Μια ακόμα τεράστια παραδοξότητα

Μια ακόμα τεράστια παραδοξότητα
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την διαχείριση στην καλή φουρνιά πιτσιρικάδων του φετινού ρόστερ της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Την Κυριακή επιτέλους τελειώνει μια στραβή και ανάποδη και άκρως αποτυχημένη σεζόν για την ΑΕΚ.

Εγιναν πολλά και διάφορα για να φτάσει εδώ που έφτασε η σεζόν. Κυρίως μεγάλα και κομβικά λάθη από την διοίκηση σε αποφάσεις και (μη) επιλογές, το δίμηνο Δεκέμβρη – Γενάρη. Εκεί κρίθηκε οριστικά, το πώς θα κυλούσε η φετινή σεζόν.

Παράλληλα γίναμε μάρτυρες μέσα σ’ αυτή την χρονιά, σε μια σειρά από ποδοσφαιρικές παραδοξότητες. Μια πολύ τρανταχτή, είναι η διαχείριση του Τάνκοβιτς. Ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του φετινού ρόστερ, έχει κάνει φέτος 37 συμμετοχές σ’ όλες τις διοργανώσεις και έχει μόνο ΕΝΑ συμπληρωμένο 90άλεπτο. Και μόλις ΔΥΟ φορές έχει μείνει στο γήπεδο μετά το 80’. Παρόλα αυτά έβαλε 8 γκολ, έδωσε και επτά ασίστ.

Όμως σήμερα θα σταθώ σ’ ένα άλλο, επίσης τεράστιο, ποδοσφαιρικό παράδοξο της φετινής ΑΕΚ. Αυτή η σεζόν ήταν η πρώτη, εδώ και πολλά χρόνια, στην οποία τόσο πολλοί πιτσιρικάδες, είχαν πραγματικά κερδίσει θέση στο ροτέισον της ομάδας και δεν έμπαιναν απλώς αλλαγές σε κάτι σκοτωμένα παιχνίδια κυπέλλου. Δείτε λίγο τους αριθμούς. Ο 19χρονος Λάτσι έχει κάνει 11 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και δυο στο κύπελλο. Σχεδόν όλες βασικός. Ο 18χρονος Μιτάι μετρά συνολικά 12 συμμετοχές σ’ όλες τις διοργανώσεις. Ο 21χρονος Μαχαίρας έχει κάνει 16 ματς στο πρωτάθλημα, 4 στο κύπελλο και 5 στην Ευρώπη. Ενώ ακόμα και ο 19χρονος Κοσίδης που τελευταίος μπήκε στο παζλ, πρόλαβε να κάνει 6 συμμετοχές.


Δεν θυμάμαι άλλη σεζόν στο πρόσφατο παρελθόν, που τόσο πολλοί πιτσιρικάδες, να έχουν τόσο ενεργό ρόλο στο ροτέισον της ΑΕΚ. Τόσο στο πρωτάθλημα, όσο ακόμα και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Προφανώς το να ενσωματώνεις νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ ως ενεργά μέλη και όχι απλώς για να συμπληρώνουν είναι και σημαντικό και απαραίτητο και ζητούμενο. Για όλες τις ομάδες. Ειδικά όταν μιλάμε για πιτσιρικάδες που δεδομένα έχουν προσόντα και ταλέντο. Εννοώ, πως η ΑΕΚ φέτος πραγματικά έχει μια εξαιρετικά καλή φουρνιά νεαρών ποδοσφαιριστών, που δείχνουν να έχουν τα φόντα όχι απλώς να σταθούν, αλλά και να ξεχωρίσουν.

Και αφού μπήκαν στο ροτέισον…

Μέχρι εδώ όλα καλά. Πάμε τώρα και στο παράδοξο του πράγματος, μ’ ένα πολύ κομβικό ερώτημα. Σε μια σεζόν που όντως η ΑΕΚ έβαλε στο ροτέισον πολλούς πιτσιρικάδες, πόσους εξ αυτών έχει βελτιώσει τόσο και έχει προετοιμάσει, ώστε να μπορεί ακόμα περισσότερο να βασιστεί αγωνιστικά πάνω τους, την επόμενη χρονιά; Φοβούμαι πως σ’ αυτό το ερώτημα, δύσκολα μπορεί να δοθεί απάντηση με σιγουριά. Βεβαίως κάποιος μπορεί να πει, πως αυτή η απάντηση θα δοθεί επί της ουσίας, στην προετοιμασία που θα γίνει για την επόμενη σεζόν και με την εικόνα που θα δείξουν.

Όμως ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στην αγωνιστική εξέλιξη που είχαν όλοι οι πιτσιρικάδες που μπήκαν φέτος στο ροτέισον της ομάδα, διαπιστώνει κανείς πως δεν έχουν την προσδοκώμενη αγωνιστική βελτίωση με βάση και το ταλέντο τους αλλά και την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν. Και για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό σε καμία περίπτωση, δεν είναι δική τους ευθύνη. Έχει να κάνει με την διαχείριση. Διότι δεν αρκεί να δώσει σ’ έναν πιτσιρικά θέση στο ροτέισον, θα πρέπει να τον δουλέψεις σωστά, να τον διαχειριστείς σωστά αλλά και να τον εμπιστευτείς. Κάτι που δεν έγινε, ίσως και επειδή όλοι οι νεαροί παίκτες, μπήκαν φέτος στο ροτέισον εξ ανάγκες και όχι λόγω τέτοιου προγραμματισμού. Αλλά φυσικά και δεν ήταν το ζήτημα μόνο αυτό.

Ο Λάτσι…

Πάμε λίγο να το κάνουμε πιο λιανά. Ο Λάτσι μέχρι και τον Γενάρη είχε μηδέν συμμετοχές, παρόλο που όλοι όσοι τον έβλεπαν στα Σπάτα έλεγαν τα καλύτερα και παρόλο που η άμυνα της ΑΕΚ ήταν προβληματική και σε πολλά ματς παραπαίουσα. Στο ρότεισον της ομάδας μπήκε από… σπόντα, καθώς τραυματίστηκε ο Νεντελτσεάρου στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού με τον Άρη στο Χαριλάου και δεν υπήρχε στον πάγκο άλλος διαθέσιμος στόπερ.

Ο Λάτσι άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Θυμάστε πως στα πρώτα ματς είχαμε πάθει πλάκα με την αγωνιστική του σοβαρότητα, με τα προσόντα, ακόμα και με την ποδοσφαιρική του ωριμότητα. Όμως η αγωνιστική εικόνα του Λάτσι στα πρώτα του 5 ματς με την ΑΕΚ, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που έδειξε στα επόμενα. Αντί να μπορεί μέσα από τα παιχνίδια να βελτιώνεται και να βγάζει το ταλέντο του, ο τρόπος που λειτουργούσε συνολικά η άμυνα, του ενίσχυε και του έβγαζε μπροστά όλη την απειρία του. Αποτέλεσμα ήταν, μέχρι να τραυματιστεί και να μείνει εκτός, Ο Λάτσι του Μάρτη, να μην είναι ο ίδιος με τον Λάτσι του Γενάρη. Έτσι έπρεπε να συμβεί αλλά προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Ο Μιτάι και ο Μαχαίρας…

Πάμε στον Μιτάι. Μπήκε από νωρίς στην φετινή σεζόν στο ροτέισον της ΑΕΚ, επίσης εξ ανάγκης. Όταν ο Καρέρα είχε ξεμείνει από αριστερά μπακ. Και μπήκε στα 17 του, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται για την απειρία του. Όμως έδειξε πως όχι απλώς είναι ένα παιδί με προσόντα και ταλέντο, αλλά έχει τις δυνατότητες να γίνει ένα σούπερ αριστερό μπακ. Παρόλα αυτά επί Χιμένεθ σχεδόν εξαφανίστηκε, σε μια περίοδο που ο Λόπες πήγαινε από το ένα λάθος στο λάθος. Προφανώς και ο Μιτάι θα κάνει λάθη. Χίλιες φορές όμως να τα κάνει ένας 18χρονος που θα μάθει απ’ αυτά.

Επίσης ο Μαχαίρας, ήταν ένα παιδί που ξεκίνησε την φετινή σεζόν από καλύτερη αφετηρία απ’ όλους τους νεαρούς. Κυρίως διότι είχε δείξει δείγματα και πέρυσι, αλλά είναι και ο μεγαλύτερος ηλικιακά. Ωστόσο αυτό που όλοι περίμεναν από τον Μαχαίρα, ήταν να κάνει φέτος το ξεπέταγμα του, Το «μπαμ» του. Δεν έγινε σίγουρα κάτι τέτοιο. Μπορεί να φταίει και ο ίδιος ο παίκτης. Σίγουρα όμως, φταίει και η διαχείριση που έχει γίνει στον παίκτη. Δείτε μόνο το εξής απλό. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ στον πρώτο γύρο των πλέι οφ, ο Μαχαίρας μπήκε και έδωσε την ασιστ για το γκολ ισοφάρισης του Λιβάι. Από εκείνο το παιχνίδι και μετά, ξαναέπαιξε την Τετάρτη στην Τρίπολη.


Το επιμύθιο

Για να το κλείνω. Η ΑΕΚ φέτος, έστω  και από… σπόντα λόγω συγκυριών, είχε την ευκαιρία να βάλει ουσιαστικά και όχι θεωρητικά, νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές ως ενεργά μέλη της ομάδας. Πρακτικά, αυτή την ευκαιρία δεν την εκμεταλλεύτηκε, για να τους διαχειριστεί σωστά, να τους εξελίξει  και να τους έχει ακόμα πιο έτοιμους για την επόμενη σεζόν. Σίγουρα ο Λάτσι, ο Μιτάι, ο Μαχαίρας και ο Κοσίδης (που Χιμένεθ αντί να τον βάλει στο Καραϊσκάκη, προτίμησε να παίξει χωρίς καθόλου φορ), με βάση όσα έχουν κάνει φέτος, θα διεκδικήσουν την θέση τους στην επόμενη σεζόν μέσα από την καλοκαιρινή προετοιμασία. Όπως και παιδιά που ακολουθούν όπως ο Κορομηλάς.

Όμως η ΑΕΚ δεν θέλει πιτσιρικάδες που απλώς να βρίσκονται στο ρόστερ, αλλά τα next big thing της ομάδας. Και επειδή φέτος φάνηκε πως μπορεί και να τα έχει, θα έπρεπε να το διαχειριστεί ανάλογα. Δεν το έκανε. Τώρα καλείται να το κάνει ο επόμενος προπονητής.  Εννοείται όχι με το ζόρι. Όχι επειδή υπάρχουν 18χρονοι και 19χρονοι και είναι ωραία αυτά τα πρότζεκτ, να μπουν χωρίς να αξίζουν ποδοσφαιρικά. Αυτές είναι πρακτικές που ούτε έχουν νόημα, ούτε οδηγούν πουθενά. Αλλά επειδή αυτή η φετινή φουρνιά φαίνεται να αξίζει, πρέπει να προσεχθεί και ανάλογα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X