Ερχεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης για το λιανεμπόριο (VIDEO)

Ερχεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης για το λιανεμπόριο (VIDEO)

Ολες οι πληροφορίες για το λιανεμπόριο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αρχισαν να «ζεσταίνονται» οι μηχανές του λιανικού εμπορίου μετά την άρση των περιορισμών και η προσδοκία του κλάδου είναι ότι με την ενίσχυση των τουριστικών ροών, θα ανέβει σε βιώσιμα επίπεδα και ο δικός τους τζίρος.

Για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο, η βεβαιότητα που εκφράζουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα βρει τα κονδύλια για ένα ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, ανάλογο με αυτό που «τρέχει» για την εστίαση και αναμένεται για τον Τουρισμό. Το… πρέσινγκ των φορέων του εμπορίου στο οικονομικό επιτελείο ασκείται σε καθημερινή βάση και η πεποίθηση είναι, πλέον, ότι επειδή η περίμετρος των εν δυνάμει δικαιούχων θα είναι περιορισμένη, τα αναγκαία κονδύλια θα εγκριθούν.

«Δεν μιλάμε για κλάδους που είχαν αύξηση πωλήσεων ακόμα κι εν μέσω πανδημίας όπως για παράδειγμα τα καταστήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών», επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως επίσης τα καταστήματα τουριστικών ειδών, είναι αυτά που αποδεδειγμένα είχαν τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου τους προηγούμενους μήνες. Με αυτήν τη λογική μιλάμε για περίπου 15.000 καταστήματα ένδυσης σε όλη την Ελλάδα, 4.000 καταστήματα υπόδησης και περίπου 6.000 καταστήματα με τουριστικά είδη, δηλαδή με έντονη εποχικότητα.


Η έως τώρα εικόνα στο λιανεμπόριο, από τη σταδιακή άρση των περιορισμών τον Απρίλιο ως την πλήρη άρση πριν από μερικές ημέρες, δεν είναι ακόμα η προσδοκώμενη, ωστόσο παρατηρούνται διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια η κίνηση πάει λίγο καλύτερα σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας, όπου άπαντες περιμένουν τους ξένους επισκέπτες. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί «λουκέτα», ωστόσο το ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων που αναμένεται πώς και πώς θα κρίνει την τύχη πολλών εμπορικών ως τον Ιούλιο. «Αν πάρουμε το πρόγραμμα έχει καλώς, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα», σημειώνει ο ίδιος παράγοντας εστιάζοντας κυρίως στις επιταγές που έχουν «παγώσει» και θα αρχίσουν να «σκάνε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο βρήκε τις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου να έχουν χάσει περί τα 3,1 δισ ευρώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, από το Μάρτιο κιόλας άρχισαν να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης των πωλήσεων, καθώς πριν καλά- καλά αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο τζίρος τους σημείωσε αύξηση περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X