Η μυθολογία για τον Μανόλο που «μπαλώνει»

Η μυθολογία για τον Μανόλο που «μπαλώνει»
Photo Credits: INTIME

O Τάσος Τσατάλης γράφει για τον Μανόλο Χιμένεθ που βρίσκεται στο επίκεντρο χωρίς μάλλον οι περισσότεροι να έχουν κατανοήσει την προπονητική του ταυτότητα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι κατανοητό πως στο μυαλό ορισμένων γίνεται «αντιστασιακός ήρωας» ο Μανόλο Χιμένεθ, αποτέλεσμα της εσωστρέφειας που εύλογα κατατρώει την ΑΕΚ λόγω της πορείας της.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει θνησιγενή κάθε προοπτική ανάκαμψης της Ένωσης με τον Χιμένεθ στον πάγκο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει γίνει κομμάτι των παθογενειών της. Ανά πάσα στιγμή σε περιόδους κρίσης, οι ιδιαιτερότητες αυτής της περίεργης σχέσης ανάμεσα στον συγκεκριμένο προπονητή και την διοίκηση θα κάνουν την εμφάνιση τους και δεν θα είναι για καλό.

Αλλά η μεγαλύτερη αντίφαση στο μυαλό μου τουλάχιστον, έχει να κάνει με τα ζητούμενα. Η ΑΕΚ ζητά χτίσιμο από δω και μπρος. Το χτίσιμο δεν σημαίνει αναγκαστικά από τα θεμέλια. Κι από τα θεμέλια να μην είναι, πάλι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι πάλι πολλά αυτά που πρέπει στην ουσία να φτιαχτούν από την αρχή. Χρειάζεται αυτό, χρειάζεται κι εξέλιξη πραγμάτων που διαθέτει ήδη και δεν μπορεί να τα εκμεταλλευθεί, γιατί δεν μπορεί να τα εξελίξει.

Αυτό που σίγουρα δεν είναι ο Μανόλο, είναι προπονητής που θα δουλέψει με στόχο την εξέλιξη. Έχεις μια ομάδα με λίγα ως καθόλου ερωτηματικά στην ισορροπία του ρόστερ της; Ψάχνεις αποκλειστικά το αποτέλεσμα, χωρίς ιδιαίτερα ποδοσφαιρικά ζητούμενα;  Εκεί ενδεχομένως να κολλάει ο Μανόλο για να αφοσιωθεί στο να περάσει κάποια στοιχεία, που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα τον στόχο του αποτελέσματος.

Ακριβώς το αντίθετο η αλήθεια

Η μυθολογία γύρω από τον Χιμένεθ, τον θέλει προπονητή ικανό να «μπαλώνει», σε ομάδες με προβληματική υποδομή. Η αλήθεια είναι όμως ακριβώς το αντίθετο. Τα χαρακτηριστικά του Χιμένεθ τον κάνουν κατάλληλο να διαχειριστεί ομάδες που δεν έχουν μεγάλα ζητήματα υποδομής στο ρόστερ τους. Και κυρίως δεν χρειάζονται χτίσιμο σχεδόν από την αρχή.

Θέλει ομάδες με λίγα ως καθόλου ερωτηματικά ως προς το δυναμικό και την συνοχή τους, για να τις διαχειρίζεται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δουλεύει καλά αυτά που ξέρει να δουλέψει και στον παραγωγικό τομέα παίρνει ως δεδομένο πως έχει τις επιλογές για να καλύψουν τα δικά του μειονεκτήματα.

Όταν αντικατέστησε τον Μοράις, ο Χιμένεθ βρήκε μια ομάδα που είχε φάει φάπες επειδή έκανε λάθος και με τον προκάτοχο του και με τον Κετσπάγια. Αλλά είχε ήδη μια βάση ισορροπημένη στο ρόστερ. Και είχε «κληρονομιά» από τον Πογέτ, τον αγωνιστικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να πατήσει πιο εύκολα ο Χιμένεθ. Και παίκτες ήδη για να το υπηρετήσουν.

Πρόσθεσε άμεσα με τον ερχομό του Χιμένεθ τον Βράνιες και τον Αραούχο. Το καλοκαίρι τον Λιβάγια και κράτησε έστω και στο παρά πέντε τον Αραούχο.

Δεν δημιούργησε ομάδα το καλοκαίρι του 2017, όπως σε μεγάλο βαθμό χρειάζεται να κάνει τώρα. Βεβαίως η συνεχής γκρίνια του Μανόλο για τις επιλογές, άφησε την εντύπωση πως ακόμη και το ρόστερ που πήρε το πρωτάθλημα ήταν ελλειμματικό, αλλά όποιος το δει τώρα με καθαρό μυαλό, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του ΟΣΦΠ ειδικά εκείνη την σεζόν, βλέπει πως σε όλα τα κρίσιμα σημεία που έκαναν την διαφορά, ήταν καλύτερο. Και τουλάχιστον ισάξιο εκείνου του ΠΑΟΚ.

Τρομερή ποιότητα βρήκε και το 2010 ο Χιμένεθ. Στην οποία προστέθηκε τον Γενάρη ουσιαστικά ο Μίτσελ. Όταν το καλοκαίρι του 2011 έπρεπε η ομάδα να πάει σε κάποιες δομικές αλλαγές, επειδή έχασε από τον Γενάρη τον Τζιμπούρ και μετά Σκόκο και Ντιοπ κυρίως, το πράγμα χάλασε.

Επιπλέον τις ανισορροπίες που είχε η ομάδα και στο πρώτο μισό της σεζόν 2010-2011, παρά την ποιότητα της, συνέχισε να τις έχει και μετά. Υπάρχει ένα μικρό διάστημα με την καθιέρωση του «ρόμβου» που βρήκε μια σταθερότητα, αλλά μέχρι εκεί. Κοιτάξτε τα αποτελέσματα επί Χιμένεθ στο πρωτάθλημα εκείνο…

Αντίθετα με την μυθολογία που τον θέλει «μετρ των μπαλωμάτων» και τις δύο φορές που ήρθε στην ΑΕΚ, το 2019 και τώρα, για να διαχειριστεί ρόστερ που είχαν θέματα με λάθη που έγιναν σε βασικές επιλογές ή στην πρώτη περίπτωση και τρανταχτά κενά που δεν είχαν καλυφθεί από το καλοκαίρι κιόλας, ο Χιμένεθ δεν τα κατάφερε.

Και στην Σεβίλλη, το καλό του φεγγάρι ήταν στην διαχείριση της καλύτερης ομάδας του συγκεκριμένου συλλόγου στην ιστορία του, στο πρώτο διάστημα που ανέλαβε. Όσο περνούσε ο καιρός κι έπρεπε να γίνει και περισσότερο δική του ομάδα, χαλούσε το πράγμα.

Αγαπάει την ΑΕΚ και νιώθει κομμάτι της

Η «κάψα» που βγάζουν τα γραπτά μου και όσα λέω στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση για τον Μανόλο, δεν έχουν κίνητρο κάποια προσωπική εμπάθεια. Αντίθετα ξέρω καλά πως αγαπάει την ομάδα, νιώθει κομμάτι της, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τις νιώθει στο πετσί του περίπου όπως όλοι μας ή τουλάχιστον όσο γίνεται για κάποιον που δεν γεννήθηκε ΑΕΚ.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, που πολλές φορές αναδεικνύουν αυτή την στρεβλή όπως την έχω χαρακτηρίσει κι άλλες φορές αντίληψη αυτοπροστασίας, είναι κομμάτι του εαυτού του. Δεν κρύβουν υστεροβουλία, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αλλά η ΑΕΚ έχει ανάγκη να κρίνει πραγματιστικά, ρεαλιστικά και με βάση καθαρά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα, λένε πως δεν υπάρχει ομάδα που θα πάει να ξεκινήσει με πλάνο δημιουργίας νέου συνόλου και θα το κάνει με προπονητή κάποιον με τα χαρακτηριστικά του Μανόλο. Δεν υπάρχει αυτό.

Το να καταλογίσεις στον Χιμένεθ τις ευθύνες που του αναλογούν, δεν σημαίνει πως βγάζεις από το κάδρο άλλες. Όμως είναι το ίδιο επικίνδυνο να αναδειχθεί ως κατάλληλος κάποιος που δεν είναι για αυτό που θα ψάξει η ΑΕΚ εν όψει της επόμενης σεζόν, μόνο και μόνο για να δείξουμε πως μετράνε αποκλειστικά οι ευθύνες όσων έφτιαξαν αυτή την ομάδα. Υπάρχουν και τα δύο, στο επίπεδο που υπάρχουν, ωστόσο η αναγκαιότητα δεν αλλάζει από αυτό. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη μια επιλογή για τον πάγκο, που θα την αλλάξει επίπεδο πρώτα απ’ όλα στον τρόπο που κινούνται όλα στα Σπάτα γύρω από την ομάδα.

Όποιος δεν το βλέπει αυτό και θέλει να βλέπει στον Χιμένεθ τον ήρωα που πρέπει να μείνει για να… ξεσκεπάζονται οι ευθύνες της διοίκησης, απλά δεν θέλει να βλέπει την πραγματική ανάγκη της ομάδας. Και φυσικά μεγαλύτερο πεδίο ευθύνης για την διοίκηση, από το να φύγει από την πεπατημένη και να ψάξει σε νέα επιλογή την λύση, δεν υπάρχει.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X