Το διάβασμα του Αγγέλου και ο Μέικον που τους κάνει.. πλακίτσα

Το διάβασμα του Αγγέλου και ο Μέικον που τους κάνει.. πλακίτσα
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την τακτική υπεροχή της ΑΕΚ και τον Ντάριλ Μέικον που δεν έχει αντίπαλο

Μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό, ισοφαρίζοντας την σειρά σε 1-1 και φυσικά δίνοντας νέο ενδιαφέρον σε αυτήν την κόντρα. Οι παίκτες της ΑΕΚ τα έδωσαν όλα μέσα στο γήπεδο, ανέτρεψαν την διαφορά των 15 πόντων και τελικά κέρδισαν με 12 δείχνοντας ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους πράσινους.

Διόρθωσε τα λάθη στο 2ο ημίχρονο

Μετά το πρώτο παιχνίδι και όσα.. μαγικά έγιναν εκεί, η ομάδα έπρεπε να εστιάσει σε αυτά που δεν έκανε καλά και της στέρησαν την νίκη. Ποια ήταν αυτά; Τα πολλά λάθη που έκανε συνολικά σαν ομάδα, αλλά και κυρίως τα γκαρντ της. Δεν γίνεται οι 3 γκαρντ σου να έχουν 12 λάθη απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν σχεδόν φωτοτυπία του πρώτου αγώνα, με την ΑΕΚ να υποπίπτει σε 13 λάθη σε 20 λεπτά αγώνα και να δέχεται από αυτά 16 πόντους. Αν συνυπολογίσουμε και τα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ που έδωσαν δεύτερες ευκαιρίες στον Παναθηναϊκό, τότε βγαίνει μια σούμα 35 πόντων που ουσιαστικά χαρίστηκαν στους πράσινους χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο στο γήπεδο. Στο δεύτερο, η Ένωση έκανε μόλις 3 λάθη, προστάτευσε την ρακέτα της και πήρε τα ριμπάουντ αλλάζοντας τον ρυθμό και την εικόνα του αγώνα.

Ο κόουτς Αγγέλου πίεσε τα γκαρντ του ΠΑΟ, που εκτός του ΣαντΡος, δεν είναι υψηλής ποιότητας, έκοψε για δεύτερο ματς την δημιουργία τους, παίζοντας άμυνα αλλαγών (10 ασιστ, από τις 20+ μ.ό.) και ανάγκασε του παίκτες να παίρνουν δύσκολα σουτ κυρίως με άμυνα επάνω τους. Η ΑΕΚ, επιθετικά παίζοντας πιο γρήγορα, εκμεταλλεύτηκε την ικανότητα των γκαρντ της στην επίθεση ένας εναντίον ενός και με τους Μέικον και Γκίκα διέλυσε τα ψηλά σχήματα και την άμυνα αλλαγών του Κόουτς Κάτας. Για να λέμε και την αλήθεια, όσο ο Ισραηλινός προπονητής δεν εκμεταλλεύεται τα ύψη του, για να ποστάρει μέσα στο καλάθι και συνεχίζει να παίζει περιφερειακά, η ΑΕΚ θα έχει ελπίδες σε αυτήν την σειρά.

Ειδική μνεία στον Κόουτς

Ανεξάρτητα τι άποψη έχει ο καθένας για τον προπονητή Αγγέλου, θα πρέπει να του πιστώσουμε ότι στα 2 ματς με τον Παναθηναϊκό έχει παρουσιάσει μια πολύ διαβασμένη ομάδα, που έχει τις απαντήσεις στα τρικ του αντιπάλου. Πως το έχει καταφέρει αυτό; Έχει την τύχη (γιατί για τύχη μιλάμε στην φετινή ΑΕΚ) να έχει όλους τους ενεργούς παίκτες στο 100% της κατάστασης τους ώστε να μπορεί να κάνει εκτεταμένο ροτέισον και να τους αλλάζει ανά 4-5 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει ψηλά τα επίπεδα της έντασης και της ενέργειας που βγάζουν στο παρκέ. Μερικές φορές πολλοί μπορούν να απορούν όταν πχ ο Μέικον βρίσκεται σε καλό ρυθμό και σκοράρει αλλά βγαίνει αλλαγή στην επόμενη επίθεση, αλλά γίνεται για να μπορεί να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο ξεκούραστος και με καθαρό μυαλό, χωρίς να χρειαστεί να «κλέβει» στην άμυνα.

Τους κάνει πλάκα ο Μέικον

Ο Νταρίλ Μέικον σε αυτήν την σειρά μέχρι τώρα, έχει πάρει την μπαγκέτα και οδηγεί την ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο. Παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση, τα στατιστικά του είναι εκπληκτικά και αν έλειπαν και τα αρκετά λάθη, θα μιλούσαμε για εμφανίσεις-όνειρο. Ο Αμερικανός διαβάζει όλες τις αλλαγές μαρκαρισμάτων επάνω του και όταν βρίσκει ψηλό παίκτη απέναντι του, παίζει ένα ξεκάθαρο isolation που με την ποιότητα που διαθέτει στην εκτέλεση μπορεί και σκοράρει με όλους τους τρόπους. Έχουμε ξαναπεί ότι αυτήν την άμυνα του Παναθηναϊκού με τους πολλούς ημίψηλους μπορείς να την χτυπήσεις μόνο αν διαθέτεις παίκτες που έχουν την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ και να σκοράρουν. Ο Μέικον αυτό κάνει και στα 2 ματς μέχρι τώρα και δεν έχει βρει αντίδοτο ο κόουτς Κάτας παρόλο που έχει αλλάξει πάνω του πάρα πολλούς παίκτες.

Εδώ φαίνεται και η έλλειψη του Λάνγκφορντ που είναι κατεξοχήν παίκτης για τέτοιες καταστάσεις, αλλά μέχρι στιγμής την απουσία του καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο ο εκπληκτικός Γκίκας.


Ο Έλληνας γκαρντ είναι από τους πιο ευνοημένους με την αλλαγή στο παιχνίδι της ομάδας καθώς είναι παίκτης ενστίκτου και λιγότερο τακτικής, οπότε ο γρήγορος ρυθμός είναι κάτι που τον βολεύει και είναι στα χαρακτηριστικά του. Στα 2 πρώτα ματς έχει βάλει πολύ μεγάλα σουτ και ειδικά στο χθεσινό 12-2 του τρίτου δεκαλέπτου έχει βάλει τους 8 πόντους και έχει δώσει την ασιστ για το τρίποντο του Κατσίβελη που τούμπαραν το παιχνίδι. Όσο δεν τον ποστάρουν στην άμυνα θα μπορεί να κάνει ζημιές γιατί βρίσκεται, μετά από τον τραυματισμό του, σε εκπληκτική κατάσταση.


Εξαιρετικός ήταν και ο Γιανίκ Μορέιρα που σε αυτήν την σειρά έχει δύσκολο έργο, αφού ο Παναθηναϊκός διαθέτει πολλούς ψηλούς παίκτες αλλά αντέχει και τα βάζει με όλους με επιτυχία ακόμα και στην άμυνα. Για τον Γιόνας Ματσιούλις τα λόγια έχουν περισσέψει, αυτά που κάνει στο γήπεδο σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού είναι μυθικά και θα πρέπει να τον βλέπουν όλοι σαν παράδειγμα αθλητή.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την συνεισφορά του Νίκου Ζήση που σε αυτά τα 2 ματς με τον Παναθηναϊκό θυμίζει το περσινό Ζήση που ήταν καθοριστικότατος για την ομάδα. 11 πόντους στο πρώτο ματς, 9 στο δεύτερο, σωστές επιλογές, λίγα λάθη και κατάθεση προσωπικότητας στο γήπεδο, δηλαδή ό,τι δεν έχουμε δει από εκείνον όλη την σεζόν. Αν ήταν έτσι κατά την διάρκεια της χρονιάς σίγουρα η ΑΕΚ θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Όλα για όλα την Κυριακή

Όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, όλα τα λεφτά είναι το ματς της Κυριακής. Όποια ομάδα το κερδίσει θα έχει κάνει μεγάλο βήμα για να πάρει την σειρά. Για να μην τρελαινόμαστε, ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα το φαβορί και αναμένεται να αντιδράσει για να πάρει το πάνω χέρι. Μέχρι στιγμής η ποιότητα των πρασίνων και η υπεροπλία τους, δεν έχει μεταφραστεί στο παρκέ, χάρις στο έξυπνο τακτικά παιχνίδι της ΑΕΚ και μένει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί. Η ΑΕΚ αυτήν την στιγμή δεν έχει τίποτα να χάσει παρά μόνο να κερδίσει, η πίεση έχει μεταφερθεί στους πράσινους που έχουν το «πρέπει» για το πρωτάθλημα, οπότε σίγουρα αναμένεται ένας πολύ ενδιαφέρον αγώνας. Πάντως και μόνο που η ΑΕΚ έχει καταφέρει να φέρει αμφισβήτηση για το ποιος θα είναι ο νικητής της σειράς, αυτό από μόνο του λέει πολλά για την καλή δουλειά που έχει γίνει στα 2 πρώτα ματς.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X