Λάνγκφορντ, άμυνα και σκληράδα οδηγούν την ΑΕΚ

Λάνγκφορντ, άμυνα και σκληράδα οδηγούν την ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Θα μπορούσε ο τίτλος αυτού του blog να είναι «Σταμάτα Κιθ, δεν είναι πια αστείο» αλλά είπαμε να κρατήσουμε τα προσχήματα για τον παικταρά. Η ΑΕΚ πήρε μια πολύ δύσκολη νίκη σε μια έδρα που δεν θα περάσουν πολλές ομάδες, έχοντας να αντιμετωπίσει τις απουσίες του Ρέι και του ΣαντΡος αλλά και την κούραση από τον αγώνα της Τετάρτης.

Η αλήθεια είναι ότι σε συζήτηση που είχαμε με τον Σταύρο το μεσημέρι, είχαμε κακό προαίσθημα και οι 2 για το παιχνίδι. Λίγο οι απουσίες της ΑΕΚ, λίγο ότι ο Ηρακλής είναι καλή ομάδα, λίγο ότι θα έβαζε η ομάδα 2 νέους παίκτες σε δύσκολες συνθήκες, λίγο ότι είναι στην μοίρα της ΑΕΚ να κάνει ήρωες παίκτες που πέρασαν από αυτήν και δεν ακούμπησαν (Καββαδάς), ήμασταν αρκετά διστακτικοί.  Προφανώς δεν είχαμε υπολογίσει στην προσωπικότητα του Λάνγκφορντ αλλά και ότι η ομάδα αρχίζει σιγά σιγά να βγάζει αντίδραση όταν απειλείται.

Έλειπε ο Σαντ Ρος, ανοιχτή διάβαση η άμυνα

Η ΑΕΚ κλήθηκε για πρώτη φορά μετά την περσινή 1η αγωνιστική στο Περιστέρι να παίξει χωρίς τον Κουβανό, έναν παίκτη που είναι βασικός πυλώνας της κυρίως αμυντικά αλλά και στην επίθεση. Η παρουσία του μπορεί να ισορροπεί τις επιθετικές πεντάδες αμυντικά, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς της στατιστικής. Στην θέση του βέβαια μπήκε ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ένας παίκτης πολύ έμπειρος που παρόλο που δεν ήταν έτοιμος προσέφερε αρκετά στο παιχνίδι.

Στο πρώτο ημίχρονο το πρόβλημα της ΑΕΚ, όπως αναμενόταν ήταν αμυντικό. Οι βασικοί που ξεκίνησαν το ματς, τα πήγαν αρκετά καλά, αλλά μόλις μπήκε στο γήπεδο η second unit αρχίσαν τα προβλήματα. Οι διαιτητές σφύριζαν με ευκολία φάουλ, ειδικά στα πεντάρια της ΑΕΚ όταν επιχειρούσαν hedge out, οι περιστροφές ήταν κάπως αργές, ενώ χάνοντας και αμυντικά ριμπάουντ. Το 9-18, μετά τις αλλαγές στην πεντάδα έγινε 27-24 κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή του Λάνγκφορντ στον αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη πεντάδα είχε στον δείκτη +/- στο σύνολο της +62 ενώ η αναπληρωματική -42. Ο Νίκος Γκίκας ήταν πολύ καλός και αυτό φάνηκε στα λεπτά που βγήκε αφού ούτε ο Τολιόπουλος, ούτε ο Τσάλμερς κατάφεραν να κοντρολάρουν το ρυθμό του αγώνα. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η ΑΕΚ να δεχτεί 42 πόντους στο ημίχρονο που για τα δεδομένα των τελευταίων αγώνων της ήταν παραπάνω από αρκετοί.

Έσφιξε η άμυνα, πάλι πρόβλημα στην ζώνη

Ο κόουτς Παπαθεοδώρου επέλεξε στο 1ο ημίχρονο να ανοίξει αρκετά το ροτέισον και να μοιράσει τον χρόνο διαβλέποντας ότι το σκορ θα είναι κοντά, ώστε να έχει όσους ήταν σε καλή μέρα φρέσκους. Η άμυνα εμφανίστηκε στο 3ο δεκάλεπτο, η Ένωση μπόρεσε να βρει στοπ στα μετόπισθεν και με ένα προσωπικό κρεσέντο του Λάνγκφορντ πήρε διψήφια διαφορά δείχνοντας να ξεφεύγει.

Όπως σας είχα γράψει στο προηγούμενο blog μετά το παιχνίδι με την Μπούργκος, η δυσκολία που εμφάνισε στην ζώνη η ΑΕΚ με τους Ισπανούς, θα ήταν όπλο για τις επόμενες αντιπάλους της ομάδας. Έτσι λοιπόν και ο κόουτς Καστρίτης, όταν είδε ότι του ξεφεύγει το ματς και λόγω του μικρού ροτέισον που είχε, δοκίμασε και αυτός ζώνη 2-3 με προσαρμογές. Η ΑΕΚ κόλλησε και πάλι, έμεινε για 5.30 χωρίς πόντο δεχόμενη ένα 9-0 και επιτρέποντας στον Ηρακλή να πλησιάσει στο καλάθι, δείχνοντας τα ίδια προβλήματα με το ματς της Τετάρτης. Εκεί ο κόουτς Παπαθεοδώρου πήρε ένα ταίμ άουτ και επέστρεψε η ομάδα στο παρκέ για πρώτη φορά με 3 γκαρντ (Γκίκα-Τσάλμερς-Λάνγκφορντ). Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσει πιο γρήγορα η μπάλα, οι παίκτες να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις και με 2 τρίποντα των Γκίκα, Λάνγκφορντ να τελειώσουν το παιχνίδι αφού η ζώνη άνοιξε έχοντας 3 απειλές από την περιφέρεια.

via GIPHY

Προσέξτε πώς η παρουσία του Τσάλμερς στην μία μεριά και του Γκίκα στην άλλη μεριά του τριπόντου δεν επιτρέπει στους 2 παίκτες της ζώνης να παίζουν κοντά μεταξύ τους, έτσι με ένα καλό σκριν του Σλότερ ουσιαστικά ο Λάνγκφορντ βρέθηκε ελεύθερος και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει ακόμα και αν του δέσεις τα μάτια.

Μετά από την διαφορά που απέκτησε η ΑΕΚ χρειάστηκε απλά συντήρηση μέχρι το τέλος για να πάρει η ομάδα το ροζ φύλλο. Είναι σημαντικό ότι για 2ο συνεχόμενο ματς, όταν η κατάσταση έδειχνε να στραβώνει, η ομάδα έβγαλε αντίδραση και πνευματική σκληράδα κάτι που δεν είχε κάνει στις ήττες της, στην αρχή.

Ποιοι ξεχώρισαν

Εντάξει, νομίζω δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω για τον Λάνγκφορντ, μόνο ότι μέσα σε 72 ώρες κατάφερε να βάλει 65 πόντους, τα λέει όλα. Επειδή βέβαια οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι λίγο γκρινιάρηδες και δεν τους πολύ αρέσει να πρέπει ο Λάνγκφορντ να βάζει 30+ σε κάθε ματς για να κερδίσει η ομάδα, να πούμε εδώ κάτι. Καταρχάς, η ΑΕΚ για αυτό πήρε τον Λάνγκφοντ και για αυτό τον πληρώνει, για να βάζει 20-30-40 όσους χρειαστεί, γιατί αυτό έκανε σε όλη την τεράστια καριέρα του. Δεύτερον, αυτή τη στιγμή λείπει από την ομάδα ο 2ος της σκόρερ (Ρέι) και το σημείο αναφοράς της στην επίθεση όταν ο Κιθ βρίσκεται στον πάγκο, άρα είναι λογικό τις προσπάθειες του Ρέι να τις παίρνει προσωρινά ο Λάνγκφορντ. Είναι βέβαιο ότι όταν επιστρέψει ο Αμερικανός από το τραυματισμό του, τα λεπτά του Κιθ θα πέσουν όπως και οι προσπάθειές του. Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν που μετά από χρόνια έχει η ΑΕΚ έναν παικταρά που σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να κερδίσει ματς μόνος του.

Ο Βλάντο, μπήκε κατευθείαν στα βαθιά χωρίς καλά καλά να ξέρει τι γίνεται στην ομάδα αλλά έδειξε πόσο μπορεί να βοηθήσει. Αυτό που κάνει να παίρνει την μπάλα από την περιφέρεια και να φτάνει τον αμυντικό του στην ρακέτα με πλάτη είναι πολύ χρήσιμο γιατί πρώτον ξεκουράζει τους περιφερειακούς, φθείρει την άμυνα, προκαλεί double team και άρα πάσα σε ελεύθερο παίκτη.

Λάνγκφορντ, άμυνα και σκληράδα οδηγούν την ΑΕΚ

Έτσι μοίρασε 4 ασιστ σήμερα, δίνοντας δημιουργία από το ποστ ενώ μάζεψε και 5 ριμπάουντ.

Ο Γκίκας με τον Γιάνκοβιτς συνέχισαν τις καλές τους εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Ματσιούλις με τον Χρυσικόπουλο το πάλεψαν αλλά είχαν και κακές στιγμές. Οι 3 σέντερ της ομάδας τελείωσαν το παιχνίδι με 14(!!) φάουλ με πολλά από αυτά να είναι λόγω κοιτάγματος αλλά τελικά δεν στοίχησαν στην ομάδα. Να πούμε και κάτι άλλο εδώ επειδή βλέπω ότι γίνεται συζήτηση για ένα πεντάρι που θα σκοράρει. Ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ και το κέντρο βάρους της επίθεσης δεν είναι τέτοιο ώστε να παίρνει σκορ από το 5. Ο κόουτς θέλει κυρίως ψηλούς που να παίζουν άμυνα και να μπορούν να βγουν σε hedge out, ενώ επιθετικά να μπορούν να τελειώσουν φάσεις μετά από πικ εν ρολ. Στο μέλλον όταν θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισορροπία η ΑΕΚ σαν ομάδα, μπορεί να παίρνει περισσότερο σκορ από πικ εν ρολ αλλά παιχνίδι όπως του Χάντερ πέρσι δεν θα δείτε, γιατί δεν είναι αυτό το πλάνο.

Ο Μάριο Τσάλμερς ήταν κακός και πάλι σήμερα, στο διάστημα που έπαιξε στο 1ο ημίχρονο γύρισε τούμπα το ματς και σωστά αποσύρθηκε και μπήκε στο τέλος. Σίγουρα θέλει χρόνο και να βρει τον ρόλο του στην ομάδα.

Γενικά η ΑΕΚ από εδώ και πέρα, θα πρέπει να κάνει κάτι αρκετά δύσκολο. Θα πρέπει να μοντάρεται μέσα από τους αγώνες και να ενσωματώσει τους νέους παίκτες υπό την πίεση της νίκης. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Η ομάδα αυτή την στιγμή δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι ακόμα ούτε στο 50% αυτού που μπορεί να παίξει πραγματικά, κάτι λογικό αφού και νωρίς είναι ακόμα αλλά και δεν έχει παίξει σχεδόν καθόλου όπως θα είναι στην τελική της μορφή. Παρόλα αυτά έχει κάνει ένα σερί 6-0 με προοπτική να μεγαλώσει και άλλο, παίζοντας ακόμα μέτρια και καλύπτοντας το άσχημο ξεκίνημα.

ΥΓ. Έχασε και ο Προμηθέας από το Ρέθυμνο για να αποδειχτεί ότι αν δεν είσαι συγκεντρωμένος στο μπάσκετ μπορείς να χάσεις από τον οποιονδήποτε

ΥΓ2. Παιδιά εκεί στην ΕΡΤ, υποτίθεται όταν κάνετε μετάδοση πρέπει να είστε αντικειμενικοί. Το να λέτε στην διακοπή στο 4ο δεκάλεπτο δεν είδαμε κάτι, ενώ τα σακάκια όλου του τεχνικού επιτελείου της ΑΕΚ, ήταν βρεγμένα στην πλάτη από τα νερά και τις φτυσιές, είναι λίγο οξύμωρο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X