Ξεκάθαρο πως ο Αλμέιδα θέλει νέα πρόσωπα σ’ όλη την αμυντική γραμμή

Ξεκάθαρο πως ο Αλμέιδα θέλει νέα πρόσωπα σ’ όλη την αμυντική γραμμή
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης δεν ερμηνεύει, μόνο βάζει «κάτω» όλα όσα έχει δείξει ο προπονητής για την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ και τις ανάγκες της

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι πολλές φορές που ψάχνουμε την ερμηνεία για τις σκέψεις του προπονητή, πίσω απ’ αυτό που κάνει και όχι με βάση αυτό που κάνει. Πάμε δηλαδή κατευθείαν στο δύσκολο και όχι στο προφανές. Και εξηγούμαι μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα. Όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε τι θα κάνει η ΑΕΚ με την άμυνά της. Ποιόν θα βάλει που, πόσους θα πάρει με μεταγραφή και για πού. Όμως υπάρχει κάτι που είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Ο Αλμέιδα θέλει καινούργια πρόσωπα σε σχέση με την περυσινή ομάδα, σ’ όλη την αμυντική γραμμή. Από το κέντρο της, μέχρι και τα άκρα της. Όπως ήθελε καινούργια πρόσωπα σ’ όλη την μεσαία γραμμή. Και αυτό ήταν ξεκάθαρο. Πως ήταν ξεκάθαρο; Μα το πρώτο πράγμα που έκανε η ΑΕΚ, ήταν να ψωνίσει τρία χαφ που είναι όλα τους ποιοτικά, πολύ καλύτερα απ’ αυτά που ήδη είχε και ως εκ τούτου ενδεκαδάτα. Άρα πρακτικά τους αλλάζει όλους στα χαφ σε σχέση με πέρυσι.

Το ίδιο πολύ ξεκάθαρα ισχύει στο σκεπτικό του Αλμέιδα και για αμυντική γραμμή και ας εκκρεμούν ακόμα οι αντίστοιχες μεταγραφικές κινήσεις. Μ’ τις πράξεις του, όχι με υποθέσεις ή θεωρίες, ο προπονητές το έχει καταστήσει πολύ σαφές από την αρχή της προετοιμασίας. Πάμε λίγο να δούμε τι έχει κάνει μέσα στο γήπεδο ο Πελάδο και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.


«Όχι» στους περυσινούς στο κέντρο της άμυνας

Στο κέντρο της άμυνας σταμάτησε να χρησιμοποιεί δίδυμο, αλλά έβαλε τριάδα. Άρα πρώτη μονοκονδυλιά διαγραφής, σ’ ότι γινόταν πέρυσι. Στην τριάδα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί λίμπερο τον Σιμάνσκι. Όταν ο Χατζισαφί μπήκε σε φουλ δουλειά μετά από τον τραυματισμό του, τον έβαζε αριστερό στόπερ. Και όταν ήρθε ο Βίντα, μπήκε ως δεξί στόπερ. Ποιος εξ αυτών έπαιζε στο περυσινό κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ; Απάντηση, κανείς τους.

Αυτό σημαίνει πολύ απλώς, πως ως βασική λύση για το κέντρο της άμυνας, ο Αλμέιδα δεν θέλει να έχει καθόλου περυσινά πρόσωπα. Θεωρητικά περιμένει μόνο έναν ακόμα κεντρικό αμυντικό από την μεταγραφική αγορά. Όταν θα τον έχει, θα τον βάλει εννοείται κατευθείαν στην ενδεκάδα. Και μπορεί να τον δούμε να γυρίζει αμέσως και τον σχηματισμό με δίδυμο στην άμυνα. Τον Βίντα και την έτερη μεταγραφή. Αν θέλει να συνεχίσει με τριάδα, δεν θα απέκλεια είτε και μια ακόμα προσθήκη κεντρικού αμυντικού, είτε ακόμα και να συνεχίσει με τον Χατζισαφί αριστερό στόπερ.


«Όχι» στους περυσινούς στα άκρα

Πάμε και στα άκρα. Ξεκινώ από αριστερά. Η ΑΕΚ ξεκίνησε την καλοκαιρινή προετοιμασία με τρία αριστερά μπακ. Τον Μοχαμάντι, τον Χατζισαφί και τον Μιτάι. Ο πρώτος δεν έπαιξε ποτέ πρώτη επιλογή στα φιλικά, ο δεύτερος μονιμοποιήθηκε αριστερό στόπερ και ο τρίτος ήταν συνήθως στα χαφ. Από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας, στον σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, ο βασικός αριστερός μπακ χαφ του Αλμέιδα, ήταν ο Τσούμπερ.

Τι δείχνει αυτό; Πως κανείς από τους υπάρχοντες αριστερούς μπακ, δεν του κάνει για βασικός. Σίγουρα αν μιλάμε για την θέση του μπακ – χαφ. Δεν ξέρω τι μπορεί να ισχύει στο ενδεχόμενο που τον γυρίσει τον σχηματισμό σε τετράδα στο κέντρο της άμυνας. Αλλά ακόμα και σ’ αυτό το ενδεχόμενο, την επιλογή του Τσούμπερ δεν θα την απέκλεια. Και σ’ αυτή του Μοχαμάντι, δεν θα πόνταρα. Επομένως δεδομένα ούτε στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Αλμέιδα σκοπεύει να εμπιστευτεί κάποια από τις περυσινές επιλογές.

Περίπου το ίδιο ισχύει και για το δεξί άκρο. Ο Ρότα έχει δυνάμεις, έχει βελτιωθεί, έχει ένταση στο παιχνίδι του, αλλά όσο προχωρούσε η καλοκαιρινή προετοιμασία, τόσο ο Αλμέιδα για βασική επιλογή, ψαχνόταν αλλού. Είτε με τον Γκατσίνοβιτς, είτε με τον Άμραμπατ. Και τον Ρότα στο φιλικό του Σαββάτου με την Προοδευτική, τον χρησιμοποίησε ως δεξί στόπερ και όχι ως ακραίο. Όσο για τον Μισελέν, πλέον δεν έχει νόημα να τον μετράμε καν, καθότι είναι με το ένα πόδι στη Μπορντό και με το μυαλό εκτός ΑΕΚ. Με λίγα λόγια, στην πράξη δείχνει ο Αλμέιδα, πως ούτε και για το δεξί άκρο θέλει για την ενδεκάδα, κάποια από τις περυσινές επιλογές.


Τι λέει λοιπόν η σούμα; Θα σας πω τι λέει. Πως ο προπονητής θέλει και οι πέντε της πεντάδας της άμυνας, αν παίξει σε σχηματισμό με τριάδα στα στόπερ, είτε οι τέσσερις, αν κάποια στιγμή το αλλάξει το σύστημα, να είναι διαφορετικά πρόσωπα σε σχέση μ’ αυτούς που συνέθεταν την ανασταλτική γραμμή πέρυσι και τα έκαναν μαντάρα. Προφανώς και ο Αλμέιδα ούτε θεωρεί πως όλη η ευθύνη η περυσινή ήταν δική τους, ούτε πως δεν θα κάνουν καθόλου για το ρόστερ. Όμως θέλει κάτι διαφορετικό σ’ όλες τις θέσεις. Και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο, όχι ως υπόθεση εργασίας, αλλά ως συμπέρασμα απ’ αυτά που δείχνει και κάνει στο γήπεδο ο προπονητής.

Επομένως… μεταγραφές;

Τι σημαίνει αυτό ως προς τις μεταγραφικές προσθήκες που εκκρεμούν; Αυτό, συμφωνούμε ή διαφωνούμε, εξαρτάται και από τα συμπεράσματα που έχει βγάλει ο Αλμέιδα από τις δοκιμές που έχει κάνει. Για το κέντρο της άμυνας, η μια προσθήκη κεντρικού αμυντικού έπρεπε να είχε γίνει… χθες. Αλλά αν διατηρηθεί σχηματισμός με τριάδα, δεν νομίζω πως αρκεί. Στα δυο άκρα, από την στιγμή που φαίνεται πως ο Ρότα και ο Μοχαμάντι δεν προορίζονται για βασικοί, η επάρκεια του Τσούμπερ από αριστερά και του Άμραμπατ (ή του Γκατσίνοβιτς) για δεξιά, κρίνουν και τις μεταγραφικές ανάγκες. Στα μάτια τα δικά μου σίγουρα χρειάζεται προσθήκη για το δεξί άκρο. Είναι θαρρώ ρίσκο με Άμραμπατ, χαράμι ποιοτικού χαφ με Γκατσίνοβιτς. Αντιθέτως ο Τσούμπερ το έχει πολύ περισσότερο από αριστερά.

Εννοείται πως όλο αυτό έχει καθυστερήσει πολύ να διευθετηθεί. Δείτε πόσο μεγάλη διαφορά κάνει στην εικόνα της ομάδας, το γεγονός πως έχει αλλάξει και έχει αναβαθμιστεί η μεσαία γραμμή. Εννοείται πως αυτή η καθυστέρηση θα υποχρεώσει τον Αλμέιδα να κάνει κάτι που δεν ήθελε εξ αρχής, δηλαδή να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς να έχει αλλάξει ολόκληρη την αμυντική γραμμή. Όμως έστω και τώρα, όλο αυτό το πλάνο του προπονητή για συνολική αλλαγή σ’ όλη την άμυνα, θα πρέπει να βγει σωστά. Ούτε με μπαλώματα. Ούτε με αλχημείες. Και τα δυο, όταν μιλάμε για την άμυνα, πληρώνονται ακριβά.

Η Ανάλυση του ΠΑΟΚ - ΑΕΚ από τον Άκη Ζήκο | AEK After 29/04/24 - Στ. Καζαντζόγλου
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X