Παπαθεοδώρου: «Το σχέδιο μας για τον Σαντ Ρος -Τι είπαμε στο κρίσιμο ραντεβού»

Παπαθεοδώρου: «Το σχέδιο μας για τον Σαντ Ρος -Τι είπαμε στο κρίσιμο ραντεβού»
Photo Credits: INTIME

Ηλίας Παπαθεοδώρου… εμπιστευτικό, μέρος 2ο!

Για να γίνει μια ομάδα νικήτρια, χρειάζεται κάποιους παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά και θα την τραβήξουν προς την κορυφή. Η ΑΕΚ στηρίζει μεγάλο μέρος των πλάνων της στον απίστευτο Χάουαρντ Σαντ Ρος. Στα χέρια του Ηλία Παπαθεοδώρου ο Κουβανός εξελίχθηκε και από ένας σημαντικός παίκτης, μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή και σημείο αναφοράς στο παρκέ. Ο τεχνικός της Ενωσης τα λέει όλα: πως συμφώνησε με τον Σαντ Ρος στο λεπτό, πως αντέδρασε στο νέο ρόλο που του ανατέθηκε, πως δουλεύεται για την ατομική βελτίωση, πόσο μπορεί να πηγαίνει με αυτούς τους ρυθμούς.

Διαβάστε το δεύτερο από τα οκτώ κομμάτια της συνέντευξης του κόουτς της ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο enwsi.gr:

Να μιλήσουμε για τον Σαντ-Ρος. Πως έμεινε; Τι ήταν αυτό που συζητήσατε; Και να λύσουμε το μεγάλο θέμα. Ο Ρος θέλει να παίξει playmaker, δεν θέλει; Του άρεσε η δημιουργία; Του άρεσε ότι πήρε περισσότερο την μπάλα στα χέρια.

«Έγινε ένα ραντεβού με τον Σαντ-Ρος. Στα δικά μου τα μάτια αυτό που είχα δει την περσινή χρονιά και αυτό που είδα…»

Γιατί είχες παίξει με την ΑΕΚ τέσσερις φορές πέρσι!

«Είχαμε παίξει τέσσερις φορές, αλλά για να μπορέσεις να γνωρίσεις καλύτερα έναν παίκτη, γιατί μέσα σε μια χρονιά κάνει συγκεκριμένα πράγματα, που του ζητάνε να κάνει, πρέπει να δεις τον παίκτη κατά την άποψη μου σε όλες τις προηγούμενες χρονιές του, τι έκανε, τι του ζήτησαν να κάνει, τι μπορεί να κάνει, ποια πράγματα μπορεί να κάνει καλύτερα. Εμείς λοιπόν όταν μπήκαμε στην διαδικασία να μιλήσουμε μαζί του είδαμε τι είχε κάνει σε όλες του τις χρονιές, στην Γερμανία, στην Ιταλία… Εμείς λοιπόν είδαμε στα μάτια μας τον παίκτη που είναι τώρα, δηλαδή έναν παίκτη διαφορετικό από το περιορισμένο ρόλο που είχε πέρσι σε σχέση με αυτό που μπορεί να κάνει. Όταν του εξηγήσαμε τι θέλουμε από αυτόν, έλαμψε το πρόσωπο του πραγματικά. Μου είπε ότι είναι ευχαριστημένος με αυτό, δηλαδή μου είπε ότι θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια του, θέλει να δημιουργεί για του συμπαίκτες του, νιώθει καλά και βρίσκει ρυθμό με το να μεταφέρει την μπάλα, δεν ξεχνάει ότι είναι ένας αμυντικός παίκτες, όμως νιώθει καλά και βρίσκει τον εαυτό του όταν βοηθάει την ομάδα και στην επίθεση. Αυτή είναι η κουβέντα που κάναμε με τον Ρος, αυτό του προσφέραμε γιατί πιστεύαμε ότι αυτό μπορεί να κάνει σαν παίκτης.»

Αληθεύει ότι μετά απ’ αυτό το ραντεβού, πήρε τον μάνατζερ του τηλέφωνο και του είπε ότι δεν ξέρω τι θα κάνεις εγώ θα παραμείνω στην ΑΕΚ.

«Έτσι μας μεταφέρανε από την διοίκηση.»

Δηλαδή είπε, δεν ξέρω τι θα κάνεις, εγώ θέλω να μείνω εδώ, δεν με ενδιαφέρει το οικονομικό κομμάτι.

«Ισχύει! Του άρεσε το πλάνο, γιατί είναι ένας παίκτης που κάθε μέρα ξεπερνάει τις προσδοκίες γιατί δείχνει κάθε μέρα συνέπεια. Ο μεγάλος παίκτης δεν φαίνεται από 2-3 μεγάλα ματς, αλλά από την συνέπεια που δείχνει, ο «Η» έχει μια τρομακτική συνέπεια και στις 2 γραμμές του γηπέδου και την έχει Τετάρτη-Σάββατο και πίστεψε με το έχει και Πέμπτη, γιατί στην προπόνηση παίζει στους ίδιους ρυθμούς που έχει και στους αγώνες.»

Χθες έκανε προπόνηση; Γιατί είναι ικανός να έρθει μόνος του να κάνει… (μια μέρα μετά το ματς με την Χάποελ)

«Του είπαμε εμείς να μην κάνει προπόνηση. Επειδή ο τρόπος που χρησιμοποιείται δεν είναι ο κανονικός, δηλαδή δεν γίνεται αυτός ο παίκτης να παίζει 35-40 λεπτά και την άλλη μέρα να κάνει προπόνηση. Εμείς λοιπόν έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με τον γυμναστή, το οποίο λέει ότι έχει παίξει την προηγούμενη μέρα και μετά κάνουμε προπόνηση, κάνει το μισό κομμάτι της προπόνησης και κάνει το κομμάτι το οποίο δεν έχει ένταση, για να μπορούμε να τον έχουμε έτοιμο το Σάββατο. Βέβαια αυτός είναι ένας τύπος που μπαίνει να κάνει ζέσταμα και καταλήγει να κάνει σπριντ, αυτό είναι το πρόβλημα μας. Τώρα κοίταξε να δεις. Βρίσκεται σε μια ψυχολογική κατάσταση τέτοια που δεν σταματιέται.

Ο Ρος είναι ένας τρομακτικός αμυντικός πάνω στην μπάλα ο οποίος όμως παίζει με την ένταση και το πάθος του, δεν παίζει με το μυαλό του και επειδή είναι ένας παίκτης με τρομερά προσόντα και πολύ καλός αθλητής δηλαδή έχει μεγάλα χέρια, πόδια, αντιδράσεις κτλ., μπορεί το κάθε λάθος του, να το καλύψει και το ξέρει, γι’ αυτό τον λόγο δεν έδινε μεγάλη βάση σε ατομική και ομαδική τακτική. Αυτό το κομμάτι το τακτικό, εμάς μας φόβισε στην αρχή, όμως τώρα επειδή του κάνουμε συνεχώς ατομικά βίντεο τακτικά, έχει βελτιώσει και αυτό το κομμάτι πάρα πολύ.»

Ίσως επειδή έχει την αντίληψη.

«Μπράβο! Οπότε αυτό το κομμάτι για τον Ρος, είναι άψογος, γιατί τώρα παίζει γιατί κάνει αυτό που θέλει να κάνει.»

Ο Σαν Ρος και το σουτ του

Αναφορικά με την βελτίωση που έχει, πόσο έχετε δούλεψε πάνω σε πράγματα όπως το σουτ πχ;

«Υπάρχει ένα επιτελείο που είναι μεγάλο, έχουμε πάρα πολλούς προπονητές, ο Ρος είναι εδώ σχεδόν κάθε πρωί και ο Ρος κάνει διαρκώς πράγματα που αφορούν την βελτίωση στο στατικό σουτ. Έχει βελτιωθεί πολύ πάνω σε αυτό, έχει βελτιωθεί πολύ στο pull up μετά από ντρίμπλα και στο spot up και νομίζω ότι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει είναι η ψυχολογία του και η αυτοπεποίθηση του, επειδή παίζει σαν πόιντ γκαρντ και έχει πολύ ώρα την μπάλα, αυτό του δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Αν φέρουμε εδώ έναν άσσο που θέλει πολύ την μπάλα στα χέρια του, ο Ρος θα παίζει στο 30% κάτω, από αυτά που θα μπορεί, γιατί θα πάρει την μπάλα ο άσσος, ο Λάνγκφορντ και μετά ο Ρος. Άρα ο Ρος τι έκανε πέρσι; Ήταν ο Θίοντορ, θα παίξει ένα πικ εν ρολ με τον Χάντερ και ότι περισσεύει πάρε μια πάσα έξω και εσύ σούταρε. Δεν είναι spot up σούτερ, να του έρθει η μπάλα ξαφνικά έξω στα χέρια του και να σουτάρει, σε αυτό είναι μέτριος έως κακός. Όταν όμως έχει παίξει με την μπάλα πολύ ώρα και του έρθει και η μπάλα, με τον ρυθμό που έχει και την αυτοπεποίθηση θα το βάλει. Είναι παίκτης που δουλεύει πάρα πολύ.»

Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά ο Σαντ-Ρος είναι ο αγαπημένος παίκτης των οπαδών. Φέτος κάνει σεζόν καριέρας, όλα τα νούμερα του είναι τα υψηλότερα που είχε ποτέ, είναι 1ος σε ριμπάουντ, ασιστ κλεψίματα και 2ο σκόρερ. Που οφείλεται αυτή η εκτόξευση και αν κουράζεται ποτέ; Mε τον Άρη ήταν ανάγκη να παίξει 39 λεπτά και αν με την επιστροφή του Γιάνκοβιτς μπορεί να υπάρξει βελτίωση σε αυτό το θέμα;

«Το που οφείλεται, οφείλεται στον εαυτό του γιατί είναι ένας παίκτης που προσπαθεί πολύ. Εμείς του δίνουμε αυτό που του αναλογεί, τον πιστεύουμε και του έχουμε δώσει αρκετές αρμοδιότητες, τις οποίες όμως τις φέρνει εις πέρας. Άρα λοιπόν η ωριμότητα του, το περιβάλλον που ξέρει και γνωρίζει, είναι σημαντικό για έναν παίκτη να είναι 2-3 χρονιές σε μια ομάδα. Είναι ένας παίκτης που δουλεύει πολύ, δεν κουράζεται, δεν έχει ζητήσει ποτέ αλλαγή, δεν ξέρω πως θα αντιδράσει αν δεν παίξει 38 λεπτά, μπορεί να μας βάλει και χέρι.»

Το CPK (δείκτης μέτρησης της κούρασης των μυών) του δεν χτυπάει;

«Όχι, ποτέ και του κάνουμε μετρήσεις κάθε 15-20 μέρες. Το ότι παίζει 35-38 λεπτά στα παιχνίδια σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες ακολουθεί και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης στην προπόνηση. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι η παρουσία του Βλάντο θα μας δώσει την δυνατότητα να μην τον έχουμε τόση ώρα στο παρκέ. Αν και θεωρώ ότι αν συνεχίσει να παίζει με τον τρόπο που παίζει θα μας αναγκάσει να παίζει και με τον Βλάντο μαζί. Θέλουμε να του δώσουμε παραπάνω ξεκούραση στα παιχνίδια που μπορούμε και θέλουμε να έχει την διάρκεια γιατί η χρονιά είναι μεγάλη. Δυστυχώς είμαστε άτυχοι με τον Βλάντο, ήταν ένας παίκτης που ήρθε και έδειξε ότι μπορεί να μας δώσει πράγματα, αλλά τραυματίστηκε και εδώ και 1,5 μήνα δεν παίζει. Θεωρώ ότι 10-15 Γενάρη θα παίξει.»

Πιστεύεις ότι μπορεί ο Ρος να βγάλει την χρονιά με 35 λεπτά Τετάρτη-Σάββατο;

«Ο Καλάθης πόσο παίζει; Ο Καλάθης με παιχνίδια στην Ευρωλίγκα με δύο φορές την εβδομάδα και ίσως 1,5 ταχύτητα πιο πάνω έπαιζε 35-38 λεπτά και στα παιχνίδια του ελληνικού έπαιζε 25-26 λεπτά. Φέτος παίζει λιγότερο. Όχι δεν με προβληματίζει κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι το σκαρί του βοηθάει την αποκατάσταση του και είναι πιο άμεση απ’ άλλους αθλητές, δεν θέλουμε να τον βάζουμε 40 λεπτά και θέλουμε να βρίσκουμε τρόπους να τον φρεσκάρουμε και να τον έχουμε πιο καλά όταν έχουμε παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι παίζει πάντα 35 λεπτά, έχει παίξει και 30.»

Μέσο όρο έχει 33 λεπτά…

«Οι μεγάλοι παίκτες στην Ευρώπη τόσο παίζουν. Υπάρχουν παραδείγματα πολλά μέσα στην Ευρώπη, που δεν είναι και τόσο καλοί αθλητές όσο ο Ρος. Ο Ρος είναι δεκαθλητής.»

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ΑΕΚ εξαρτάται πολύ από τον Ρος, πιστεύω ότι η ΑΕΚ μπορεί να καλύψει το κενό του Κιθ, όχι όμως του Ρος.

«Έχεις δίκιο σ’ αυτό, αλλά δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι θα γίνει αν λείψει, δεν μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας αν λείψει ο Ρος. Εμείς δεν είμαστε σε φάση του να είμαστε τόσο καλοί ώστε να μην παίξει ο Ρος. Με τον Άρη πχ έπαιξε 39 λεπτά, έπρεπε ή δεν έπρεπε; Γιατί το ματς είχε πάει ισοπαλία. Φαντάζεσαι να τον έβγαζα έξω; Ξέρεις πόσες φορές έχω σκεφτεί να τον βγάλω έξω; Μια φορά τον ρώτησα στο 32’ και του λέω Ρος είσαι καλά; Μου λέει ναι, τι με ρωτάς; Που να τον βγάλεις έξω; Με τον Άρη δεν ήθελα να τον βάλω. Όταν το ματς πάει στους 15 πόντους διαφορά στα πρώτα λεπτά και τον τραβάω έξω για 2 λεπτά να πάρει ένα πεντάλεπτο, τελικά το ματς έφτασε στο 1 καλάθι. Δεν σου επιτρέπει να τον βγάλεις. Δεν έχεις παίκτη με τα χαρακτηριστικά του. Ο Βλάντο τα έχει, πχ στο Ιβανώφειο παίξαμε με τον Βλάντο, δεν έπαιξε ο Ρος και κερδίσαμε εκεί. Αλλά έκανε ο Βλάντο την δουλειά του Ρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ENWSI.GR

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X