Η ΑΕΚ παραμένει το πιο επιτυχημένο ποδοσφαιρικό «project» της τελευταίας πενταετίας

Η ΑΕΚ παραμένει το πιο επιτυχημένο ποδοσφαιρικό «project» της τελευταίας πενταετίας
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την αλήθεια, που όποιος θέλει την βλέπει. Όποιος δεν θέλει ας μειώνει την ΑΕΚ διαλέγοντας ό,τι τον συμφέρει

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Φυσικά και δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό για το τι νιώθεις όταν βλέπεις τον ΟΣΦΠ να διεκδικεί κάτι με αντίπαλο οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Το λέμε αυτό για να είναι ξεκάθαρο τι γεύση μας άφησε ο χθεσινός τελικός. Κάθε ήττα της συγκεκριμένης ομάδας με την μορφή που έχει πάρει στις μέρες μας πάντα, είναι κάτι καλό γενικώς. Για το ποδόσφαιρο, για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, βάλτε ό,τι θέλετε.

Αντιλαμβάνομαι φυσικά και την πικρία που ίσως μένει λίγο στο τέλος, για το γεγονός πως βλέπεις μια άλλη ομάδα, όχι την ΑΕΚ, να πανηγυρίζει έναν τίτλο απέναντι στον ΟΣΦΠ. Και ίσως γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν σκέφτεσαι πως ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τέσσερις στους τέσσερις τελικούς από αυτόν του 2017 μέχρι και τον προχθεσινό, ενώ η ΑΕΚ έναν στους πέντε. Και πως αυτοί έχουν πάρει ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα, δηλαδή πέντε τίτλους, ενώ η ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο.

Ισχύουν αυτά, αλλά δεν είναι τα μόνα που ισχύουν. Γιατί η ΑΕΚ εκτός από το ένα πρωτάθλημα και το ένα κύπελλο, έχει παίξει και στο Champions League. Κάτι που για τον ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί σε όνειρο θερινής νυκτός. Και μάλιστα η πρόκριση της σε αυτό, ήρθε με την συμμετοχή της ως πρωταθλήτρια του 2018, για να επισφραγίσει την απόλυτα δίκαιη επικράτηση της και την προηγούμενη σεζόν.

Πρωτάθλημα και πορεία στην Ευρώπη

Επιπλέον, την σεζόν που η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, έκανε και πορεία στο Europa League. Από το οποίο ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί από την Έστερσουντ, ενώ και την σεζόν που τελικά πήρε το πρωτάθλημα, στο Europa League κατέβαιναν μόνο για την συμμετοχή, για να κρατήσουν δυνάμεις στην ουσία. Η ΑΕΚ δεν κράτησε δυνάμεις.

Έπαιξε σε όλα τα μέτωπα, πήρε το πρωτάθλημα και έκλεισε την σεζόν στους «32» του Europa League. Ενώ όλοι θυμούνται και γνωρίζουν πως κάλλιστα θα μπορούσε να πάει και στους «16». Και μόνο εκεί, σε εκείνη τη φάση ίσως σκέφτηκε λίγο και τις υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα. Κατεβάζοντας ενδεκάδες με αλλαγές στα δύο ματς με την Ντιναμό Κιέβου. Όπου αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες.

Και έκλεισε εκείνη την σεζόν, έχοντας εκτός των άλλων συμπληρώσει ένα αήττητο σερί στην Ευρώπη 10 αγώνων, το οποίο επέκτεινε στην συνέχεια στους 14. Κι έχοντας μέσα σε αυτό το αήττητο παίξει με ομάδες όπως Μπριζ, Μίλαν, Ντιναμό Κιέβου, Σέλτικ.

Δεν αναφέρομαι καν στο γεγονός πως στους τρεις τελικούς που έχασε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, οι δύο έχουν χαθεί από την διαιτησία, σε βαθμό που αν η ΑΕΚ τους είχε κερδίσει με αυτόν τον τρόπο, θα είχαν προσπαθήσει να μας κάνουν να ντραπούμε που τους πήραμε. Αυτό ας το αφήσουμε.

Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα η ΑΕΚ

Η ουσία είναι όμως πως η ΑΕΚ δεν έχει να ζηλέψει κάτι σε επίπεδο επίτευξης στόχων. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ είναι που πρέπει ακόμη να περάσει ένα πήχη, που η ΑΕΚ πέρασε εδώ και μια τριετία ήδη.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα; Ο ΠΑΟΚ για να καταφέρει όσα κατάφερε, όλη η επένδυση του ήταν στο αγωνιστικό. Όπου σίγουρα, σήμερα που μιλάμε, στις 23 Μαΐου του 2021, φαίνεται σε καλύτερο επίπεδο από την ΑΕΚ, από πλευράς βάσης. Αν και η πορεία τους στο πρωτάθλημα, δεν είχε και πολλές μεγάλες διαφορές, τουλάχιστον, μέχρι την τελική ευθεία των play offs.

Η ΑΕΚ όμως έχει ήδη φτάσει σε επίπεδα που δεν έφτασε ο ΠΑΟΚ, ενώ όπως αποκαλύφθηκε και την προηγούμενη Τρίτη, ένα ποσό της τάξης των 85 εκατομμυρίων κυρίως από τα έσοδα της αυτή την περίοδο, έχει πάει στις υποδομές της. Εκεί δηλαδή που ο ΠΑΟΚ δεν έχει ξεκινήσει καν να κάνει κάτι κι όταν πάει να το κάνει, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα μπορέσει να προχωρήσει παράλληλα με τις ανάγκες για να διατηρεί την ομάδα του σε υψηλό επίπεδο. Δεν λέω πως δεν θα το πετύχει σίγουρα. Λέω θα έχει ενδιαφέρον, γιατί θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που η ΑΕΚ ήδη το έχει κερδίσει.

Η πιο πετυχημένη ομάδα της τελευταίας πενταετίας

Όλα αυτά τα αναφέρω, γιατί καλό είναι να μη ξεχνάμε πέρα από τις εντυπώσεις, ειδικά σε περιόδους που εμείς δεν πάμε καλά αγωνιστικά, υπάρχει και η ουσία. Και η ουσία, ό,τι και να μου λένε εμένα, ακόμη και ΑΕΚτζήδες, η ΑΕΚ παραμένει και μάλιστα μακράν του δεύτερου, η πιο πετυχημένη ομάδα της τελευταίας πενταετίας – εξαετίας. Με βάση όλα τα μεγέθη που κρίνουν την ουσιαστική επιτυχία και με βάση τις απαιτήσεις και τα ζητούμενα που είχες όταν ξεκινούσες.

Να φτιάξεις από το μηδέν ομάδα, να διεκδικήσεις και να κερδίσεις τίτλους, να επιστρέψεις σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη και παράλληλα με όλα αυτά, να λύσεις βασισμένος κατά 80% σε δικά σου λεφτά, τα πιο κεφαλαιώδη ζητήματα για βιωσιμότητα σου μακροπρόθεσμα. Όποιος θέλει τα βλέπει αυτά, όποιος δεν θέλει δεν τα βλέπει.

Βεβαίως όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ειδικά με τη είσοδο στο νέο μας γήπεδο να πλησιάζει, δεν έχει χαθεί πολύ έδαφος στο αγωνιστικό και πως δεν υπάρχει μια απόσταση που δεν έπρεπε να υπάρχει. Κι από τον πρώτο, αλλά και από τον δεύτερο σε όχι αμελητέο βαθμό. Δεν είσαι καν ο τρίτος στο κλείσιμο αυτής της σεζόν.

Η πρόκληση είναι εδώ μπροστά στην ΑΕΚ, ακόμη μεγαλύτερη λόγω της αγωνιστικής αποτυχίας την τελευταία διετία – τριετία, αλλά αποτελεί μια πρόκληση στην οποία ιστορικά η Ένωση έχει βρεθεί μπροστά, πολλές φορές. Και πάντα ένα αποδεικνύεται. Πως θα βρεθεί εκεί που πρέπει αργά ή γρήγορα και το «εκεί που πρέπει» της ΑΕΚ, είναι πάντα πολύ πιο ψηλά, από οποιονδήποτε από τους όψιμους ανταγωνιστές της. Απλά πράγματα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X