚ παμψηφεί αλλά εν αγνοία του! Η αγάπη του όμως για το σύλλογο ήταν τόσο μεγάλη, που παρέμεινε στη διοίκηση για σχεδόν 25 χρόνια! Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι διατέλεσε και μέλος της ΕΠΟ!

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες του Enwsi.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X