Να είναι… Ρεμπρόφ και ας μην είναι ο Ρεμπρόφ

Να είναι… Ρεμπρόφ και ας μην είναι ο Ρεμπρόφ
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει με αφορμή τον Ουκρανό, για τον "τύπο" του προπονητή που χρειάζεται η ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό χωρίς προλόγους και σάλτσες. Η πιο κρίσιμη απόφαση και επιλογή, από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, για την επόμενη μέρα της ΑΕΚ, είναι αυτή του προπονητή. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση επ’ αυτού. Αν αυτή την φορά η ΑΕΚ λαθέψει στο θέμα προπονητή, χαιρέτα μου τον πλάνο, διότι πολύ απλά αυτό το λάθος θα συμπαρασύρει και όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Και δεν χρειάζεται να επεκταθώ σε πρόσφατα παραδείγματα.

Δεν έχω την εικόνα πως η ΑΕΚ έχει σήμερα έτοιμο τον προπονητή που θα κτίσει την ομάδα (από την αρχή) για την επόμενη σεζόν. Παρόλο που έτσι θα έπρεπε να έχει γίνει. Εδώ και καιρό έχουν κριθεί οι πάντες και ήδη από την περασμένη Κυριακή, είχαν κριθεί και τα πάντα. Επομένως δεν υπάρχει λόγος για χασομέρι. Και κυρίως το χασομέρι δεν είναι σύμμαχος, ενώ τις περισσότερες φορές, δεν βγαίνει και σε καλό.

Έτοιμος προπονητής για να αναλάβει αύριο το πρωί, ακόμα δεν υπάρχει. Ο συνάδελφος Τάσος Τσατάλης αποκάλυψε πως η ΑΕΚ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τον Σερχέι Ρεμπρόφ. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό όταν το διάβασα, ήταν οι 90 λίρες που όλο χαρά είχα δώσει στο μακρινό 2000, για να πάρω την φανέλα του Ουκρανού με το νούμερο έντεκα, όταν είχε πάρει μεταγραφή στην Τότεναμ. Και πόσο πολύ ακόμα τις κλαίω για το πώς εξελίχθηκε αυτή η επιλογή.

Το δεύτερο που έκανα, ήταν να μπω και να διαβάσω τι κάνει στην προπονητική του ζωή ο Ρεμπρόφ, διότι ομολογώ πως δεν είχα ιδέα ούτε καν πως είχε γίνει προπονητής. Ο Σερχέι λοιπόν έχει πάρει τρια σερί πρωταθλήματα με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία. Σ’ αυτή την τριετία, έχει βάλει την ομάδα και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης έχει πάρει πρωταθλήματα και δυο κύπελλα στην Ουκρανία με την Ντιναμό Κιέβου. Και έχει κάνει και ένα χρόνο στον πάγκο της Αλ Αχλί, με την οποία έπαιξε και στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Διαβάζοντας λοιπόν όλα αυτά για τον Ρεμπρόφ, μου ήρθε αυτόματα η απάντηση στο ερώτημα που το είχαμε και το έχουμε όλοι μας. «Τι προπονητή, τελικά χρειάζεται η ΑΕΚ». Και η απάντηση είναι, έναν προπονητή που να μην χρειάζεται να μιλήσει ούτε για το πρότζεκτ που θα θέλει να φτιάξει, ούτε για τα όνειρα του για το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει, αλλά που να αφήνει να μιλάει μόνο το βιογραφικό του και όσα έχει πετύχει με τις ομάδες του, μέσα στο γήπεδο.

Όταν ένας προπονητής σε οκτώ χρόνια καριέρας, έχει πάρει ήδη πέντε πρωταθλήματα, πραγματικά περνάει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα ενδιαφέροντος αν παίζει 3-5-2 ή 4-3-3 και αν προτιμάει παιχνίδι από τα άκρα ή από τον άξονα. Η ΑΕΚ έχει «καεί» επιλέγοντας προπονητή με βάση το πρότζεκτ που υποσχόταν και οραματιζόταν και όχι με βάση όσα γράφει το βιογραφικό του. Προσέξτε, δεν λέω πως οπωσδήποτε αυτά τα κριτήρια οδηγούν σε αποτυχία. Ο Μάρτινς στον ΟΣΦΠ επιλέχθηκε με βάση το πρότζεκτ που υποσχέθηκε και όχι τις επιτυχίες του και τελικά προέκυψε απόλυτα πετυχημένος. Ούτε υποστηρίζω πως ο Ρεμπρόφ, αν έρθει, θα πετύχει μόνο και μόνο επειδή πήρε πρωταθλήματα στην Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Εκείνο που λέω είναι, πως αυτή την στιγμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ΑΕΚ, η απάντηση στο ερώτημα «τι προπονητή χρειάζεται», δεν θα πρέπει να είναι ένα «στοίχημα». Είναι πιθανό κάπου εκεί έξω στην αγορά προπονητών, να υπάρχει και ένας αντίστοιχος Μαρτίνς και για την ΑΕΚ. Προτιμώ να μην τον ψάξει στο συγκεκριμένο καλοκαίρι, ρισκάροντας να πέσει πάλι πάνω σε Καρντόσο. Χίλιες φορές προτιμώ ο προπονητής που θα επιλέξει η ΑΕΚ, να μετράει τους τίτλους που έχει κατακτήσει με τις προηγούμενες ομάδες του και όχι τις πάσες που θα πρέπει να δώσει η ομάδα που θα κτίσει από τον τερματοφύλακα μέχρι να φτάσει στην επίθεση.

Προφανώς και δεν εννοώ πως ο Ρεμπρόφ είναι ο ιδανικότερος προπονητής για να αναλάβει την ΑΕΚ. Ούτε θα το έγραφα ποτέ, ούτε μπορεί να το ξέρει κανείς. Όμως ένας προπονητής με τρια πρωταθλήματα, τα τελευταία τρια χρόνια και πέντε συνολικά στα οκτώ που είναι στους πάγκους, είναι ο τύπος του προπονητή που θεωρώ πως ταιριάζει σ’ αυτό που η ΑΕΚ ψάχνει. Και ας μην είναι ο Ρεμπρόφ, αλλά ένας αντίστοιχος Ρεμπρόφ, που να έχει κάνει τα αντίστοιχα σε κάποια άλλα πρωταθλήματα.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, αλλά και που πατάμε και που βρισκόμαστε, φυσικά και η ΑΕΚ δεν μπορεί να φτάσει να κτυπήσει προπονητή ο οποίος τα τελευταία τρια χρόνια έχει πάρει έστω και ένα πρωτάθλημα στην Αγγλία ή στην Γαλλία ή ακόμα και στην Ολλανδία. Επομένως αν το κριτήριο είναι, που αυτό στα μάτια τα δικά μου πρέπει να είναι, το βιογραφικό με τίτλους, είναι λογικό η αναζήτηση να γίνει σε προπονητές με πρωταθλήματα όπως αυτό της Ουκρανίας ή της Ουγγαρίας.

Χωρίς φυσικά, ως ελληνικό πρωτάθλημα, να έχεις το δικαίωμα να υποτιμήσεις κανένα πρωτάθλημα Ουγγαρίας. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως για να αποκλείσει η ΑΕΚ την Βίντι το 2018 και να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, βέλαξε. Και όταν ο ΠΑΟΚ συνάντησε την Βίντι στους ομίλους του Γουρόπα, την ίδια σεζόν, βέλαξε ακόμα περισσότερο.

Δεν ξέρω αν τελικά η ΑΕΚ θα μπορέσει να κλείσει τον Ρεμπρόφ για προπονητή. Μου μοιάζει πολύ δύσκολο, αφενός διότι έχει έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο με την Φερεντσβάρος. Και αφετέρου διότι υποθέτω πως περισσότερο στο μυαλό του Ουκρανού θα είναι να εξαργυρώσει αυτά τα τρία σερί πρωταθλήματα, με μια δουλειά σ’ ένα από τα τοπ πρωταθλήματα. Αυτό όμως που σίγουρα ξέρω, πως στα μάτια τα δικά μου, η πιο ποδοσφαιρική επιλογή για την ΑΕΚ την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ένας προπονητής με το προφίλ και κυρίως το βιογραφικό του Ρεμπρόφ.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X