Παπαθεοδώρου: «Λάνγκφορντ, Ρέι, Γκίκας, Τσαλμπούρης, Λι, κοντοί-ψηλοί... -Ετσι σχεδίασα την ΑΕΚ»

Παπαθεοδώρου: «Λάνγκφορντ, Ρέι, Γκίκας, Τσαλμπούρης, Λι, κοντοί-ψηλοί... -Ετσι σχεδίασα την ΑΕΚ»
Photo Credits: INTIME

Ηλίας Παπαθεοδώρου… εμπιστευτικό, μέρος 5ο!

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι επιχείρησε βαθιές τομές στο ρόστερ της. Εκοψε παίκτες, πήρε άλλους, ενέταξε στο δυναμικό έναν σούπερ σταρ όπως ο Κιθ Λάνγκφορντ.

Μικρές, γνωστές και άγνωστες ιστορίες, του «κιτρινόμαυρου» μεταγραφικού σχεδιασμού ξετυλίγονται για τους αναγνώστες του enwsi.gr μέσα από τις αποκαλύψεις του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Διαβάστε το 5ο από τα οκτώ αποσπάσματα της συνέντευξης του κόουτς της ΑΕΚ στους Σταύρο Καζαντζόγλου και Θάνο Τσίμπο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο enwsi.gr:

Όλος ο κόσμος της ΑΕΚ ρωτάει γιατί δεν πήρε η ομάδα playmaker το καλοκαίρι;

«Γιατί έχουμε τον Ρος. Πρώτον πήραμε playmaker τον Γκίκα. Δεύτερον ο σχεδιασμός της ομάδας όταν ξεκίνησε η χρονιά…μάλλον πολλές φορές σχεδιάζεις πράγματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά μπορούν κάποιες συνθήκες να σου αλλάξουν το σκεπτικό και να πρέπει να αλλάξεις σχεδιασμό. Εμείς λοιπόν ο πρώτος παίκτης που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι, εκτός από τον Γιόνας και τον Ρος, ήταν ο Ρέι, με το σκεπτικό ότι θα παίξει ως βασικός “2”. Αυτό έγινε στις 20 Ιουλίου. Ο επόμενος στόχος μας είναι, από την στιγμή που είχαμε Γκίκα σαν point guard και Τολιόπουλο σαν combo guard να βρούμε έναν ψηλό, πόιντ γκαρντ. Περίπου για 15-20 μέρες ψάξαμε πάρα πολύ με την αγορά ανοικτή, είτε δεν αποδέχτηκε παίκτης την πρόταση που του κάναμε, είτε δεν υπήρχε παίκτης στην αγορά με τα χαρακτηριστικά που ψάχναμε. Όσο ψάχναμε εμφανίστηκε στο δρόμο μας ο Λάνγκφορντ. Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, ή θα προσπερνάγαμε έναν παίκτη με την ποιότητα του Λάνγκφορντ, ένας παίκτης που παίζει μόνο σαν “2”, είτε θα παίρναμε τον Λάνγκφορντ και θα βρίσκαμε τρόπο να αξιοποιήσουμε το επιθετικό ταλέντο του Ρέι. Γι’ αυτό όταν πήραμε τον Λάνγκφορντ δεν υπήρχε χώρος στο ρόστερ, δεδομένου ότι έκλεισαν οι θέσεις των ξένων και θέλαμε να πάρουμε και 2 ψηλούς, γι’ αυτό μέσα απ’ αυτή την διαδικασία να δούμε πως μπορεί ο Ρος να παίξει ως “1” και κυρίως θέλαμε να δοκιμάσουμε κατά πόσο μπορεί και ο Κέντρικ και είδαμε ότι και ο ίδιος ο παίκτης ήθελε να παίξει σε αυτή την θέση, γιατί συνήθως ένας σκόρερ δεν θέλει να παίξει ως πόιντ γκαρντ, αυτό όμως είχε την διάθεση να προσπαθήσει».

Πίστευες ότι ο Ρέι μπορεί να εξελιχθεί ως πόιντ γκαρντ, γιατί ο ίδιος είναι ένα scoring combo guard και αν θα μπορούσε να κολλήσει μαζί με τον Λάνγκφορντ γιατί και οι δύο είναι παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους.

«Εμείς το γνωρίζαμε ότι αυτό περιέχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, αλλά θέλαμε να πάρουμε αυτό το μεγάλο ρίσκο. Ξέραμε ότι είχε ένα 20% να πετύχει, αλλά ξέραμε ότι αν γινόταν θα μας άλλαζε επίπεδο σαν ομάδα. Γιατί το να έχεις παιδιά – κατά την άποψη μου το μπάσκετ παίζεται πάρα πολύ από κοντούς παίκτες – που μπορούν να σκοράρουν και να χειριστούν την μπάλα και να δημιουργήσουν είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει μια ομάδα. Άρα θέλαμε να δοκιμάσουμε, το κάναμε εν γνώσει μας, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει πάρα πολύ δυσκολία, κυρίως στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς, γιατί δεν θα είχαμε τον χρόνο να το δοκιμάσουμε. Εμείς είχαμε την ατυχία, ο Ρέι να έρθει στην ομάδα τραυματίας. Δηλαδή στις 20 του μηνός υπογράψαμε με τον Ρέι και στις 27/7 έπαθε ένα πάρα πολύ βαρύ διάστρεμμα. Ο παίκτης μας ενημέρωσε, ήρθε στην Αθήνα αρχές Αυγούστου, δηλαδή 2 εβδομάδες πριν την προετοιμασία. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι θα χάσει το πρώτο μέρος της προετοιμασίας, όπως και έγινε και μπήκε στην ομάδα στις 5 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Αυγούστου που ξεκινήσαμε εμείς προετοιμασία, ήμασταν 3 εβδομάδες χωρίς τον Ρέι. Άρα αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες εβδομάδες να τον βάλουμε σαν πόιντ γκαρντ να δούμε πως κολλάει με τον Λάνγκφορντ και τον Ρος εμείς τις χάσαμε. Μετά μπήκαν τα φιλικά παιχνίδια και τα τουρνουά που είχαμε και ο χρόνος περιορίστηκε πάρα πολύ, συν του ότι ξανά τραυματίστηκε πάλι ο παίκτης. Δηλαδή, είχαμε που είχαμε δύσκολο έργο, δεν ήταν και σύμμαχος μας η τύχη, τραυματίστηκε ο παίκτης και δεν είχαμε ποτέ ευκαιρία να δούμε την μεγάλη εικόνα».

Θες να σχολιάσεις λίγο και την περίπτωση του Πάρις Λι που είχε προσύμφωνο με την ομάδα;

«Όταν ήρθα ο Λι είχε ένα προσύμφωνο με την ομάδα, είχε μια συμφωνία προφορική. Η οποία έλεγε ότι ο παίκτης έπρεπε να υπογράψει μέχρι τις 30 Ιουνίου, εγώ ήρθα εδώ λίγο πριν τις 20 Ιουνίου. Όπως είπα στην αρχή στο πρώτο μας ραντεβού ήταν ο στόχος του ελληνικού κορμού, εμείς πιστεύαμε ότι η ομάδα έπρεπε να στηρίξει τον Γκίκα, γιατί ήταν ένας παίκτης σε πολύ καλή ηλικία που είχε περάσει όλα τα στάδια πριν φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ, οπότε ήταν ο πρώτος παίκτης που συμφωνήσαμε να έρθει και σε συνδυασμό με τον Τολιόπουλο δεν χωρούσε άλλος ένας παίκτης με τα ίδια σωματικά χαρακτηριστικά, όπως ο Λι. Ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, με πολύ καλή χρονιά, αλλά ψάχναμε παίκτη με άλλα χαρακτηριστικά, γι’ αυτό υπήρχε εισήγηση που συμφωνήσαμε στον σχεδιασμό της ομάδας ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε έναν παίκτη σαν αυτόν».

Στα δύο χρόνια σου στον ΠΑΟΚ η ομάδα είχε πολλά γκαρντ, περιφερειακούς παίκτες και λίγους ψηλούς. Δηλαδή 7 κοντούς, 5 ψηλούς. Στην ΑΕΚ έγινε μάλλον το αντίθετο, αυτό είναι αλλαγή λογικής ή συνθηκών; Η προέκυψαν από τον μεταγραφικό σχεδιασμό;

«Όλα αυτά προκύπτουν από το πως σε οδηγεί η αγορά τις περισσότερες φορές. Γκίκας, Τολιόπουλος, Λάνγκφορντ, Ρέι, Ρος (είναι ένας παίκτης που για εμένα δεν είναι “3”), αυτοί μας κάνουνε τους πέντε γκαρντ που συζητήσαμε πριν. Έχει σημασία όταν κάνεις έναν σχεδιασμό τι απαίτηση υπάρχει και από τον παίκτη και πως μπορεί να φανεί χρήσιμος από τον χρόνο συμμετοχής του. Άρα λοιπόν όταν έχεις, παίκτη επιπέδου Λάνγκφορντ που ήρθε στην ομάδα για πολλούς και αρκετούς λόγους. Ένας απ’ αυτούς ήταν ότι στην ομάδα μας θα του δοθεί χρόνος συμμετοχής που θα τον κάνει να νιώσει καλά. Όταν έχεις έναν παίκτη όπως ο Ρος που είναι ένας παίκτης των 30+ λεπτών και ένας παίκτης όπως ο Ρέι που επίσης πρέπει να τους δώσεις χρόνο για να είναι καλά, γιατί είναι ένας παίκτης ρυθμού. Άρα δεν μπορούσαμε να έχουμε πολλά γκαρντ, γιατί θα υπήρχε η απαίτηση και αυτό είναι το σωστό, ότι αυτοί οι παίκτες θα έχουν και χρόνο συμμετοχής, άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουμε επτά γκαρντ. Από την άλλη οι ψηλοί μας παίκτες οι οποίοι είναι επτά, ήταν μέσα ο Τσαλμπούρης, ένας παίκτης που για εμάς ήταν ένα στοίχημα, θέλαμε να τον δούμε, ήθελα να τον δω στην καθημερινότητα του, γιατί είναι ένας παίκτης που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι ηεξέλιξη του. Ήθελα λοιπόν να τον ζήσω να τον προπονήσω και να δω κατά πόσο μπορεί να φανεί άμεσα διαθέσιμος στην ΑΕΚ, γι’ αυτό ξεκινήσαμε με έναν παραπάνω παίκτη στους ψηλούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X