Η ΑΕΚ μπήκε στην Ευρώπη, όχι σε παραμορφωτικό καθρέφτη

Τέλος στο αρνητικό σερί της ΑΕΚ - Νίκη σε ντέρμπι μετά από 16 αγώνες (VIDEO)
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του αποτελέσματος που πήρε η ΑΕΚ στην Λεωφόρο

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Κάθε νίκη της ΑΕΚ, είτε σε πρωτάθλημα, είτε σε κύπελλο, είτε σε πλέι οφ, είτε σε φιλικό προετοιμασίας, είναι αφορμή για χαμόγελο. Επίσης το χαμόγελο είναι ακόμα πιο πλατύ και η απόλαυση ακόμα μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για νίκη απέναντι σε ΠΑΟ ή ΟΣΦΠ. Όποιος το βλέπει ή το αισθάνεται διαφορετικά, μάλλον καλό θα είναι να ψαχτεί λίγο μέσα του. Πάμε παρακάτω.

Οποιοσδήποτε (χωρίς κανέναν απολύτως αστερίσκο) ποδοσφαιριστής παίζει καλά, πετυχαίνει γκολ και συμβάλλει καθοριστικά ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ να κερδίσει, είναι μάγκας. Αν το κάνει σε παιχνίδι που είναι ντέρμπι, διπλά μάγκας. Και αν για να το κάνει, παραμερίζει κούραση, ζόρια, πόνους, είναι τριπλά μάγκας. Όποιος το βλέπει διαφορετικά, επιχειρεί να αποσυνδέσει την ομάδα ειδικώς και το ποδόσφαιρο γενικώς, από τους ποδοσφαιριστές. Κάτι που προφανώς και δεν είναι λογικό.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε τα (πιθανώς) αυτονόητα, πάμε και στο δια ταύτα. Είναι πολύ ωραία που η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟ. Και είναι ωραία διότι κέρδισε ένα ντέρμπι (επιτέλους) και επειδή έβαλε τυπικά τέλος στον εφιάλτη του «εκτός Ευρώπης». Πρακτικά δηλαδή, μ’ αυτή τη νίκη μέσα στην Λεωφόρο, η ΑΕΚ εξασφάλισε πως η αποτυχία της φετινής σεζόν, θα μείνει μόνο στην φετινή σεζόν και δεν θα προκαλέσει παρενέργειες και στην επόμενη.

Αυτός θεωρώ πως είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος, για να προσεγγίσει η ΑΕΚ, αυτή τη νίκη που πήρε την Κυριακή το απόγευμα. Αν προκύψει, που θεωρώ πως δεν θα προκύψει, κάτι διαφορετικό, τότε θα κινδυνέψουμε να μπούμε σε σουρεαλιστικές καταστάσεις. Και όσες φορές συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι ολέθριο. Για να γίνω πιο σαφής, η ΑΕΚ με τη νίκη επί του ΠΑΟ, μπήκε στην Ευρώπη, όχι σε παραμορφωτικό καθρέφτη που θα αλλάξει και θα ομορφύνει την φετινή κακάσχημη εικόνα.

Όλα όσα έγιναν την Κυριακή το απόγευμα στην Λεωφόρο, προφανώς και είναι λόγος για να σκάσει λίγο το χειλάκι μας μετά από τα συνεχόμενα στραπάτσα, αλλά δεν μπορεί να είναι κριτήριο για κανέναν. Ούτε μέτρο για κρίσεις. Αυτή η ομάδα, αυτός προπονητής και αυτοί οι ποδοσφαιριστές, (θα πρέπει  να) έχουν ήδη κριθεί. Από τα πεπραγμένα τους σε μια ολόκληρη σεζόν στην οποία η ΑΕΚ έμεινε χωρίς (να διεκδικήσει καν) τίτλο, από τα 16 συνεχόμενα μη κερδισμένα ντέρμπι, μέχρι να έρθει η νίκη στο 17ο.

Για να το κάνω και πιο λιανά. Ο Χιμένεθ (θα πρέπει να) έχει κριθεί ποδοσφαιρικά, πολύ πριν φτάσουμε στο παιχνίδι της Λεωφόρου. Και να έχουν παρθεί οι αποφάσεις, ανεξάρτητα απ’ ότι έγινε ή δεν έγινε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Άλλωστε για να ξέρουμε και τι λέμε, το γεγονός πως η ΑΕΚ στο καλύτερο φετινό της 20άλεπτο, δεν «καθάρισε» έναν αντίπαλο που παράπαιε αγωνιστικά, φανέρωσε για ακόμα μια φορά, πόσο αδούλευτη ομάδα είναι.

Ασχέτως δηλαδή αν έστω ένα γκολ βρέθηκε, οι περισσότερες επιθέσεις με έναν και δυο παίκτες παραπάνω, πήγαν στα σκουπίδια επειδή η ΑΕΚ δεν έχει κανέναν απολύτως επιθετικό αυτοματισμό. Με λίγα λόγια ακόμα και σε ματς που ήρθε το αποτέλεσμα, η αγωνιστική εικόνα περισσότερο προβληματισμό προκάλεσε για την δουλειά που γίνεται στην προπόνηση, παρά διαφορετικές σκέψεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Και είναι παράλογο και στα όρια του αστείου, να προκύψουν αμφιβολίες περί του αποτυχημένου μοντέλου λειτουργίας μιας ΑΕΚ με μια νίκη τον… μήνα, επειδή αυτή η τελευταία ήταν επιτέλους σε ντέρμπι.

Το ίδιο ισχύει και για το ρόστερ της ομάδας. Θα είναι λάθος και αντιποδοσφαιρικό, να προκύψουν δεύτερες σκέψεις για το υλικό που έφερε 16 ήττες σε ντέρμπι, επειδή πήρε τη νίκη στο 17ο. Θεωρώ πως όλοι ανεξαιρέτως, πήγαν στην Λεωφόρο έχοντας ήδη κριθεί για όσα μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν στην ομάδα. Ακόμα και αν κάποιοι όντως έχουν αδικήσει τον εαυτό τους σε μια ολόκληρη σεζόν, η απόδειξη επ’ αυτού δεν μπορεί να είναι μια νίκη, σ’ ένα ματς και μάλιστα απέναντι σ’ έναν κάκιστο αντίπαλο. Φυσικά και δεν θεωρώ “καμένο” ολόκληρο ρόστερ, παρότι υπήρξε μέγας κίνδυνος μαζί με ξερά να καούν και χλωρά και να γίνουν όλα κούγκι.

Όχι, δεν είναι καμένο όλο το ρόστερ, αλλα είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς, δεν θα κρινόταν σ’ ένα ματς. Οι παθογένειες, οι αδυναμίες και οι ελλείψεις της φετινής ομάδας ήταν τόσο τρανταχτές και η αποτυχία της στη σεζόν τόσο παταγώδης, που ούτε γίνεται, ούτε μπορώ να φανταστώ πως θα επιχειρηθεί να κρυφτεί έστω και κατ’ ελάχιστο, κάτω από το χαλάκι μιας νίκης. Η ΑΕΚ θα πρέπει να πορευτεί ενόψει της νέας σεζόν, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την εικόνα που οδήγησε την ομάδα να “μάχεται” για να κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Όχι από την εικόνα που “κλείδωσε” αυτό το εισιτήριο.

Και θα φέρω ως παράδειγμα τον Μάνταλο που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης στη Λεωφόρο. Καθαρά αγωνιστικά, έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο, ώστε να μπορέσει η ΑΕΚ να κάνει ένα καλό δεύτερο ημίχρονο και να κερδίσει τον ΠΑΟ. Μάλιστα, η διαφορά του κακού πρώτου, με το καλό δεύτερο ημίχρονο, ήταν ουσιαστικά το γεγονός πως ο άφαντος Μάνταλος του πρώτου ημιχρόνου, έγινε ο παίκτης απόλυτος ρυθμιστής του δευτέρου και τελικά ματς. Τι όμως μπορεί να είναι κριτήριο για έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, που έχει μεν την δυνατότητα να πάρει ρόλο ρυθμιστή, αλλά στην πράξη το έχει κάνει μόλις μια φορά, στα τελευταία 15 φετινά ντέρμπι, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού του (περυσινού) κυπέλλου .

Μπορεί άραγε να είναι κριτήριο το αν έκανε υπέρβαση (που δεδομένα έκανε) για να παίξει με τον ΠΑΟ. Ουδείς ποτέ αμφισβήτησε πως ο Πέτρος “έδωσε” στην ΑΕΚ δυο χιαστούς και θα ήταν διατεθειμένος να δώσει και έναν τένοντα. Άλλωστε το έχει κάνει πολλές φορές με κορυφαία εκτός από την τωρινή και αυτή του τελικού του κυπέλλου του 2016, που επίσης έπαιξε τραυματίας. Εκείνο που τίθεται υπό συζήτηση, είναι αν η ιδιοσυγκρασία του και η αγωνιστική του συμπεριφορά και η εξέλιξη της σχέσης του με το κλαμπ, είναι συμβατά μ’ αυτό που θέλει να κτίσει από την αρχή η ομάδα από το καλοκαίρι. Κάτι που ίσως και ο ίδιος θα πρέπει να σκεφτεί. Και αυτό δεν έχει να κάνει μ’ όσα έγιναν στο ντέρμπι της Λεωφόρου.

Η ΑΕΚ σε επίπεδο προσώπων, δεν θεωρώ πως κέρδισε κάτι στο ντέρμπι. Το πραγματικό σημαντικό που κέρδισε η ΑΕΚ στην Λεωφόρο, εκτός από το εισιτήριο της Ευρώπης, είναι το πλεονέκτημα να ασχοληθεί με την επόμενη σεζόν, μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι φαινόταν πως θα γίνει. Και είναι σημαντικό, διότι ο χρόνος, ειδικά φέτος που πρέπει να κτιστεί μια ομάδα από την αρχή, είναι πολύτιμος. Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι στις 22 Ιούλη. Η πρώτη συγκέντρωση για να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα σεζόν, θα είναι περίπου στις 15 Ιούνη. Κάπου ενδιάμεσα, το παζλ του ρόστερ της νέας χρονιάς, θα πρέπει να έχει σχεδόν συμπληρωθεί. Αν δηλαδή η ΑΕΚ φτάσει να κυνηγάει να κλείνει μεταγραφικές τρύπες τέλη Αυγούστου, φασκελοκουκούλωστα.

Για να το κλείσω, νομίζω πως πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΑΕΚ οφείλει να σεβαστεί πως μέχρι και τις 16 του Μάη το βράδυ έχει προπονητή. Αλλά πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την αδιάφορη βαθμολογικά και ως εκ τούτου αγωνιστικά εβδομάδα, για να δουλέψει προκειμένου είναι έτοιμη στις 17 του Μάη το πρωί, να ανακοινώσει τον προπονητή που θα έχει για την επόμενη σεζόν. Τον προπονητή, που θα κτίσει από την αρχή την ομάδα. Και άμεσα, αν είναι δυνατόν ακόμα και από τις 17 του Μάη το… μεσημέρι, να αρχίσει να παίρνει και τα φέρνει τα… υλικά. Από την στιγμή που εξασφάλισε ήδη την Ευρώπη, μπορεί να «τρέξει» τα μεταγραφικά.

Για παράδειγμα, είναι πλέον κοινό μυστικό πως η ΑΕΚ έχει καταθέσει πρόταση στον Ντα Σίλβα. Ομολογώ πως από την μια μεριά είμαι επιφυλακτικός για κλειστό τριετές συμβόλαιο αξίας περίπου 2,5 εκατομμυρίων για έναν 33χρονο που πρώτη φορά βγαίνει εκτός Γαλλίας, αλλά από την άλλη μεριά που έπεσε το σαγόνι βλέποντας πως έπαιζε στο ματς της Ρεν με την Παρί. Σαν να μην τους έβλεπε στο μέτρο λειτουργούσε στο γήπεδο. Όπως και να έχει, η ΑΕΚ αυτόν φαίνεται να έχει επιλέξει. Και περιμένει την απάντηση του. Αν είχε σε εκκρεμότητα το θέμα του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, θα έβλεπα λογικό να καθυστερήσει ο Ντα Σίλβα αυτή την απάντηση. Τώρα όμως…

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X