Μια ποδοσφαιρικά ορθολογική επιλογή

Μια ποδοσφαιρικά ορθολογική επιλογή
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την απόφαση της ΑΕΚ να προχωρήσει με τον Μιλόγεβιτς στον πάγκο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Θα ξεκινήσω με τον Χιμένεθ, του οποίου η προσφορά στην ΑΕΚ δεν αλλάζει, ούτε σβήνει. Πιστώθηκε την κατάκτηση του κυπέλλου του 2011, έγραψε ιστορία με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018. Αυτά έχουν γράψει και δεν ξεγράφουν. Δεν συμπεριλαμβάνω στην προσφορά του το γεγονός πως όποτε τον κάλεσε η ΑΕΚ ήρθε και ανέλαβε. Αυτό ήταν επαγγελματικό ντιλ και επιλογή του.

Θεωρώ πως κακώς έφτασε η ΑΕΚ μέχρι και τις 25 του Μάη για να ενημερώσει τον Χιμένεθ πως δεν θα συνεχίσει στον πάγκο. Έπρεπε αυτή η ιστορία να είχε τελειώσει μετά την βαριά ήττα από τον ΟΣΦΠ στα πλέι οφ. Να συνέχιζε με υπηρεσιακό προπονητή και ήδη από εκείνη την μέρα να είχε επιλέξει και τον επόμενο. Αν το είχε κάνει, μπορεί να είχε κατακτήσει ακόμα και το κύπελλο. Επίσης θεωρώ πως ήδη από εκείνη την μέρα, ο Χιμένεθ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου και η γενναία αποδοχή της, (πρέπει να) είναι μέσα στα καθήκοντα του προπονητή.

Αυτά τα ολίγα για τον προπονητή που έφυγε, όμως το βράδυ ανήκει στον προπονητή που ήρθε. Η ΑΕΚ τελικά επέλεξε τον Μιλόγεβιτς. Γράψτε λάθος. Η ΑΕΚ τώρα έφερε τον Μιλόγεβιτς. Διότι τον συγκεκριμένο προπονητή τον είχε επιλέξει ήδη από τον Νοέμβρη του 2019. Τότε που έκανε ακόμα και προσπάθεια να τον πείσει να φύγει από τον Ερυθρό Αστέρα, με τον οποίο τότε ακόμα έπαιζε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για προφανείς λόγους τότε δεν το κατάφερε και τελικά κατέληξε στην λύση του Καρέρα, κάνοντας και ένα πέρασμα από τον Σλούτσκι.

Η ΑΕΚ έφερε τώρα τον Μιλόγεβιτς, πριν καν πάρει την απάντηση από τον Ρεμπρόφ. Θεωρώ πως τις τελευταίες μέρες οι άνθρωποι της ΑΕΚ είχαν καταλάβει πως ο Ουκρανός προπονητής, δεν επρόκειτο να βιαστεί να δώσει απάντηση σε καμία πρόταση. Ασχέτως ομάδας, ασχέτως χρημάτων. Λογικό από την μεριά του. Είναι στο πικ της καριέρας του με τρια συνεχόμενα πρωταθλήματα και βλέπει πως όσο περνούν οι μέρες, τόσο πληθαίνουν οι μνηστήρες. Και με τα μεγάλα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται μόλις πριν από τρεις μέρες, το πραγματικό παιχνίδι τώρα αρχίζει και ο Ρεμπρόφ θεωρεί πως μπορεί να παίξει σ’ αυτό. Δικαίωμα του.

Η ΑΕΚ όχι απόψε το βράδυ, αλλά εδώ και κάποιες μέρες, κατάλαβε πως η υπόθεση Ρεμπρόφ θα χρειαστεί χρόνο, απ’ αυτό που δεν έχει να διαθέσει. Το έχω ξαναγράψει και το ξαναγράφω. Για μια ομάδα που πρέπει να κτιστεί από την αρχή, ο χρόνος είναι εχθρός και όχι σύμμαχος. Και ήδη η ΑΕΚ έχει δώσει αρκετή… τροφή στον εχθρό. Υπό αυτή την άποψη, υπήρχε ο κίνδυνος να πανικοβληθεί και να πάει σε λύση τύπου Κετσπάγια, όπως όταν το καλοκαίρι του 2016 την πάτησε με τον Μοντανιέ. Δεν έπεσε τελικά σ’ αυτή την παγίδα. Διότι ο Μιλόγεβιτς, είναι μια ποδοσφαιρικά ορθολογική επιλογή για τον πάγκο.

Είναι μια ποδοσφαιρικά ορθολογική επιλογή, για τους ίδιους λόγους που ήταν και ο Ρεμπρόφ. Για τον Μιλόγεβιτς, όπως και για τον Ουκρανό, αυτό που μιλάει είναι το βιογραφικό τους και όχι τα σχέδια τους για σούπερ ποδόσφαιρο με επιθέσεις που ξεκινούν από τον τερματοφύλακα και θα καταλήγουν σε γκολ με 12,5 πάσες. Έχει πάρει ένα κύπελλο με την μικρή και ταπεινή Κουκαρίκι, έχει πάρει δυο πρωταθλήματα με τον Ερυθρό Αστέρα και ουσιαστικά είχε «καθαρίσει» και το τρίτο σερί, όταν έφυγε και άφησε την ομάδα με 11 πόντους προβάδισμα στην βαθμολογία. Είναι σαφές λοιπόν, τι έψαχνε η ΑΕΚ στον επόμενη προπονητή της.

Επίσης έχει πάει με τον Ερυθρό Αστέρα, δυο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Περνώντας από τρεις προκριματικές φάσεις. Μάλιστα την πρώτη φορά, είχε κάνει εντυπωσιακά πράγματα στον όμιλο, κερδίζοντας ακόμα και την Λίβερπουλ, που τελικά στο τέλος εκείνης της σεζόν πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ. Και αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ρόστερ του Αστέρα τότε, θα διαπιστώσει πως ήταν λίγο, ίσως και πολύ, κατώτερο από εκείνο της ΑΕΚ, που την ίδια χρονιά έκανε μηδέν βαθμούς στον όμιλο του Τσου – Λου.

Το γεγονός πως ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα και ξέρει ακόμα και ελληνικά, δεν θα το μετρούσα πολύ. Για πολλούς λόγους. Αλλά το γεγονός πως ξέρει καλά από πίεση μεγάλου κλαμπ και πρωταθληματισμού, σε συνδυασμό με την απόλυτη επίγνωση για το τι κλαμπ είναι η ΑΕΚ και πόσο ανταγωνιστική πρέπει να είναι, μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο συν για τον Μιλόγεβιτς. Και να λειτουργήσει πολύ επικουρικά στο περιβάλλον που θέλει να δημιουργήσει, για να μπορέσει να φτιάξει την ομάδα που έχει στο μυαλό του να φτιάξει.

Προφανώς τίποτα απ’ όλα αυτά που έχει πετύχει ο Σέρβος, δεν εξασφαλίζουν πως θα τα επαναλάβει στην ΑΕΚ. Θα χρειαστεί και σωστές μεταγραφές και ορθολογικές κινήσεις ενίσχυσεις, θα χρειαστεί και τύχη, θα χρειαστεί μια σειρά από παραμέτρους για να κάνει και με την ΑΕΚ, ότι και με τον Ερυθρό Αστέρα. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία, είναι πως στην επιλογή του προπονητή, αυτή την φορά η ΑΕΚ ακολούθησε και δεν κόντραρε την ποδοσφαιρική λογική. Πήρε έναν κανονικό προπονητή, με κανονικό βιογραφικό σε συνθήκες πρωταθληματισμού.

Το μόνο λάθος που ενδεχομένως έχει κάνει η ΑΕΚ στην περίπτωση του Μιλόγεβιτς, είναι θαρρώ σε επίπεδο επικοινωνιακό. Εννοώ πως άφησε να φθαρεί η υποψηφιότητα του και να περάσει ως εναλλακτική λύση. Παρόλο που πρακτικά δεν μπορεί να είναι έτσι, μια περίπτωση προπονητή την οποία κυνηγάει η ΑΕΚ εδώ και δυο Δεκέμβρηδες και δεν μπορούσε να την κλείσει. Αλλά πάλι εδώ επιστρέφουμε στο ζήτημα του χρόνου που η ομάδα άφησε να κυλήσει, από τότε που έγινε ξεκάθαρο πως πρέπει κάποιος άλλος προπονητής να κτίσει τη νέα ΑΕΚ, μέχρι τώρα. Βεβαίως υπήρχε και το ζήτημα Λουτσέσκου, που πήγε πίσω όλη την ιστορία. Αλλά τουλάχιστον αυτό το γλιτώσαμε έστω και από σπόντα, διότι θα ήταν κρίμα να προσπαθούσαμε να κτίσουμε ομάδα για να μπούμε στο νέο γήπεδο, μέσα σε τοξικό περιβάλλον που θα θύμιζε κάτι από 2002.

Για να το κλείνουμε. Η επιλογή Μιλόγεβιτς δεν ξέρω αν ήταν σωστή ή λάθος. Καλή ή κακή. Αυτό θα το κρίνει το γήπεδο και το αποτέλεσμα. Σίγουρα ήταν ποδοσφαιρικά ορθολογική επιλογή. Σίγουρα είναι ο προπονητής με το πιο πειστικό βιογραφικό, απ’ όλους όσους έχουν έρθει στην ΑΕΚ από το 2013 και μετά. Και το βιογραφικό έχει την σημασία του. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ούτε από μόνο του κτίζει ομάδες, ούτε κοουτσάρει. Άλλωστε για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν, απλώς το πρώτο βήμα έγινε. Ο… κτίστης βρέθηκε. Θα ακολουθήσουν τα υλικά, η τεχνική, τα πάντα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και δουλίτσα.

Κάτι τελευταίο όμως. Η ΑΕΚ φέτος θα χρειαστεί να περάσει τρεις προκριματικούς για να φτάσει μέχρι και τους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι. Αλλά είναι ευρωπαϊκή διοργάνωση, που η ΑΕΚ οφείλει να την αντιμετωπίσει απολύτως σοβαρά. Σε οικονομικό επίπεδο, σε αγωνιστικό επίπεδο, σε ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ που επί της ουσίας καθορίζει εν πολλοίς και το μέλλον, αποτελεί μεγάλο πλήγμα και τεράστια ζημιά για την ΑΕΚ, το να μην παίρνει πρόκριση σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Είτε μιλάμε για το Γιουρόπα Λιγκ, είτε φέτος για το Κόνφερενς Λιγκ. Η ΑΕΚ ποτέ στην ιστορία της δεν έχει μπει στην διαδικασία να περάσει τρεις προκριματικούς γύρους για να παίξει σε ομίλους. Ο Μιλόγεβιτς για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Αστέρα, προκρίθηκε από τρεις προκριματικούς γύρους. Αυτά και οψόμεθα…

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X