Ο Μέικον συνέχισε την «πελατειακή» σχέση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ αλλά δεν θα είναι εύκολη η συνέχεια

Ο Μέικον συνέχισε την «πελατειακή» σχέση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ αλλά δεν θα είναι εύκολη η συνέχεια
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ΑΕΚ που έκανε το 1-0 στην σειρά και για την συνέχεια που αναμένεται δύσκολη

Μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ που έριξε κατοστάρα στον ΠΑΟΚ και έτσι πήρε μια σημαντική νίκη κάνοντας το 1-0 σε αυτήν τη σειρά των πλέι-οφ. Σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό να υπερασπίζεις την έδρα σου στο πρώτο ματς γιατί αυτό είναι το παιχνίδι που στοχεύουν οι ομάδες με μειονέκτημα για να κάνουν το μπρέικ. Η Βασίλισσα κατάφερε να κρατήσει την έδρα της και τώρα θα πάει να τελειώσει την δουλειά στην Πυλαία.

Είχε καλά διαστήματα αλλά όχι σταθερότητα

Για άλλη μια φορά η ΑΕΚ στάθηκε άτυχη αφού ο Κιθ Λάνγκφορντ, στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού αποχώρησε, ανατρέποντας το πλάνο που είχε ο κόουτς Αγγέλου, αλλά ευτυχώς ο Μέικον κάλυψε και με το παραπάνω την απουσία του. Η ΑΕΚ είχε στόχο πριν το παιχνίδι να κόψει το περιφερειακό σουτ των παικτών του ΠΑΟΚ που είναι το δυνατό τους όπλο (39% στο πρωτάθλημα) και να μπορέσει να ελέγξει τα ριμπάουντ για να μην δώσει δεύτερες ευκαιρίες και να μπορέσει να τρέξει στον αιφνιδιασμό.

Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο δεν κατάφερε τίποτα από τα δύο καθώς ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερα επιθετικά από αμυντικά ριμπάουντ και βαρούσε στο ψαχνό από το τρίποντο. Η ΑΕΚ έμεινε στο παιχνίδι χάρις στην αποτελεσματικότητα στην επίθεση της και την ποιότητα των παικτών της αλλά αμυντικά είχε σοβαρό πρόβλημα. Δεν γίνεται να έχεις σκοράρει 52 πόντους στο ημίχρονο στο γήπεδο σου και να έχεις δεχτεί 46.

Η Ένωση έκανε ξεσπάσματα, περνούσε μπροστά, αλλά μετά ακολουθούσαν (λογικά) κενά στην απόδοση της και έδινε το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να επιστρέφει στο ματς και κάποιες φορές να περνάει μπροστά.

Στο δεύτερο ημίχρονο έκανε καλύτερη δουλειά στο να προστατεύσει το ριμπάουντ, μείωσε τους πόντους δεύτερης ευκαιρίας στον ΠΑΟΚ αλλά και πάλι η αδυναμία της στην άμυνα άφηνε τους Θεσσαλονικείς μέσα στο παιχνίδι. Όλα κρίθηκαν σε ένα τρίλεπτο στο 4ο δεκάλεπτο, όπου η ΑΕΚ έκανε ένα 15-0 σερί και μετέτρεψε το 79-79 σε 94-79 με τον Μέικον να ντύνεται Στεφ Κάρι. Μετά έκανε απλή συντήρηση της διαφοράς αφού και ο ΠΑΟΚ είχε απογοητευτεί βλέποντας ότι του ξέφυγε το ματς ξαφνικά.

Δεν θα πάει μακριά το «όσα πάνε και όσα έρθουν»

Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, στα 2 ματς του κόουτς Αγγέλου βλέπουμε κάποια θετικά πράγματα αλλά υπάρχουν και κάποια που είναι άξια προβληματισμού. Σίγουρα φαίνεται και με γυμνό μάτι η μεγαλύτερη ταχύτητα που κινείται η ΑΕΚ στο γήπεδο και στο ότι ψάχνει τον αιφνιδιασμό όποτε βρίσκει ευκαιρία. Η Ένωση πετυχαίνει κατά μέσο όρο φέτος περίπου 7 πόντους από αιφνιδιασμούς και χθες πέτυχε τους διπλάσιους (13), κάτι που δείχνει και την διαφορά φιλοσοφίας σε αυτό το κομμάτι από τον κόουτς Αγγέλου. Βέβαια το να πηγαίνεις σε γρήγορο ρυθμό απέναντι σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ μπορεί και να σε ωφελήσει αλλά όπως φάνηκε και με τον Παναθηναϊκό απέναντι σε ανώτερες ποιοτικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Αυτό που πρέπει να διορθωθεί οπωσδήποτε είναι η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Οκ το ξέρουμε ότι αυτή η ΑΕΚ με την δομή που έχει, καλή αμυντική ομάδα δεν την λες, αλλά άλλο αυτό και άλλο να παίζει ένα παιχνίδι όσα πάνε και όσα έρθουν, δεχόμενη 90+ πόντους στα 2 ματς του κόουτς Αγγέλου. Δεν πρέπει να παρασύρεται κανείς από το αποτέλεσμα και την διαφορά που είναι πλασματική, καθώς το σκορ στο 35:50 ήταν 79-79. Η εικόνα των 2 ομάδων δεν ήταν για τέτοια διαφορά και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το προπονητικό επιτελείο όσο και αν θέλουν να έχουν κυρίως μια επιθετική φιλοσοφία στην προσέγγιση των αγώνων. Θεωρώ ότι αν βελτιωθεί το αμυντικό κομμάτι και συνεχίσει να παράγει επιθετικά η ομάδα θα μπορέσει να τελειώσει την δουλειά στην Θεσσαλονίκη, αν η άμυνα συνεχίσει να δέχεται 90 πόντους τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Τι παικταράς είσαι ρε Μέικον

Αναμφίβολα το πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση στο χθεσινό αγώνα ήταν ο Ντάριλ Μέικον. Και πώς να μην είναι όταν πέτυχε 28 πόντους σε μόλις 22 λεπτά συμμετοχής χάνοντας όλα και όλα 2 σουτ. Ο Αμερικανός κατάλαβε ότι χρειαζόταν να πάρει παραπάνω προσπάθειες από την στιγμή που αποχώρησε ο Λάνγκφορντ και πήρε από το χεράκι την ΑΕΚ και την οδήγησε στην νίκη. Από το σερί 15-0 που έκανε η ΑΕΚ ο Μέικον σκόραρε 11 συνεχόμενους πόντους με τρία τρίποντα όπου τα 2 τα σούταρε σχεδόν από το λόγκο του κέντρου. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Μέικον, από τον Ιανουάριο έχει δείξει ότι είναι και με το παραπάνω παίκτης επιπέδου ΑΕΚ, ενώ και ο καινούργιος προπονητής του αφήνει και αυτός αρκετές ελευθερίες στην επίθεση για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Σίγουρα υστερεί αμυντικά και εχθές τον χτύπησαν πολλές φορές, ειδικά ο Λαβ, αλλά επιθετικά έχει μεγάλη ποιότητα και σωστές αποφάσεις. Αν βρίσκεται δε και σε καλή μέρα όπως εχθές, καλή τύχη στους αμυντικούς του.

Πολύ καλοί επίσης ήταν και οι Ματσιούλις, Μορέιρα, Λοτζέσκι, που προσέφεραν σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, ενώ και ο Γιάνκοβιτς επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις.

Άλλο παιχνίδι στην Πυλαία

Το μόνο σίγουρο για το αυριανό πλέον παιχνίδι είναι ότι στον ΠΑΟΚ με τα γνωστά κόμπλεξ που έχουν με την ΑΕΚ, θα την περιμένουν στην Θεσσαλονίκη για να πάρουν την νίκη με κάθε τρόπο. Ήδη φάνηκε από το χθεσινό ματς ότι ήταν αποφασισμένοι και ψυχολογικά σωστά προετοιμασμένοι για νίκη και το ίδιο θα κάνουν και στην Πυλαία με όλα τα …παράδοξα που συμβαίνουν εντός και εκτός γηπέδου εκεί. Αν η ΑΕΚ δείξει μεγαλύτερη σκληράδα στο παιχνίδι της και ελέγξει τον ρυθμό θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει εκεί την σειρά και να «σκουπίσει» φέτος τον ΠΑΟΚ που μέχρι τώρα τον έχει 4-0.

LIVE όλες οι ειδήσεις

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X