Η νύχτα που η ΑΕΚ έσπασε τα "πέτρινα" χρόνια, η άγια νύχτα του ΟΑΚΑ

Η νύχτα που η ΑΕΚ έσπασε τα "πέτρινα" χρόνια, η άγια νύχτα του ΟΑΚΑ

Μια από τις πιο μεγάλες στιγμές της ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια. Η νίκη επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο ΟΑΚΑ, έφερε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η βουτιά στην ιστορία των αναμετρήσεων της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στην έδρα της ομάδας του Πειραιά, έχει αναμφίβολα κεντρικό σημείο το μυθικό ματς της 7ης Μαϊου του 1989. Εκείνη η βραδιά, η…άγια νύχτα της νεότερης «κιτρινόμαυρης» ιστορίας, άλλαξε την ιστορία.

Η Ενωση ξετίναξε από πάνω της μία μίζερη δεκαετία πέτρινων ετών και πήρε με πανηγυρικό τρόπο το πρωτάθλημα, κόντρα στον Σαλιαρέλη, τον αρσενικό Γούναρη, τον Ντέταρι με τα κλεμμένα λεφτά της Τράπεζας Κρήτης και ένα ολόκληρο σύστημα. Κατά πολλούς, απ’ όλες τις νίκες της ΑΕΚ στην έδρα του Ολυμπιακού, η κορυφαία στιγμή ήταν αυτή με το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο ματς τελικό ενός Πρωταθλήματος που είχε λάβει απίστευτες διαστάσεις. Η ήττα της Ενωσης στη Ριζούπολη με 2-1 έβαλε ξανά τον Ολυμπιακό στο κόλπο, τέσσερις αγωνιστικές πριν τη λήξη της σεζόν. Το σίγουρο μέχρι τότε πρωτάθλημα για την ΑΕΚ, ήταν και πάλι υπό διαπραγμάτευση και μάλιστα στην έδρα του διώκτη Ολυμπιακού.

Ήταν ένα επικό και ψυχοφθόρο 90λεπτο. Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη και πίεσε από την αρχή. Στο 23’ ο ήρωας της ΑΕΚ σε εκείνο το πρωτάθλημα Οικονομόπουλος έχασε μια εύκολη σέντρα αλλά τον γλίτωσε το δοκάρι. Δηλαδή, ο …Θεός, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Τα περιθώρια στένευαν και η πίεση αυξήθηκε στο δεύτερο μέρος. Εκεί χρειάστηκε το σοφό παιχνίδι της ΑΕΚ και η λεβεντιά των παικτών της αλλά και τα «άντερα» του Καραμάνη, ενός πολύ καλού διαιτητή από τη Βοιωτία.

Στο 53’, ο Μανωλάς έκανε την απόκρουση της ζωής του στην κεφαλιά του Ντέταρι που ήδη είχε αρχίσει να πανηγυρίζει! Και στο 69’, ο Καραμάνης ακύρωσε σωστά το γκολ του Ντέταρι αφού ο Μουστακίδης είχε …καθίσει πάνω στον Οικονομόπουλο και δεν τον άφηνε να σηκωθεί. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού Χάρης Μπανιώτης είχε αποβληθεί από το 60’, ακολούθησαν στο 72’ οι Πεπές και Χατζίδης και στο 75’ ο Μανωλάς. Ο Μπάγεβιτς «έσφιξε» κι άλλο τον κλοιό: έξω Σαββίδης και Χριστοδούλου, μέσα Γεωργιάδης και Καραγκιοζόπουλος. Και ας είχε παίξει όλα κι όλα δύο ματς μετά από εγχείρηση και απουσία 15 μηνών!

Τα λεπτά κυλούν, τελευταίο δεκάλεπτο, ένα γκολ πια είναι αρκετό. Φτάσαμε στο 83’ και τα περιθώρια ήταν πια πολύ στενά για τον Ολυμπιακό. Ο Αλεξίου άφησε τη θέση του και έφτασε λίγο έξω από την περιοχή της ΑΕΚ σουτάρει. Ο Καραγκιοζόπουλος βγήκε να αποκρούσει και τα κατάφερε και από την κόντρα στα πόδια του, η μπάλα έφτασε στα πόδια του μαέστρου Οκόνσκι και ξανά στον Τάκη που ήδη έχει φύγει στην αντεπίθεση.

Νέα πάσα του Καραγκιοζόπουλου στον Όκο που την κουβαλάει κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού και την δίνει ξανά στον Τάκη που είναι πια στα όρια της αντίπαλης περιοχής. Η τελική πάσα βρίσκει τον Τάκη να κοντρολάρει άσχημα αλλά κάνει την ύστατη προσπάθεια και τελικά να προλαβαίνει την μπάλα λίγο πριν τη φτάσει ο Αλεξίου. Και όχι μόνο τη μαζεύει αλλά, έτσι όπως την έκοψε, άδειασε με κοφτή ντρίπλα …αλά Όκο τον αντίπαλό του. Σουτ με το αριστερό γκολ και νίκη. Γκολ και τίτλος. Και λύτρωση και δικαίωση.

Δείτε βίντεο από εκείνο το βράδυ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X