Τα οκτώ σημεία κλειδιά της «εξομολόγησης»

Τα οκτώ σημεία κλειδιά της «εξομολόγησης»
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την κουβέντα του Μελισσανίδη με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Την ώρα που γράφω αυτό το blog, όλοι έχετε διαβάσει αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν στην κουβέντα του Δημήτρη Μελισσανίδη με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Θα μπω κατευθείαν στο «ψητό» αφήνοντας στην άκρη τους προλόγους.

Όσοι περίμεναν στη σημερινή κουβέντα που είχε ο «Τίγρης» με τους ρεπόρτερ της ομάδας να βγει και να πει: «Τέλος ο Χιμένεθ, έρχεται ο τάδε. Αποτελούν παρελθόν δέκα ποδοσφαιριστές και ανακοινώνουμε άλλους δέκα», μάλλον δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Τόσο στο ρεπορτάζ του Σαββάτου στο Δικέφαλο, όσο και στα συνεχόμενα δημοσιεύματα στο Enwsi.gr, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ, αυτό που γραφόταν, ήταν ότι ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ θα κάνει μία απολογιστική συζήτηση. Αυτό έγινε.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν δίστασε να πει πράγματα που αρκετά εξ αυτών δεν αρέσουν. Είναι όμως αυτά που πιστεύει και τα λέει. Σε κάποια έχει δίκιο, σε κάποια άλλα έτσι όπως το βλέπω εγώ δεν έχει. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος. Πάμε να τα δούμε όλα μαζί αναλυτικά

1. Ανάληψη ευθυνών

Επειδή έχω διαβάσει πολλά και διάφορα. Όταν ο Μελισσανίδης λέει: «Όλοι έχουμε ευθύνες. ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΕΜΕΝΑ», αναλαμβάνει ή όχι την ευθύνη; Γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος. Σε κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα, αλλά σε μένα λέει πολλά. Δεν είπε: «Έφταιγε ο Καρέρα, ο Ίβιτς, ο Χιμένεθ, ο Κονέ, ο… φούφουτος». Είπε: «Πρώτος εγώ».

Όλοι έχουν μερίδιο στην αποτυχία, όπως και στην επιτυχία. Φυσικά και είμαστε και εμείς στο κάδρο. Κανένας μας δεν διεκδικεί το αλάθητο και είναι αλήθεια πως πολλοί πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις που κάναμε. Τον πήχη των προσδοκιών όμως δεν τον βάζουμε εμείς. Τον βάζει το club που λέει ότι θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Βάσει αυτού λοιπόν κρίνονται όλοι.

2. Προπονητής

Η ΑΕΚ δεδομένα αναζητά προπονητή. Το ότι δεν «άδειασε» δημόσια τον Χιμένεθ ενώ ακόμα δεν έχει μιλήσει μαζί του είναι δεδομένα υπέρ του Μελισσανίδη. Τον προφύλαξε και τον σεβάστηκε, κάτι που δεν είχε συμβεί από όλο τον οργανισμό της ΑΕΚ στην τρίτη θητεία του. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πάμε σε αλλαγή προπονητή, απλά απομένει να δούμε ποιος από τους δύο – τρεις με τους οποίους συζητάει η ΑΕΚ θα πει το «ναι».

Εις βάρος του Μελισσανίδη είναι ξεκάθαρα η ατάκα «Χιμένεθ… αν δεν βρούμε καλύτερο». Δεν είναι λογικό ένας ολόκληρος ποδοσφαιρικός οργανισμός να μην μπορεί να βρει έναν καλύτερο προπονητή. Ο προπονητής αυτός θα αποτύχει πριν καν ξεκινήσει και θα είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση.

3. Λουτσέσκου

Για μένα το είχα πει και το είχα γράψει από την πρώτη στιγμή, ήταν λάθος να μπει η ΑΕΚ στη διαδικασία να μιλήσει με τον Ρουμάνο. Δεν σεβάστηκε ποτέ την ΑΕΚ, η ΑΕΚ δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί μαζί του. Όσο καλός προπονητής και αν είναι, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές. Η ΑΕΚ δε έχει κανένα λόγο να επιστρέψει σε εποχές Μπάγεβιτς. Γιατί τέτοιες θα ζούσαμε αυτό είναι 1000% σίγουρο. Εδώ λοιπόν θεωρώ ότι έχει κάνει λάθος ο Μελισσανίδης.

Δεν μπορώ όμως να μην του αναγνωρίσω, πως βγήκε ξεκάθαρα και είπε: «Ναι μίλησα μαζί του. Ναι θα τον έφερνα και δε θα υπολόγιζα τις αντιδράσεις». Ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν τον κορόιδεψε λέγοντας πως όλα τα βγάλαμε εμείς από το μυαλό μας. Υπολόγισε τα πάντα, δεν βρέθηκε «χρυσή τομή» και το θέμα έληξε οριστικά και αμετάκλητα.

4. Μεταγραφές

Εφτά μεταγραφές προανήγγειλε ο Μελισσανίδης, όλες στις θέσεις που «πονάει» η ομάδα. Τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούμε όλοι (αν δεν κάνω λάθος). Το θέμα λοιπόν είναι απλό. Το θέμα είναι ποιους θα φέρεις και πότε θα τους φέρεις.

Γιατί άλλο είναι να φέρεις τον Γιαννιώτα και άλλο τον Γκαρσία. Άλλο να τον φέρεις και να τον έχεις από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας και άλλο λόγω συγκυριών στις καθυστερήσεις της μεταγραφικής περιόδου.

Αυτό λοιπόν που έχουν χρέος να κάνουν, είναι σωστές επιλογές. Να ξεψαχνίσουν όποιον παίκτη επιλέξουν πριν πάρουν την τελική απόφαση. Για τερματοφύλακα δε χρειάζεσαι τον προπονητή. Ξέρεις τι ψάχνεις και τι ζητάς. Για έναν στόπερ με ηγετικά χαρακτηριστικά επίσης. Τον προπονητή τον θες για να σου δώσει άλλες κατευθύνσεις.

5. Έργα και υποδομές

Τον Μελισσανίδη μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι. Στην επιλογή συνεργατών σε ό,τι αφορά στους Τεχνικούς Διευθυντές και στους προπονητές. Σε όλα τα υπόλοιπα, οφείλεις να του βγάλεις το καπέλο! Η ΑΕΚ σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα είναι σε άλλο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν από πέντε, δέκα, δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια. Και με το νέο γήπεδο θα εκτοξευτεί.

Διότι όταν θα έχεις ένα γήπεδο που θα σου αποφέρει 12-15 εκατ. ευρώ ετησίως συν ένα κανονικό τηλεοπτικό συμβόλαιο, συν τις χορηγίες σε φανέλα κλπ. θα μπορούμε να μιλάμε πάνω σε άλλη βάση. Και όταν θα μπορεί για παράδειγμα η ομάδα να προπονείται σε τρία ή τέσσερα γήπεδα και οι μικρές σε δύο ή τρία, εκεί που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, η διαφορά θα φανεί.

6. Τα… εκατομμύρια

Επειδή αρκετοί μπερδεύτηκαν, όταν ο Μελισσανίδης είπε: «Βάλαμε 35 εκατ. χωρίς έσοδα», δεν εννοούσε ότι το κόστος του ρόστερ ήταν αυτό. Τα 35 εκατ. ευρώ που έχει πληρώσει η ΑΕΚ τους τελευταίους 12-18 μήνες αφορούν τα πάντα. Τους ποδοσφαιριστές, το προσωπικό, τους προμηθευτές, τα ταξίδια, τις διαμονές. Όλα. Εκτός και αν κάποιοι νομίζετε ότι τα έξοδα μίας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι μόνο οι παίκτες.

Είπε επίσης ότι το γήπεδο το προπονητικό κέντρο, τα γραφεία έχουν ένα κόστος 105 εκατομμύρια. Είναι πολύ ωραίο να μετράς έσοδα, αλλά κανένας δεν υπολογίζει και τα έξοδα.

Βεβαίως είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε η ΑΕΚ να μην «πετάει» λεφτά στον κουβά σε μεταγραφές τύπου Σιμάο και αυτά τα 450 χιλιάρικα το χρόνο να τα είχε επενδύσει στο τμήμα scouting. Κερδισμένη θα ήταν σε βάθος όχι μόνο 3ετίας, αλλά 10ετίας.

7. Ο κόσμος

Ο Μελισσανίδης αναφέρθηκε και στον κόσμο. Και του έδωσε απόλυτο δίκιο: «Ο κόσμος είναι διαφορετικός από εσάς. Τον ενδιαφέρει να παίρνει η ομάδα το πρωτάθλημα. Λογικό είναι…».

Δεν τον κατηγόρησε που για παράδειγμα στo πρώτο εντός έδρας ματς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2018-2019 πήγαν μόλις 7.504 άτομα. Και ας είχε προηγηθεί η πρόκριση επί της Σέλτικ και το «διπλό» στην Ουγγαρία. Και στο δεύτερο εντός έδρας με τον Πανιώνιο κόπηκαν 10.433 εισιτήρια την ώρα που η ομάδα είχε μπει στους ομίλους του Champions League. Κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

8. Οι πράξεις

Τι μένει να δούμε από εδώ και πέρα; Το είχα γράψει και σε προηγούμενο blog. Τα λόγια είναι εύκολα. Αυτό που μένει να δούμε είναι πράξεις. Η ομάδα πρέπει να έχει προπονητή τέλος Μαΐου. Να κάνει την εκκαθάριση του ρόστερ σύντομα ώστε στην πρώτη μέρα της προετοιμασίας να μην πάνε 43 παίκτες στα Σπάτα αλλά 25. Να γίνουν οι μεταγραφές εγκαίρως για να μπορέσουν όσοι πάνε στην προετοιμασία να δουλέψουν σωστά. Αν γίνουν όλα αυτά, η ΑΕΚ θα είναι τη νέα σεζόν ξανά διεκδικήτρια. Διαφορετικά θα κάνουμε πάλι τις ίδιες κουβέντες του χρόνου.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X