Γαλατσόπουλος: «Ο Αγγελόπουλος συζητά με την ΕΡΤ κεντρική διαχείριση 3 ή 5 ετών»

Σημείο αναφοράς για τη συνέχεια
Photo Credits: INTIME

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, παραδέχθηκε πως ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει βγει μπροστά για το ελληνικό μπάσκετ.

Σε συνάντευξή του στο SDNA μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά και το σημερινό ΔΣ και τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν για το μέλλον του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των τηλεοπτικών, του στοιχηματισμού αλλά και της φερεγγυότητας των ομάδων.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αρχικά σχολίασε: «Είχαμε δύο διοικητικά συμβούλια. Στο πρώτο πήραμε την ομόφωνη απόφαση για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος για λόγους υγείας και επειδή δεν μπορούσαν να συνεχιστούν οι αγώνες παρόλο που κάποιες ομάδες το επιθυμούσαν όπως η ΑΕΚ. Το πρώτο θέμα της υγείας επικράτησε σε όλη την Ευρώπη. Για να γίνει ένα πρωτάθλημα υπάρχουν κανόνες, μιλάμε για ένα άθλημα με επαφές. Με τις οδηγίες της πολιτείας δεν ήταν δυνατό αυτό. Όλοι οι παίκτες οι ξένοι είναι στην Αμερική.

Από εκεί και πέρα πήραμε κάποιες αποφάσεις για την βελτίωση του πρωταθλήματος. Σήμερα πήραμε ομόφωνες αποφάσεις για τη θέσπιση αυτών των κριτηρίων».

Για τα νέα κριτήρια που θεσπίστηκαν: «Πρώτον τα κριτήρια υπάρχουν, προβλέπονται από τον νόμο. Υπεύθυνη για τους φακέλους αδειοδότησης είναι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Όταν μιλάμε για τα 800.000 είναι το συνολικό κόστος μια εταιρίας, μια ομάδας».

Για την χωρητικότητα των γηπέδων: «Η χωρητικότητα έμεινε στα 1200 όπως είναι στον κανονισμό. Ο κύριος Μπούμπουρας έφτιαξε το γήπεδο τους για να χωράει 1200 άτομα. Τα κριτήρια δεν είναι για να διώχνουν ομάδες, αλλά για να τηρούνται και να είναι καλύτερο το πρωτάθλημα»

Για την επιτροπή αδειοδότησης και τον ρόλο του ΕΣΑΚΕ: «Πράγματι στο θέμα της επιτροπής συμφώνησα με τον κύριο Αγγελόπουλο και στο τέλος αυτή η άποψη πέρασε. Στο θέμα της επιτροπής λοιπόν που προτείναμε είναι για να βοηθήσει η επιτροπή, θα έχει ελεγκτικό και εισηγητικό ρόλο και το ΔΣ θα αποφασίζει. Η διαφωνία ήταν να γίνεται εσωτερικά μέσα στον ΕΣΑΚΕ ή να υπάρξει μια ανεξάρτητη εταιρία. Πέρασε η άποψη του κυρίου Αγγελόπουλου δηλαδή να γίνεται εσωτερικά στον ΕΣΑΚΕ από τους 14 μετόχους».

Για το θέμα της εγγυητικής: «Στο θέμα της εγγυητικής. Αυτό αφορά το θέμα της κάλυψης του μπάτζετ. Μέχρι τώρα ήταν στα 60.000. Εμείς πήγαμε αυτό το ποσό στα 200.000. Άρα μια ομάδα που θα έχει μπάτζετ 800.000 θα εγγυάται το 25%. Ουσιαστικά μένει ένα 50% που θα πρέπει να καλυφθεί από τα διαρκείας και τις χορηγίες και τα υπόλοιπα έσοδα της κάθε ομάδας. Οπότε με αυτά τα χρήματα έχει γίνει μια κάλυψη του 50%. Αν υπολείπεται κάποιο ποσό θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να το συμπληρώσει για να μην έχουμε χρέη στις ομάδες».

Για το ενδεχόμενο παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα: «Θα στείλουμε αίτημα στην κυβέρνηση για την παρουσία του 40% των φιλάθλων. Μπορεί να καταλήξουμε στο 30%. Στο ΟΑΚΑ ας πούμε να μπαίνουν 5500 φίλαθλοι. Υπάρχει η ΓΓΑ και ο κύριος Μαυροτάς, υπάρχει ο ΕΟΔΥ και οι άνθρωποι του ΕΣΑΚΕ, μιλάμε με τη FIBA που έστειλε ένα πλάνο για το πως πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Θα κάνουμε συνάντηση και με τους γιατρούς των ομάδων για να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο που θα προτείνουμε για το πως πρέπει να ξεκινήσουν οι ομάδες προετοιμασία, μέχρι και τους αγώνες για να καταλήξουμε στο πως και πόσος κόσμος θα μπορεί να παρακολουθήσει τους αγώνες. Είναι άλλο η επιθυμία μας όμως και άλλο το τι θα γίνει ρεαλιστικά αν για παράδειγμα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα. Αν όλα πάνε καλά γιατί να μην πάμε και σε περισσότερο κόσμο».

Για την αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση χρεών: «Το πρώτο πράγμα που αποφασίσαμε για τη νέα χρονιά είναι να μην δημιουργούν οι ομάδες χρέη. Άρα για να γίνεται αυτό πρέπει να εξοφληθούν και τα προηγούμενα. Σκοπός της λίγκας δεν είναι να διώξει τις ομάδες αλλά να υπάρχουν 14 υγιής ομάδες. Συζητήσαμε για αφαίρεση βαθμών. Υπάρχουν υποχρεώσεις των ομάδων απέναντι στους αθλητές. Αν ο παίκτης προσφύγει και δικαιωθεί θα πρέπει να τακτοποιηθεί αυτή η οφειλή σε ένα διάστημα που θα δοθεί, αλλιώς θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών».

Για το πόσες ομάδες θα είναι στο πρωτάθλημα κατά την άποψη του: «Πράγματι οι ομάδες στο μπάσκετ δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο που υπάρχει και η δυνατότητα κερδοφορίας. Εγώ πιστεύω τουλάχιστον 14 ομάδες θα υπάρχουν στο μπάσκετ. Εγώ απ’ όσο γνωρίζω θα είναι παρόν το Ρέθυμνο στο μπάσκετ και μάλιστα ήταν από τους θερμούς υποστηρικτές των κριτηρίων.

Το θέμα είναι ότι όταν μιλάω με τον κύριο Μπούμπουρα ή τον κύριο Τζομπανάκη και συζητάμε για τα κριτήρια εμένα δεν μου δείχνει ότι θέλει να αποχωρήσει, αλλά το αν τελικά θα αποφασίσει κάτι τέτοιο εγώ δεν μπορώ να το ξέρω».

Για το τι θα γίνει με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ: «Πιστεύω και ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είναι ομάδες ιστορικές. Εγώ έχω δει όλη την ιστορία τους, είναι μεγάλα κλαμπ και μπραντ νέιμ. Είπαμε ότι πρέπει να τηρήσουν τον κανόνα ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη και το δεύτερο ότι θα ετοιμάσουν ένα πλάνο τριετίας ή τετραετίας αποπληρωμής χρεών και θα παρακολουθείται αυτό σε συνεργασία με τις ομάδες ότι τηρείται αυτό το πλάνο. Είναι η μόνο λύση για τις δύο ομάδες όσο δεν έχουν κάποιον ιδιοκτήτη».

Για μια πιθανή μείωση των ξένων: «Πρώτον συζητήθηκε το θέμα των ξένων γιατί έχει γίνει και μια πρόταση από τον ΠΣΑΚ. Δεν απαγορεύει κανείς να έχεις και τέσσερις και τρεις ξένους. Το ένα θέμα είναι με την Ευρώπη. Είναι επιλογή των ομάδων. Αν υπάρχουν καλοί Έλληνες παίκτες είναι πολύ καλύτερο οι ομάδες να επιλέγουν αυτούς. Αλλά το να στερήσει η λίγκα από τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη να έχουν έξι ξένους, δεν ξέρω αν είναι καλό. Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί για να πάρουν την τελική απόφαση οι ιδιοκτήτες των ομάδων».

Για το θέμα των τηλεοπτικών: «Η πραγματικότητα είναι ότι το μπάσκετ πριν να πάω στην προεδρία του ΕΣΑΚΕ ήταν στην NOVA. Δεν ανανεώθηκε και πήγε το μπάσκετ και πάλι στην ΕΡΤ. Για μένα αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία γιατί μπορεί να παρακολουθεί μπάσκετ ο καθένας. Κάναμε και πέρσι ένα δεύτερο συμβόλαιο και αυξήσαμε και το ποσό γιατί είχαμε παραπάνω ομάδες. O κύριος Αγγελόπουλος είχε επικοινωνία και με τον κύριο Γιαννακόπουλο για να κοιτάξουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει κεντρική διαχείριση από την ΕΡΤ για πολλά χρόνια για όλες τις ομάδες. Ο κύριος Αγγελόπουλος έχει το «οκ» από τον κύριο Γιαννακόπουλο για να συζητήσουμε με την ΕΡΤ για μια κεντρική διαχείριση τριών ή πέντε χρόνων για όλες τις ομάδες. Και η ΑΕΚ έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 από εκεί και πέρα όταν υπάρχει ένα καλό πακέτο όλα μπορούν να γίνουν. Καταρχήν υπάρχει η θετική διάθεση από όλες τις πλευρές».

Για τους χορηγούς: «Νομίζω ότι οι χορηγοί στηρίζουν το μπάσκετ. Έχουμε την ΕΚΟ που στηρίζει και την Εθνική και τη Λίγκα, από εκεί και πέρα έχουμε κι άλλους χορηγούς και προσπαθούμε να φέρουμε και νέους χορηγούς. Προχωράμε καλά, υπάρχει ένα θέμα με τη διακοπή σε σχέση με το τίμημα που είχαν υπογράψει, πιστεύω όμως ότι οι χορηγοί θα είναι και του χρόνου και θα υπάρξουν και νέοι».

Για το αν θα έχουν οικονομικό πρόβλημα οι ομάδες: «Είπα ότι οι ομάδες θα έχουν μια απώλεια εσόδων της τάξεως του 40-50%. Αυτό έχει σχέση και με τις χορηγίες και με τα εισιτήρια, είναι κατανοητό και ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι θα υπάρξει αυτή η απώλεια».

Για το πόσες ομάδες θα ανέβουν από την Α2: «Υπάρχουν κανονισμοί. Ο κανονισμός λέει ότι θα ανέβουν δύο ομάδες. Η φυσική θέση Ολυμπιακού είναι στην Α1. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι κανόνες. Ένα θέμα είναι τι θα κάνει η ομοσπονδία και το δεύτερο είναι τι θέλει ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι δεν θέλει να ανέβει. Ο Ολυμπιακός αποχώρησε πέρσι από το πρωτάθλημα. Αν επιθυμεί να ανέβει πρέπει να υπάρξει κάποια επίσημη θέση από την ΚΑΕ. Η ομοσπονδία δεν έχει ανακοινώσει την απόφαση της άρα περιμένουμε αυτή την απόφαση και για το πόσες ομάδες και για τον τρόπο».

Για το αν υπάρχει τρόπος να ανέβει ο Ολυμπιακός: «Νομίζω υπάρχει τρόπος. Η wild card στην ΕΟΚ».

Για τη δήλωση του Μάνου Παπαδόπουλου: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το τι δηλώνει ο κύριος Παπαδόπουλος είναι σεβαστό, εγώ σας είπα την προσωπική μου άποψη, ότι η φυσική θέση του Ολυμπιακού είναι στη Α1 γιατί είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες. Αυτό όμως είναι θέμα της ΕΟΚ όμως. Άρα η ΕΟΚ πρέπει να αποφασίσει πως και πόσοι θα ανέβουν. Χθες έκανε αίτημα ο Χαρίλαος Τρικούπης να συμμετέχει στη συνεδρίαση αλλά εφόσον δεν υπάρξει επίσημη απόφαση από την ΕΟΚ δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Η ομοσπονδία θα εγκρίνει αν μια ομάδα αδυνατεί να συμμετέχει αν μπορεί να αντικατασταθεί ή όχι. Εμείς είπαμε να μην υπάρχει αντικατάσταση στην Α1, αλλά για την Α2 δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς».

Για το αν έχει επικοινωνήσει με τους κύριους Αγγελόπουλους: «Αν με ρωτάτε αν μίλησα μαζί τους προσωπικά, όχι δεν μίλησα».

Για το αν «χάνει» το πρωτάθλημα από την μη συμμετοχή του Ολυμπιακού: «Υπάρχει απώλεια, θα ήταν πιο δυνατό το πρωτάθλημα, είναι αυτονόητο. Θα παίρναμε περισσότερα χρήματα. Θα είχες ένα καλύτερο διαπραγματευτικό «ατού». Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί».

Για το θέμα του στοιχηματισμού: «Συζητήσαμε όλο το πλαίσιο που θα απευθυνθούμε στην πολιτεία για να βοηθήσει όλες τις ομάδες. Θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έχει θέματα οικονομικά, φορολογικά και θέματα που αφορούν το στοίχημα. Δημιουργούμε το τμήμα διαφάνειας στον ΕΣΑΚΕ για το στοίχημα. Έπρεπε να θωρακίσουμε το προϊόν. Η μια απόφαση είναι η συνεργασία που θα ξεκινήσει με το Υπουργείο Αθλητισμού και η δεύτερη είναι ότι μιλάμε με δύο εταιρίες και στο επόμενο ΔΣ θα παρουσιάσουμε στα μέλη το πλαίσιο συνεργασίας μας με μία από τις δύο εταιρίες για να θωρακίσουμε το πρωτάθλημα μας από αυτό το πρόβλημα, του στοιχήματος».

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X