Περισσότερο από την νίκη μετράει η ποιότητα του μπάσκετ

Περισσότερο από την νίκη μετράει η ποιότητα του μπάσκετ
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εύκολη νίκη για την ΑΕΚ μέσα στην Ισπανία, με την αδιάφορη Φουενλαμπράδα που πάλεψε όσο μπορούσε τον αγώνα αλλά δεν τα κατάφερε στο τέλος. Η Ένωση έφτασε τις 10 νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ και παραμένει στην πρώτη θέση 2 αγωνιστικές πριν το τέλος των ομίλων. Το ματς χωρίζεται σε 2 μέρη, ένα μέχρι το 27ο λεπτό που βλέπαμε μια εξαιρετική ΑΕΚ και ένα από το 27 μέχρι την λήξη του αγώνα που η χαλάρωση άφησε μια τελευταία άσχημη εικόνα.

Ξεκίνημα αλά Ισραήλ

Η «Βασίλισσα» μπήκε φουριόζα στο ματς με ακόμα μία νέα σύνθεση με τον Τσαλμπούρη στο 4 και θύμισε πολύ το ματς με την Χάποελ. Φοβερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, μεγάλη συγκέντρωση και ψυχραιμία με τον Ιταλό κόουτς να έχει διαβάσει απόλυτα το παιχνίδι των Ισπανών. Η Φουενλαμπράδα έχει βασικό στοιχείο στο παιχνίδι της την επίθεση στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα με ένα κάπως άναρχο μπάσκετ, πολύ transition βρίσκοντας την άμυνα σε ανισορροπία και σουτ από την περιφέρεια. Για αυτό τον λόγο η επίθεση της ΑΕΚ ήταν πολύ προσεκτική, απέφευγε τις λάθος επιλογές που θα οδηγούσαν σε εύκολο ριμπάουντ και αιφνιδιασμό των Ισπανών και τους έβαλε να «σκεφτούν» απέναντι σε οργανωμένη άμυνα που είναι και το αδύνατο σημείο τους. Η πίεση στην μπάλα ήταν για μια ακόμα φορά εξαιρετική με τους περιφερειακούς παίχτες να κάνουν πολύ καλή δουλειά, βραχυκυκλώνοντας τα επιθετικά συστήματα των Ισπανών που αναλώθηκαν σε προσωπικές ενέργειες χωρίς επιτυχία. Έτσι η ΑΕΚ έχτισε μια διαφορά εξαρχής και δεν κοίταξε ποτέ πίσω φτάνοντας της ακόμα και στους 28 πόντους στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Βινς Χάντερ για ακόμα ένα ματς ήταν φανταστικός και έκανε ότι ήθελε τους ψηλούς των Ισπανών, διαβάζοντας κάθε φορά ποιον είχε αντίπαλο και επιλέγοντας είτε να πάει σε post παιχνίδι με πλάτη, είτε βάζοντας την μπάλα στο παρκέ εκμεταλλευόμενος τα γρήγορα πόδια του. Ο Σάκοτα έδωσε και πάλι λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο, ανοίγοντας το γήπεδο με το σουτ του αλλά και με κοψίματα μέσα στην ρακέτα. Ο προπονητής των Ισπανών, θέλησε να προβληματίσει τους παίχτες της ΑΕΚ παίζοντας μια 3-2 ζώνη αλλά η καλή κυκλοφορία και η μετάβαση της μπάλας από μέσα προς τα έξω, όπως και η κίνηση των ψηλών χωρίς την μπάλα διέλυσαν κάθε πλάνο αναχαίτησης των Ισπανών. Ο Θίοντορ καθοδηγούσε μαεστρικά την ομάδα προσφέροντας ψυχραιμία και μυαλό, ενώ σκόραρε με χαρακτηριστική άνεση όποτε χρειαζόταν δείχνοντας μέσα στο γήπεδο την μεγάλη του κλάση και ότι σε αυτό το επίπεδο μπορεί να κάνει την διαφορά ακόμα και ανέτοιμος.

Χάλασε την εικόνα της στο τέλος

Κάπου στο 27ο λεπτό λοιπόν, ο κόουτς Μπάνκι αποφάσισε να τραβήξει στο πάγκο τους λεγόμενους βασικούς παίκτες με την διαφορά στο +28. Είναι λογικό όταν έχεις κάνει τέτοια εμφάνιση και η διαφορά έχει ξεφύγει τόσο πολύ να χαλαρώσεις και να μειωθεί ο δείκτης συγκέντρωσης της ομάδας αλλά ξαφνικά φάνηκε σαν να τελείωσε το ματς για τους παίχτες της ΑΕΚ και η χαλάρωση ήταν πλήρης. Κακές επιλογές στην επίθεση και λάθη έδωσαν την ευκαιρία στους Ισπανούς να τρέξουν στο γήπεδο, να βρουν ρυθμό στην επίθεση και να βάζουν σουτ. Η άμυνα της ΑΕΚ δεν μπορούσε να σταματήσει να δέχεται καλάθια και τελικά η διαφορά έκλεισε στους 8 πόντους. Είναι ενδεικτικό της κατάρρευσης της άμυνας ότι στο 1ο ημίχρονο η ΑΕΚ δέχτηκε 33 πόντους και μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο 30. Η θεωρητικά δεύτερη πεντάδα δεν ήταν σε καθόλου καλή μέρα, δεν βοήθησε ώστε να πάρουν ανάσες οι παίκτες κλειδιά, και είναι χαρακτηριστικό ότι σε ματς που η Ένωση κέρδιζε ακόμα και με 28 πόντους, υπάρχουν παίκτες στο δείκτη +/- με -16,-13 και -12, πράγμα σπάνιο. Παρόλα αυτά με μερικά κρίσιμα καλάθια του Θίοντορ που αναγκάστηκε να γυρίσει στο ματς, κόπηκε ο «βήχας» των Ισπανών και το παιχνίδι τελείωσε χωρίς προβλήματα.

Σίγουρα ο κόουτς Μπάνκι θα είναι πολύ ευχαριστημένος από το καλό διάστημα των 26-27 λεπτών της ΑΕΚ αλλά και ιδιαίτερα εκνευρισμένος για το υπόλοιπο διάστημα που ανετράπη η ισορροπία που είχε η ΑΕΚ στο παιχνίδι της.

Πάντως αν θα πρέπει να σταθούμε σε κάτι είναι η ποιότητα του μπάσκετ που παίζει η ΑΕΚ όταν είναι συγκεντρωμένη και έχει ρυθμό. Μια ομάδα πολύ όμορφη στο μάτι, δουλεμένη από τον προπονητή της, αποδίδει ωραίο συνδυαστικό μπάσκετ και με την ένεση ποιότητας του Θίοντορ, ανεβαίνει επίπεδο. Όσο περισσότερο χρόνο καταφέρει να έχει αυτό το υψηλό ομαδικό performance, τόσο πιο εύκολα θα καθαρίζει τα ματς απέναντι σε πιο δύσκολους αντιπάλους από την Φουελαμπράδα. Είναι πασιφανές ότι η ομάδα έχει βρει τον ηγέτη που της έλειπε στο γήπεδο στο πρόσωπο του Θίοντορ και σε συνδυασμό με την τρομερή κατάσταση του Χάντερ μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα.

Το επόμενο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία είναι από αυτά που θα ήθελα να δω την ΑΕΚ απέναντι σε μια πολύ καλή και σφιχτή ομάδα, να επιβάλει το παιχνίδι της και να το κερδίζει με το δικό της μπάσκετ, παίρνοντας και ρεβάνς για τον αποκλεισμό στο κύπελλο.

ΥΓ. Ο κόουτς Μπάνκι, όπως λέει και στις συνεντεύξεις τύπου, δεν κοιτάζει τα ονόματα των παιχτών αλλά μόνο αν κάνουν αυτά που θέλει. Ο Λάρυ σήμερα δεν ήταν συγκεντρωμένος στο ματς, είχε πολύ κακές επιλογές στην επίθεση και πρόλαβε να κάνει 3 λάθη σε μόλις 9 λεπτά συμμετοχής, για αυτό είδε και το 2ο ημίχρονο από τον πάγκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X