Το δίκιο και το άδικο του Μανόλο
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης σχολιάζει τις δηλώσεις του Μανόλο Χιμένεθ που προκάλεσαν μεγάλη κουβέντα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Να θέλεις να περάσεις μία ήσυχη βδομάδα και να μην μπορείς με τίποτα. Πίστευα ότι μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και την πρώτη νίκη στο ντέρμπι όλα θα πήγαιναν πιο ήρεμα μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος, όπου θα είχαμε τις οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΑΕΚ. Υπολόγιζα όμως χωρίς τον Χιμένεθ.

Επειδή ότι λέω δεν το παίρνω πίσω, για μένα ο Μανόλο ήταν ένας από τους πλέον βασικούς παράγοντες της κατάκτησης του πρωταθλήματος του 2018. Με τα καλά του και τα στραβά του. Αμφιβάλλω αν με άλλον προπονητή θα μπορούσε να τα καταφέρει η ΑΕΚ. Τόσο απλά τόσο ξεκάθαρα.

Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε να τον φέρει πίσω για την 4η θητεία του είχα σημειώσει ότι είναι ρίσκο και πως αν ο οργανισμός ΑΕΚ ξέρει γιατί θέλει να τον φέρει ας το κάνει. Να μην το κάνει όμως αν τον θεωρεί αναλώσιμο. Διότι τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει, οφείλεις να τους σέβεσαι και να τους προστατεύεις.

Ο Μανόλο μετά τη νίκη στο ντέρμπι προχώρησε σε δηλώσεις που δε θα έπρεπε. Και το βράδυ της τρίτης το τερμάτισε. Το να προσπαθείς να αναδείξεις τόσο πολύ σε επιτυχία την έξοδο στην Ευρώπη, όταν αυτό δε θα έπρεπε καν να θεωρείται επιτυχία είναι λάθος. Η δήλωσή του είναι πέρα για πέρα άστοχη.

Κατανοώ ότι με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ίσως να ένιωσε πιο γερός στα πόδια του. Επίσης αντιλαμβάνομαι πως όταν έδωσε εκείνη τη συνέντευξη στη Live Sport πριν από μήνες ήταν άλλα τα δεδομένα. Όταν επέστρεψε είδε σιγά σιγά να χάνει παίκτες.

Και αν ο Παουλίνιο δεν θεωρείται απώλεια βάσει της εικόνας που είχε, ήταν μεγάλο μείον ότι δεν αποκτήθηκε εγκαίρως ένας ικανοποιητικός δεξιός μπακ και ήρθε στην τούρλα του Σαββάτου ο Νταντσένκο που όσο καλός και αν θέλω να είμαι όσο έπαιξε δεν έδειξε καλύτερος του Βασιλαντωνόπουλου.

Ο Χιμένεθ στην πορεία έχασε και τον Ινσούα και κυρίως τον Λιβάια. Κανένας εκ των δύο δεν αντικαταστάθηκε από τη διοίκηση της ΑΕΚ. Και αν ο Κροάτης ήταν το Α και το Ω σε ό,τι αφορά στην επίθεση, με τον Αργεντινό η «Ένωση» έκανε διπλό λάθος που είχε ως αποτέλεσμα να δούμε έναν Λόπες χειρότερο δίχως ανταγωνισμό και με μεγάλη επιβάρυνση.

Στην πορεία έχασε και τον Σιμόες όχι λόγω μυϊκού προβλήματος. Τον δεύτερο τη τάξει αρχηγό και κομβικό παίκτη σε αυτό που θέλει να παίζει ο Ανδαλουσιανός. Έχασε στην πορεία και τον Γαλανόπουλο και πάλι όχι από πρόβλημα μυϊκού τραυματισμού. Τον παίκτη που από τη στιγμή που επέστρεψε έχει δώσει τόση ενέργεια όσο κανένας.

Προσθέστε επίσης το ότι του έλειψε και ο Μπακάκης, διότι κανένας στην ΑΕΚ ενώ γνώριζαν το πρόβλημά του, δεν σκέφτηκε να τον «προστατέψει» με αποτέλεσμα να χαθεί παίζοντας για την Εθνική ενώ δεν ήταν απόλυτα έτοιμος. Μέχρι τώρα μιλάμε για πέντε παίκτες εν δυνάμει βασικούς.

Ο Γκαρσία χάθηκε σε ένα κομβικό σημείο σε ματς που τον προστάτεψε (με τον Ολυμπιακό). Ο Σάκχοφ έπαθε δεύτερη φορά κορονοϊό. Και όταν δεν έχεις δουλέψει καλά όλη τη σεζόν τα προβλήματα βγαίνουν πιο εύκολα. Θεωρούσε επίσης βασικό του επιθετικό τον Ολιβέιρα και αυτός τέθηκε νοκ άουτ όχι από μυϊκό τραυματισμό, αλλά για άλλους λόγους.

΄

Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω ότι του έλειψε ο Τσιγκρίνσκι που τον πιστεύει, αλλά και αυτός ξέρει ότι είναι παίκτης ειδικής διαχείρισης, δεν έχει ψηλά στην εκτίμησή του τον Χνιντ (και ποιος έχει για να λέμε του στραβού το δίκιο), δεν θεωρεί επαρκή τον Νεντελτσιάρου, δεν πιστεύει τον Τάνκοβιτς γιατί θεωρεί ότι ο Λιβάια και ο Μάνταλος είναι ανώτεροί του και έχετε όλη την εικόνα.

Όλα αυτά λοιπόν στο μυαλό του Μανόλο έκαναν τη δουλειά του Mission Impossible. Και ο ίδιος θεωρεί ότι έκανε το impossible… possible. Για αυτό και έσπευσε να υπερασπιστεί υπέρ του δέοντος την έξοδο στην Ευρώπη. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η δουλειά του προπονητή

Δουλειά του προπονητή είναι να εργάζεται με τα εργαλεία που έχει. Είναι επίσης να απαιτεί. Ο Μανόλο δυστυχώς δεν είναι ο προπονητής που θα απαιτήσει και θα χτυπήσει το τραπέζι στο χέρι. Ίσως για να έχει αμέσως μετά τη δικαιολογία έτοιμη. Αυτό είναι το πιο «αδύναμο» σημείο του.

Επί Χιμένεθ φέτος αυτή η προβληματική ΑΕΚ δεν έδειξε κανένα σημάδι βελτίωσης. Ενδεχομένως να μην μπορούσε. Ούτε ο Χιμένεθ να βελτιώσει την ομάδα, ούτε η ομάδα να έχει περιθώρια βελτίωσης. Όπως και να έχει όμως, δεν μπορείς να συγκρίνεις την έξοδο στην Ευρώπη σε πρωτάθλημα 4 1/2 ομάδων που παλεύουν για 4 θέσεις, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος που ήταν κούρσα για τρεις εκείνη τη χρονιά και με μικρότερο μπάτζετ από τους άλλους δύο.

Θα έπρεπε να βελτιώσει κάποια στοιχεία, ή έστω κάποιους παίκτες. Και θα έπρεπε να μην ψάχνει για δικαιολογίες στις αποτυχίες που θα χρειάζονταν «μετάφραση». Η αλήθεια είναι ότι οι ατάκες του προκάλεσαν απορίες και προβληματισμό έως εκνευρισμό. Δικαιολογημένα για μένα.

Εγώ θα ήθελα κάτι απλό. Το βράδυ της Κυριακής μετά το τελευταίο ματς με τον Άρη, ή έστω τη Δευτέρα το πρωί, να ανακοινωθεί ένα συναινετικό διαζύγιο. Να μην απαξιωθεί ο Μανόλο. Αρκετή λάσπη του ρίχνουν οι άλλοι, να μη δεχθεί και από τον οργανισμό της ΑΕΚ. Δεν του αξίζει να γίνει Τάκης Λεμονής. Του αξίζει να έχει μία θέση στην ιστορία του συλλόγου καθαρή. Την ΑΕΚ την αγάπησε. Όμως κάποιες φορές πρέπει να σταματάς να σκέφτεσαι συναισθηματικά. Πρέπει να λειτουργείς επαγγελματικά.

Αυτό λοιπόν που είναι το καταλληλότερο για την ΑΕΚ είναι να προχωρήσει με κάποιον άλλο προπονητή που θα πάρει πλάνο διετίας. Για να βάλει την ομάδα στην «Αγιά Σοφιά». Ο Χιμένεθ δεν υπάρχει περίπτωση με την αμφισβήτηση που υπάρχει να φτάσει μέχρι εκεί. Ο επόμενος προπονητής όμως δεν πρέπει να είναι Μοράις ή Καρντόσο.

Πρέπει να είναι ο Μπάγεβιτς ή ο Σάντος αυτής της εποχής. Δεν χρειάζεται και δε γίνεται πρακτικά και ουσιαστικά να είναι ο… Βαλβέρδε, ή ο Μουρίνιο που έκλεισε στη Ρόμα. Η διοίκηση της ΑΕΚ θα το πω κομψά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνει άλλο λάθος. Και πρέπει να βρει κάποιον (κανονικά θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη) που θα πιστέψει πραγματικά γιατί θα το αξίζει. Αυτόν που θα εμπνεύσει τον Μελισσανίδη να του δώσει τα κλειδιά και να ενισχύσει την ομάδα ουσιαστικά, που θα εμπνεύσει τους παίκτες αλλά και τον κόσμο.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X