Η «never give up» ΑΕΚ και η φυσιολογική διαιτησία

Εικόνες από το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ΑΕΚ που δεν παραδόθηκε ποτέ και την διαιτησία που είναι.. φυσιολογική

Δεν τα κατάφερε η ΑΕΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό στο 3ο ματς της σειράς και έχασε με 94-83. Η Ένωση παρόλο που προσπάθησε αρκετά δεν κατάφερε να πιάσει τα ίδια στάνταρ απόδοσης με το προηγούμενο παιχνίδι και έχασε από έναν Παναθηναϊκό που την σκότωσε από την γραμμή του τριπόντου.

Κακό 1ο ημίχρονο

Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ δεν ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο, είχε εγκλωβιστεί από την άμυνα του Παναθηναϊκού και δεν είχε σωστές επιλογές στην επίθεση. Η επιθετική άμυνα των πρασίνων είχε βραχυκυκλώσει την κυκλοφορία της μπάλας και όλα τα σουτ ήταν πάνω σε άμυνα. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού θέλησε να αποκόψει από την υπόλοιπη ομάδα τον Μέικον βάζοντας έναν παίκτη να του αρνείται την υποδοχή πάσας, έτσι καθυστερούσε η ομάδα να αναπτυχθεί και σούταρε στο τέλος των επιθέσεων κάτω από κακές προϋποθέσεις. Εκτός όμως από αυτό τα στοιχεία που της έδωσαν την νίκη στον 2ο αγώνα, δηλαδή η αποτελεσματικότητα στο ένας εναντίον ενός μετά από αλλαγές στην άμυνα, απέναντι στα ψηλά κορμιά του Παναθηναϊκού δεν βγήκαν. Ο Γκίκας παρόλο που πήρε πολλές προσπάθειες ήταν άστοχος, το ίδιο και οι υπόλοιποι παίκτες (σε κάποιο σημείο η ΑΕΚ είχε 1/10 τρίποντα) έτσι αναγκαστικά ακολουθούσε. Για άλλο ένα ημίχρονο έκανε πάρα πολλά λάθη που της στοίχισαν αφού με τα 9 που έκανε, προσέφερε στον ΠΑΟ 13 πόντους ενώ εκείνη πέτυχε μόνο έναν.

Πήρε φωτιά ο Λοτζέσκι στο 2ο

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ δεν τα παράτησε και παρόλο που βρέθηκε πίσω με διψήφιες διαφορές συνέχισε να ροκανίζει την διαφορά με κύριο εκφραστή τον Λοτζέσκι που σκότωνε κάθε δευτερόλεπτο που του έδινε ελεύθερο πεδίο η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Η «never give up» ΑΕΚ και η φυσιολογική διαιτησία

Γενικότερα όμως ο κόουτς Αγγέλου άλλαξε τον τρόπο που έπαιρνε την μπάλα ο Μέικον, τον ξαναέβαλε στο παιχνίδι και έτσι η ΑΕΚ μπόρεσε να βρει ρυθμό επιθετικά και να σκοράρει αρκετά. Το πρόβλημα συνέχιζε όμως να βρίσκεται στην άμυνα και ειδικά στην άμυνα πάνω στα τεσσάρια του Παναθηναϊκού. Ο Μήτογλου και ο Μπέντιλ πέτυχαν συνολικά 40 πόντους με 7/10 τρίποντα και εκτέλεσαν ουσιαστικά την ΑΕΚ που αδικαιολόγητα τους έδινε τόσο πολύ ελεύθερο πεδίο στην περιφέρεια. Οι προσωπικοί τους αντίπαλοι έκλειναν μέσα στην ρακέτα για να κόψουν τις πάσες μέσα στο καλάθι, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού τους έβρισκαν στην γραμμή του τριπόντου όπου και έκαναν μεγάλη ζημιά. Κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις με την αμυντική τακτική και απέναντι στο Παναθηναϊκό δεν μπορείς να τα ελέγξεις όλα καθώς υπάρχει και διαφορά ποιότητας, οπότε περιμένεις να έχουν ένα νορμάλ ποσοστό και όχι το εξωφρενικό που είχαν εχθές.

Δεν τα παράτησε ποτέ

Αυτό που είναι ευχάριστο στο μάτι είναι ότι η ΑΕΚ ανεξαρτήτως τι γινόταν στο παιχνίδι και με πόσους πόντους διαφορά έχανε, δεν το παράτησε ποτέ δείχνοντας πίστη στην ανατροπή. Αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον προπονητή γιατί κάθε φορά που ξέφευγε ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ επέστρεφε στο ματς βρίσκοντας μεγάλα σουτ. Ακόμα και με το καταστροφικό ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου που βρέθηκε πίσω με 16 πόντους, δεν τα παράτησε και έφτασε το παιχνίδι στο τέλος σε απόσταση μιας κατοχής στην φάση με τον Μορέιρα. Αυτή είναι η νοοτροπία που πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ και αυτό το αίσθημα άρνησης στην ήττα να υπάρχει και στην συνέχεια.

Η συζήτηση για την διαιτησία

Σίγουρα για άλλο ένα παιχνίδι η διαιτησία δεν ήταν 50-50, έπαιξε έδρα και στα κρίσιμα σημεία βοήθησε τον Παναθηναϊκό.


Το μη σφύριγμα στον Ζήση, τα βήματα του Παπαπέτρου που έγιναν φάουλ και τεχνική ποινή, το κόψιμο του Μήτογλου στον Μέικον που έχει φάει σφαλιάρα από τον Παπαγιάννη δεν ήταν τίποτα μπροστά στην αλητεία που έγινε στον Μορέιρα.


Στέκομαι περισσότερο σε αυτήν την φάση γιατί ήταν στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα, η διαφορά ήταν στους 3 και θα πήγαινε τουλάχιστον στον 1 και γιατί αυτό το σφύριγμα ήταν σκάνδαλο. Δεν γίνεται σε αυτήν την φάση να σφυράς επιθετικό φάουλ όταν ο αμυντικός έχει ήδη σπρώξει με το σώμα του πιο πριν τον Μορέιρα. Για αυτό τρελάθηκε και ο Ανγκολέζος σέντερ και κινδυνεύει με τιμωρία σήμερα.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η διαιτησία στο πρώτο ματς ήταν πολύ χειρότερη από την χθεσινή και αν η ΑΕΚ έπιανε καλύτερη απόδοση θα κέρδιζε και τους διαιτητές. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μας κάνει εντύπωση αυτή η αντιμετώπιση, όταν έχουν προηγηθεί οι επικές σφαγές στο Λαύριο και στη Πάτρα. Όταν στο Μουράτος-Λάνγκφορντ σφυρίζανε 100-0 Μουράτο, ε δεν μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά αυτή με τον Παναθηναϊκό, ίσα ίσα που τη θεωρώ και φυσιολογική.

Όλα για την ισοφάριση

Η ΑΕΚ πλέον πρέπει να ηρεμίσει, να βγάλει από το μυαλό της όσα συνέβησαν στο χθεσινό ματς και να συγκεντρωθεί για το επόμενο, τώρα που όλη η πίεση είναι στις πλάτες της. Πλέον κάθε παιχνίδι είναι ζωής ή θανάτου και δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με άλλα πράγματα. Τα πολλά λάθη που είναι μεγάλος βραχνάς σε αυτά τα πλέι-οφ πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν και η Ένωση θα πρέπει να παίξει ένα καλό παιχνίδι για 40 λεπτά. Μέχρι τώρα συνηθίζει να παίζει ένα ημίχρονο που μπορεί με τον ΠΑΟΚ να έφτανε αλλά με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ δύσκολο να κυνηγάς να ανατρέψεις το σκορ συνέχεια. Οι πράσινοι θα θέλουν να τελειώσουν την σειρά την Τετάρτη και η ΑΕΚ πρέπει να είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει.

ΥΓ. Πως θα γίνει να βαλσαμωθεί ο Ματσιούλις στο ΟΑΚΑ;

ΥΓ1. Αυτά που έγιναν μετά το τέλος του αγώνα, δεν τα συναντά κανείς ούτε στο πρωτάθλημα της Σουαζιλάνδης.

ΥΓ2. Να δούμε αν θα τιμωρηθεί ο Μορέιρα για να ολοκληρωθεί το έργο.

 

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X